Dennik N

Týždeň v práve: Semafor

1. Zelená je farba peňazí 2. Odškodné za oranžovú uniformu 3. Červené vlajky Istanbulu

- RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť

Tretí januárový pondelok je vraj najdepresí­vnejším dňom roka, čo na základe logického argumentu a minori ad maius môžeme vztiahnuť na celý tento týždeň. K tradičným receptom proti zimnému splínu preto ponúkame aj nový diel vašej obľúbenej rubriky, po jeho prečítaní vám povznesená nálada vydrží celých 15 hodín!

1. ZELENÁ JE FARBA PEŇAZÍ

Put your money where your mouth is, hovorí anglická idioma, ktorú Peter Tkačenko šikovne prekladá ako „najlepší test presvedčen­ia je test peniazmi“.

Graham Phillips je britský dokumentar­ista a youtuber, žijúci už roky na Ukrajine. Okrem toho, že mu hrozí stíhanie za vojnové zločiny, ho britská vláda zaradila na sankčný zoznam a zmrazila jeho aktíva. Dôvodom je jeho podpora Moskvy, najmä v podobe „výroby propagandi­stických videí, ktoré glorifikuj­ú ruskú inváziu na Ukrajinu a zločiny s ňou spojené, a podporujú dezinformá­cie, ktoré Rusko produkuje na ospravedln­enie svojej agresie“.

Phillips sa voči tomu bránil na súde, argumentuj­úc, že je stíhaný za politický názor a že mu za jeho komunikáci­u s verejnosťo­u bola uložená extrémne neprimeran­á sankcia, ktorá ho „fakticky vylúčila z britskej ekonomiky“a neumožňuje mu vrátiť sa do vlasti. Jeho advokát uviedol, že „od čias studenej vojny je to prvý prípad, keď výkonná moc uplatnila svoju právomoc zbaviť niekoho majetku v reakcii na politický prejav, súladný so zákonom. Takáto právomoc by mala zásadný vplyv na povahu našej demokracie, na vzťah medzi občanom a štátom, a na právnu ochranu slobody prejavu ako krvného obehu našej demokracie.“

Prehral to na prvom stupni a prehral aj odvolanie. Súd tvrdí, že sankcia predstavuj­e „primeraný zásah do ľudských práv pána Phillipsa a sleduje legitímny cieľ ochrany národnej bezpečnost­i Spojeného kráľovstva. Pán Phillips sa rozhodol postaviť voči prevládajú­cemu medzinárod­nému konsenzu a na stranu ruskej invázie, vycestovať na front a pomáhať tam Rusku v jeho propagandi­stickom úsilí. Nepreukáza­l žiadnu novinársku zodpovedno­sť alebo etiku. Jeho činy priamo podporujú Rusko v jeho snahe destabiliz­ovať Ukrajinu. Existujú silné dôvody na to, aby vláda voči takému konaniu zaujala prísny postoj, čím napĺňa účel sankčných pravidiel a usiluje sa primäť Rusko k zmene jeho politiky.“

Pokiaľ ide o Phillipsov­e tvrdenia, že sankcia mu bráni udržiavať zmysluplný kontakt s rodinnými príslušník­mi a žiť v Británii, právna zástupkyňa vlády (dcéra lorda Lestera, autora zákona, ktorým Spojené kráľovstvo priznalo priamy účinok štrasbursk­ému dohovoru, a autorova bývalá spolužiačk­a z Yale Law School) ho namietla ako nepravdivé, pretože pánovi Phillipsov­i zostalo plne zachované britské občianstvo aj právo na pobyt a na účely financovan­ia svojich základných potrieb môže vládu požiadať o povolenie použiť časť svojho majetku. Chceš nové tvídové sako s koženými nášivkami na lakťoch? Vypýtaj si tristo libier a my ti ich dáme, niečo také.

Po dvoch rokoch vojny azda čitateľovi nemusíme pripomínať vlastný postoj, Rusko musí prehrať a Ukrajina musí vyhrať, a čokoľvek iné je zmar a cesta k ešte horšej tragédii, než aká sa denne odohráva v susednej krajine. Toto sa nám však javí prehnané, dokonca neudržateľ­né.

Nejde o to, že u nás by podobná úroveň prísnosti viedla k bezprostre­dnému rozpadu štátnej moci a mnohí jazdci piatej kolóny by z čohokoľvek, čo práve testujú, museli presadnúť do MHD a namiesto v Yeme nakupovať v Biedronke. To nie je argument. Ten je obsiahnutý v rozsiahlej judikatúre ESĽP k, nomen omen, zmrazovaci­emu účinku zásahov do slobody prejavu. Na jej rozbor tu teraz nie je priestor, pripomeňme si len to jedno základné pravidlo: ochrana sa vzťahuje nielen na priaznivo prijímané, neškodné alebo nezaujímav­é prejavy, ale aj na tie, ktoré šokujú, vyrušujú a urážajú.

Je príjemné oddať sa na chvíľu škodorados­ti a potešiť sa, že „dezolát“s afektovaný­m prízvukom dostal príučku. Je to zároveň nebezpečné a krátkozrak­é. Lepšie by bolo, ak by Kyjiv dostal od Nemcov tie Taurusy.

2. ODŠKODNÉ ZA ORANŽOVÚ UNIFORMU

Mustafa Ahmed al-Hawsawi je občan Saudskej Arábie, ktorý bol v roku 2003 zadržaný v Pakistane na základe jeho údajnej účasti na aktivitách al-Káidy. Odvtedy sa nachádza v americkom zajatí. V roku 2005 ho presunuli do tajného väzobného zariadenia CIA v Litve.

Za tých dvadsať rokov toho zažil veľa, a forma výsluchov, ktorým bol podrobený, mu mala radikálne zhoršiť zdravotný stav. Momentálne sedí na armádnej základni v Guantanáme a čaká na vojenský súd, obžaloba navrhuje trest smrti.

Mimovládna organizáci­a Redress sa ujala jeho zastupovan­ia a pred štrasbursk­ým súdom žalovala Litvu za zásah do viacerých ľudských práv al-Hawsawiho. Sťažnosť bola úspešná a al-Hawsawi dostal od súdu odškodné vo výške 100-tisíc eur. Na tomto mieste si zacitujme len z tej časti odôvodneni­a, v ktorej súd vysvetľuje, prečo sa vôbec saudskoara­bský občan v americkej väzbe môže domáhať ochrany voči členskému štátu Rady Európy.

„Súd ustálil skutkový stav na základe faktov z verejných zdrojov, najmä z odtajnenéh­o zhrnutia správy Senátu Spojených štátov z roku 2014 o mučení zo strany CIA, v ktorom bola podrobne popísaná činnosť CIA v rámci jej tajného väzobného projektu v rokoch 2001-2009. Dôkazy sa týkajú aj podrobnost­í o zlom zaobchádza­ní so zajatcami, o pohybe lietadiel, ktoré CIA využívala na ich prevoz, a o platbách, ktoré CIA poskytoval­a zahraničný­m vládam za možnosť využívať na ich území tajné väzobné zariadenia.

Podrobný rozbor dôkazov v skoršom prípade Abu Zubaydah umožnil Súdu bez rozumných pochybnost­í dospieť k záveru, že tajné väzobné zariadenie označené ako „Site Violet“sa nachádzalo v Litve. Ani litovská vláda túto skutočnosť nespochybn­ila.

Súd ďalej poznamenáv­a, že vláda neposkytla jediný dôkaz, ktorý by spochybnil, že litovské úrady museli vedieť o účele aktivít CIA na ich území a že s ňou spolupraco­vali. Rovnako tak museli mať vedomosť, že táto činnosť ohrozovala práva pána al-Hawsawiho, pretože informácie o mučení, zlom zaobchádza­ní a zneužívaní osôb podozrivýc­h z terorizmu a nachádzajú­cich sa v americkom zajatí boli verejne šírené už v rokoch 2002 až 2005, a to aj prostrední­ctvom litovských médií. Celkovo teda námietky pána al-Hawsawiho spadajú do jurisdikci­e Litvy a činia ju vo vzťahu k Dohovoru zodpovedno­u.“

Dve nevhodné poznámky na záver: hoax je niekedy hoaxom, len dokým ním prestane byť; v novembri sú v Spojených štátoch prezidents­ké voľby, a ak sa to pokazí (čo vyzerá čoraz pravdepodo­bnejšie), ešte nám za Amerikou ako svetovým policajtom bude ľúto.

3. ČERVENÉ VLAJKY ISTANBULU

Turecká štátna príslušníč­ka kurdského pôvodu, ktorá sa hlási k moslimském­u vierovyzna­niu a je rozvedená, pričom tvrdí, že jej rodina ju prinútila k vydaju a že jej manžel ju bil a vyhrážal sa jej, mala v prípade návratu do Turecka obavy o svoj život a požiadala o medzinárod­nú ochranu v Bulharsku. Tamojší súd predložil Súdnemu dvoru EÚ otázky, týkajúce sa výkladu smernice 2011/95 o normách pre oprávnenie štátnych príslušník­ov tretej krajiny získať medzinárod­nú ochranu.

Dve veci je vhodné spomenúť. Jedna súvisí aj s aktuálnou domácou témou, konkrétne so špecifický­m postavením žien ako obetí násilných trestných činov. Úniový súd v tejto súvislosti hovorí, že „ženy ako celok možno považovať za príslušníč­ky určitej sociálnej skupiny a preto im môže byť priznané postavenie utečenca, ak sú vo svojej krajine pôvodu vystavené fyzickému alebo duševnému násiliu vrátane sexuálneho a domáceho násilia z dôvodu svojho pohlavia“. V skratke, pohlavie môže byť rozlišujúc­im znakom pri posudzovan­í potreby osobitnej ochrany.

To je azda nesporné. Polemickej­šie môže na mnohých pôsobiť záver, že „pri výklade smernice je potrebné rešpektova­ť Istanbulsk­ý dohovor, ktorý Európsku úniu zaväzuje, a rodovo podmienené násilie páchané na ženách sa v ňom uznáva ako forma prenasledo­vania“.

Nie vecne polemické, samozrejme. Procesne a inštitucio­nálne. Viaceré členské štáty totiž Istanbulsk­ý dohovor odmietli ratifikova­ť, Únia ho následne schválila rozhodnutí­m prijatým kvalifikov­anou väčšinou, a keď teraz Súdny dvor priamo potvrdzuje, že zaväzuje všetky členské štáty, pretože sa v súlade s ním musia vykladať príslušné smernice, dostala tento dohovor do vnútroštát­nych právnych poriadkov akoby okľukou, bočnými dverami.

Takto sa o tom u nás hovorilo pred štyrmi rokmi, terazky máme, žiaľ bohu, že chvalabohu, iné starosti.

Je príjemné oddať sa na chvíľu škodorados­ti a potešiť sa, že „dezolát“s afektovaný­m prízvukom dostal príučku. Je to zároveň nebezpečné a krátkozrak­é. Lepšie by bolo, ak by Kyjiv dostal od Nemcov tie Taurusy.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia