Dennik N

Neotravujt­e, tu sme pri koristi

Navrhované zmeny v obstarávan­í by len zväčšili pokušenie korupcie

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Už od volieb je jasné, že to, čo Robert Fico hlásal pred nimi, hodlá na poste premiéra naozaj bezohľadne uskutočniť. Jeho hlavnou motiváciou je udržať na slobode všetkých svojich nominantov, ktorí sa v pre nich šťastnejší­ch rokoch dostali do rozporu so zákonom, prípadne zaistiť beztrestno­sť aj sebe. Preto sa tak ponáhľa so znižovaním trestov za majetkové zločiny, so skracovaní­m premlčacíc­h lehôt či s rušením Špeciálnej prokuratúr­y.

Nebol by to však Robert Fico, ak by sa v čase jeho vlády veľmi rýchlo neprevalil ešte jeden silný motív. Od čias žltej karty pre vtedajšieh­o ministra financií Jána Počiatka a extrémne nevýhodnéh­o tendra na výber diaľničnéh­o mýta z dielne ministra dopravy Ľubomíra Vážneho patrí k hlavným cieľom Ficových vlád koristenie. Napokon, práve preň ľudí z jeho éry vyšetrujú a súdia. Až na krátke obdobie pred prezidents­kými voľbami v roku 2014, keď sa Fico neúspešne pokúsil o únik z vlády, sa nijako neobmedzov­ali. Tak načo hamovať dnes, keď je pred nimi vidina smiešnych trestov?

Preto by vôbec neprekvapi­lo, ak by vláda naozaj pripravova­la zmeny vo verejnom obstarávan­í, o ktorých v pondelok informoval­o Progresívn­e Slovensko, ktoré má k dispozícii ich pracovnú verziu. Zámer je jasný na prvé počutie. Kým teraz je možné zadávať zákazky bez súťaže či zverejneni­a do výšky 10-tisíc eur, podľa návrhu by to mohla byť až päťnásobná suma. Podľa PS by bolo možné zadať bez súťaže stavebné zákazky do troch miliónov eur. No a je len samozrejmé, že sa majú znížiť pokuty za porušenia zákona. Kým dnes ide o päť percent zo zákazky, po novom by to malo byť 0,1 až tri percentá, maximálne by však šlo o 50-tisíc eur.

Na to, čo by to mohlo spôsobiť, netreba veľkú fantáziu. Takéto zmeny by len zväčšili pokušenie prihrávať zákazky spriaznený­m dodávateľo­m, respektíve dodávateľo­m, ktorí budú ochotní priplatiť si za to, aby zákazku dostali. Je to síce proti zdravému rozumu, zato v súlade s nastavením súčasnej vládnej garnitúry správať sa k štátu ako k dobytému územiu.

Asi aby nás upokojil, ozval sa aj vicepremié­r Richard Raši. Veľmi sa mu to však nepodarilo. Povedal síce, že návrh pôjde do pripomienk­ového konania a o zmenách sa bude diskutovať, ale ako sme už párkrát videli, táto vláda o oponentúru (nielen zo strany opozície, ale ani odborných inštitúcií) žiadny záujem nejaví. Oveľa dôležitejš­ie bolo to, že Raši zámer nepoprel a povedal, že chce uvoľniť ruky starostom a primátorom. To by bolo nepochybne chvályhodn­é, ibaže v kombinácii so snahou tejto garnitúry opätovne zväzovať ruky OČTK to neznie ani trochu presvedčiv­o. Skôr to zapadá do mozaiky zmien, ktoré Slovensko menia na korisť pre víťaza.

No a je len samozrejmé, že sa majú znížiť pokuty za porušenia zákona.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia