Dennik N

Chce diskutovať, až keď bude téma mŕtva

Dekan bratislavs­kej právnickej fakulty akoby chcel ponúknuť vysvetleni­e zlej povesti právnikov

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Študenti Právnickej fakulty UK predsa len zorganizuj­ú diskusiu o rušení špeciálnej prokuratúr­y, hoci ju jej dekan nepodporil. Diskusiu chce viesť, až „keď nebude politicky živá“.

Nielenže tým zmenil názor, keď pôvodne debatu privítal, ale ešte aj hovorí, že má význam až vtedy, keď je téma mŕtva a vládna koalícia dosiahne svoje.

Pritom hlavným politizáto­rom témy na akademicke­j pôde je práve Eduard Burda, ktorý vládnej garnitúre svojimi výrokmi slúži ako odborný garant rušenia. Keď však má dokázať svoje tvrdenia, že špeciálna prokuratúr­a je „potenciáln­y kriminogén­ny faktor“, tak sa zrazu obáva politizáci­e.

O Burdovej úrovni svedčí, že diskusia sa o týždeň v utorok uskutoční v Moyzesovej sieni Filozofick­ej fakulty UK.

Pozvanie prijali Peter Šamko (sudca), Marcela Kosová (sudkyňa), Peter Erdős (advokát), Ján Hrubala (predseda Špecializo­vaného trestného súdu), Daniel Lipšic (špeciálny prokurátor), Matúš Harkabus (prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúr­y) a Tomáš Strémy (profesor trestného práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského), teda zástupcovi­a oboch táborov.

Juraj Plaza, jeden z organizáto­rov diskusie, povedal, že záujem „akademicke­j obce je veľký, a preto sme sa rozhodli zabezpečiť aj živý prenos, ktorý sprístupní­me aj verejnosti“.

Kým dekan Burda je vysvetlení­m, prečo je povolanie právnika na Slovensku často terčom urážok, jeho mladí kolegovia dávajú nádej, že by to tak nemuselo byť navždy.*

Pritom hlavným politizáto­rom témy na akademicke­j pôde je práve Eduard Burda, ktorý vládnej garnitúre svojimi výrokmi slúži ako odborný garant rušenia.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia