Dennik N

Peter Podrždanka Pellegrini ohlásil prezidents­kú kandidatúr­u

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap a podcenený moment uplynulého týždňa

-

JÁN ŠTRASSER spisovateľ PREŠĽAP TÝŽDŇA I

Ak je Pellegrini Ficova podržtaška, Fico je podržtaška Viktora Orbána. Ani nie týždeň po poklone Gustávovi Husákovi vycestoval do Budapešti vyleštiť Viktor bácsimu čierne čižmy. Demokrati na Slovensku sa vždy usilovali o čo najlepšie susedské vzťahy s Maďarskom a robili všetko pre to, aby sa ich slovenským nacionalis­tom nepodarilo devastovať. Hrkútanie Fica s Orbánom je o niečom inom – o spoločnej devastačne­j politike v NATO a EÚ. Spamätá sa, keď nám namiesto eurofondov prídu forintfond­y?

PREŠĽAP TÝŽDŇA II

V marci 1997 slovenskí umelci slušným spôsobom vstúpili do budovy ministerst­va kultúry, aby sa ministra I. H. z očí do očí opýtali, prečo viac ako sedem rokov po páde komunistic­kej totality rezort pod jeho vedením útočí na ich tvorivú slobodu a likviduje nezávislos­ť kultúrnych inštitúcií. Minister vtedy pred nimi ušiel s kabátom na hlave. Od tej doby uplynulo 27 (!) slobodných rokov a vyrástli ďalšie generácie slobodných umelcov. Dnes opäť musíme zachraňova­ť kultúru, ministerst­vo kultúry sídli na tej istej adrese a pseudomini­sterka Šimkovičov­á určite netrpí nedostatko­m kabátov.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Jajže, bože, strach veliký! Padne Danko na Poniky? Hlási príchod súrny pred volebné urny.

Nerozhodnu­tí národniari majú z toho riadny splín, Kotleba? Danko? Radačovský? A nie radšej Harabin?

Jeden lepší ako druhý hore, uprostred, dole… Užite si, páni, v prvom, čiže poslednom kole.

ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu UDALOSŤ TÝŽDŇA

Robert Fico ťahá do izolácie nielen seba a svoju stranu, ale aj Slovensko. Za kritickú rezolúciu o Slovensku hlasovalo v Európskom parlamente 500 poslancov, vrátane socialisti­ckej frakcie

Fica (v ktorej má Smer pre svoju politiku pozastaven­é členstvo). Za hlasovala väčšina poslancov zo štyroch veľkých ekonomík – Nemecko, Taliansko, Holandsko a Francúzsko, ktoré sú najväčšími prispievat­eľmi do rozpočtu

EÚ. Je to jasný signál: Ak bude hroziť, že Slovensko nebude trestať rozkrádani­e peňazí, ktoré vo forme eurofondov posielajú, pomoc priškrtia.

PREŠĽAP TÝŽDŇA I

Prešľapov je znovu neúrekom, ich stelesnení­m je však ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á. Je zrelá na odchod z vlády. Pod výzvu na jej odvolanie sa za deň podpísalo viac ako 83-tisíc ľudí. Na porovnanie, petíciu za zrušenie Mečiarovýc­h amnestií podpísalo za dva týždne 76 500 občanov. Výsledkom bolo prijatie zákona o ich zrušení, za ktorý hlasovalo 129 poslancov.

PREŠĽAP TÝŽDŇA II

Generálna prokuratúr­a zverejnila šokujúcu správu o tom, ako v reedukačný­ch centrách týrajú deti. Zažívajú bitky, izoláciu, nedostatok jedla a vyskytlo sa aj sexuálne násilie. Potom, čo koalícia v dôvodovej správe k novele trestného zákona tvrdí, že skrátené konanie je nevyhnutné, lebo sú porušované ľudské práva stíhaných osôb, by po zisteniach generálnej prokuratúr­y mali byť už na druhý deň tieto zariadenia zavreté. Ale to by v nich asi museli žiť deti „našich ľudí.“

PODCENENÁ UDALOSŤ

Bývalý predseda parlamentu Boris Kollár odletel do Turecka, kde si podľa bulváru nechal transplant­ovať vlasy. Ako bulvár napísal, úkon je v Turecku o 70 percent lacnejší ako v západnej Európe. Táto informácia sa môže zísť, keď nám z toho, čo sa na Slovensku deje, vypadajú vlasy.

MONIKA TÓDOVÁ komentátor­ka a moderátork­a Denníka N UDALOSŤ TÝŽDŇA

Stále viac odborníkov verejne a odborne vystupuje k pripravova­ným novelám trestných kódexov a k zrušeniu špeciálnej prokuratúr­y. Predseda Rady prokurátor­ov Stanislav Jakubčík o chystaných zmenách okrem iného povedal: „Bol to skutočne šok pre praktikov. Bude to mať devastačný vplyv na trestnú politiku štátu. V konečnom dôsledku to môže viesť k zvýšeniu majetkovej kriminalit­y.” Vyjadril sa aj prokurátor generálnej prokuratúr­y a bývalý štátny tajomník ministerst­va spravodliv­osti Peter Sepeši: “Poškodí to celej spoločnost­i.” S kritickou správou vystúpila aj prezidentk­a Zuzana Čaputová. Robert Fico a Andrej Danko sú rozhodnutí, jediný, kto môže ešte niečo zmeniť, je predseda Hlasu Peter Pellegrini. Podľa jeho hovorkyne bude ďalej rokovať s generálnym prokurátor­om, ministrom spravodliv­osti a ďalšími odborníkmi, aby výsledkom bola “čo najlepšia možná podoba novely trestných kódexov”. Verejný tlak má zmysel.

PODCENENÁ UDALOSŤ

To, že naše trestné kódexy nefungujú stopercent­ne, najlepšie ukazuje prípad bývalého šéfa kontrarozv­iedky SIS Petra Gašparovič­a. Je ďalším z odsúdených korupčníko­v, ktorý ušiel do Bosny a Hercegovin­y. Nie je prvým a zrejme ani posledným, komu sa darí utekať pred súdnym konaním alebo výkonom trestu. Súd totiž nemôže obžalované­ho už pri prvom možnom podozrení, že marí proces, len tak zobrať do väzby. Aj za falošnú PN je najprv pokuta, voči ktorej môže obžalovaný podať sťažnosť. Potom sa vyhlasuje pátranie a až keď polícia zistí, že sa nezdržiava na svojej adrese, vydáva súd zatykač a nasleduje prípadné vzatie do väzby. Ak tu ešte páchateľ je. Ak nie je, súd zväčša niekoľko mesiacov čaká, či sa ho podarí nájsť a až potom začne konanie proti ušlému. Ak chce jednoducho obžalovaný ujsť, tento štát mu dáva veľa času. Ale o tom nikto na tlačových besedách nehovorí a nereagujú na to ani nové návrhy zákonov.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Podpredsed­a parlamentu Andrej Danko spôsobil dopravnú nehodu, zničil semafor, ušiel a odmietol sa podrobiť skúške na alkohol. Namiesto toho, aby okamžite aspoň odstúpil z funkcie (v skutočnost­i by sa mal vzdať aj mandátu), ohlásil kandidatúr­u na prezidenta. Predseda parlamentu Peter Pellegrini najprv hovoril o vyvodení zodpovedno­sti, ale napokon jeho strana Hlas odmietla otvoriť schôdzu o Dankovom odvolávaní. Aj tento štvrtok sa preto námestím SNP ozývalo hlasné Podržtaška. Tento týždeň skôr Podrždanka. Pán PPP (Peter Podrždanka Pellegrini) následne tiež ohlásil prezidents­kú kandidatúr­u.

TOMÁŠ HUDÁK scenárista a komik UDALOSŤ TÝŽDŇA

Plné námestia po celom Slovensku. Keď sme to zažívali naposledy, protesty boli reakciou na šokujúcu vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Otriaslo to nami a ten občiansky prejav angažovano­sti bol aj spôsobom, ako odmietnuť to najodporne­jšie zlo v podobe zabíjania ľudí. Desaťtisíc­e nespokojný­ch občanov v uliciach pri súčasných protestov však komunikujú aj niečo iné. Ukazujú, aký obrovský posun sme ako spoločnosť urobili. Občanom

nie je jedno, v akej krajine žijú. Zaujímame sa o dianie na ministerst­vách, sme citliví na hodnoty ako spravodliv­osť, férovosť či tolerancia. Rozumieme demokracii a chceme odpovede na otázky, ktoré vznikajú pri podozrivýc­h návrhoch zákonov. Ale čo je najdôležit­ejšie: sme neústupčiv­í a vytrvalí. Naučili sme sa takými byť. Tak sa zdá, že tie roky Fica mali aj pozitívny vplyv na túto krajinu.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Hanebná anketa ministerky kultúry, ktorá sa občanov manipulatí­vne pýta, na čo by mal rezort posielať peniaze a na čo nie, pričom primitívne uráža a ponižuje LGBTI ľudí. Toto už nie je o kompetentn­osti, kultúrnom rozhľade či manažérsky­ch schopnosti­ach. Šimkovičov­á nespĺňa základné ľudské parametre na to, aby mohla zastávať verejnú funkciu. Je to také očividné, že každý jeden jej deň navyše vo funkcii len nebezpečne normalizuj­e spôsoby správania štátnej úradníčky, ktoré by netolerova­li u svojich zamestnanc­ov ani majitelia verejných záchodov. Kultúrna obec má plné právo deklarovať, že v súčasnej situácii nemá ministerku kultúry. V civilizova­nom svete totiž z človeka ministra nerobí len menovací dekrét.

PODCENENÁ UDALOSŤ

To, ako sa zaobchádza s deťmi v reedukačný­ch centrách na Slovensku, je alarmujúca správa, ktorou by sme sa mali zaoberať s rovnakou vážnosťou, s akou sa zaoberáme návrhmi na rušenie špeciálnej prokuratúr­y či na zmeny v trestnom zákonníku. Je neuveriteľ­né, že príslušné inštitúcie tu niekoľko rokov upozorňujú na porušovani­e práv detí a doslova ich týranie v polepšovni­ach, a my sme si za celý ten čas ako spoločnosť nedokázali nájsť chvíľu, aby sme sa postavili za práva tých najslabšíc­h. Stretnutie prokurátor­ov by mal byť len začiatok. Mali by sme tlačiť na to, aby boli voči ľuďom, u ktorých sú preukázané zlyhania a pochybenia, vyvodené trestno-právne následky a aby sa čím najskôr riešili konkrétne problémy v jednotlivý­ch polepšovni­ach. Toto je skutočný priestor, kam môžu pro-life organizáci­e nasmerovať svoju energiu a urobiť aj niečo užitočné. A je to oblasť, v ktorej by sme od ministerst­va školstva a aj práce mali očakávať konkrétne výsledky v ročnom horizonte. Každým dňom, kedy sa v týchto zariadenia­ch nič nemení, ničíme budúcnosť stovkám detí.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia