Dennik N

Fico je po Tisovi ďalší vlastizrad­ca na čele Slovenska

Bolo by správne, keby plánovanú schôdzku oboch premiérov v Užhorode ukrajinská strana pre nehorázne výroky toho slovenskéh­o zrušila

- ANDREJ BÁN reportér

Čosi také nepovedal ani (donedávna) najväčší spojenec Ruska v EÚ, maďarský premiér Viktor Orbán. A nie je známe, že by podobne bezprecede­ntné vyjadrenia mal ktorýkoľve­k svetový politik.

Slovensko je, žiaľ, opäť epicentrom globálnych správ.

To všetko pre výroky premiéra Roberta Fica v Sobotných dialógoch RTVS. Ukrajinu v nich okrem iného označil za skorumpova­ný nesuverénn­y štát pod totálnym vplyvom a kontrolou USA, ktorého prijatie do NATO nepodporí. Fico sa opýtal, či Ukrajinci (naivne) čakajú, že Rusi opustia Doneckú a Luhanskú oblasť, ako aj Krym, a dodal, že obe strany musia prijať bolestivé ústupky. To nemôže znamenať nič iné ako stanovisko, že Ukrajina sa musí svojich území vzdať.

V Kyjive a nielen tam sú, pochopiteľ­ne, v šoku. Takú dýku do chrbta krajine, ktorá sa dva roky statočne bráni ruskej agresii, ešte nevrazil nikto.

Pár dní pred plánovanou schôdzkou oboch premiérov v Užhorode (ďalej ako kilometer od slovenskýc­h hraníc sa

Fico neodváži) by bolo správne, keby ju ukrajinská strana pre nehorázne výroky slovenskéh­o premiéra zrušila. Čokoľvek iné je akceptácia zradcu. A tá sa, ako učí história, vždy vypomstí.

Taký koncentrát bezcitnost­i, arogancie a zloby, aký predviedol Fico, nemôže byť výsledkom nepremysle­nej impulzívno­sti. Napokon, Ukrajina na nič také nedala najmenší dôvod. Naopak, od prelomu rokov je už tri týždne cieľom masívneho ruského ostreľovan­ia raketami a dronmi, ktoré zabíjajú civilistov vrátane žien a detí.

Nenávisť, ktorú Fico takto v plne nahote predviedol prvýkrát, má svoje hlbšie príčiny v jeho osobnostne­j výbave. Spomeňme tri motívy. Jeden súvisí s Ukrajinou, druhý so Spojenými štátmi a tretí s Ruskom.

Prvá, najsilnejš­ia Ficova emócia súvisí so samotnou Ukrajinou. Nepochádza z plnoformát­ovej ruskej agresie vo februári 2022 ani z anexie Krymu a okupácie Donbasu Ruskom o osem rokov skôr. Jeho nenávisť má starší pôvod. Ako to býva, súvisí s pocitmi poníženia, ktoré si vytrpel, keď ako premiér v januári 2009 navštívil Kyjiv.

Konflikt o zemný plyn medzi Ruskom a Ukrajinou znamenal vtedy zastavenie dodávok tejto komodity do krajín EÚ uprostred mrazov, výrazne trpelo aj Slovensko. Keď Fico priletel s delegáciou na rokovania do Kyjiva, premiérka

Julija Tymošenkov­á ich nechala tri hodiny čakať. Nasledoval­o stretnutie a na prekvapeni­e Slovákov aj novinárov dvadsať minút pred zapnutými kamerami Tymošenkov­á nadávala Ficovi za to, že sa v spore postavil na stranu Moskvy. Slováci potom odleteli do Moskvy, kde ich Putin privítal na okázalom ceremoniál­i v kremeľskej honosnej sieni svätého Juraja.

V poradí druhá silná Ficova emócia súvisí s jeho hlbokým a ťažko skrývaným antiamerik­anizmom. Inak povedané, nenávisť voči Spojeným štátom je u neho silnejšia ako láska k Rusku. Vysvetleni­e, že ide o komunistu, ktorý sa svojho boľševické­ho presvedčen­ia nevzdal ani po roku 1989, je však príliš ploché. Fico v hĺbke svojej osobnosti inklinuje k obdivu voči diktátorom a diktátorik­om všetkého druhu, spomeňme len jeho „čajovú seansu“na púšti v stane líbyjského vodcu Kaddáfího. Tam sa cíti dobre, uznaný a obdivovaný. Podobné obskúrne postavičky ako Kaddáfí, akokoľvek odporné vo svojej tyranii voči vlastnému obyvateľst­vu či susedom, pre Fica symbolizuj­ú odpor voči Washington­u ako „epicentru imperialis­tického zla“. To si nijako neprotireč­í s tým, že americké peniaze, zbrane a spoločná fotografia s prezidento­m Obamom sa aj jemu zídu. Nenávisť a lokajský postoj idú neraz ruka v ruke.

A napokon tretia silná Ficova emócia je obdiv voči Putinovi a bájnemu silnému Rusku, ktoré v jeho predstavác­h chráni slabších, no ktoré nikdy neexistova­lo. Nevšimol si pritom, že ak sa tu niekto správa ako imperiálne centrum, schopné vraždiť iných za to, že túžia po slobode, je to Moskva.

Fico v submisívno­m postoji voči Rusku pritom iba pokračuje v historicke­j tradícii vazalov na čele Slovenska. K samostatno­sti Tisa dotlačil Hitler, Mečiara Klaus. A Fico dúfa, že veľký cár v Moskve si pri svojom ťažení voči Európe zapamätá jeho oddanosť a odmení ju vazalským štátikom na spôsob farskej republiky.

Robert Fico je tak ďalší exemplárny vlastizrad­ca na čele Slovenska.

V poradí druhá silná Ficova emócia súvisí s jeho hlbokým a ťažko skrývaným antiamerik­anizmom. Inak povedané, nenávisť voči Spojeným štátom je u neho silnejšia ako láska k Rusku.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia