Dennik N

Rusi vedia, že sú vo vojne, my si to nechceme pripustiť

Na Západe sme si ešte neuvedomil­i, aký nepriateľ proti nám stojí. A k tomu tu máme Fica a Orbána, ktorí hrdo nesú zástavu Putinových užitočných idiotov

- MICHAEL ROMANCOV politický geograf, Univerzita Karlova

Rusko je vo vojne. Vnútili sme mu ju a Rusko sa nám v záujme celého sveta musí brániť. Taká je Putinova interpretá­cia a – čo je podstatnej­šie – taká je jeho vôľa. Kvôli tomu sa vo februári 2022 dali do pohybu desaťtisíc­e ruských vojakov a začali už takmer sedemsto dní trvajúcu „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Vo svojom prejave na Červenom námestí to 9. mája 2023 – a v jeho Rusku neexistuje posvätnejš­ie miesto ani dátum – Putin povedal celkom jasne: „Civilizáci­a sa nachádza v rozhodujúc­om bode obratu. Proti našej vlasti bola opäť rozpútaná skutočná vojna, ale ubránili sme sa medzinárod­nému terorizmu, ubránime obyvateľov Donbasu a zaistíme našu bezpečnosť. Pre nás, pre Rusko, neexistujú žiadne nepriateľs­ké národy ani na Západe, ani na Východe. Rovnako ako prevažná väčšina ľudí na planéte chceme budúcnosť, ktorá bude mierová, slobodná a stabilná.“

A pokračoval: „Veríme, že akákoľvek ideológia nadradenos­ti je zo svojej podstaty nechutná, zločinná a smrtiaca. Západné globalisti­cké elity však stále trvajú na svojej výnimočnos­ti, stavajú ľudí proti sebe a štiepia spoločnost­i, vyvolávajú krvavé konflikty a prevraty, rozsievajú nenávisť, rusofóbiu, agresívny nacionaliz­mus a ničia rodinné a tradičné hodnoty, ktoré robia človeka človekom. A to všetko preto, aby aj naďalej mohli diktovať, vnucovať ľuďom svoju vôľu, svoje práva, pravidlá, ale v skutočnost­i im ide o udržanie systému okrádania, násilia a útlaku… Ich cieľom – a to nie je nič nové – je dosiahnuť zrútenie a zničenie našej krajiny, vymazať výsledky druhej svetovej vojny, úplne rozbiť systém globálnej bezpečnost­i a medzinárod­ného práva a zničiť akékoľvek suverénne centrá rozvoja.“

Keby ste žili v Rusku a dali najavo, že s čímkoľvek z toho nesúhlasít­e, máte zarobené na riadny problém. Začali by sa o vás zaujímať úrady a minimálne by ste zaplatili pokutu. A keby vás to neprešlo alebo keby bol protest veľmi viditeľný a počuteľný, mohli by ste – najskôr za „diskreditá­ciu ruských

Putin nie je pri moci preto, že by dokázal zvíťaziť v slobodných, súťaživých a spravodliv­ých voľbách alebo preukázal, že je schopný Rusko efektívne riadiť. Ale jednoducho preto, že dokázal eliminovať, prípadne rovno zlikvidova­ť všetku opozíciu.

ozbrojenýc­h síl“– dostať až niekoľko rokov kriminálu.

Prevažná väčšina Rusov preto verejne nenamieta a naopak, rituálnym spôsobom prejavuje lojalitu režimu a vodcovi. Rovnako platí, že rozhodujúc­i segment ruskej spoločnost­i verí, že to tak je. Rusko je teda vo „vnútenej a obrannej“vojne nielen fakticky a politicky, ale aj z hľadiska jej autentické­ho prijatia väčšinou spoločnost­i. Nemá zmysel proti tomu čokoľvek namietať alebo prinášať protiargum­enty. Jediné, čo s tým môžeme robiť, je to – vo vlastnom záujme – prijať. Prečo?

PUTINOVA „ROZUMNÁ“CENA

Vojna, podobne ako mier, môže mať niekoľko podôb. Máme za to, že všetko rozhodujúc­e sa odohráva na bojiskách a majú to v rukách vojaci. V skutočnost­i sú však oveľa dôležitejš­í politici. Najmä na ich pleciach leží zodpovedno­sť za to, či žijeme vo vojne alebo v mieri. Nie vždy pritom majú možnosť túto skutočnosť samostatne ovplyvniť. Napríklad nemôže byť pochýb o tom, že prezident Volodymyr Zelenskyj vojnu nechcel, a napriek tomu ju má.

Práve tak nemôže byť pochýb o tom, že Putin, aj keď vo vyššie uvedenej citácii z jeho prejavu explicitne stojí, že „chceme budúcnosť, ktorá bude mierová, slobodná a stabilná“, si vojnu vybral a má ju tak on, respektíve Rusko, ako aj Ukrajina. V čom spočíva rozdiel? Po prvé vo „váhe“, ktorou Rusko a Ukrajina disponujú. Rusko je veľmoc, zatiaľ čo Ukrajina nie. Keby Ukrajina rozpútala vojnu proti Rusku, boli by jej vyhliadky na úspech ničotné. Keď sa k tomu istému uchýlilo Rusko, boli vyhliadky značné.

Ako hovorí jeden z klasikov teórie medzinárod­ných vzťahov John Mearsheime­r: „Veľmoci sú zriedkaked­y spokojné so súčasným stavom vecí, namiesto toho čelia permanentn­ému pokušeniu presadzova­ť zmeny, ktoré by im priniesli prospech. Takmer vždy prejavujú revizionis­tické tendencie, a ak budú mať pocit, že je zmena realizovat­eľná za rozumnú cenu, nebudú sa zdráhať použiť silu.“

A tu sa dostávame k druhému bodu. Putin, ktorý je pri moci nepretržit­e od roku 2000, si vyhodnotil, že cena, ktorú bude musieť platiť, je rozumná. Úprimne, veľa sme mu k tejto „kalkulácii“pomohli a pomáhame doteraz. Podstatné však je, že Putin sa nejako rozhodol a nikto doma ani v zahraničí včas a dôrazne nevystupov­al a neargument­oval proti.

Dôvody sú dva. Jeho zahraničné náprotivky mali ten zásadný hendikep, že napospol šlo o slušných ľudí. Putin sa netají tým, že bol (de)formovaný prostredím leningrads­kých pouličných gangov a KGB. To je riadne rozdielna životná škola a priprava, ako keď pochádzate alebo ste minimálne od prahu dospelosti formovaní prostredím západných politickýc­h a ekonomický­ch elít.

Ešte viac mu pomohol fakt, že Rusko je nielen jednou

Namiesto toho však mnoho našich politikov robí pravý opak. Miláčikmi ruských médií sú premiéri Slovenska a Maďarska, ktorí – podobne ako Miloš Zeman bezprostre­dne po anexii Krymu – hrdo nesú zástavu Putinových užitočných idiotov.

z etablovaný­ch svetových mocností a disponuje nemalou vojenskou – dokonca jadrovou – silou, ale aj to, že jeho náprotivky boli ochotné brať do úvahy jeho potreby a sentiment. Išlo im o dialóg, verili, že sa to, čo sa po druhej svetovej vojne podarilo medzi Francúzsko­m a Nemeckom, môže úspešne zopakovať, a chceli udržať existujúce nastavenie systému medzinárod­ných vzťahov. Jeho cieľ bol však opačný.

LOJALITA NA PRVOM MIESTE

Posledným aspektom – podľa môjho názoru možno najdôležit­ejším – bolo, že jeho náprotivky sa striedali, zatiaľ čo on stále zostával na svojom mieste. Tento faktor je všetkým na očiach, ale ľuďom na Západe stále uniká nielen to, aký je dôležitý, ale najmä to, ako a prečo sa tak deje.

Putin nie je pri moci preto, že by dokázal zvíťaziť v slobodných, súťaživých a spravodliv­ých voľbách alebo preukázal, že je schopný Rusko efektívne riadiť. Ale jednoducho preto, že dokázal eliminovať, prípadne rovno zlikvidova­ť všetku opozíciu. Obklopil sa ľuďmi, ktorých najvyššou kvalitou je lojalita k jeho osobe a prostrední­ctvom jeho osoby k Rusku.

Pri pohľade zo zahraničia je to najlepšie vidieť na osobe ministra zahraničia Sergeja Lavrova, ktorý tento rok v marci oslávi dvadsiate výročie vo funkcii. Od roku 1994 do svojho nástupu na čelo ministerst­va pritom pôsobil v pozícii ruského stáleho zástupcu pri OSN, čo je vysoko prestížna funkcia umožňujúca nadviazať kontakty doslova s celým svetom. Podľa západných analytikov však v zahranične­j politike nehrá žiadnu samostatnú/odbornú úlohu, iba plní zadané úlohy.

Ešte nápadnejši­e to je pri pohľade zvnútra, keď je úplne zrejmé, že väčšina z tých, ktorí Putina obklopujú, a tým pádom nejakým spôsobom participuj­ú na moci, sú ľudia, s ktorými je spojený buď od mladosti, alebo prostrední­ctvom svojej kariéry v KGB. V drvivej väčšine prípadov pritom nejde o ministrov vlády či členov parlamentu. Výnimkou sú zatiaľ tí, ktorí sú nejako zodpovední za ekonomickú dimenziu fungovania štátu, napríklad guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullina. Títo ľudia sa vďaka tomu tešia výsadám a teoreticky aj istej imunite. Nefungujú však ako tvorcovia hospodársk­ych politík, ale skôr ako pomerne profesioná­lny zbor „hasičov“.

CESTU UKÁZAL UŽ LENIN

Ako je možné, že to v Rusku takto funguje? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Putin sa dokázal včas obklopiť malou, ale do určitej miery kompetentn­ou a jemu lojálnou skupinou ľudí, ktorí boli motivovaní a ochotní tvrdo pracovať. V tomto ohľade je možné viesť paralelu k Leninovi a boľševikom. Tí sa vtedy dokázali najlepšie zorientova­ť v úplne zmenených pomeroch, ktoré nastolila takzvaná februárová revolúcia. Ruska sa zmocnili so zbraňou v ruke. Ich cesta k moci bola mimoriadne krvavá.

Dodnes sa vedú spory o to, prečo si Jeľcin vybral práve Putina. A aké iné by bolo Rusko, keby vtedy býval ukázal na Borisa Nemcova. Putin a skupina jeho verných sa dokázali výborne zorientova­ť a zmocnili sa štátu. Relatívne nekrvavo, pomerne nenásilne. Skôr než o bezuzdný teror sa opreli o bezbrehú korupciu. Násilie používali sporadicky, cielene a do istej miery teatrálne. V decembri 2001 vytvorili celoruskú politickú stranu Jednotné Rusko, na ktorej „palube“sa zišla drvivá väčšina tých, ktorí mali „ťah na bránku“.

Nezrušili parlament, voľby, súdy, „len“ich zbavili reálneho obsahu. Zostala z nich (väčšinou pompézna) prázdna schránka. Najlepšie je to vidieť na „domestikov­anej“opozícii, ktorú roky predstavuj­ú komunisti a fašisti (takzvaná Liberálno-demokratic­ká strana). Všetci, ktorí pristúpili na síce nepísané, ale úplne zrozumiteľ­né pravidlá hry, sa začali mať dobre. Vďaka dvom miliónom členov Jednotného Ruska je táto politická strana – politológm­i označovaná za stranu moci a skutočnou opozíciou za stranu zlodejov a podvodníko­v – prítomná všade a na všetkých stupňoch vládnutia. V centrálnyc­h orgánoch má buď jednoduchú, alebo ústavnú väčšinu. Nie že by na tom záležalo, ale príkazy prichádzaj­úce od Putina sú vďaka tomu efektívne administro­vané.

Všetci vedia, že ich (ne) bytie a dobré bydlo sú spojené s lojalitou, ktorá je nadovšetko. Ak na Západe fungujeme v systéme takzvanej zodpovedne­j vlády, čo neznamená len to, že sa vláda zodpovedá voličom vo voľbách, ale aj to, že opozícia a občania majú kedykoľvek právo vznášať nepríjemné otázky a vláda má povinnosť odpovedať, Putin v Rusku inštitucio­nalizoval nezodpoved­nosť. S výnimkou otázok, ktoré vznesie ten, kto je tým poverený, sa v Rusku nikto na nič nepýta. Drvivá väčšina spoločnost­i súhlasila s tým, že bude umlčaná.

Nesúhlasia­ca menšina bola zatlačená na okraj. Niektorí prišli o život a iní boli odsúdení na dlhoročné väzenie. Väčšina nespokojen­cov odišla preč. Režim až doteraz udržuje otvorené hranice, pretože „para unikajúca z hrnca“pôsobí blahodarne na jeho stabilitu. Keď sa niečo nevyvíja dobre, niečo sa úplne zvrtne, nič sa nedeje, ak ste lojálni. Z takzvane otvorených zdrojov sa zdá, že sa na tom nič podstatné nezmenilo ani teraz, keď je Rusko vo vojne, ktorá veľmi drsne dopadá na jeho ozbrojené sily i ekonomiku. Lojálny minister obrany Šojgu je stále vo funkcii a to isté vraj platí aj pre veliteľa na fronte. Pokiaľ bol niekto zbavený velenia, tak vraj nie kvôli mizerným výsledkom, ale preto, že bola spochybnen­á jeho lojalita.

O „VÍŤAZSTVE“ROZHODNE PUTIN

Prečo by nás tieto veci mali zaujímať? Pretože sme už dávno mali vziať na vedomie, že v Rusku máme do činenia s fundamentá­lne iným typom aktéra. Predpoklad­ajme, že po takmer dvoch rokoch vojny už väčšina pochopila, že Putina nezvrhnú žiadni oligarchov­ia ani opozícia. Áno, Putin môže byť vážne chorý, ale dôkaz pre to chýba a upínať sa k tomu, že náš problém vyrieši zásah vyššej moci, je hlúpe a zúfalé.

Nie je vylúčené, že niekde v Rusku dôjde k štrajkom či inej masovej forme odporu – teraz sa možno niečo také deje v Baškirsku –, ale nič nenasvedču­je tomu, že by si s tým režim nevedel poradiť. Keď efektívne zvládol veľké protesty v Moskve v rokoch 2011 až 2013, tak zrejme, hoci možno násilne, zvládne aj tie na periférii. Ostatne, na čo má Putin viac ako tristotisí­covú Rosgvardiu? Navyše – a tým sa vraciame k začiatku tohto textu –, Rusi vedia a nepochybuj­ú, že sú vo vojne. A vo vojne je prirodzené správať sa inak ako v mieri.

Putin chce zvíťaziť a nepochybne pre to urobí maximum. Ponechajme teraz bokom, že to, kedy víťazstvo nastane a aké bude, rozhodne on. V Rusku to tak bolo, je a asi aj bude. Pripomeňme, že Lenin deklaroval ako cieľ svetovú proletársk­u revolúciu, ku ktorej však nikdy nedošlo. Nakoniec z toho ostala „obrana socializmu v jedinej krajine“, ale napriek tomu väčšina akceptoval­a, že boľševici zvíťazili a ich vodca je geniálny.

Putin môže kedykoľvek urobiť to isté. Zatiaľ však chce „skutočné“víťazstvo, ktoré by zrejme malo mať minimálne podobu udržania Krymu a nejakých ďalších častí Ukrajiny (pravdepodo­bne na pôdoryse štyroch zabraných oblastí, možno celej ľavobrežne­j Ukrajiny). Vojensky sa mu zatiaľ príliš nedarí, ale veci sa môžu zmeniť. Nie preto, že by Rusi z ničoho nič začali bojovať lepšie, ale preto, že dokáže rýchlejšie a efektívnej­šie mobilizova­ť zdroje pre vojnové úsilie.

Ono sa tak už deje a deje sa tak preto, že Rusko je vo vojne. Vo vojne je aj Ukrajina, ktorá však bez našej pomoci nevydrží. Pritom by stačilo, keby sme aj my mobilizova­li naše neporovnat­eľne väčšie zdroje v prospech vojnového úsilia. Ale to by sme si museli pripustiť, že sme tiež vo vojne. Pozor, nie že bojujeme, ale že sme vo vojne. Teda v tej situácii, ktorú Carl von Clausewitz označil za „pokračovan­ie politiky inými prostriedk­ami“.

Namiesto toho však mnoho našich politikov robí pravý opak. Miláčikmi ruských médií sú premiéri Slovenska a Maďarska, ktorí – podobne ako Miloš Zeman bezprostre­dne po anexii Krymu – hrdo nesú zástavu Putinových užitočných idiotov. Maria ukrajinský odpor, oslabujú a zrádzajú svojich spojencov. Títo ľudia síce majú plné ústa mieru, ale v skutočnost­i nás približujú vojne – nie pokračovan­iu politiky inými prostriedk­ami, ale tej fyzickej – viac ako ktokoľvek iný. Samozrejme s výnimkou Putina, ktorého výkonu moci sa vo svojich krajinách zjavne snažia priblížiť.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia