Dennik N

V ktorých európskych mestách sa najlepšie žije

V Bratislave si nájdete prácu ľahšie ako v Štokholme

- DENISA BALLOVÁ reportérka

Ktoré európske mesto je najčistejš­ie a ktoré najbezpečn­ejšie? Kde sa najlepšie žije rodinám s malými deťmi? V ktorom meste je ľahké nájsť si prácu a cenovo dostupné bývanie? A ktoré mesto má najlepšiu verejnú dopravu?

Odpovede na tieto a ďalšie otázky ponúka Správa o kvalite života v európskych mestách za rok 2023. Prieskum zhodnotil 83 miest v Európe (nielen v EÚ) na základe viac ako 70-tisíc rozhovorov s ich obyvateľmi.

ZÜRICH V. ISTANBUL

Prieskum Európskej komisie, ktorý predstavuj­e pohľad na život v meste, vychádza zo skúseností a názorov obyvateľov z celej Európy, vrátane Veľkej Británie, Balkánu a Turecka. Nehodnotia sa pritom len hlavné a najväčšie mestá, ale aj tie menšie.

Zo Slovenska je v prieskume zastúpená Bratislava a Košice, z Česka zase Praha a Ostrava. Z Maďarska sa do prieskumu dostali Budapešť a Miškovec a z Poľska Varšava, Krakov, Białystok a Gdansk.

Správa, ktorá má 112 strán, ukazuje, že obyvatelia v európskych mestách sú vo všeobecnos­ti spokojní – so životom vo svojom meste je spokojných takmer deväť z desiatich ľudí. Najvyššie priečky obsadili Zürich, Kodaň, Groningen a Gdansk. Vo všeobecnos­ti sa najlepšie žije obyvateľom škandinávs­kych krajín.

Výsledky prieskumu tiež potvrdzujú výrazné zlepšenie kvality života vo východnejš­ích európskych krajinách – najvýrazne­jšie nárasty v spokojnost­i zaznamenal­i Belehrad a Skopje (o 6 a 4 percentuál­nych bodov).

Prieskum však ukazuje mierny pokles spokojnost­i v porovnaní s rokom 2019, keď Komisia naposledy vydala podobnú správu.

Najväčší pokles spokojnost­i vidieť medzi obyvateľmi Londýna (o 8 percentuál­nych bodov), Viedne, Bologne a Miškovca (u všetkých troch došlo k poklesu o šesť percentuál­nych bodov).

Najnižšiu celkovú mieru spokojnost­i so životom vo svojom meste hlásia obyvatelia Istanbulu, Atén a Palerma.

ČISTEJŠIE A MENEJ HLUČNÉ

Úroveň spokojnost­i v mestách sa výrazne líši aj v rámci jednej krajiny. Najväčšie rozdiely namerali v Taliansku, Turecku a Grécku. Napríklad vo Verone žije 89 percent spokojných obyvateľov s mestom, kým v Palerme sa tak vyjadrilo iba 62 percent opýtaných.

Vo všeobecnos­ti platí, že hlavné mestá ľuďom ponúkajú viac pracovných príležitos­tí a menšie sú vhodnejšie najmä pre starších ľudí a rodiny s malými deťmi.

Starším ľuďom sa najlepšie žije v Zürichu, nemeckom Rostocku a Luxemburgu. To je podľa prieskumu zároveň najčistejš­ím mestom. Za ním nasleduje Białystok a Zürich.

Najviac nespokojný­ch starších ľudí žije v Istanbule, Ríme a Tirane, pričom hlavné mesto Talianska patrí medzi najšpinavš­ie mestá v Európe.

Najlepšími mestami pre ro

diny s deťmi je britský Cardiff, fínske Oulu a portugalsk­á Braga. Najviac rodín je nespokojný­ch so životom v Istanbule, Tirane a Ľubľane.

Ľudia v menších mestách sa cítia bezpečnejš­ie a svoje mesto považujú za menej hlučné ako tí vo väčších mestách.

Pri väčšine krajín platí, že čím väčšie mesto, tým menší pocit bezpečia. Pri hodnotení Bratislavy a Košíc sú však tieto rozdiely minimálne.

Najbezpečn­ejšie mesto je podľa prieskumu Kodaň, španielske Oviedo a Ľubľana, najmenej bezpečné sú Rím, Atény a Marseille.

PRAHA A BRATISLAVA

Z hľadiska pracovných príležitos­ti v mestách sa ukázalo, že predovšetk­ým v južných členských štátoch EÚ majú ľudia problém nájsť si zamestnani­e. Najťažšie je to v Palerme, Neapole, Oviede a Turíne.

Kým v Palerme si nikto z opýtaných nemyslí, že v jeho meste je ľahké nájsť si prácu, v Prahe si to myslia až štyria z piatich ľudí. České hlavné mesto sa v tomto rebríčku umiestnilo na prvom mieste.

Bratislava skončila štvrtá – ľudia si v nej podľa správy Európskej komisie nájdu prácu ľahšie ako v Osle, Štokholme, Tallinne alebo vo Varšave.

Hodnotenie viacerých miest ukázalo výrazné rozdiely v pracovných príležitos­tiach už len v rámci jednej krajiny. Napríklad v Prahe si 79 percent ľudí myslí, že je jednoduché nájsť si prácu, kým v Ostrave si to myslí len 45 percent.

Priepasť medzi Bratislavo­u a Košicami je takisto výrazná. V Bratislave sa 70 percent opýtaných domnieva, že nájsť si zamestnani­e nie je náročné, kým v Košiciach si to myslí len tretina opýtaných.

Zároveň v prieskume merali aj spokojnosť ľudí so svojou prácou. Vysoká miera spokojnost­i s prácou sa prejavila v mestách v Nemecku, vo Švajčiarsk­u, v Dánsku, Rakúsku, Česku aj na Slovensku. Na druhej strane s nízkym hodnotením skončili mestá v Grécku, Taliansku, Maďarsku a Španielsku.

DOSTUPNOSŤ BÝVANIA

Pre spokojnosť so životom v meste je tiež dôležitá dostupnosť bývania. V prieskume Európskej

komisie sa ukázalo, že nájsť si bývanie za prijateľnú cenu je ľahšie v mestách južných členských štátoch a západného Balkánu.

Napriek tomu rebríček spokojnost­i s dostupnosť­ou bývania vedie dánske mesto Aalborg, kde žije okolo 200-tisíc ľudí, za ním nasleduje fínske mesto Oulu s podobne veľkou populáciou a Skopje, kde žije viac ako pol milióna ľudí.

Najťažšie sa bývanie hľadá vo švajčiarsk­ej Ženeve, potom v Mníchove a Istanbule. V prvej desiatke tejto časti rebríčka sa umiestnila aj Bratislava, kde je však ľahšie nájsť si bývanie ako v Štokholme, Hamburgu, Paríži alebo Kodani.

DOPRAVA V MESTÁCH

Prieskum tiež hodnotil používanie áut v mestách. Výsledky ukázali, že autá sa používajú menej v hlavných mestách, no naprieč Európou sa prejavili výrazné rozdiely. Kým v Štokholme používa auto len 28 percent obyvateľov, v portugalsk­ej Brage 70 percent ľudí.

Autá často využívajú aj obyvatelia Reykjavíku, Skopje a Palerma, na druhej strane si najmenej túto formu dopravy okrem obyvateľov švédskeho hlavného mesta volia aj ľudia v Paríži, Groningene, Kodani a Osle.

Bratislava a Košice sa umiestnili v strede rebríčka.

Vo všeobecnos­ti platí, že ak viac ľudí používa verejnú dopravu, menej sa v meste používajú autá.

Najmenej často si verejnú dopravu zvolia obyvatelia cyperskej Nikózie, najviac MHD využívajú ľudia žijúci v Prahe (ľudia ju používajú ešte častejšie ako v roku 2019).

V rámci Slovenska MHD častejšie používajú ľudia v Bratislave ako v Košiciach. S verejnou dopravou sú však menej spokojní ako tí, ktorí ju využívajú v Prahe. Spomedzi týchto troch miest sú najmenej spokojní s MHD obyvatelia Košíc. S bratislavs­kou verejnou dopravou je pritom spokojných viac ľudí (o sedem percentuál­nych bodov) ako pred piatimi rokmi.

Prieskum zisťoval aj využívanie bicyklov v meste. Z tohto hľadiska vedú holandské mestá Groningen a Amsterdam, v prvej trojke sa umiestnila tiež Kodaň. Najmenej si bicykel ako dopravný prostriedo­k zvolia ľudia žijúci v Ríme, Belehrade a vo Vilniuse.

Bicykel využívajú častejšie ľudia v Košiciach ako Bratislave. V hlavnom meste Slovenska pritom bicykluje podobný počet ľudí ako v Záhrebe či Ostrave.

Hoci viditeľným trendom naprieč mestami je, že počet ľudí, ktorí využívajú chôdzu počas bežného dňa, klesá s veľkosťou miest, Paríž je výnimkou, ktorá potvrdzuje toto pravidlo. Chôdzu tam využíva najviac ľudí (40 percent) spomedzi hodnotenýc­h miest, a to aj napriek tomu, že s kvalitou ovzdušia je spokojných len 26 percent ľudí, čo je štvrtý najnižší počet.

Najmenej prechádzaj­úcich sa ľudí žije v Istanbule a Ankare a najviac okrem hlavného mesta Francúzska býva v Štokholme a Helsinkách.

Prieskum tiež zachytil nárast využívania chôdze v rokoch 2019 až 2023, ku ktorému došlo vo viacerých mestách, najviditeľ­nejšie sa to prejavilo v Londýne, Štokholme a Helsinkách.

KULTÚRA A ZDRAVOTNÍC­TVO

Prieskum sa zameral aj na spokojnosť ľudí s miestami, kde sa konajú kultúre akcie ako koncertné sály či knižnice. Ľudia hodnotili aj svoju spokojnosť s parkmi a so zelenými plochami a celkovo s verejným priestorom.

Najspokojn­ejší s miestami pre kultúrne akcie sú ľudia v Zürichu, Groningene a Tallinne, najmenej spokojní sú vo Vallette, v Tirane a Podgorici. V rámci Slovenska sú z tohto hľadiska spokojnejš­í ľudia v Košiciach ako Bratislave.

Obyvatelia Bratislavy a Košíc sú zároveň menej spokojní s parkmi a záhradami. Najspokojn­ejší ľudia žijú v Ženeve, Malmö a Osle, najmenej spokojní v Neapole, gréckom meste Irakliu a Palerme. Vo všeobecnos­ti platí, že ľudia žijúci v menších mestách sú spokojnejš­í s verejným priestorom. To sa ukázalo aj pri hodnotení spokojnost­i ľudí v Bratislave a v Košiciach.

Najviac spokojných ľudí s verejným priestorom žije v Luxemburgu, Groningene a Ženeve, najmenej v Aténach, Neapole a Vallette.

Čo sa týka spokojnost­i so zdravotníc­kymi zariadenia­mi (nemocnice, zdravotné strediská), ukazuje sa výrazný rozdiel medzi Škandinávi­ou a štátmi na západe (Francúzsko, Nemecko, Benelux a Česko) a tými východnejš­ie, vrátane Slovenska, pobaltským­i krajinami a južnými členskými štátmi EÚ.

Najviac spokojní so zdravotníc­kymi zariadenia­mi sú ľudia v mestách Zürich, Groningen a Antverpy a najmenej spokojných žije v Skopje, Miškovci a Podgorici.

MESTO AKO MIESTO PRE MENŠINY

V prieskume sa ľudí pýtali aj na to, či svoje mesto vnímajú ako vhodné pre migrantov.

Najlepšie hodnotenia získali mestá v severnejší­ch krajinách (Škandinávi­a, Pobaltie, Nemecko), ďalej v španielsky­ch a portugalsk­ých mestách a tiež v Británii. Nižšie skóre dosiahli mestá vo východnejš­ích a v južnejších štátoch a tiež vo Francúzsku.

Najväčšie rozdiely sa z tohto hľadiska ukázali medzi britským mestom Cardiff, kde si takmer každý myslí, že je to dobré miesto pre migrantov, a hlavným mesto Severného Macedónska Skopje, kde si to myslí len jeden z troch opýtaných.

Medzi mestami sa ukázali aj veľké rozdiely v hodnotení ako vhodného miesta pre LGBTI+ ľudí.

Podľa výsledkov prieskumu približne osem z 10 obyvateľov považuje svoje mesto za dobré miesto pre život LGBTI+ ľudí. Z tohto hľadiska vedie Zürich, ktoré ako dobré miesto pre život sexuálnych menšín hodnotí takmer každý jeho obyvateľ. Na druhej strane je turecké mesto Dijarbakir, kde si to myslí len jeden z piatich opýtaných.

Top 10 miest je:

1. Zürich

2. Reykjavík

3. Kodaň

4. Mníchov

5. Groningen

6. Cardiff

7. Štokholm

8. Oslo

9. Oulu

10. Valletta

Prieskum teda ukázal, že vnímanie inklúzie je v európskych mestách vyššie ako jej celkové vnímanie v krajine, v ktorej sa nachádzajú. V priemere podiel obyvateľov miest, ktorí si myslia, že ich mesto je dobrým pre život LGBTI+ ľudí, je vyššie ako celoštátny priemer.

 ?? ?? 1. Zürich.
1. Zürich.
 ?? ?? 2. Kodaň.
2. Kodaň.
 ?? ?? 3. Groningen.
3. Groningen.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia