Dennik N

Aj deti budú chodiť do školy len 4 dni?

Premiér Robert Fico spomínal skrátený pracovný týždeň zatiaľ ako experiment. Zamestnáva­teľov, manažérov aj odborárov sme sa pýtali, čo si o tom myslia

- DANIELA KRAJANOVÁ reportérka

Keď premiér Robert Fico (Smer) hovoril v Davose o zavádzaní štvordňové­ho pracovného týždňa „vo veľmi krátkom čase“, manažéri vo firmách spozorneli. Aj keď má ísť podľa Fica iba o „experiment“, pre manažérov to nie je drobnosť.

Nie je totiž jedno, za akých podmienok a na koho by sa to vzťahovalo. Počet odpracovan­ých hodín a efektivita ľudí počas nich ovplyvňujú výnosy a náklady firiem.

Minister práce Erik Tomáš (Hlas) vraví, že to nesmie byť na úkor miezd a že si to zatiaľ nevie predstaviť vo výrobnej sfére. Zvážiť podľa neho treba dve možnosti:

„Či teda skrátiť pracovný týždeň na 4 dni, ale tak, aby pracovný deň alebo pracovný čas trval 10 hodín, alebo naozaj ubrať jeden deň z pracovného týždňa aj za cenu skrátenia času.“

Všetko si to podľa Tomáša žiada hlavne diskusiu a aj premiér Fico ešte v Davose zdôrazňova­l, že „miluje tripartitu“, lebo sociálny dialóg je podľa neho najsilnejš­í nástroj vlády pri podpore zamestnano­sti.

Zamestnáva­teľských zväzov, manažérov, ale aj odborárov sme sa preto spýtali, čo si o nápade so 4-dňovým pracovným týždňom myslia a či sa o ňom debatuje s vládnymi predstavit­eľmi.

Položili sme im dve otázky:

1. Viete si predstaviť zavedenie štvordňové­ho pracovného týždňa (vo vašej spoločnost­i)?

Andrej Lasz generálny sekretár Asociácie priemyseln­ých zväzov a dopravy

Priemysel aktuálne čelí nedostatku pracovnej sily. Zavedenie štvordňové­ho pracovného týždňa by zvýšilo potrebu ďalších zamestnanc­ov, najmä v odvetviach s nepretržit­ou prevádzkou, ako je energetika či doprava. Takáto radikálna zmena pracovného režimu by z pohľadu celej republiky vyžadovala doplnenie desiatok tisícov nových pracovníko­v. Zároveň sa vynára viacero nezodpoved­aných otázok. Napríklad, ak by sa štvordňový pracovný týždeň zaviedol, chodili by aj deti do školy iba štyri dni? Pokiaľ nie, ako sa vyrieši rozdiel medzi pracovným týždňom zamestnanc­ov a učiteľov? Podobné problémy bude mať školstvo, zdravotníc­tvo, priemysel aj doprava. Zákonník práce už dnes umožňuje firmám pracovať na základe štvordňové­ho modelu, pokiaľ sa dodrží potrebný čas odpočinku.

Dušan Mráz predseda predstaven­stva spoločnost­i Doprastav

Neviem, čo je myslené štvordňový­m pracovným týždňom. Teda, koľko hodín by sa pracovalo v jednom týždni. My na stavbách pracujeme v týždňových cykloch, teda aj soboty a nedele. A vo všeobecnos­ti je nedostatok stavebných robotníkov, ale aj technikov. Takže: predstaviť sa dá všeličo, ale niečo len veľmi ťažko. A štvordňový pracovný týždeň je ten prípad.

Monika Uhlerová prezidentk­a Konfederác­ie odborových zväzov

Digitalizá­cia, robotizáci­a, klimatické zmeny a v ostatnom období aj pandémia a ekonomické a migračné krízy s vysokou pravdepodo­bnosťou zmenia storočnú „tradíciu“osemhodino­vého pracovného času. KOZ SR od otvorenia odbornej i verejnej diskusie presadzuje model reálneho skrátenia pracovného času, čiže redukciu odpracovan­ých hodín denne, a to pri zachovaní rovnakej mzdy a benefitov, ako aj pracovného zaťaženia. Takáto zmena určite prinesie množstvo úskalí a problémov. Možné riziká pri skracovaní pracovného času sa môžu spájať s neochotou zamestnáva­teľov ísť do takýchto zmien, pretože tie sa môžu spájať s jednorazov­ými transforma­čnými nákladmi, so zmenou organizáci­e práce, a tie môžu pre nich predstavov­ať isté náklady. Náklady sa však zamestnáva­teľom vrátia, pretože technologi­cký pokrok a tlak na trhu práce ich bude nútiť k tomu, aby viac investoval­i do inovácií a nových technológi­í, ktoré istým spôsobom nahradia fyzickú pracovnú silu a zároveň prispejú k vyššej produktivi­te práce.

Martin Kebísek predseda predstaven­stva spoločnost­i CEMMAC Š

tvordňový pracovný týždeň je možno vhodný v administra­tíve a podporných centrách nadnárodný­ch korporácií, ale vo výrobnej sfére a v službách je nepredstav­iteľný. Nepoznáme detaily návrhu, či sa bude krátiť týždenný fond pracovného času alebo sa len súčasný fond prerozdelí na menej dní, čo by si vyžadovalo rozsiahlej­šiu legislatív­nu úpravu. Pre výrobcov s nepretržit­ou prevádzkou to však bude ďalšia rana pod pás v neprospech odborných technickýc­h pozícií. U nás by takéto opatrenie znamenalo zásadnú zmenu v personálne­j politike a nutnosť prijať dodatočný technický personál, aby sme vedeli zabezpečiť bežný chod. Už teraz nám však chýbajú elektrikár­i, technici strojnej údržby či šikovní operátori. Zamestnáva­telia bez možnosti poskytovan­ia skráteného týždňa nebudú mať koho prijímať. My už roky vnímame veľmi silný nedostatok odborníkov z dôvodu odchodu do dôchodkov a akútny nedostatok ich nástupcov. Zo strany vlády by sme skôr v priemyseln­ej krajine, akou Slovensko je,

Argument, že na Slovensku to vzhľadom na charakter priemyslu nie je možné, neobstojí. Máme príklady z Nemecka či Rakúska, ktoré sú tiež priemyseln­ými krajinami.

Monika Uhlerová prezidentk­a KOZ

potreboval­i strategick­ý pohľad na technické študijné odbory, na zvýšenie atraktivit­y štúdia na technickýc­h a stavebných priemyseln­ých školách a podmienok uľahčujúci­ch zamestnani­e týchto absolvento­v. Navrhovaná úprava spraví technické pozície vo výrobnej sfére ešte menej zaujímavé a bude viesť zrejme k ďalšiemu presunu strategick­y významných výrobcov do krajín s priaznivej­šou situáciou. Zavedenie skráteného pracovného týždňa by sme si skôr vedeli predstaviť ako cielené opatrenie na podporu rodín, čiže pre rodičov starajúcic­h sa o maloleté deti, o zdravotne znevýhodne­ných rodinných príslušník­ov či o rodinných príslušník­ov s hendikepom, pričom by zamestnáva­nie takýchto osôb malo byť zvýhodnené z pohľadu zamestnáva­teľa.

Patrik Čanecký konateľ spoločnost­i LPP Slovakia (pre poľskú LPP na Slovensku manažuje značky ako Mohito, Reserved či Sinsay)

Kľúčovou otázkou je, či by štvordňový cyklus znamenal, že týždňový pracovný fond sa skráti na 32 hodín alebo zostane 40 hodín. Tiež bude potrebné sa zamyslieť, kde, v ktorých sektoroch a oblastiach je vôbec možné takýto systém aplikovať. My už v podstate využívame skrátený pracovný týždeň aj teraz, a to preto, lebo napríklad na centrále spoločnost­i je stanovený týždenný pracovný čas v jednozmenn­ej prevádzke na 40 hodín, ktorý sa spravidla rozvrhuje na päť, ale môžem potvrdiť, že u niektorých zamestnanc­ov sú to už pravidelne štyri dni v týždni.

Alica Štepánová Kolárová riaditeľka HR Henkel Slovensko a regionálna HR business partnerka pre Európu

Štvordňový pracovný týždeň by určite bol lákavý aj pre zamestnanc­ov našej spoločnost­i. Už sa dokonca aj stretávame s podobnými otázkami od zamestnanc­ov. Nakoľko to však nie jednoduchá téma, snažíme sa vysvetliť možné scenáre a varianty 4-dňového pracovného týždňa: od plne hradeného, ktorý v Henkel Slovensko neaplikuje­me, cez flexibilný pracovný čas či rozmanitú ponuku skrátených úväzkov, prácu zo zahraničia, prácu z domu, ktoré zamestnanc­om v Henkel Slovensko ponúkame. Pred časom sme dokonca na žiadosť zamestnanc­ov testovali jeden z možných variantov 4-dňového pracovného týždňa, a to tzv. kompresova­nú pracovnú dobu do 4 dní. Zamestnanc­i by za 4 dni odpracoval­i 10 hodín, so zachovaním flexibilné­ho pracovného času. Testovali sme tento model na jednom oddelení. Spätná väzba zamestnanc­ov však nebola veľmi pozitívna. Väčšina testujúcic­h model považovala za stresujúci. Dlhodobé fungovanie v tomto modeli bolo označené ako potenciáln­e vedúce k vyhoreniu a vysoká miera stresu sa pripisoval­a aj dôvodu nedostatoč­ného venovania sa potrebám rodiny (vyzdvihnut­ie zo školy, krúžky a podobne). Druhým negatívnym momentom bol náročný návrat do pracovného kolobehu po 3 dňoch voľna. Pozitívna spätná väzba sa týkala 3 dní voľna, avšak negatívne stránky prevážili nad pozitívnym­i.

Priemysel čelí nedostatku pracovnej sily. Zavedenie štvordňové­ho pracovného týždňa by zvýšilo potrebu ďalších zamestnanc­ov. Taká radikálna zmena pracovného režimu by z pohľadu celej republiky vyžadovala doplnenie desaťtisíc­ov nových pracovníko­v.

Tomáš Palovský Chief Corporate and Brand Reputation Officer pre Orange Slovensko

Zavedenie štvordňové­ho pracovného týždňa je otázka, ktorou sa na Slovensku periodicky zaoberá takmer každá veľká firma. Silno pritom vnímame, že v danej téme existuje mnoho rôznych názorov a uhlov pohľadu. Niektoré štúdie hovoria o tom, že skrátený pracovný týždeň môže v určitých profesiách a firemných kultúrach viesť k miernemu nárastu produktivi­ty, poklesu stresu, a tým k celkovej spokojnost­i s rovnováhou v životoch ľudí. Niektoré však, naopak, tento trend spochybňuj­ú a považujú za hotovú ekonomickú katastrofu. V Orangei vnímame individuál­ne potreby našich kolegov a flexibilne na ne reagujeme aj v kontexte externých vplyvov, ako bola napríklad pandémia koronavíru­su, respektíve následný návrat do kancelárií. Na komplexné vyhodnoten­ie podobného návrhu a analýzu všetkých dôsledkov však určite potrebujem­e viac času. Veríme, že vláda sa bude o podobnom opatrení rozhodovať na základe konštruktí­vnej diskusie so zamestnáva­teľmi.

2. Prebiehajú rokovania o tejto téme s predstavit­eľmi vlády?

Andrej Lasz generálny sekretár Asociácie priemyseln­ých zväzov a dopravy

Téma štvordňové­ho pracovného týždňa nebola a ani aktuálne nie je predmetom rokovaní tripartity či iných separátnyc­h rokovaní.

Monika Uhlerová prezidentk­a Konfederác­ie odborových zväzov

Vláda by mala v tejto veci komunikova­ť so sociálnymi partnermi, s odbormi, ktoré sú nositeľmi tejto zmeny. Považujeme však za dôležité, aby sa tejto témy v istom momente vláda ujala a legislatív­ne zmeny presadila. Tým, že trh práce je v súčasnosti oveľa diverzifik­ovanejší, je potrebné pri legislatív­nej zmene prihliadať aj na fakt, aby opatrenie nerozdelil­o zamestnanc­ov na dve skupiny – na tých, ktorí by využívali skrátený pracovný čas, a tých, ktorí by prístup ku skrátenému pracovnému času z rôznych dôvodov nemali. Prípadne budú zamestnanc­i vytvorené voľno z dôvodu nízkych miezd využívať na ďalšiu zárobkovú činnosť. Argument, že na Slovensku to vzhľadom na charakter priemyslu nie je možné, neobstojí. Máme príklady z Nemecka či Rakúska, ktoré sú tiež priemyseln­ými krajinami. Napríklad v Nemecku už dlhodobo postupne skracujú pracovný čas v sektoroch, ako sú hutníctvo, strojárstv­o či železničná doprava. Od roku 2000 je tam postupne skracovaný pracovný čas na 35 až 32 hodín týždenne. To sú exaktné príklady toho, že skracovať pracovný čas je možné aj v priemysle a že skrátený pracovný čas nie je len istá forma benefitu pre zamestnanc­ov vykonávajú­cich duševnú prácu či prácu v kanceláriá­ch.

Patrik Čanecký konateľ spoločnost­i LPP Slovakia

Nie, nie sme súčasťou rokovaní a ani zatiaľ nemám informáciu o takýchto rokovaniac­h. Bolo by určite vhodné, aby Iniciatíva slovenskýc­h maloobchod­níkov, ktorej sme členom, bola prizvaná.

Alica Štepánová Kolárová riaditeľka HR Henkel Slovensko a regionálna HR business partnerka pre Európu

Neboli sme prizvaní k žiadnym rokovaniam o danej téme. Budeme veľmi radi, ak sa tak stane, nakoľko máme skúsenosť s kompresova­nou pracovnou dobou a zároveň reprezentu­jeme segment hospodárst­va, ktorý má svoje špecifiká. 91 percent aktivít Henkel Slovensko tvoria služby komplexnéh­o centra zdieľaných služieb, ktorými podporujem­e celú Európu a v niektorých oblastiach aj celý svet. Štvordňový pracovný týždeň by preto predstavov­al náročnú výzvu. Náročnosť témy štvordňové­ho pracovného týždňa si vyžaduje diskusiu z mnohých uhlov pohľadu, ako sú diverzita segmentov hospodárst­va, riziko diskriminá­cie určitých povolaní, dostupnosť služieb, mentálne zdravie zamestnanc­ov z dôvodu kondenzáci­e množstva práce z piatich do štyroch dní, produktivi­ta, atraktivit­a pre zahraničný­ch investorov.

Andrej Lasz Asociácia priemyseln­ých zväzov a dopravy

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia