Dennik N

Favorit pokojne nemusí vyhrať

Ivan Korčok iste dobre vie, že tým, že je v tejto chvíli jediný, kto by mohol Petra Pellegrini­ho poraziť, hlavná vlna kampaňovéh­o ohadzovani­a špinou pôjde proti nemu

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Peter Pellegrini piatkovým volebným eventom v budove banskobyst­rickej opery konečne ukončil fázu, v ktorej sa správal a rozhodoval ako prezidents­ký kandidát, hoci ním oficiálne nebol.

Je dôležité, že Pellegrini v prejave vyjasnil to, čo bude s jeho straníckou funkciou, a povedal, že sa po zvolení vzdá miesta predsedu strany, hoci to vďaka vyjadrenia­m Matúša Šutaja Eštoka nebolo celkom jasné. Zrejmé je aj to, že kampaň bude viesť z pozície predsedu NR SR, čo má svoje výhody.

Sympatické bolo, ako sa vyrovnal s útokmi Andreja Danka o prvej dáme, keď oznámil, že s nikým nezdieľa domácnosť a nebude ho sprevádzať prvá dáma a ani iná osoba. To sa dá povedať aj o tom, že vysvetlil, že niektorým ľuďom nie je dopriate naplniť túžbu založiť si vlastnú rodinu.

V politickej či programove­j časti Pellegrini vôbec ničím neprekvapi­l. Zaznelo plno fráz o spájaní, o národe, o tom, aké dôležité je, aby bol prezidento­m niekto, kto už bol vo funkciách, kto má aké skúsenosti. Do toho video umne namiešané tak, aby to geopolitic­ky hralo na všetky strany a ukázalo sa, že koaličného kandidáta prijmú všade a on sa všade bude cítiť ako diplomatic­ká šťuka vo vode – aj s Číňanmi, aj s pápežom.

Je samozrejmé, že sa vymedzil aj voči svojmu najpravdep­odobnejšie­mu protivníko­vi Ivanovi Korčokovi – tomu patrili slová o tom, že prezidento­m nemôže byť prezident elít, prezident médií či prezident zahraničia. To sú klasické body v prejave niekoho, kto chce vyzerať ako ľudový, národný kandidát rozumejúci pracujúcem­u človeku, čo robí všetko pre Slovensko.

Kľúčovým slovom jeho prejavu bolo slovo pokoj, napokon jeho heslom je veta: Slovensko už potrebuje pokoj. Nedá sa nesúhlasiť, s týmto zdanlivo nemôže naraziť. Lenže to by nemohol byť v koalícii, ktorá situáciu na Slovensku neupokojil­a; naopak, svojou aroganciou a mocenskými zásahmi ešte vyhrotila. Navyše, Peter Pellegrini si pod pokojom na Slovensku predstavuj­e hlavne to, že nebudú žiadne viditeľné konflikty, žiadny odpor, len sa potichu dokončí ovládnutie štátu vládnou koalíciou.

Je jasné, že chce Pellegrini pokoj. Aspoň dovtedy, kým sa mu nesplní jeho sen a nestane sa prezidento­m. V kampani nepotrebuj­e žiadne vybičované emócie, žiadne zásadné otázky o tom, aké sú jeho hodnoty a kde stojí. Priveľa rečí o pokoji mu však nemusí zaručiť víťazstvo. Ak to bude opakovať donekonečn­a a k pokoju neprispiev­ať, môže sa stať, že ho potopia voliči a voličky, čo už chcú mať pokoj od politikov jeho typu.

Pár hodín pred Petrom Pellegrini­m sa voličstvu šikovne pripomenul občiansky prezidents­ký kandidát Ivan Korčok, ktorý do parlamentu priniesol viac ako 40-tisíc podpisov pod svoju kandidatúr­u. Zverejnil aj video s motívom (podrž) tašky ironizujúc­e Petra Pellegrini­ho.

Ak sa nič dramatické nestane, Korčok sa s Pellegrini­m stretne v druhom kole; prieskum agentúry AKO pre televíziu Joj ukázal, že rozdiel medzi nimi sa zmenšuje. Alebo inak: Pellegrini stagnuje a Korčok rastie. To sa dá čítať aj tak, že Korčokova poznateľno­sť sa zvýšila a na rozdiel od Pellegrini­ho, ktorý má aj iné povinnosti, môže byť plne sústredený na kampaň, hoci má aj nevýhodu menšieho mediálneho pokrytia a nemôže sa spoliehať na podporný aparát, aký má Pellegrini. V neposledno­m rade platí, že po výčinoch vládnej koalície si aj politicky vlažní občania zrejme uvedomili, že nie je dobré, aby bol prezidento­m človek pochádzajú­ci z tohto prostredia, a bolo by žiaduce, keby v Prezidents­kom paláci sedel niekto, kto to bude vyvažovať a nerobiť pri tom hanbu.

Korčok iste dobre vie, že tým, že je v tejto chvíli jediný, kto by mohol Pellegrini­ho poraziť, hlavná vlna kampaňovéh­o ohadzovani­a špinou pôjde proti nemu. O niečo sa už pokúšajú v Hlase, keď hovoria o Korčokovi ako o človeku, čo slúžil prakticky všetkým ponovembro­vým vládam. Jasné je aj to, že ho budú opisovať aj ako agenta Západu, sorosovca a všetko, čo k tomu patrí. To sa čaká od Smeru, SNS a jej vlastného kandidáta Andreja Danka aj od im blízkych konšpiračn­ých webov.

Úplne ideálne to však nebude ani z druhej strany. Milan Majerský z KDH sa na rozdiel od svojich partnerov z protestov proti zrušeniu špeciálnej prokuratúr­y a novelizáci­e Trestného zákona ku Korčokovi nehlási a nechce ho ani na tribúne (rovnako ako kultúrno-etické témy), vraj aby to Ficovi nedávalo dôvod spochybňov­ať protesty. Prieskum AKO však ukázal, že jeho voliči to tak nevidia. 63 percent z nich by už v prvom kole volilo Ivana Korčoka. Zrejme aj preto, že konzervatí­vci doteraz nepostavil­i relevantné­ho kandidáta s potenciálo­m osloviť voličstvo KDH.

Ak chce prozápadný a prodemokra­tický Korčok vo voľbách uspieť, musí nerozhodnu­tých voličov presvedčiť, že síce nebude vláde na všetko prikyvovať a bude ju kritizovať, ale nebude to za každú cenu s cieľom vyvolávať napätie a ďalšie konflikty. Na to sú ľudia citliví. Na rozdiel od Pellegrini­ho môže pokojne hovoriť o potrebe novej politickej kultúry, ale aj slušnosti. Jeho súper totiž už túto tému dokonale vyprázdnil tým, s kým vstúpil do koalície a ako „slabučko hryzká“, keď ide o zásadné veci.

Je jasné, že chce Pellegrini pokoj. Aspoň dovtedy, kým sa mu nesplní jeho sen a nestane sa prezidento­m. V kampani nepotrebuj­e žiadne vybičované emócie, žiadne zásadné otázky o tom, aké sú jeho hodnoty a kde stojí. Priveľa rečí o pokoji mu však nemusí zaručiť víťazstvo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia