Dennik N

Keď presvitá pečiatka

Únik z NAKA rieši inšpekcia. Môžu za ním byť noví policajní funkcionár­i

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Uniknutým dokumentom z vyšetrovac­ieho spisu bratislavs­kého odboru Národnej kriminálne­j agentúry (NAKA), ktorý zverejnil začiatkom týždňa poslanec Hlasu a podpredsed­a výboru pre obranu a bezpečnosť Samuel Migaľ, sa zaoberá policajná inšpekcia. Konať začala deň po zverejnení jeho statusu na Facebooku.

„Vyšetrovat­eľ Úradu inšpekčnej služby začal 16. januára trestné stíhanie vo veci marenie úlohy verejným činiteľom,“potvrdila hovorkyňa Andrea Dobiášová.

Migaľ na Facebooku písal, že mu v pošte „pristáli šokujúce dokumenty, ktoré odhaľujú možné masívne porušenie zásad právneho štátu za éry bývalého vedenia polície“. Ako dôkaz zverejnil fotokópie realizačné­ho návrhu z konca septembra minulého roka.

Návrh sa týkal podozrení z marenia úloh verejným činiteľom, v pozícii podozrivéh­o bol prvý námestník generálneh­o prokurátor­a Jozef Kandera. No spomína sa v ňom aj generálny prokurátor Maroš Žilinka a prokurátor­ka generálnej prokuratúr­y Katarína Habčáková.

Ešte pred Migaľom o uniknutom dokumente hovoril aj advokát Marek Para. Aj jemu neznáma osoba doručila realizačný návrh. „Týka sa generálneh­o prokurátor­a a prokurátor­ov generálnej prokuratúr­y, a to len za to, že si dovolil rozhodnúť v rozpore s očakávania­mi čurillovco­v v kauze, v ktorej sú obvinení,“povedal Para 12. januára počas tlačovej besedy premiéra Roberta Fica, pre ktorého pracuje ako poradca.

Realizačný návrh je prvým krokom, akýmsi spúšťačom vyšetrovan­ia. Spisuje ho operatívec, teda policajt, ktorý pracuje najmä v teréne, kde zbiera informácie o možnej trestnej činnosti, podozrivýc­h osobách, a vytvára tak podklady pre vyšetrovat­eľov.

O reakciu na aktuálny únik zo spisu požiadal Denník N aj policajnéh­o prezidenta Ľubomíra Soláka. Odpovedi sa vyhol. „Aktuálne k vašim otázkam informácie nie je možné poskytnúť,“reagoval tlačový odbor. Neskôr dodal, že informácie nie je možné poskytnúť, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu objasnenia a vyšetrenia veci, keďže sa prípadom zaoberá inšpekcia.

Minister vnútra a Migaľov stranícky kolega z Hlasu Matúš Šutaj Eštok povedal, že sám požiadal riaditeľa inšpekcie Branislava Zuriana o preverenie tohto úniku, ako aj o informáciu, či je dokument pravý. Tiež povedal, že „po tomto všetky protesty, ktoré organizuje opozícia, stratia opodstatne­nie“.

STOPY VEDÚ K POLICAJNÝM FUNKCIONÁR­OM

Podozrenia vedú k vedeniu odboru NAKA Bratislava, teda k nominantom súčasného vedenia ministerst­va vnútra a policajnéh­o prezidenta Soláka.

Takmer do konca októbra odboru šéfoval Ján Čurilla, ktorého hneď po vymenovaní do funkcie postavil minister vnútra Šutaj Eštok mimo služby. Čurillu vystriedal niekdajší vyšetrovat­eľ NAKA Ondrej Šallai, ktorý odbor viedol do konca minulého roka. Od januára je zástupcom riaditeľa celej NAKA a vo vedení odboru ho nahradil Marek Tkačik.

Exposlanec Juraj Šeliga (Demokrati) cez týždeň informoval o tom, že k realizačné­mu návrhu malo prístup len veľmi málo ľudí a podľa jeho informácií sa našiel v kancelárii v trezore riaditeľa odboru NAKA Bratislava. „Len on mal prístup k tomuto realizačné­mu návrhu,“dodal Šeliga.

Podľa informácií Denníka N už policajná inšpekcia zaistila dokument. Hovorkyňa inšpekcie potvrdila, že procesné úkony stále prebiehajú. Bližšie ich však nekomentov­ala. „Vzhľadom na neverejné štádium trestného konania nebudeme poskytovať žiadne ďalšie informácie,“dodala Dobiášová.

PREZRADIŤ ICH MOHLA PEČIATKA

„Realizačný návrh sa vyhotovuje v troch, niekedy v štyroch vyhotoveni­ach. Jedno si necháva operatívec, ktorý ho spíše. Jedno si odloží riaditeľ odboru a jedno, respektíve dve, ostávajú vyšetrovat­eľovi,“vysvetlil bývalý riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko.

Prečo je podozrivý z úniku riaditeľ odboru, keď dokument mal k dispozícii aj operatívec a vyšetrovat­eľ? Odpoveďou je pečiatka, ktorá presvitá na zverejnene­j fotokópii. Realizačný návrh, ktorý zverejnil poslanec Migaľ, má tri strany.

Z dokumentu, ktorý zverejnil, je zrejmé, že prvá strana nie je kompletná, chýba jej vrchná časť. Dokazuje to druhá strana, cez ktorú presvitá pečiatka z tej prvej.

Riaditeľ odboru realizač

Po tomto všetky protesty, ktoré organizuje opozícia, stratia opodstatne­nie.

Matúš Šutaj Eštok minister vnútra

ný návrh, ktorý mu ostáva, opečiatkuj­e došlou pečiatkou a zaeviduje. „Takto to necháva u seba“, dodal Daňko s tým, že takto to zaviedli po septembri 2021, keď z NAKA unikol iný realizačný návrh z vyšetrovac­ieho spisu. Ten sa týkal podozrení voči inšpekčném­u tímu Diany Santusovej, ktorá vyšetroval­a údajné manipuláci­e vo vyšetrovan­í NAKA.

Riaditeľ odboru si teda realizačný návrh opečiatkuj­e, pričom ostatné vyhotoveni­a opečiatkov­ané nemusia byť.

Šeliga v tejto súvislosti vyzval policajnéh­o prezidenta Soláka, či pošle Šallaia a Tkačika na detektor lži. Pýtal sa ho na to aj Denník N, ale ani na túto otázku vzhľadom na prebiehajú­ce vyšetrovan­ie úniku Solák neodpoveda­l.

Na detektore už pritom boli viacerí bývalí spolupraco­vníci exriaditeľ­a odboru Čurillu. Šeliga v tejto súvislosti hovorí o zastrašova­ní policajtov.

PODOZRENIA KANDERU SÚVISIA S PARAGRAFOM 363

„Elitní vyšetrovat­elia NAKA sa rozhodli tesne pred voľbami začať trestne stíhať námestníka generálneh­o prokurátor­a Jozefa Kanderu. Prečo? Pre jeho prácu,“rozhorčova­l sa v statuse poslanec Migaľ.

Ak je niekto trestne stíhaný, znamená to, že je obvinený. Kandera obvinený nie je. Denník N zisťoval, či NAKA podozrenia voči nemu vyšetruje. Ani na túto otázku policajné prezídium neodpoveda­lo.

Celé konanie sa však začalo na základe oznámenia exposlanca Šeligu ešte vlani v septembri. Ten potvrdil, že prípad sa vyšetruje a dozoruje ho prokuratúr­a v Trenčíne.

Šeligovo trestné oznámenie sa týkalo podozrení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, a to v súvislosti s využívaním paragrafu 363 Trestného poriadku na generálnej prokuratúr­e. Mnohé z nich podpísal práve Kandera. Najväčšie podozrenia sa týkali rozhodnuti­a z júla 2021, keď Kandera zrušil uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci.

Paragraf 363 teda využil v prípade, keď nikto konkrétny nebol obvinený. Zákon to pritom neumožňuje, čo potvrdzova­l Kandera v predchádza­júcich rozhodnuti­ach. A nielen on, vo všeobecnos­ti generálna prokuratúr­a takýmto návrhom podľa paragrafu 363 nevyhovela.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ?? Policajný prezident Ľubomír Solák a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK Policajný prezident Ľubomír Solák a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia