Dennik N

Slovensko nikdy nebolo také osamelé ako dnes

Prečo premiér útočí na všetkých našich spojencov? Možno preto, lebo prišiel o rozum

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Vrománe Ernesta Hemingwaya Slnko aj vychádza je postava Billa Gortona, ktorý zbankrotov­al. Na otázku, ako sa mu to stalo, odpovedal: „Dvoma spôsobmi. Najprv postupne, potom náhle.“Takto by sa dalo odpovedať na otázku, ako sa stalo, že Robert Fico prišiel o rozum.

Denník Financial Times píše, že v stredu v Užhorode urobil „proruský slovenský premiér nečakaný obrat“, keď Ukrajine sľúbil podporu jej územnej celistvost­i. Deň predtým totiž Fico hovoril o tom, že Ukrajina nie je suverénny štát a že sa má vzdať území dobytých Ruskom.

Ako si vysvetliť tento kotrmelec, ktorých urobil v poslednom čase Fico veľa a ktorých logike sa nedá rozumieť?

Najjednodu­chším vysvetlení­m bude, že im nerozumie ani samotný Fico, lebo nad sebou stratil kontrolu. Stačí si pozrieť záznam z jeho vystúpenia v Kamenici nad Cirochou, kde ho „štve, že sa kántria Slovania“vo vojne, ktorú rozpútal niekto iný (zrejme Američania). A vzápätí hovorí, že je to len lokálny konflikt a v Kyjive žiadna vojna nie je.

Pod stratou rozumu nemám na mysli šialenstvo, ale stratu zmyslu pre realitu. Fico sa v posledných rokoch postupne uzavrel do sveta svojich voličov, teda do fiktívneho sveta konšpiračn­ých teórií, ktoré pre nich on sám stvoril. Vďaka tomu naozaj vyhral voľby a stal sa premiérom.

Lenže teraz sa náhle ocitol v skutočnom svete, ktorý je úplne odlišný od sveta jeho voličov. Neexistuje medzi nimi prienik,

Nedajme sa mýliť tým, že jeho vety majú ešte stále podmet a prísudok a zdanlivo dávajú zmysel. V skutočnost­i sú plné protirečen­í a „nečakaných obratov“. Je to preto, lebo realita sa Ficovi stavia na odpor a on si to odmieta priznať.

a tak Fico preskakuje z jedného sveta do druhého v bláznivom tempe, nad ktorým zostáva rozum stáť. Fico strácal rozum postupne od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a potom ho stratil náhle, keď sa stal opäť premiérom.

Nedajme sa mýliť tým, že jeho vety majú ešte stále podmet a prísudok a zdanlivo dávajú zmysel. V skutočnost­i sú plné protirečen­í a „nečakaných obratov“. Je to preto, lebo realita sa Ficovi stavia na odpor a on si to odmieta priznať.

PROTI SPOJENCOM

Dôsledky sú hrozivé: Slovensko ako malý štát uprostred strednej Európy stratilo za niekoľko mesiacov sympatie všetkých svojich susedov okrem Maďarska. Pozrite sa na mapu, aby ste pochopili, čo to znamená. Zo severu, západu aj z východu cítiť chlad až pohŕdavý odpor. Slovensko nikdy nebolo také osamelé ako dnes.

Nemusíte byť expert na zahraničnú politiku, aby ste chápali, že malý štát potrebuje spojencov. Čím viac, tým lepšie. A že potrebuje mať tie najlepšie vzťahy so susedmi, najmä ak sú všetci podstatne väčší ako my.

Slovenská zahraničná politika mala od porážky Vladimíra Mečiara pomerne jasno v tom, kto majú byť jej spojenci, aby si republika zaistila bezpečnosť. Boli to všetci susedia, neskôr celá Európska únia a, samozrejme, Amerika. Vtedy ešte aj Fico chápal, že najlepšou zárukou suverenity Slovenska sú práve tieto spojenectv­á.

Za niekoľko mesiacov je táto roky budovaná vzájomná dôvera v troskách. Fico označuje USA za nepriateľa, ktorého agenti (vrátane prezidentk­y Zuzany Čaputovej) Slovensku škodia, Bruselu nevie prísť na meno, dal najavo nevôľu, keď si Česi zvolili prezidenta Petra Pavla, a o Poľsku nehovorí vôbec – ako keby neexistova­lo.

Aj v 90. rokoch viedol Vladimír Mečiar Slovensko do izolácie, ale veľký rozdiel je v tom, že vtedy bolo Rusko slabé, Západ na vrchole síl a Európa plná optimizmu. Lenže dnes sa tretia svetová vojna stáva mysliteľno­u a európski politici varujú, že Rusko môže o niekoľko rokov zaútočiť na Západ.

V tejto situácii Fico uráža tých najdôležit­ejších spojencov a líška sa tým, ktorí nenávidia Západ – Rusku a Maďarsku. Strháva tak nad Slovenskom strechu práve v čase, keď sa blíži víchrica. Prečo to robí? Lebo prišiel o rozum. Niet iného vysvetleni­a.

BEZ PLÁNU

A je to ešte horšie. Fico si vyrába nepriateľo­v nielen na Západe, ale aj doma. Porušil starú spoločensk­ú dohodu, že taký malý národ, ako je slovenský, si nemôže dovoliť rozštiepiť sa na dva znepriatel­ené tábory, lebo tým ohrozuje samotnú svoju existenciu.

Ešte aj slovenskí komunisti tomu rozumeli a snažili sa obmedziť potláčanie svojich ideologick­ých protivníko­v natoľko, aby sa spoločnosť úplne nerozpadla. Mečiar tomu nerozumel, ale jeho pokus o potlačenie opozície bol skôr intuitívny a v podstate nemotorný.

Robert Fico, naopak, cielene a prakticky každý deň rozoštváva spoločnosť a zámerne ju oslabuje. Keby niekto chcel zbaviť národ prirodzene­j schopnosti brániť sa a pripraviť ho na okupáciu zvonku, robil by to presne takto.

Ale Fico to robí skôr preto, lebo prišiel o rozum. Nemá plán, on len v čudnom tranze preskakuje z fiktívneho sveta konšpiračn­ých teórií, v ktorom žijú jeho voliči, a možno už aj on sám, do reality geopolitic­kých siločiar, ktorým nerozumie a medzi ktorými sa kníše ako trstina vo vetre.

Napriek tomu, že navonok sa ešte stále tvári ako suverén, chaos v jeho činoch a výrokoch prezrádza skôr paniku človeka, ktorý nemá pod kontrolou ani seba, ani situáciu. Riešením by bolo, keby popri rozume prišiel aj o moc. Najprv postupne, potom náhle.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia