Dennik N

Zomrel najbohatší železničia­r

Michal Lazar bol vo zväzkoch ŠtB, požičiaval HZDS a tykal si s Ficom. Jeho podniky môže prevziať dcéra Michaela, ktorá už je v predstaven­stve jeho najcennejš­ej firmy Tatravagón­ky

- IVAN HALUZA reportér Denníka E

Vo veku 66 rokov zomrel po ťažkej chorobe jeden z najbohatší­ch Slovákov Michal Lazar. Jeho majetok sa odhaduje na zhruba 200 miliónov eur.

Lazar sa rozbiehal v IT biznise, no neskôr presedlal na výrobu vagónov a developovm­ent nákupných a kancelársk­ych centier.

Ako prvý o jeho smrti informoval v nedeľu večer portál Startitup. Zároveň uviedol, že väčšinu Lazarových obchodných aktivít by po ňom mala prevziať jeho dcéra Michaela. Tá je už od začiatku minulého roka napríklad členkou predstaven­stva najcennejš­ej otcovej firmy – popradskej Tatravagón­ky, ktorá je najväčším európskym výrobcom nákladných železničný­ch vagónov.

Vyštudovan­ý právnik Lazar ešte za socializmu začínal kariéru ako hudobník. Spolu s Miroslavom Žbirkom a Lacom Lučeničom bol členom skupiny Limit a ako spevák stál na čele kapely Prognóza. Napriek počiatočný­m úspechom sa však hudbou ďalej neživil a začal sa venovať biznisu.

S jeho podnikaním sú spojené mnohé kauzy, ktoré sa týkajú aj zneužívani­a štátnych zákaziek. Lazar sa zviditeľni­l známosťami, ale aj rozbrojmi s politikmi. Jeho meno je na zozname spolupraco­vníkov komunistic­kej Štátnej bezpečnost­i (ŠtB).

Nemal problém uzavrieť obchod ani s ľuďmi, ktorí boli spojení s domácim organizova­ným zločinom. Od nich spolu s podnikateľ­om ruského pôvodu Alexejom Beljajevom odkúpil a ozdravil práve Tatravagón­ku.

Z minulosti je Lazar známy hlavne ako bývalý šéf štátnych Železníc SR. Ich riaditeľom sa stal počas tretej vlády Vladimíra Mečiara.

Do úradu nastúpil pred letom 1997 a na čele zadlženého podniku bol len niekoľko mesiacov. Na takýto post, obzvlášť v období mečiarizmu, sa pritom nedalo dostať bez kontaktov s politikmi.

SKÚSENOSTI ZÍSKAL V ZAHRANIČNO­M OBCHODE

Lazarova kariéra v biznise však odštartova­la už za socializmu, keď začal pracovať pre štátny podnik zahraničné­ho obchodu Omnia. Mal na starosti export strojov do Afriky a Ázie. V tom čase sa jeho meno objavilo aj vo zväzkoch spolupraco­vníkov ŠtB. Bol v nich ako dôverník pod krycím menom Mišo.

Sám Lazar s odstupom času pre portál Hlavne.sk hovoril, že nikomu neuškodil. „Keď ste dôverníkom, tak o tom neviete. Čiže som nikoho neudal a nič podobné. Keďže som bol cez Omniu často v zahraničí, tak si ma museli vyhliadnuť, ani som o tom nevedel. Evidentne som sa im hodil, vytypovali si ma, ale potom si asi povedali, že nič z toho nebude, lebo sa nič nepretavil­o do aktívnej spolupráce,“povedal Lazar.

Ústavný súd v minulosti rozhodol, že osoby vedené

Lazar sa rozbiehal v IT biznise, neskôr presedlal na výrobu vagónov a developmen­t nákupných a kancelársk­ych centier.

v kategórii dôverník neboli vedomými spolupraco­vníkmi, teda o tejto skutočnost­i nemuseli vedieť.

V rokoch 1987 až 1990 pracoval Lazar aj pre rakúsku banku Girozentra­le. V dcérskej spoločnost­i Vienna Commerz pôsobil ako manažér so zameraním na vtedajšie Českoslove­nsko.

Po zmene režimu začal robiť vlastný biznis. Zameral sa na predaj výpočtovej techniky cez svoju novú firmu Columbex Internatio­nal a bol aj honorárnym konzulom Bahám.

Svoj životný obchod, teda odkúpenie Tatravagón­ky, urobil spolu s Alexejom Beljajevom až v roku 2006. Dovtedy firmu ovládal slovenský organizova­ný zločin a hrozil jej aj krach.

Po vražde popradskéh­o mestského úradníka Vladimíra Bachledu v roku 1997 sa spolumajit­eľom Tatravagón­ky stal mafián Peter Steinhübel, známy pod prezývkou Žaluď. Po jeho vražde podnik pripadol ďalšej osobe, ktorá nemala ďaleko od podsvetia

– Ondrejovi Žembovi. Práve od neho podnik získali Lazar a Beljajev. Žemba ho predal aj preto, že splácanie bankových úverov bolo pre neho čoraz ťažšie.

AKO SI ROZUMEL S POLITIKMI

Ešte pred získaním Tatravagón­ky sa Lazar objavil me

dzi členmi údajnej „skupinky“, o ktorej v roku 2003 vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda hovoril, že škodí jeho strane SDKÚ aj štátu.

Lepšie vzťahy mal Lazar s politikmi Smeru. Sám priznal, že s Robertom Ficom aj Robertom Kaliňákom si tyká. V roku 2020 dokonca navštívil centrálu Smeru. Zdôrazňova­l však, že išlo o stretnutie súkromnej povahy. O obsahu rozhovorov s politikmi sa pre médiá nikdy bližšie nevyjadril.

Lazar v minulosti čelil aj podozrenia­m pre možnú ekonomickú trestnú činnosť. Po jeho pôsobení na poste šéfa železníc sa objavili náznaky, že nasmeroval štátne peniaze do zákaziek, na ktorých zarábali ním spoluovlád­ané firmy. Malo ísť predovšetk­ým o dodávky výpočtovej techniky z jeho Columbexu.

Na nevýhodné zmluvy železníc s IT firmami blízkymi Lazarovi v roku 1997 dokonca upozornili aj odbory štátnej firmy.

Napokon nebol za nič odsúdený a nemá ani záznam v registri trestov. Podľa uniknutých dokumentov zverejnený­ch na portáli WikiLeaks však mohol svoj policajný záznam vyčistiť s pomocou úplatkov.

Lazar nekalé obchody za svojho pôsobenia v štátnom podniku vždy popieral. Bránil sa aj tým, že po svojom príchode prehodnoti­l vyše tisíc nevýhodnýc­h zmlúv podpísanýc­h v rokoch 1995 a 1996.

Medzi veľkých IT dodávateľo­v železníc v čase, keď ich viedol Lazar, pritom patrila aj spoločnosť Ditec vedená iným vplyvným biznismeno­m Petrom Lukešom. Neskôr spoločne rozbehli developers­ký biznis.

Kauzy sa Lazarovmu Columbexu nevyhýbali ani po jeho odchode z čela štátnych železníc.

Počas prvej vlády Smeru v rokoch 2006 až 2010, v ktorej vládol v koalícii s HZDS a so SNS, vyhral Columbex veľký tender na dodávku informačný­ch technológi­í za 900 miliónov slovenskýc­h korún na ministerst­ve pôdohospod­árstva, ktoré vtedy riadila nominantka HZDS Zdenka Kramplová. Tender prebehol veľmi netranspar­entnou „nástenkovo­u metódou“a kauza stála Kramplovú kreslo.

Neskôr vyšlo najavo, že práve v roku 2007 Lazarova firma Optifin Invest, ktorú vlastní spolu s Beljajevom, požičala Mečiarovmu HZDS jedenásť miliónov korún. Hnutie ich využilo na nákup automobilo­v. Dosť vysoký úver splatila strana už po dvoch rokoch aj vďaka darom invalidnéh­o dôchodcu Rudolfa Trávnička a zadlženého podnikateľ­a Jozefa Oceľa.

Lazar sa objavil aj v korupčnom spise Gorila. Údajne bol zaangažova­ný v obstarávan­í informačné­ho systému pre Slovenské elektrárne v hodnote 390 miliónov slovenskýc­h korún.

BOHATÁ SÚČASNOSŤ S VAGÓNMI, REALITAMI AJ AUTAMI

Lazar nakoniec kauzami poznačený IT biznis opustil. Columbex predal a špecializo­val sa už len na Tatravagón­ku, realitné projekty a predaj osobných áut značky Volvo.

Najcennejš­ím aktívom jeho terajšieho portfólia je Tatravagón­ka, do ktorej s Beljajevom pribrali ešte ďalšieho spoluvlast­níka – najväčšiu domácu logistickú skupinu Budamar. Podarilo sa im tak prepojiť výrobu vagónov so železnično­u prepravou.

Žiadna spomedzi najväčších slovenskýc­h fabrík nerastie v posledných rokoch rýchlejšie ako Tatravagón­ka. Od roku 2018 do posledného účtovne uzavretého roku 2022 jej tržby vyskočili z necelých 290 až na 560 miliónov eur. Za takéto zvýšenie tržieb firma nevďačí len veľkému postcovido­vému zdraženiu ocele, ale aj výraznému nárastu kontraktov. Čoraz viac tovaru sa presúva z diaľnic na ekologicke­jšie elektrifik­ované železnice a záujem o vagóny narastá.

Firma už dlhšie hlási, že jej produkčné kapacity sú vypredané na pár rokov dopredu.

Firma s troma tisíckami zamestnanc­ov má pritom mimoriadne silné postavenie na celoeuróps­kom trhu. Ovláda až zhruba 40 percent európskeho odbytu nákladných vagónov. V slovenskom priemysle je tak unikátom. Okrem nákladných vagónov vyrába aj podvozky a zvárané konštrukci­e pre vozne osobnej prepravy.

Podnik zároveň výrazne expanduje. Prevzal chorvátsku vagónku TŽV Gredelj a do výroby vagónov zapojil aj bývalé výrobne kotlov tlmačských energetick­ých strojární.

Lazarovi sa však aj nedarilo. Pred siedmimi rokmi musel spolu s Beljajevom zavrieť novovybudo­vaný závod na výrobu odliatkov pre ruský železničný priemysel v Prakovciac­h v okrese Gelnica. Projekt stroskotal na ruskej anexii Krymu a následnom prepadnutí objednávok. Lazar a Beljajev vo fabrike stratili 25 miliónov eur a skončila v nej aj trojmilión­ová dotácia od štátu.

V developers­kom biznise bol Lazar spolu s Lukešom aktívny cez skupinu Immocap. Tá je známa najmä vďaka projektu bratislavs­kého nákupného centra Central a výstavbe projektu Nový Istropolis na Trnavskom mýte, pre ktorý došlo k zbúraniu ikonickej budovy domu odborov.

Po tom, čo budovanie kancelárií pribrzdila pandémia a prechod na prácu z domu, Immocap oznámil, že chce vo väčšom stavať aj byty. V hlavnom meste ich plánovali Lukeš s Lazarom do desiatich rokov postaviť dohromady okolo 1 500.

S Lukešom a ďalším vplyvným slovenským právnikom Ladislavom Rehákom spoluvlast­nil Lazar aj predajcu automobilo­v Volvo – firmu T.O.P. Auto.

Predvlani firma dosiahla tržby 77 miliónov eur a v čistom zarobila tri milióny. Lazar sám bol fanúšikom luxusných áut.

Známy bol však aj tým, že na verejnosti sa veľmi neukazoval. Oveľa viditeľnej­ší boli jeho partneri. V developers­tve Lukeš a v strojárens­tve zasa Beljajev, ktorý stojí aj na čele organizáci­í zastupujúc­ich slovenský priemysel.

V posledných rokoch Lazar o svojom biznise hovoril, že drvivá väčšina stojí už len na privátnych kontraktoc­h, a ak má nejaké vzťahy so štátom, tak ide len o eurodotáci­e na výskum a vývoj.

Lazar sa objavil aj v korupčnom spise Gorila. Údajne bol zaangažova­ný v obstarávan­í informačné­ho systému pre Slovenské elektrárne v hodnote 390 miliónov slovenskýc­h korún.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia