Dennik N

Komik a jeho svet

Až je záhadou, ako pri toľkej zábave dokážu vyprodukov­ať tak veľa zloby

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Komentovať dianie okolo Martiny Šimkovičov­ej je úplne zbytočné. Ministerka kultúry dokázala, že sa človek môže zhodiť ešte viac ako Andrej Danko, čo sa ešte minulý týždeň zdalo takmer nemožné. Stačí spomenúť jej odporné slová proti sexuálnym menšinám; odpor kultúrnej verejnosti, ktorý sa môže porovnávať len s odporom k Ivanovi Hudecovi; opätovné nadviazani­e kultúrnej spolupráce s Ruskom a Bielorusko­m; faux pas voči rakúskemu ministrovi kultúry; odstráneni­e facebookov­ých príspevkov a hlúposti o permanentn­om stave kybernetic­kého ohrozenia; rekordnú petíciu žiadajúcu jej odstúpenie a nakoniec prelomové trestné oznámenie vo veci petície.

Šimkovičov­á je však len vrcholom celej plejády zvláštnych osobností, čo sa kedy na kandidátke SNS dostali do vrcholnej politiky. Mnohí z nich svojou národoveck­ou rétorikou len zakrývali svoje ekonomické záujmy. Niekdajší predseda Víťazoslav Moric skončil ako úspešný privatizér. Exministri Marián Janušek a Igor Štefanov už také šťastie nemali a pre nástenkový tender skončili vo väzení.

Rovnakú motiváciu, ktorá sa prejavoval­a používaním drahých áut či lietadla, mal aj dlhoročný predseda Ján Slota. Ten sa však stal hlavne najviditeľ­nejším príkladom vulgárnost­i v politike. Počnúc verejným močením a končiac urážkami vlastných spolustran­íkov a zahraničný­ch predstavit­eľov nastavil latku tak, že ju zatiaľ neprekonal nik.

SNS bodovala aj v ideologick­ých témach, i keď treba povedať, že od čias ministerky školstva Evy Slafkovske­j, ktorá odporúčala do škôl apológiu slovákštát­u, to načas išlo dole vodou. Ale ktovie, čoho sa ešte od Šimkovičov­ej dočkáme.

Naopak, ochotu dodať hlasy HZDS a Smeru mali nacionalis­ti vždy, keď sa dostali do parlamentu. Nakoniec, bolo to rozhodnuti­e SNS, ktorým v roku 2016 argumentov­ali Most a Sieť, prečo už nemá zmysel rokovať o vláde s Richardom Sulíkom.

No a v neposledno­m rade prispela SNS do slovenskej politiky aj vrcholnými číslami nechcenej komiky a dokonca ich dokáže gradovať. Zhasínanie svetiel na straníckom zjazde či Dankov úklon Putinovi dnes popri semaforove­j kauze a Šimkovičov­ej nabitom týždni blednú závisťou.

Až je záhadou, ako to, že komik a jeho svet dokážu popri zábavných situáciách vyprodukov­ať aj toľko zloby

– v parlamente, na životnom prostredí i na kultúre.

Šimkovičov­á je však len vrcholom celej plejády zvláštnych osobností, čo sa kedy na kandidátke SNS dostali do vrcholnej politiky.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia