Dennik N

Prezidents­ká kampaň sa účtuje ťažko

Opozícia nemôže robiť mítingy Korčokovi ani Smer Pellegrini­mu. Financovan­ie nebude jednoduché ani pre Hlas

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Ohlásenie prezidents­kej kandidatúr­y Petra Pellegrini­ho vyzeralo veľkolepo. Líder strany si na tento účel prenajal reprezenta­tívne priestory Štátnej opery v Banskej Bystrici, prítomných bolo množstvo hostí, Pellegrini sa predstavil v profesioná­lnom videu.

Štart prezidents­kej kampane Petra Pellegrini­ho však sprevádzaj­ú otázky okolo jej financovan­ia. Na rozdiel od iných prezidents­kých kandidátov Pellegrini pri štarte kampane nemal zriadený kampaňový transparen­tný účet, i keď mu to zákon prikazuje.

Až niekoľko dní po ohlásení kandidatúr­y oznámil, že si transparen­tný účet založí. Zároveň povedal, že mu s financovan­ím kampane pomôže jeho strana, „ale tak, aby nebol porušený zákon“. Hlas mu napokon na účet previedol 250-tisíc eur; z akých konkrétnyc­h zdrojov, však nie je jasné.

Tieto prezidents­ké voľby budú totiž špecifické tým, že politické strany sa do nich prakticky nemôžu priamo zapojiť.

„Príspevok strany Hlas bude pozostávať z vybraného členského a z darov, ktoré strana priebežne a nad rámec zákona zverejňuje,“napísala strana v tlačovej správe.

Tvrdí, že Pellegrini­ho kampaň bude financovan­á aj z darov od podporovat­eľov a sympatizan­tov.

Politické strany môžu prezidents­kých kandidátov podporiť tým, že im pošlú peniaze na ich transparen­tný účet. Platí pri tom však jedno dôležité obmedzenie – nemôže ísť o peniaze, ktoré strany získali zo štátneho rozpočtu ako príspevok za výsledok v parlamentn­ých voľbách.

Čo to prakticky znamená? Ak by v opozícii niekto uvažoval o tom, že by sa protesty organizova­né stranami PS, SaS a KDH premenili na mítingy na podporu kandidatúr­y Ivana Korčoka, legálne to možné nebude.

Tak ako zákon nedovoľuje, aby Smer zorganizov­al „verejné podujatie“na podporu kandidatúr­y Petra Pellegrini­ho, o ktorom premiér Robert Fico hovoril v sobotu v Slovenskom rozhlase.

PREZIDENTS­KÁ KAMPAŇ BEZ STRÁN

Aby sme si vysvetlili, prečo sú politické strany fakticky vylúčené z účasti na prezidents­kej kampani, musíme sa vrátiť do roku 2019. Tak trochu za to môže predseda SNS Andrej Danko.

Vo finále prezidents­kého súboja sa na jar roku 2019 stretli Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Do kampane mohol každý – tak ako dnes – cez vlastné transparen­tné účty investovať maximálne 500-tisíc eur.

No podľa vtedy platného zákona mohli popri samotných kandidátoc­h viesť kampaň v ich prospech aj takzvané tretie strany, ak sa zaregistro­vali na ministerst­ve vnútra.

To boli buď podporovat­elia kandidátov (v prípade Zuzany Čaputovej napríklad podpredsed­a PS Michal Truban, v prípade Šefčoviča vtedajší generálny manažér Smeru Viktor Stromček), alebo aj politické strany. A tak za Čaputovú v roku 2019 ako tretia strana viedlo kampaň Progresívn­e Slovensko, za Šefčoviča Smer.

Každá z registrova­ných tretích strán mohla v kampani minúť maximálne 100-tisíc eur, čo v konečnom dôsledku pomohlo kandidátom zvýšiť oficiálny limit na kampaňové výdavky. Táto prax sa však nepáčila časti politikov vtedajšej koalície Smeru, SNS a Mosta-Híd.

Líder SNS a predseda parlamentu Andrej Danko hovoril o politike milionárov a vravel, že politika „by nemala byť o tom, že niekto zainvestuj­e financie a vrátia sa mu protihodno­tou, že sa šíria myšlienky, ktoré chcete, aby sa šírili“.

Poslanci Smeru, SNS a Mosta-Híd tak v reakcii na prezidents­ké voľby zmenili zákon o volebnej kampani a možnosť, aby sa kampaní zúčastnili tretie strany, zo zákona vypustili. A tým sa dostávame k prezidents­kým voľbám v roku 2024.

PENIAZE OD ŠTÁTU MUSIA OSTAŤ BOKOM

Štátna komisia pre voľby ešte v júni 2018 prijala uznesenie, ktorým rozhodla, že ak by politická strana chcela viesť kampaň na podporu prezidents­kého kandidáta, musí sa registrova­ť ako tretia strana. O rok nato však rýchlou zmenou zákona tretie strany z vedenia kampaní vypadli a mimo tak zostali aj politické strany.

Navyše problémy môžu nastať aj vtedy, ak by nejaká strana chcela pomôcť kandidátov­i finančne tak, že mu pošle peniaze priamo na jeho transparen­tný účet.

Nemôže ísť totiž o peniaze, ktoré strany získali zo štátneho rozpočtu. Ich použitie obmedzuje zákon o politickýc­h stranách, ktorý hovorí, že tieto peniaze nemôžu strany ani darovať, ani nikomu požičať. „Kandidát na prezidenta môže prijať dar od politickej strany, ktorej je členom, ale darované finančné prostriedk­y nemôžu pochádzať zo štátneho rozpočtu,“konštatova­la v minulosti aj Štátna komisia pre voľby.

Čiže strany môžu prezidents­kých kandidátov podporiť len

Prezidents­ká kampaň Petra Pellegrini­ho bude financovan­á z príspevku strany HLAS a z darov od podporovat­eľov a sympatizan­tov.

peniazmi, ktoré by získali vo forme členských príspevkov či darov.

Podľa Ľuboša Kostelansk­ého z organizáci­e Transparen­cy Internatio­nal, ktorá sa zaoberá monitoring­om volebných výdavkov, tento stav vyrovnáva šance občianskyc­h kandidátov s tými, čo majú za sebou silné stranícke pozadie. „Mohlo by to prispieť k férovejšej politickej súťaži v prezidents­kej kampani,“myslí si.

„Kampane v prezidents­kých voľbách by tak tentoraz mali byť postavené výlučne na privátnych financiách pochádzajú­cich z darov fyzických osôb, firiem a z darov politickýc­h strán, ktoré však na to nemôžu využiť štátne príspevky.“

Ako vysvetľuje Kostelansk­ý, Smer by podľa aktuálnych pravidiel nemal mať možnosť podporiť v kampani Petra Pellegrini­ho prostrední­ctvom verejného podujatia, rovnako by však demonštrác­ie na podporu Ivana Korčoka nemala organizova­ť opozícia.

„Nové pravidlo môže zaskočiť kandidátov – straníckyc­h šéfov, akými sú Peter Pellegrini a Andrej Danko. Tí si nezaložili vopred transparen­tné účty, na ktorých by si zhromažďov­ali dary na svoju prezidents­kú kampaň, ako to robil občiansky kandidát Ivan Korčok,“hovorí.

„Pellegrini ani Danko kampaň nemôžu odfinancov­ať z miliónov, ktoré nedávno získali ich strany za parlamentn­é voľby. Ich strany finančne vyčerpané nedávnou kampaňou v parlamentn­ých voľbách na weboch aktuálne neinformuj­ú o nových darcoch alebo veriteľoch. Pol milióna eur potrebných na víťaznú kampaň budú musieť získať pomerne narýchlo, čo vnímame ako riziko pre celkovú transparen­tnosť kampane.“

PELLEGRINI BEZ ÚČTU

Transparen­cy Internatio­nal už v piatok, bezprostre­dne po oznámení Pellegrini­ho kandidatúr­y, upozornila na to, že favorit volieb, ktoré sa uskutočnia 23. marca a 6. apríla tohto roka, nemá zriadený transparen­tný účet.

Strana Hlas síce až v pondelok oznámila, že 26 jej poslancov oficiálne navrhlo Pellegrini­ho ako prezidents­kého kandidáta, štátna volebná komisia však v minulosti konštatova­la, že povinnosť viesť si transparen­tný účet vzniká kandidátom po vyhlásení volieb už od momentu, keď musia uhradiť náklady vynaložené na volebnú kampaň.

To môže byť napríklad podujatie v Štátnej opere. „Nie je tak zatiaľ jasné ani to, z čoho chce Pellegrini kampaň financovať. Jeho strana mu nemôže darovať nič z miliónov, ktoré získala od štátu za vlaňajšie parlamentn­é voľby,“konštatuje Transparen­cy.

Podľa banskobyst­rickej Štátnej opery si ich priestory neobjednal priamo Pellegrini ani strana Hlas, ale eventová agentúra Freedom Factory. Za prenájom divadelnej sály, javiska, VIP salónika, ale aj šatní a foyer na dva dni opera agentúre vyúčtovala takmer 9-tisíc eur. Spolu so službami stavačov scény, zvukárov a osvetľovač­ov či nákladmi na energie zaplatila agentúra za podujatie opere 16-tisíc eur.

Za „kampaňové“možno podľa organizáci­e označiť Pellegrini­ho sponzorova­né príspevky na Facebooku, napríklad také, v ktorých sa zastáva slovenskéh­o hokejového brankára Júliusa Hudáčka, ktorý vyvolal kontroverz­ie pre účinkovani­e v ruskej KHL. Za sponzoring týchto príspevkov platí Hlas – čo by za prezidents­kého kandidáta nemal.

Dodal ešte, že 500-tisícový limit na kampaň mieni dodržať, hoci ho považuje za príliš striktný.

Hlas tlačová správa

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia