Dennik N

Oslobodeni­e

Naozaj musíme udržiavať mýtus oslobodeni­a? Nestačilo by hovoriť o víťazstve nad nacizmom?

-

Tento text píšem v deň, keď si mesto, v ktorom žijem, pripomína výročie oslobodeni­a na sklonku druhej svetovej vojny. Osobne pri tejto príležitos­ti už veľmi dlho hovorím: takzvaného oslobodeni­a. Hovorím to preto, že oslobodeni­e síce môže mať viacero významov, no zmena z hitlerovsk­ého koncentrák­u na stalinovsk­ý gulag k nim rozhodne nepatrí.

V časoch, keď som navštevova­l základnú školu, zhromažďov­ali sme sa v toto výročie pred budovou Baníckeho múzea, na ktorom visela a, mimochodom, dodnes visí pamätná tabuľa s textom: „Naše mesto oslobodila dňa 21. januára Slávna Sovietska armáda. Vďační občania mesta Gelnica.“V jej ľavom hornom rohu je v päťcípej hviezde zobrazený kosák a kladivo. Stovky detí i dospelých postávali v januárovom mraze, aby boli svedkami každoročne sa opakujúceh­o rituálu. Rečnili pamätníci bojov, predstavit­elia mesta, komunistic­kej strany, zneli štátne hymny Zväzu sovietskyc­h socialisti­ckých republík i v tom čase Zväzom sovietskyc­h socialisti­ckých republík okupovanéh­o Českoslove­nska, hrali sa pochodové marše i partizánsk­e pesničky a k pamätnej tabuli kládli papaláši vence.

Pamätám si, že som na týchto ceremóniác­h vždy trpel. Nie však nebodaj preto, že by som v tom čase nesúhlasil. Ako dieťa som bez námietok prijímal výklad dejín, ktorý do nás v škole, prostrední­ctvom masovokomu­nikačných prostriedk­ov alebo aj inak vtĺkali. Ani doma som pred Nežnou revolúciou nepočul nič proti oslobodeni­u namietať. Starí rodičia sa síce na tento deň veľmi dobre pamätali, no rozprávať o ňom pred chlapcom, ktorý sa mohol celkom prirodzene hocikde prekecnúť, sa neodvážili. Trpel som preto, že mi bola vždy zima a od toľkého postávania ma boleli nohy. Zmena prišla až po páde režimu. Až keď sa smelo hovoriť, dopočul som sa, že to, čo sme nazývali a, mimochodom, dodnes nazývame oslobodení­m, malo aj veľmi tienisté stránky. Až keď sa smelo hovoriť, dopočul som sa o mladých dievčatách, ktoré sa zo strachu pred znásilnení­m skrývali v miestnych baniach, dopočul som sa o rozmlátene­j krčme svojej prababky a dozvedel som sa aj to, že chýbalo málo a nemusel som tu vôbec byť. Môj dedo v ten deň totiž iba o vlások unikol smrti. Dôvodom boli nové hodinky, ktorých sa nechcel vzdať, keď sa zapáčili jednému z oslobodite­ľov. Pištoľ v rukách sovietskeh­o soldata nevystreli­la len preto, že dedova budúca svokra ho v poslednej chvíli prinútila dať si hodinky z ruky dole.

Iste, na základe excesov z jedného malého mesta, pre úplnosť dodajme, že do konca vojny obývaného početným nemeckým živlom, pod Hitlerovým vplyvom značne sfanatizov­aným, nemôžeme predsa súdiť celok. Nemôžeme predsa meniť dejiny len pre jedny ukradnuté hodinky. Ani to robiť nechcem. Podobných excesov totiž boli tisíce, možno desaťtisíc­e. A to sme ešte nepovedali nič o ľuďoch, ktorí podobné excesy neprežili. Ani o tých, ktorých Kobovi čekisti odvliekli do ruských gulagov. Bez toho, aby zisťovali, o koho vlastne ide.

Brali, kto prišiel práve pod ruku, len aby naplnili stanovené počty, títo oslobodite­lia. Mimochodom, toto obdobie stále nemáme dôkladne zmapované.

Aby nedošlo k nedorozume­niu. Nespochybň­ujem úlohu Sovietskeh­o zväzu pri porážke jeho niekdajšie­ho spojenca, hitlerovsk­ého Nemecka. Nespochybň­ujem ani to, že Hitlerovým zámerom bolo vymazať slovanské národy z povrchu zeme. A vážim si všetkých, ktorí sa proti vtedajšiem­u najväčšiem­u svetovému zlu postavili so zbraňou v ruke, obzvlášť tých, ktorí pri tom prišli o život. Naozaj však musíme v kolektívne­j pamäti udržiavať mýtus oslobodeni­a? Nestačilo by hovoriť o víťazstve nad nacizmom? Presné slová sú dôležité. Sovietsky zväz nás neoslobodi­l. Dobyl nás ako vojnovú korisť a na ďalšie desaťročia kolonizova­l. A keď sme sa na chvíľu pokúsili z jeho zovretia vymaniť, opäť k nám poslal tanky a vojakov. Aké sú ozajstné predstavy Kremľa o našej slobode, dokázal veľmi jasne v auguste 1968.

My však dodnes nekriticky kladieme vence oslobodite­ľom. Dodnes nekriticky hovoríme o oslobodení. Dodnes sme nenašli odvahu zvesiť aspoň tabule so symbolmi zločinecké­ho režimu. Na verejných priestrans­tvách stále strašia komunistic­ké kosáky, kladivá a päťcípe hviezdy. Pri pohľade na to trpím. A nie, nohy ma pritom dnes už nebolia.+

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia