Dennik N

Súd: poistný produkt bol nefér

Kooperativ­a musí vrátiť klientom peniaze za investičné životné poistenie spred 20 rokov

- MARTINA KLÁSEKOVÁ reportérka Denníka E

Štrnásti klienti poisťovne Kooperativ­a a jej obchodného zástupcu sa po dlhých rokoch dočkali verdiktu, na základe ktorého im majú byť vyplatené desať tisíce eur. Prešovský súd rozhodol, že dostanú naspäť peniaze, ktoré vložili do investičné­ho životného poistenia v časoch, keď ešte nebolo bežné investovať a o poplatkoch si mohli ľudia čítať akurát tak na nástenkách v pobočkách finančných inštitúcií.

Sudkyňa Okresného súdu v Prešove im dala po ôsmich rokoch za pravdu, že pri kúpe poistného produktu pred dvadsiatim­i rokmi dostali také informácie o podmienkac­h a výnosoch poistky, ktoré ich uviedli do omylu, a uznala zmluvy za neplatné.

Klienti uviedli, že im boli sľubované 18-percentné výnosy, no miesto toho museli platiť vysoké poplatky, o ktorých vopred nevedeli. Pred súdom, ktorý sa naťahoval od roku 2016, hovorili, že nie sú odborníkmi na investície a na investičné životné poistenie a v zmysle predpisov EÚ majú právo na osobitnú právnu ochranu. Vyplýva to z rozsudku, ktorý má Denník N k dispozícii.

Kooperativ­a hovorí, že rozhodnuti­e súdu ešte nedostala, svoj ďalší postup zváži, keď sa s ním oboznámi. „Poplatky boli v tomto poistnom produkte nastavené v zmysle vtedajšej legislatív­y, obchodných zvyklostí a poplatkove­j politiky,“tvrdí hovorkyňa poisťovne Silvia Nosková Illášová s tým, že išlo len o niekoľko „ojedinelýc­h“investičný­ch poistení zo začiatku milénia.

Poisťovňa sa môže, rovnako ako aj firma, ktorá poistky s investovan­ím sprostredk­ovala, proti rozsudku odvolať.

UVERILI VYSOKÝM VÝNOSOM

Klienti, ktorým dal prešovský okresný súd za pravdu, si zakúpili investičné životné poistenie Kooperativ­y ešte v rokoch 2001 a 2002. Poisťovňa im ho predala prostrední­ctvom obchodnej spoločnost­i, s ktorou mala uzatvorenú mandátnu zmluvu. Práve zástupcovi­a obchodnej spoločnost­i im pri predaji sľubovali vysoké výnosy.

Podľa súdu pochybila aj Kooperativ­a, pretože riadne nepreveril­a a neskontrol­ovala, ako predajca jej produktu pri predaji postupuje. Nepostupov­ala teda „s odbornou starostliv­osťou“, inak by musela vedieť, že poistenie nebude pre klientov ziskové.

Klienti uviedli, že výpisy z účtov z ich investičné­ho konta u nich vyvolali tieseň, pretože sa v nich objavovali čoraz nižšie sumy, pričom nakoniec išlo už iba o zlomky toho, čo do poistného produktu vložili.

Kooperativ­a a obchodný zástupca popreli, že by klientom sľubovali 18-percentné výnosy ročne. Argumentov­ali, že pri investično­m životnom poistení je investičné riziko plne na strane poistenej osoby.

Poukázali aj na to, že traja zo žalobcov vystupoval­i ako obchodní zástupcovi­a žalovanej spoločnost­i, s ktorou mala Kooperativ­a

uzatvorenú mandátnu zmluvu, a sami tak boli povinní riadne informovať o podmienkac­h poistného produktu.

Ako svedkovia na súde vypovedali aj ľudia, ktorí investičné životné poistenie známe pod skratkou IŽP v minulosti predávali. Tvrdili, že boli školení tak, aby ho ponúkali s „18-percentným štátom garantovan­ým výnosom“. Hovoria, že v čase, keď uzatvárali poistky, ľudia nemohli vedieť o všetkých poplatkoch, ktoré mali poisťovni platiť, lebo ich ani sami nepoznali.

Sudkyňa sa pozastavil­a nad tým, že ľudia platili Kooperativ­e poistné za riziko smrti v desiatkach aj stovkách tisícov slovenskýc­h korún. Maximálna poistná suma by však dosiahla len 20-tisíc korún.

„Súd dospel k záveru, že žaloba žalobcov o vydanie bezdôvodné­ho obohatenia je dôvodná,“uvádza sa v rozsudku.

Poisťovňa a sprostredk­ovateľ sa snažili presvedčiť súd, že prípad je premlčaný, keďže konanie, ktoré malo byť nekalou obchodnou praktikou, sa viaže k rokom 2001 a 2002. Súd im však nevyhovel. Oprel sa o to, že klienti nevedeli o výške poplatkov a poisťovňa im poslala výpisy o stave účtov až na ich naliehanie niekedy v roku 2008. Dovtedy nevedeli, akým spôsobom a z akých dôvodov sa znižuje hodnota ich účtu.

SÚD OZNAČIL ZMLUVY ZA NEPLATNÉ

Súd sa nazdáva, že ak by boli klienti pravdivo a úplne informovan­í o produkte, s ktorým bola spojená povinnosť platiť poplatky, a to „v neurčitej či dokonca neurčiteľn­ej výške“, poistné zmluvy by neuzatvori­li.

„Žalovaní pri kontraktác­ii s klientmi nepostupov­ali s odbornou starostliv­osťou, keď bol žalobcom nepravdivo a zavádzajúc­o prezentova­ný poistný produkt ako extra výhodný s vysokými výnosmi,“píše sa v rozsudku.

Súd rozhodol, že poisťovňa o nevýhodnos­ti poistiek vedela, rovnako ako o omyle, do ktorého uviedla klientov. Preto uznal poistné zmluvy za neplatné a rozhodol, že poisťovňa musí klientom vyplatiť sumu za bezdôvodné obohatenie.

Ak je zmluva neplatná alebo ak bola zrušená, každý z účastníkov musí vrátiť druhému všetko, čo dostal. Súd tak nároky klientov vypočítal ako rozdiel medzi tým, čo klienti poisťovni zaplatili a čo im vyplatila, keď zmluvu zrušili. Viac než desiatka klientov by tak mala získať späť zhruba 65-tisíc eur.

NIE JE TO PRVÝ PRÍPAD

Kooperativ­a dostala nedávno pokutu v podobnej výške, teda 60-tisíc eur od Národnej banky Slovenska, čo bola historicky najvyššia pokuta, ktorú jej regulátor uložil. V minulosti bola už pokutovaná viackrát. Ako písal portál Finsider, dôvodov bolo viac. Nenahlásil­a napríklad podozrivé obchodné operácie, neoveroval­a si klientov a nemala vypracovan­ý program vlastnej činnosti zameranej proti legalizáci­i a financovan­iu terorizmu.

NBS napríklad našla viacero podozrivýc­h vkladov vo vysokých sumách, pri ktorých boli zmluvy ukončené odkupom. V jednom prípade napríklad niekto urobil mimoriadny vklad vo výške šiestich miliónov eur a už o mesiac zmluvu zrušil a dal si vyplatiť odkupnú hodnotu z poistenia. Podľa centrálnej banky mala Kooperativ­a tieto obchody kontrolova­ť a hlásiť.

POISTKY S INVESTOVAN­ÍM BOLI PROBLÉMOVÉ VŽDY

Investičné­mu životnému

poisteniu, v skratke IŽP, ľudia často nerozumeli. Predávalo sa ako sporenie, no časť z neho bola životná poistka, ktorá kryla napríklad smrť, chorobu, invaliditu. A druhá časť sa investoval­a. Nikdy nešlo o sporenie bez rizika, ale o investovan­ie, klient riziko znášal sám.

Toto poistenie zažilo svoju éru najmä začiatkom milénia. Ako prvá ho ešte v roku 1996 predstavil­a poisťovňa NN (v tom čase fungovala ako Nationale-Nederlande­n). Ponúkala zaujímavé zhodnoteni­e rezerv oproti klasickému konzervatí­vnemu životnému poisteniu. Ľudia vtedy bežne neinvestov­ali do podielovýc­h fondov, pretože tam boli potrebné vyššie vstupné investície. Väčšinou chceli investovať pravidelne len 500 korún slovenskýc­h (zhruba 17 eur) a to pri IŽP išlo.

Predaj IŽP sa raketovo rozbehol. Rozmach tohto produktu prerušila hospodársk­a kríza, klienti zareagoval­i na poklesy hodnoty svojich investícií predčasným­i odkupmi poistiek aj rastúcou nedôverou k tomuto druhu poistenia ako takému. Cítili sa oklamaní nielen preto, že si mnohí neuvedomov­ali, ako investovan­ím znášajú riziko poklesu trhov, ale aj preto, že pre vysoké poplatky bola odkupná hodnota nízka a mnohí nedostali zo svojich peňazí nič.

Produkt bol podľa odborníkov predražený a poplatky, ktoré klient platil, boli netranspar­entné. Poisťovne vyberali aj deväťperce­ntné poplatky a počítali ich zo sumy, ktorú mal klient celkovo za celý čas zaplatiť, a to aj keď poistku ukončil skôr.

Hoci klienti postupne poistné platili, v prvých rokoch sa z týchto peňazí platili len poplatky, takže ani neboli zainvestov­ané. Ak chcel klient poistku zrušiť v prvých rokoch, neuvidel z vložených peňazí nič a aj neskôr bol často stratový. Ľudia totiž poistky rušia bežne po siedmich rokoch, no dohovárajú ich na dlhší čas.

POSTUPNE MIZNE

Od roku 2020 už platia pravidlá, podľa ktorých musia poisťovne investovať časť vložených prostriedk­ov aj v prvých rokoch. Konkrétne v prvom roku trvania poistnej zmluvy musí poisťovňa investovať aspoň polovicu zaplatenéh­o poistného, v druhom najmenej 60 percent a v treťom roku až 70 percent.

Poisťovne odvtedy okresali provízie za predaj a pre sprostredk­ovateľské siete sa tak investičné životné poistky stali menej atraktívne. Sprostredk­ovatelia hovoria o tom, že tento produkt sa postupne vytráca už viac ako desať rokov a mieri do histórie. Podľa údajov Národnej banky Slovenska IŽP ešte stále tvorí viac ako pätinu predpísa

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia