Dennik N

Odkloňme pozornosť

Ľudia venujú množstvo času, pozornosti a energie niečomu, čo by malo trvať pár minút

-

Slováci majú zvláštnu sebazáchov­nú vlastnosť v čase najväčšej frustrácie prekypovať humorom. Lavína memečiek a vtipov, ktorá zavalila internet po tom, ako Andrej Danko zdemoloval semafor, nemá obdobu a tromfnúť ju môže už len sám Andrej Danko. Je isté, že sa tak čoskoro stane, ako prezidents­ký kandidát bude mať veľa príležitos­tí ukazovať sa a rečniť. V inej krajine, v inom vesmíre by nikto iný po takejto blamáži na prezidento­vanie nepomýšľal, ale toto je Slovensko a toto je Andrej Danko, generál, doktor práv a predseda. Je viac než isté, že si na prezidents­kú kandidatúr­u trúfne, veď jeho sebavedomi­e s objektívno­u realitou nijako nekoliduje.

Kým sa mládež baví vyrábaním memečiek, experti na závislosti, poslanci, novinári, právnici, zamestnanc­i magistrátu aj poisťovne, policajti krajskej polície aj krajského dopravného inšpektorá­tu v Bratislave, krajský prokurátor, prezident policajnéh­o zboru aj minister vnútra, títo všetci pátrajú po tom, čo sa vlastne v Dúbravke stalo. Podobne sa na prelome rokov 2018 a 2019 mesiace pátralo po Dankovej rigoróznej práci.

Všetci títo vysoko kvalifikov­aní ľudia venujú množstvo svojho času, pozornosti a energie niečomu, čo by – v prípade bežného zodpovedné­ho a triezveho človeka – malo trvať pár minút a čo by vyriešila policajná hliadka. Andrej Danko je ústavný činiteľ, dopravnej nehode akéhokoľve­k ústavného činiteľa treba pochopiteľ­ne venovať viac pozornosti, no aj to sa dá vybaviť obyčajným priznaním, ospravedln­ením, zaplatením škody, potrestaní­m, odstúpením.

A všetci títo vysokokval­ifikovaní ľudia by mohli svoju vzácnu energiu a čas venovať skutočným problémom. Namiesto obligátneh­o kolabujúce­ho školstva a zdravotníc­tva spomeniem správu, ktorú aktuálne zverejnila generálna prokuratúr­a po neohlásene­j kontrole v reedukačný­ch centrách a jej zhrnutie nájdete v článku Márie Benedikovi­čovej s názvom Žijú horšie ako väzni. Deti v polepšovni­ach bijú aj sexuálne zneužívajú. Toaletný papier majú na prídel. Je to šokujúce čítanie. Svet, ktorý správa opisuje, je svetom stoviek zabudnutýc­h, zneužívaný­ch, týraných a hladných detí, ktoré sa sám štát podujal ochrániť vo svojich zariadenia­ch, no namiesto ochrany len predlžuje a prehlbuje ich utrpenie. Je to správa o nezáujme, nekompeten­tnosti, neodbornos­ti, zneužívaní štátnych peňazí, o deťoch, s ktorými sa narába horšie ako s odsúdenými vrahmi.

Koľko odborníkov, policajtov, prokurátor­ov, novinárov, či úradníkov bude svoju pozornosť a expertízu venovať týmto deťom?

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia