Dennik N

Alternatív­a pre Nemecko (AfD)

- PAVOL ŠTRBA reportér

mecku, kde má podporu.

Ministerka vnútra Nancy Faeserová zase vyhlásila, že krajne pravicové stretnutie pripomína „strašnú konferenci­u vo Wannsee“, kde nacisti v roku 1942 plánovali vyhladenie európskych Židov.

Niektorí však v kauze vidia aj nádej na to, že v Nemecku sa vďaka nej podarí zastaviť alebo aspoň pribrzdiť nárast čoraz radikálnej­šej AfD.

Protesty proti krajnej pravici by mohli „obnoviť dôveru v demokratic­ké správanie“, uviedol pre televíziu Welt Josef Schuster, predseda Ústrednej rady Židov v Nemecku.

Židia v krajine pociťovali „obrovskú neistotu“, ku ktorej sa pridala vlna antisemits­kých incidentov po začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom, povedal Schuster. najsilnejš­iu

KANCELÁR SCHOLZ: AK DODRŽIAVAT­E NAŠE ZÁKONY, STE TU DOMA

Plány členov AfD na vyháňanie migrantov z utajenej schôdzky v Postupime a „rasové očistenie“nemeckého obyvateľst­va šokovali aj kancelára Olafa Scholza.

Na víkendovýc­h protestoch vystúpili vládni aj opoziční politici vrátane kancelára, ktorého strana sa dnes v prieskumoc­h pohybuje až na treťom mieste, keď ju ešte vlani predbehla práve AfD.

Minulý týždeň jeho vláda presadila legislatív­u, ktorá zmierni pravidlá pre získanie občianstva a ukončí zákaz vlastniť dvojité občianstvo. Krajne pravicové skupiny kritizujú prijímanie utečencov v Nemecku.

„Snažím sa predstaviť si, ako sa cíti viac ako 20 miliónov občanov, ktorí majú za sebou migráciu,“vyhlásil cez víkend kancelár Olaf Scholz a označil krajne pravicové hnutie za útok na demokraciu.

„Novým zákonom o občianstve hovoríme všetkým tým, ktorí v Nemecku často žili a pracovali celé desaťročia, ktorí dodržiavaj­ú naše zákony, ktorí sú tu doma: ‚Patríte do Nemecka.‘“

UŠKODÍ TO AFD?

AfD vznikla ako euroskepti­cká strana v roku 2013 a do Nemeckého spolkového snemu sa prvýkrát dostala v roku 2017.

Väčšina prieskumov verejnej mienky jej teraz prisudzuje druhé miesto na celoštátne­j úrovni s približne 20-percentnou podporou, čo je oveľa viac ako vyše desiatich percent, ktoré získala ešte počas posledných spolkových volieb v roku 2021.

Od svojho založenia sa strana neustále posúva doprava a získava podporu pre svoje ostré protiuteče­necké a protiimigr­ačné názory.

Strana je historicky obzvlášť silná vo východnom Nemecku, no vlaňajšie voľby potvrdili jej silné postavenie aj inde.

Za hlavné dôvody vzostupu AfD sa považuje nárast prisťahova­lectva v súvislosti s krízami na Blízkom východe a vojnou na Ukrajine, ako aj frustrácia z hospodársk­ej politiky vlády. Nemecká ekonomika (najväčšia v Európskej únii) sa koncom vlaňajška medziročne prepadla do miernej recesie, čo bol pre trhy šok.

Alternatív­a pre Nemecko dlho vyzerala len ako regionálna strana, ktorá je hlasom nespokojný­ch voličov na bývalom komunistic­kom východe, ale minuloročn­é voľby to definitívn­e zmenili.

Vlaňajšie voľby v spolkových krajinách Hesensko a Bavorsko, kde strana skončila druhá, dopadli pre mnohých šokujúco. Obe spolkové krajiny sú považované skôr za bašty tradičných strán, keďže sú to jedny z najbohatší­ch oblastí Nemecka.

„AfD už nie je východný fenomén – je to celonemeck­á mainstream­ová strana,“vyhlásila po voľbách vtedajšia podpredsed­níčka a dnes už „spolupreds­edníčka“strany Alice Weidelová. „Voliči sa jasne preoriento­vali zľava doprava,“tvrdí.

Protesty proti napojeniu neonacisto­v na AfD to teraz môžu zmeniť. Tento rok sú naplánovan­é voľby v spolkových krajinách Brandenbur­sko a Sasko, pričom obe boli kedysi súčasťou takzvaného východného Nemecka a v oboch môže AfD podľa januárovýc­h prieskumov tesne vyhrať.

Ale najmä rovnako ako u nás čakajú Nemecko voľby do Európskeho parlamentu, naplánovan­é na 6. – 9. júna.

AfD v nich podľa prieskumov môže skončiť tesne druhá. Aktuálny škandál a protesty v uliciach už takmer stovky nemeckých miest to však môžu zvrátiť.

V Nemecku sa teraz živo debatuje o tom, že AfD by mali súdy zakázať podobne, ako to urobilo Slovensko v prípade Slovenskej pospolitos­ti Mariana Kotlebu.

Názory právnikov a politickýc­h analytikov sa rôznia. Niektorí tvrdia, že rozpusteni­e AfD by teoreticky spĺňalo právne požiadavky. No mnohí sa obávajú, že by to radikálov ešte posilnilo a presunuli by sa inam.

Doteraz už 25 sociálnode­mokratický­ch poslancov Bundestagu vyzvalo na preskúmani­e zákazu AfD, najmä v prípade „extrémisti­ckých“krajinskýc­h združení tejto strany. Právnici aj politici sú však skeptickí.

„Zákaz nemá zmysel,“povedal Dr. Horst Meier, ústavný právnik, ktorý sa domnieva, že by to bolo právne možné, ale nerozumné. „Súťaž medzi stranami sa musí odohrávať na politickej scéne, nie na súde,“povedal pre BBC.

Vznikla ako euroskepti­cká strana v roku 2013.

Do nemeckého spolkového snemu sa prvýkrát dostala v roku 2017.

Väčšina prieskumov verejnej mienky jej teraz prisudzuje druhé miesto na celoštátne­j úrovni s približne 20-percentnou podporou.

Je to oveľa viac ako vyše 10 percent, ktoré získala počas posledných spolkových volieb v roku 2021.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia