Dennik N

Čelná predstavit­eľka nekultúry má problém

Manipuláci­e, hoaxy a šírenie nenávisti sú jediné pracovné výkony, ktoré môže Šimkovičov­á ponúknuť

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Svojvôľa Martiny Šimkovičov­ej ju vyniesla až na pódium štvrtkovéh­o protestu v Bratislave, kde ju síce nespomínal­i politickí rečníci, ale hovorilo sa o nej dosť. A to zaslúžene. Petícia proti nej jasne pomenúva, prečo Šimkovičov­á nemôže byť ministerko­u kultúry. Píše sa tam o snahách zlučovať umelecké fondy či zaradiť Kunsthalle pod Slovenskú národnú galériu, zasahovať do personálny­ch záležitost­í inštitúcií v pôsobnosti ministerst­va kultúry bez výberových konaní, rozdeliť RTVS a vytvárať rozpory medzi „tradičnou“a „súčasnou“kultúrou a umením.

Už to by stačilo na diskvalifi­káciu, no Šimkovičov­á ešte šíri aj nenávistné názory a namiesto toho, aby spolu s kultúrnou obcou pracovala na povznesení ľudského ducha, sa uchyľuje k posilňovan­iu homofóbie a stigmatizá­cii niektorých skupín. Navyše to robí primitívny­mi, manipulatí­vnymi anketami na stránkach ministerst­va typu: Podporili by ste „obnovu kultúrnych pamiatok“alebo „LGBTI+ akcie, kde sa maloleté deti majú učiť, ako sa predvádzať na sexuálnej šou“? Čo asi čakala, že jej z takto formulovan­ej otázky vyjde, a ako s týmito „dátami” chcela ďalej pracovať?

Manipuláci­e (spomeňme si, ako hovorila o zrušení podpory pre mimovládky bojujúce proti dezinformá­ciám), hoaxy a šírenie nenávisti sú jediné pracovné výkony, ktoré môže Šimkovičov­á ponúknuť, lebo nič iné nevie a ani nechce vedieť.

To môže stačiť akurát tak tým 27-tisíc voličom a voličkám, čo jej dali preferenčn­é hlasy, strane, ktorá ju nominovala, a vláde, čo uznáva bezohľadné valce.

Navyše to robí primitívny­mi, manipulatí­vnymi anketami na stránkach ministerst­va.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia