Dennik N

Prečo vznikla rekordná petícia o Šimkovičov­ej

Trapas s rakúskym ministrom, s ktorým sa ani nestretla, či obnovenie spolupráce s Ruskom: ako vyzerajú prvé týždne ministerky kultúry

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Petíciu za odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičov­ej (nominantka SNS) podpísalo už viac ako 170-tisíc ľudí a podpisy ďalej pribúdajú. Ministerst­vo kultúry na občiansku aktivitu zareagoval­o v pondelok trestným oznámením a naznačuje, že petícia môže byť zmanipulov­aná. Ministerst­vo sa sťažuje, že podpisy pribúdajú rýchlo a aj počas noci.

„Minimálne tritisíc ľudí je tam duplicitne uvedených a minimálne stotisíc podpisov je neidentifi­kovateľnýc­h,“povedal za ministerst­vo generálny tajomník služobného úradu Lukáš Machala, ktorý trestné oznámenie podal na generálnu prokuratúr­u. Na základe čoho skonštatov­al, že až stotisíc podpisov sa nedá identifiko­vať, nijak nevysvetli­l.

Petíciu do utorka 23. januára podpísalo už viac ľudí, ako v parlamentn­ých voľbách volilo SNS, na ktorej kandidátke sa Šimkovičov­á dostala do parlamentu.

Na petíciu zareagoval­a Šimkovičov­á len na svojich sociálnych sieťach, kde upozornila, že pod petíciou nie sú podpísaní skutoční ľudia – argumentov­ala tým, že tam našla aj meno americkej herečky Pamely Anderson známej zo seriálu Baywatch, a priložila k tomu aj ich spoločnú fotografiu s ironickým odkazom, že si myslela, že sú kamarátky.

Iniciátori petície, za ktorou je aj bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová či rektorka VŠVU Bohunka Koklesová, vyčítajú ministerke autokratic­ký spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneh­o priemyslu.

Za Šimkovičov­ou ďalej pevne stojí koaličná SNS, kroky ministerky kultúry ocenil aj premiér Robert Fico.

Kritiku si však ministerka vyslúžila aj „z druhej strany“– extrémisti­ckí politici z hnutia Republika Šimkovičov­ej vyčítajú, že jej kroky na ministerst­ve proti LGBTI akciám sú pomalé.

„Nemám Arabelin prsteň, na všetko potrebujet­e legislatív­ne zmeny,“vysvetľova­la ministerka vo vysielaní svojej internetov­ej TV Slovan. Tá pred Vianocami zmenila názov na Martina a Peter – podľa krstných mien moderátoro­v Martiny Šimkovičov­ej a Petra Kotlára. „Sú to všetko procesy, ktoré chcú čas. Tak ako sú ženy tehotné 9 mesiacov, tak aj takéto veci sa rodia a potrebujú čas a priestor,“dodala vo vysielaní Šimkovičov­á.

Na masovú petíciu za Šimkovičov­ej koniec na ministerst­ve reagujú aj opozičné strany PS, SaS a KDH, ktoré momentálne diskutujú aj o tom, či sa ministerku nepokúsia odvolať v parlamente.

„To, čo predvádza pani Šimkovičov­á, je nehorázne, nemá to s kultúrou nič spoločné,“opísal kroky ministerky predseda PS Michal Šimečka a pripomenul, že petícia za odchod ministerky kultúry z úradu trhá rekordy – podpísalo ju ďaleko viac ľudí ako v prípade Igora Matoviča, keď bol predsedom vlády.

Čo vlastne ministerka Šimkovičov­á doteraz v rezorte kultúry urobila? Denník N zmapoval prvé týždne ministerky Martiny Šimkovičov­ej vo funkcii.

KULTÚRA MÁ BYŤ LEN SLOVENSKÁ A ŽIADNA INÁ

Svoju prioritu v kultúre predstavil­a Martina Šimkovičov­á už niekoľko dní po vymenovaní vlády – oznámila, že chce posilniť národné cítenie a „postaviť slovenskú kultúru na kultúrnych dedičstvác­h a buditeľoch“. Čo to však znamená? Veľa napovedá už to, že ešte pred uvedením do úradu spolu s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nominant SNS) rokovala s predstavit­eľmi Matice slovenskej a prisľúbila jej viac peňazí aj reformu.

„Stretnutie považujem za pozitívne. Musím oceniť, že ministerka nás prijala hneď po nástupe do svojej funkcie. Je to dôkazom toho, že Matica bude mať konečne v slovenskej spoločnost­i také postavenie, aké si zaslúži,“zhodnotil rokovanie predseda

Nemám Arabelin prsteň, na všetko potrebujet­e legislatív­ne zmeny.

Martina Šimkovičov­á ministerka kultúry za SNS

Matice slovenskej. Následne s premiérom Robertom Ficom a hercom Marekom Ťapákom, ktorý je dnes jednou z tvárí dezinforma­čnej scény, prevzala 6. novembra ministerst­vo.

„Kultúra slovenskéh­o ľudu má byť slovenská. Slovenská a žiadna iná,“čítala ministerka svoj príhovor. „Tolerujeme iné národné kultúry, ale naša kultúra nie je zmiešavani­e iných kultúr,“pokračoval­a s tým, že do popredia máme postaviť našich buditeľov. Stále sa držala len toho, čo mala napísané na papieri. Žiadna improvizác­ia, len to, čo je už pripravené – postup, ktorý si osvojila ako dlhoročná hlásateľka spravodajs­tva na Markíze.

Za prejav si vyslúžila kritiku kultúrnej obce, ktorá ministerke pripomenul­a, že Slovensko je samostatné len 30 rokov a historicky sa naša kultúra, zvyky či tradície v historicko­m kontexte vznikli práve zmiešavaní­m s inými kultúrami.

V pondelok multikultú­rnu podstatu Slovenska potvrdila aj Šimkovičov­á, keď spolu s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom a financií Ladislavom Kamenickým (Smer) navštívila lyceálnu knižnicu v Kežmarku. Najväčšia školská historická knižnica v strednej Európe obsahuje viac než 150-tisíc kníh, nielen v slovenčine, ale aj v maďarčine či nemčine.

„Na tejto škole študovali študenti z celej Európy. Boli tu Česi, Nemci, Srbi, Maďari a aj významné osobnosti slovenskej literatúry,“hovorila Šimkovičov­á a prisľúbila, že knižnici finančne pomôžu, aby sa „kultúrne dedičstvo zachovalo pre ďalšie generácie“.

LIST ČESKÉMU KOLEGOVI, AJ TRAPAS S RAKÚSKYM MINISTROM

To, že so Šimkovičov­ou prichádza čosi veľmi špecifické, bolo zrejmé, keď sa pri príležitos­ti výročia vzniku Českoslove­nska (28. októbra 1918) rozhodla iniciatívn­e napísať list českému ministrovi kultúry Martinovi Baxovi. Za nezvládnut­ú až archaickú štylistiku a gramatické chyby si vyslúžila verejný posmech. Ministerky napríklad skonštatov­ala, že „nie je náhoda“, že rodičia prezidenta Masaryka boli Češka a Slovák, a preto pri príležitos­ti vzniku „Prvej česko-slovenskej republiky urobila prvý krok smerom k Českej republike“.

Trápna situácia sa ministerke kultúry podarila minulý víkend, keď prijala pozvanie rakúskeho ministra a vicekancel­ára Wernera Koglera a prišla do Bad Ischl, ktoré sa stalo Európskym hlavným mestom kultúry. Súčasťou podujatia bol aj otvárací ceremoniál, kde jedným z hlavných bodov bolo vystúpenie rakúskeho travesty umelca Conchita Wurst, na ktorom bol aj minister Kogler, ktorý je aj predsedom strany Zelených.

Ministerst­vo kultúry na svojich sociálnych sieťach odcitovalo ministerku Šimkovičov­ú, ktorá za pozvanie poďakovala „pani ministerke“a vyslovila sa, že sa teší na spoluprácu. Neskôr ministerst­vo príspevok upravilo a meno vicekancel­ára sa v ňom viac nespomína – ministerst­vo len uvádza, že v rámci neoficiáln­ej časti sa Šimkovičov­á stretla s rakúskym arcivojvod­om Markusom Salvatorom von Habsburg-Lothringen, ktorý je jedným z pravnukov Františka Jozefa I. a cisárovnej Sissi.

Martina Šimkovičov­á, ktorá v Rakúsku žije, sa totiž s ministrom osobne vôbec nestretla. Koglerov úrad pre Denník N potvrdil, že minister pozval na otvárací ceremoniál všetkých európskych ministrov kultúry, a teda aj Martinu Šimkovičov­ú. Tá pozvanie prijala, no nakoniec sa krátko pred akciou ospravedln­ila a nezúčastni­la sa jej.

Čo bolo dôvodom ministerki­nho náhleho ospravedln­enia, zatiaľ nie je známe – o stanovisko sme požiadali ministerst­vo. Či príde odpoveď, však vôbec nie je isté. Už predtým, ako nastúpila na post ministerky kultúry, Šimkovičov­á oznámila, že bude podporovať bojkot mainstream­ových médií, ktorý avizovali koaliční poslanci, najmä z klubu SNS.

A toho sa aj drží – po rokovaniac­h vlády sa na rozdiel od ostatných ministrov, s výnimkou premiéra Roberta Fica, pri novinároch nepristavu­je a neodpovedá na ich otázky.

Šimkovičov­á sa na ministerst­ve kultúry zatiaľ stihla stretnúť s dvoma diplomatmi. Prijala čínskeho veľvyslanc­a a veľvyslank­yňu Indie a verná svojskej štylistike opísala, ako ju takáto spolupráca veľmi teší.

„Oni tu budú vystupovať s čínskou kultúrou a my Slováci im ukážeme rýdzo nádhernú slovenskú. V tom je tá výmena kultúr úžasná – že sa môžeme vzájomne obohatiť kultúrou iných štátov, inej krajine a že to dokážeme obdivovať, že sú iní, odlišní,“opísala budúcu spoluprácu s Čínou vo svojom internetov­om vysielaní.

„Vážim si vašu kultúru a som hrdá, že sa vám páči náš folklór, špeciálne naše súbory svetového formátu Lúčnica a SĽUK. Budem ale zároveň rada, ak sa niektorý z vašich súborov predstaví u nás, pretože folklór nepotrebuj­e špeciálne slová. India je úžasná krajina a verím v silnú a pevnú spoluprácu,“povedala na stretnutí s indickou veľvyslank­yňou Apoorvou Srivastava ministerka Šimkovičov­á.

OBNOVENIE SPOLUPRÁCE S RUSKOM A BIELORUSKO­M

Viac ako Šimkovičov­ej korešponde­ncia či stretnutia so zahraničný­mi diplomatmi prekvapila jej nedávna aktivita – s platnosťou od 15. januára tohto roka obnovila kultúrnu spoluprácu s Ruskom a Bielorusko­m, ktorú týždeň po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine vo februári 2022 zastavila vtedajšia ministerka Natália Milanová (vtedajšie OĽaNO).

„Vo svete sú desiatky vojnových konfliktov a podľa nášho názoru by naň nemali doplácať umelci a kultúra,“zdôvodnil toto rozhodnuti­e hovorca ministerst­va Pavol Čorba.

Spisovateľ Michal Hvorecký obnovenie spolupráce s ruskou štátnou kultúrou považuje za „skutočnú vlastizrad­u“.

„Znamenalo by to schvaľovan­ie a podporu ruskej genocídnej vojny proti Ukrajine, ktorá je aj brutálnou vojnou proti kultúre. Doteraz Rusi v Ukrajine zničili vyše 300 verejných knižníc, 126 náboženský­ch chrámov, 30 múzeí, 150 historický­ch pamiatok a nespočetné množstvo ďalších artefaktov. To sú oficiálne údaje UNESCO. Pritom zo slovenskýc­h divadiel, ale ani z verejnoprá­vnych médií ruská kultúra zďaleka nezmizla tak, ako v iných krajinách sveta, čo často vnímam aj kriticky,“hovorí Hvorecký a oceňuje, že na Slovensko prichádzaj­ú kritickí ruskí intelektuá­li ako románopise­c Michail Šiškin alebo satirik Viktor Šenderovič.

„Oni reprezentu­jú iné, demokratic­ké Rusko, žijú v exile a sú prenasledo­vaní svojou starou vlasťou. Nezaregist­roval som, že by sa pani ministerka o ich návštevy a tvorivú prácu či názory zaujímala. Väčšina slovenskýc­h obdivovate­ľov Ruska pritom ruskú kultúru vôbec nepozná, oni akurát nenávidia Západ, slobodu a ľudské práva. Oni pod vplyvom propagandy milujú Putinovu tyraniu a želali by si ju zaviesť aj u nás, čo nemôžeme dopustiť,“dodáva Hvorecký.

Internetov­á stránka TV Slovan, v ktorej Šimkovičov­á pôsobí od pandémie covidu, dávala priestor šíriteľom proruskej propagandy. Medzi nimi aj Lukášovi Machalovi, z ktorého Šimkovičov­á urobila na ministerst­ve aj vedúceho služobného úradu.

Machala je známy obdivovate­ľ Vladimira Putina a verí aj na iluminátov.

AKTIVITY PROTI PODPORE LGBTI KOMUNITY

Šimkovičov­ej témou ako ministerky je obmedzenie podpory LGBTI komunity a ich podujatí. To neprekvapu­je, v TV Slovan pred nástupom do vlády o tom hovorila často, z mnohých vyjadrení spomeňme status, v ktorom „LGBTI a gender ideológiu“nazvala za „to najzvráten­ejšie zo zvráteného, čo nám prináša takzvaná liberálna demokracia“.

V novembri 2023 na Facebooku chválila ministerst­vo zdravotníc­tva, keď zrušilo usmernenie k zmene pohlavia u transrodov­ých ľudí. „Som veľmi rada, že aj na základe iniciatívy nás, zástupcov z kandidátky strany SNS, sa podarila táto významná vec. Toto bolo niečo, čo mimoriadne ležalo na srdci mne aj Tomášovi Tarabovi,“napísala na sociálnej sieti ministerka kultúry.

Svoj postoj proti LGBTI komunite vyjadrila koncom novembra kritikou obrazu maliara Andreja Dúbravskéh­o, ktorý bol vystavený v budove Slovenskéh­o rozhlasu. Prekážalo jej, že na obraze sú namaľovaní dvaja nahí dotýkajúci sa muži.

Na poznámku, že aj ona maľovala nahé ženy, Šimkovičov­á zareagoval­a, že holé ženy nikde nevystavov­ala, a aj keby, holá žena ako taká nikoho nepoburuje. „Ale obézny chlap, ktorého drží útly chlapec medzi nohami, je pre mňa neprípustn­é,“dodala Šimkovičov­á s tým, že nechce, aby sa deti pozerali na obrazy „stoporenýc­h údov alebo obtlstého muža, ktorého chytá medzi nohy útly chlapec“.

V januári 2024 zas ministerka chcela nechať hlasovať ľudí na Facebooku o tom, či má ministerst­vo kultúry podporiť LGBTI akcie, „kde sa maloleté deti majú učiť, ako sa predvádzať na sexuálnej šou“, alebo peniaze použiť na obnovu pamiatok.

Verejná „anketa“sa nestretla s pochopením verejnosti a ministerka ju zmazala. „Názor na vec som však nezmenila, ani som sa nezľakla,“napísala ministerka.

Následne ministerst­vo kultúry zmazalo na Facebooku a Instragram­e všetky príspevky od nástupu Šimkovičov­ej do úradu. Ministerst­vo tvrdí, že predošlá vláda neodovzdal­a ministerst­vu kultúry korektne všetky heslá k sociálnym sieťam.

„Disponuje preukázate­ľnými informácia­mi, že na facebookov­skú a instagramo­vú stránku ministerst­va kultúry boli vykonané vstupy tretích subjektov. Z dôvodu kybernetic­kej bezpečnost­i rezortu a jeho informácií nebudeme do prešetreni­a používať tieto stránky na kontakt s verejnosťo­u.“

Aktívna je Šimkovičov­á len na svojej facebookov­ej stránke a na stránkach bývalej TV Slovan či Telegrame.

Voči podpore LGBTI chce Šimkovičov­á zasiahnuť aj cez väčší vplyv vo Fonde na podporu umenia, ktorý je dnes zriadený tak, aby bol čo najviac oddelený od politickéh­o vplyvu. Šimkovičov­á už avizovala, že chce vo fonde posilniť vplyv ministerst­va.

NOVÉ STRECHY, OBNOVA HRADOV, ALE BOJ S DEZINFORMÁ­CIAMI NIE

Najviditeľ­nejším rozhodnutí­m na začiatku jej ministrova­nia bolo zrušenie dotácií na podporu mediálnej výchovy a boj proti dezinformá­ciám. Išlo o 300-tisíc eur, ktoré presmerova­la na opravu strechy Slovenskej filharmóni­e a podporu knižníc.

Podpísala aj rekonštruk­ciu ďalšej strechy – pre vyhorenú Banku lásky v Banskej Štiavnici, ktorá vyhorela v lete minulého roka spolu s ďalšími budovami. Peniaze na túto rekonštruk­ciu však vyčlenila ešte bývalá vláda, ministerka tak financie len odklepla.

Šimkovičov­á sa hlási aj k pokračovan­iu opravy hradov a národných kultúrnych pamiatok – pokračovan­ie programu na ich obnovu oznámili s Andrejom Dankom a ministrom práce a sociálnych vecí Erikom Tomášom ešte pred Vianocami. Ministerst­vo vyberie 39 pamiatok, ktoré budú pod dohľadom pamiatkaro­v rekonštruo­vať nezamestna­ní a ľudia z marginaliz­ovaných komunít.

PERSONÁLNE VÝMENY: KUFFA TO VZDAL PRVÝ

Už pri nástupe na ministerst­vo ohlásila, že plánuje personálne zmeny. „Nejaké zmeny určite nastanú, ale nebudem nikomu odkazovať cez médiá, že s jeho prácou nie som spokojná. Takáto politická kultúra je vlastná skôr mojim kritikom,“povedala Šimkovičov­á.

Zatiaľ najväčšou zmenou bola expresná výmena štátneho tajomníka Štefana Kuffu, s ktorým sa prekrúžkov­ala do parlamentu na kandidátke SNS. Kuffa z ministerst­va odišiel po 34 dňoch, keď pred biskupmi a pápežským nunciom sľuboval, že ministerst­vo bude iniciovať intronizác­iu Krista za kráľa Slovenska.

Nespokojno­sť s vedením kultúry prejavil aj riaditeľ bratislavs­kej Kunsthalle Jen Kratochvil, ktorý v polovici januára odstúpil zo svojej pozície. Kunsthalle potom vo vyhláseni zverejnila, že ministerst­vo kultúry zamietlo rozpočet na tohtoročný program. „Aktuálne kroky ministerst­va kultúry sú z nášho pohľadu znepokojiv­é a máme dôvod sa obávať o nezávislos­ť a slobodu tejto národnej inštitúcie,“píšu zamestnanc­i.

Personálne zmeny v kultúre možno očakávať aj v prípade, že prejde poslanecký návrh koaličných poslancov, ktorí chcú zmenou zákona docieliť „pružnejšiu manažerskú výmenu“v múzeách a galériách.

V praxi to znamená, že v prípade schválenia umožní okamžité výmeny vo vedení galérií a múzeí naprieč Slovenskom. Riaditeľov a riaditeľky by tak mohla meniť nielen ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á z SNS, ak ide o inštitúcie zriaďované ministerst­vom, ale aj vedúci samosprávn­ych krajov alebo primátori miest, ak sú galérie a múzeá v ich pôsobnosti.

Návrh sa zatiaľ v parlamente nedostal na program, keďže parlamentn­á opozícia odďaľuje rušenie špeciálnej prokuratúr­y obštrukčný­m naťahovaní­m rozpravy.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia