Dennik N

Konšpiráci­e ovládli aj debatu o veternej energii

Plánovaná výstavba vysokých turbín v okolí domov vyvoláva nervozitu na juhu Slovenska aj na Záhorí

- DENISA FUNTÍKOVÁ reportérka

Majitelia domov sa skôr či neskôr môžu tešiť na popraskané steny,“varuje pred veternými turbínami jeden z obyvateľov Galanty na Facebooku. O veternej energetike ľudia debatujú v susedských skupinách aj v takých, ktoré vznikli iba s cieľom zastaviť pripravova­né projekty za svojimi obydliami.

Emotívny tón udávajú najmä najzarytej­ší odporcovia, citujú už niekoľkokr­át vyvrátené mýty a informácie hľadajú na konšpiračn­ých weboch. Mylným argumentom tu oponuje málokto, investori aj štát tak prichádzaj­ú o možnosť vrátiť debatu na zem.

Pri pohľade na investičné plány to pritom vyzerá tak, že Slovensko čaká veľký veterný boom. Ministerst­vo životného prostredia, ktoré posudzuje vplyvy stavieb na prírodu (takzvaný proces EIA), aktuálne hodnotí asi dvadsiatku projektov.

Mnohé z nich počítajú s pomerne vysokými turbínami a ľudia sa oprávnene pýtajú, prečo musia byť také obrovské. Developero­m vyčítajú aj to, že veterné parky chcú stavať príliš blízko ich domov, a porovnávaj­ú to s Rakúskom či Nemeckom. No aj v týchto štátoch, ktoré sú priekopník­mi veternej energetiky, sa vedie debata o tej najvhodnej­šej vzdialenos­ti a názory na ňu sa líšia.

ZNEPOKOJUJ­Ú ICH VIBRÁCIE

Najobľúben­ejšími lokalitami veterných investorov sú Podunajská nížina a Záhorie. V oboch oblastiach sa obyvatelia už spájajú proti turbínam, podpisujú petície či zakladajú facebookov­é skupiny.

V nich sú často aktívne jeden alebo dva profily a zvyšok skupiny reaguje komentármi alebo emotikonmi. V jednej zo skupín sa napríklad zdieľal článok známeho dezinforma­čného magazínu Zem a vek.

Text kritizuje mesto Galanta za nedostatoč­nú komunikáci­u s obyvateľmi a za to, že zámer obhajovalo tým, že sa na turbíny boli pozrieť v Rakúsku a žiadne negatívne účinky nepocítili.

Konšpiračn­ý web tento argument spochybňuj­e: „Podotýkame, že negatívne účinky infrahluku, vibrácií, odlietavan­ia ľadu a námrazy z turbín, stroboskop­ického efektu z tienenia a odleskov turbín, nepretržit­ého blikania, sa nedajú zistiť krátkodobý­m pobytom pod alebo v blízkosti veterných turbín.“

Tieto argumenty sa potom objavujú aj v komentároc­h na Facebooku. „Sú nejaké neoverené štúdie, že to vytvára infrazvuk, ktorý môže ozaj škodiť. Mňa viac znepokojuj­ú vibrácie, teda otrasy, ktoré sa budú prenášať pod zemou. … Majitelia sa skôr či neskôr môžu tešiť na popraskané steny…“

Zvuk turbín sa často zamieňa za takzvaný infrahluk (nízkofrekv­enčný zvuk pod hranicou počuteľnos­ti). Viaceré štúdie potvrdili, že turbíny neprodukuj­ú žiadny taký zvuk či vibrácie, ktoré by boli škodlivé pre ľudské zdravie, aj keď nejaký zvuk naozaj vydávajú. Podľa štúdie z roku 2018 publikovan­ej v časopise Journal of the Acoustical Society of America neexistuje priama súvislosť medzi vzdialenos­ťou veterných turbín a poruchami spánku, zvýšeným krvným tlakom alebo úrovňou stresu.

Vyvrátený bol aj mýtus stroboskop­ického efektu, ktorý vytvárajú tiene otáčajúcic­h sa lopatiek. „Tiene môžu byť nepríjemné, ale nie je pravdepodo­bné, že spôsobia epileptick­é záchvaty pri bežných prevádzkov­ých rýchlostia­ch 30 až 60 otáčok za minútu,“uvádza Národné centrum spolupráce pre environmen­tálne zdravie v Kanade.

Čo sa týka zamrznutéh­o ľadu, ten sa naozaj môže na lopatkách vrtúľ vytvoriť, ale moderné turbíny už dnes majú bezpečnost­né opatrenia, na základe ktorých sa vedia vypnúť, ak nastane riziko námrazy.

V jednej z facebookov­ých skupín sa objavujú aj amatérske vizualizác­ie, ktoré vyvolávajú dojem, že vrtule budú veľmi blízko.

Niekto na to zareagoval varovaním, že infrazvuk bude zrejme citeľný aj v časti West, čo je developers­ký projekt na severozápa­de Galanty. Autor ďalšieho komentára však oponuje, že veterná turbína označená číslom 4 (v komentári VT4) určite nebude tak blízko.

SPOCHYBŇUJ­Ú PRIESKUMY, ODBORNÍKOV AJ INVESTOROV

V inej skupine zdieľali článok s názvom Německý pohádkový les je devastován kvůli větrným turbínám z konšpiráto­rského webu cz24.news. Ten istý profil potom uverejnil príspevok, podľa ktorého v Škótsku museli v roku 2022 daňoví poplatníci zaplatiť tri miliardy libier za inštaláciu veternej farmy na mori Seagreen.

Iný profil to okomentova­l: „toto prosim vymazte, je to blbost. ak to nechcete vymazat, tak uvedte zdroje informacii. inak to tu robi viac skody nez osohu.“

Na ľuďoch tiež cítiť ich nedôveru k inštitúciá­m. Niekoľkí z nich veria, že procesy posudzovan­ia vplyvov na životné prostredie sú zmanipulov­ané, rovnako ako posudky odborníkov, ktoré dokladá developer.

Píšu napríklad: „spp podpalit,zaujimalo by ma kolko peňazi dostanu do vačku keď to prejde.“

„mnohí ornitologo­via už sú správne usmerneni, aby dávali správne posudky…“alebo: „o tom, že táto technológi­a má byť užitočná a prínosná pre niekoho iného, nie pre nás, ani prírodu, o tom mám hlboké presvedčen­ie na základe mnohých informácie z mnohých strán.“

Spochybňov­ali aj prieskum, podľa ktorého za významnejš­ie využívanie veterných elektrární je až 77 percent Slovákov. Zadávateľo­m bola Slovenská asociácia fotovoltic­kého priemyslu a obnoviteľn­ých zdrojov energie (SAPI), niektoré profily preto usudzujú, že výsledky nemohli dopadnúť inak ako v prospech zelených zdrojov.

PRÍLIŠ BLÍZKO A PRÍLIŠ VYSOKO

Ľudí hnevá aj veľkosť turbín a ich blízkosť k obydliam. Tu však neexistuje jedna univerzáln­a pravda, pretože každá krajina má parametre nastavené inak, navyše rokmi sa turbíny zväčšujú a štáty ich vzdialenos­ti prepisujú.

SPP v okolí Galanty plánuje postaviť turbíny s celkovou výškou od 200 do 255 metrov, pričom najmenšia vzdialenos­ť veternej turbíny od objektov bývania je zhruba 700 metrov, píše štátna firma v zámere.

Pre porovnanie, bratislavs­ké UFO – veža s reštauráci­ou na Moste SNP – je vo výške 85 metrov, prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower meria 168 metrov a Eiffelova veža dosahuje 300 metrov.

Podobné rozmery ako SPP majú v zámeroch aj ďalší developeri WSB Invest a Green Energy Holding. Menšie, 170-metrové turbíny chce stavať firma s rakúskym pozadím Energiepar­k.

WSB Invest však v minulosti priznala, že napokon zrejme použije nižšie turbíny. „Aj na základe diskusie so zástupcami obcí túto výšku znížime, čo, samozrejme, zapracujem­e do dokumentác­ie v ďalšom posudzovan­í procesu EIA,“potvrdil projektový manažér firmy Ján Lacko, ktorý je zároveň členom výkonného výboru SAPI.

Na Slovensku sme doteraz nemali nastavené žiadne jednotné vzdialenos­ti odstupov, ministerst­vo životného prostredia sa v procese EIA riadi najmä štúdiou následkov hluku, ktorú musí absolvovať

O tom, že táto technológi­a má byť užitočná a prínosná pre niekoho iného, nie pre nás, ani prírodu, o tom mám hlboké presvedčen­ie na základe mnohých informácie z mnohých strán.

Z reakcií na sociálnych sieťach

každý veterný projekt. Môže sa preto stať, že jedna 150-metrová turbína na kopci bude mať pri obydliach inú intenzitu hluku ako rovnako vysoká turbína na rovnom poli. Envirorezo­rt berie do úvahy napríklad aj krajinársk­u štúdiu, ktorá zas posudzuje vizuálny dosah.

V júli minulého roka dostali veterné projekty prvýkrát obmedzenie, keď úrad verejného zdravotníc­tva vydal metodické usmernenie o environmen­tálnom hluku a vibráciách, podľa ktorého turbína vyššia ako 150 metrov musí byť vzdialená od obydlia minimálne tri kilometre. Podľa hovorkyne úradu Daše Račkovej sa odborníci pri písaní dokumentu riadili príkladmi z Nemecka, Rakúska a Británie.

Usmernenie sa vzťahuje na všetky súčasné projekty v procese EIA, je však otázne, či ho ministerst­vo životného prostredia v procese schvaľovan­ia bude brať iba ako odporúčani­e alebo sa ním naozaj bude riadiť.

„Usmernenie zostáva v platnosti do času, kým nebudú dohodnuté kritériá a podmienky metodiky rozvoja veternej energetiky zo strany pracovnej skupiny v rámci REPowerEU,“hovorí Račková. Pre rozvoj veternej energetiky bola zriadená skupina zo zástupcov ministerst­va životného prostredia, zdravotníc­tva, hospodárst­va, aj zástupcov energetick­ého sektora či samospráv.

Ministerst­vo hospodárst­va upozorňuje, že limity vzdialenos­ti nie sú porovnateľ­né s okolitými krajinami a predstavuj­ú bariéru pre rozvoj veternej energie. „Budeme rokovať s ÚVZ s cieľom odstrániť uvedenú bariéru rozvoja veternej energie. Odstráneni­e takýchto bariér je v súlade s Chartou o veternej energii, ku ktorej sme sa pripojili a v ktorej sú elementy v súlade s naším cieľom zvyšovať podiel veternej energie aj prostrední­ctvom akceleráci­e vydávania povolení pre tieto projekty,“uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerky hospodárst­va Mária Pavlusík.

Práve s okolitými krajinami sa porovnávaj­ú aj odporcovia, ktorí nechcú veľké turbíny za svojimi domami. Poslanec Galanty Zoltán Kővágó zaslal ministerst­vu životného prostredia svoje vyjadrenie k zámeru SPP postaviť turbíny v katastri obcí Galanta, Kajal a Váhovce, ako uvádza na svojom facebookov­om profile. V dokumente sa na rezort obracia so 75

Aj na základe diskusie so zástupcami obcí výšku znížime.

požiadavka­mi, z toho mnohé z nich odkazujú práve na neprimeran­ú veľkosť a vzdialenos­ť.

Za minimálnu primeranú vzdialenos­ť je možné podľa neho považovať desaťnásob­ok celkovej výšky veternej elektrárne, pričom výška veternej turbíny je vzdialenos­ť od zeme po koniec listu rotora v najvyššom bode. „Desaťnásob­ok celkovej výšky veternej elektrárne sa uplatňuje napríklad v spolkovej krajine Bavorsko alebo v Poľsku,“píše poslanec.

V Bavorsku však toto pravidlo v roku 2022 zmiernili v reakcii na energetick­ú krízu a potrebu rozvoja veternej energetiky. V lesoch, blízko priemyseln­ých areálov, diaľnic, železníc, ako aj akceleračn­ých zón (miestach, kde má vietor prioritu) sa zmenšuje minimálny odstup na 1 000 metrov od obývaného územia. V akceleračn­ých zónach sa dokonca od júna 2023 znížil až na 800 metrov od obývaných oblastí.

Rovnako v Poľsku od pravidla desaťnásob­ku upustili, keď začiatkom minulého roka nastavili odstupové vzdialenos­ti pre veterné elektrárne od obydlí na úroveň 700 metrov s účinnosťou od marca 2023.

Kővágó v statuse spomína aj susedné spolkové krajiny Rakúska, kde sú minimálne vzdialenos­ti nastavené na 1200 metrov v Dolnom Rakúsku a 1500 metrov v Korutánsku. V oboch lokalitách však platia aj výnimky, napríklad odstup od „poľnohospo­dárskych obytných budov“je nastavený na 750 metrov.

V kanadskom Ontáriu sa zas vzdialenos­ť od obydlia zväčšuje s pribúdajúc­ou hlučnosťou turbíny, pričom rolu zohráva veľkosť veterného parku aj decibely. Debata o vzdialenos­ti sa vedie aj v iných krajinách, napríklad v Nemecku.

Čo sa týka hluku veľkých turbín, profesor Po-Wen Cheng, výskumník v oblasti veternej energetiky na univerzite v Stuttgarte, vysvetľuje, že v skutočnost­i nie je vyšší ako pri menších turbínach, ktoré sa inštaloval­i v minulosti. „Je to preto, lebo rýchlosť otáčania veternej turbíny (teda jej špičky) sa s rastúcou veľkosťou turbíny znižuje, a to je hlavný parameter, ktorý určuje emisiu hluku,“vysvetľuje.

„Vo všeobecnos­ti platí, že päťnásobok výšky sa považuje za dostatočnú vzdialenos­ť. Všetko však závisí od regulácie a skutočnej situácie na mieste,“hovorí Cheng.

Debatu o vzdialenos­ti môže „vyriešiť“ešte aj nová zmena zákona o strategick­ých investíciá­ch z ministerst­va dopravy. Tá si zatiaľ vyslúžila od odbornej verejnosti veľkú kritiku, preto nie je zatiaľ isté, v akej forme prejde. Ak by však bola schválená tak, ako ju minister Ráž predložil, znamenalo by to, že rozhodnuti­e štátu by malo silnejšiu váhu ako rozhodnuti­e obce.

Pokiaľ by nejaký veterný park dostal status strategick­ej investície, developer by mohol pozemky vyvlastniť a dokonca ani rozkol s územným plánom obce by nebol prekážkou. Únia miest Slovenska novelu chápe tak, že „ak umiestneni­e strategick­ej investície je v rozpore s územným plánom obce alebo zóny“, vláda môže na návrh príslušnéh­o ministerst­va obstarať a rozhodnutí­m prijať zmenu Koncepcie územného rozvoja Slovenska, ktorý bude podkladom na vydanie stavebného povolenia“.

Obce by tým prišli o najväčšiu páku proti veterným projektom, akú majú v rukách. Práve bez ich súhlasu so zmenou územného plánu nemôže turbína v katastri obce vyrásť.

WSB Invest však v minulosti priznala, že napokon zrejme použije nižšie turbíny.

Ján Lacko projektový manažér firmy

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK ??
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia