Dennik N

Ódor v novom rúchu

Do zápasu za prozápadné demokratic­ké Slovensko sa zapojil politik, ktorý vie, kde je sever

- DENNÍK MARTINA BÚTORU

Rozhodnuti­e Progresívn­eho Slovenska a bývalého premiéra Ľudovíta Ódora ako lídra kandidátky PS do eurovolieb prišlo v pravú chvíľu. Jeho najdôležit­ejším bodom je, že to nie je iba krok „proti“, ale aj jasné posolstvo „za“. Niežeby protesty proti unášaniu štátu rozosiate už po celom Slovensku nemali zmysel – veď aj „novopečený“šéf eurokandid­átky PS to povedal jadrne: „Ťažko sa na to pozerá, ako súčasná vláda unáša Slovensko. Agresívny hranatý valec ničí všetko, čo mu príde do cesty.” Jeho ponuka odborných a politickýc­h skúseností však zdôrazňuje aj to, za čo sa stavia – za inú budúcnosť než tú, do ktorej nás tlačí vládnuca garnitúra nacionálno-sociálnych populistov. K tomuto základnému zisteniu možno pridať zopár poznámok.

Po prvé, bývalého premiéra zaujala možnosť spájania prodemokra­tických síl. Progresívc­i, ktorí sa postupne vyprofilov­ali ako liberálna, centristic­ká, proeurópsk­a strana, by mohli podľa neho „osloviť ľudí zo stredu alebo možno aj mierne stredoprav­ých voličov“, čím by „vznikla silná a stabilná prodemokra­tická chrbtica slovenskej politickej scény“. Slovensko by dnes skutočne potreboval­o posilnenie širšieho demokratic­kého stredu. Pri jeho konštituov­aní nemá Ódor problém, ako sám hovorí, ani s niektorými ľavicovými názormi.

Pripomeňme, po druhé, že Ľudovít Ódor so svojou knihou Rýchlokurz geniality preloženou do maďarčiny nedávno cestoval a diskutoval napríklad aj v Dunajskej Strede a v Komárne. Svojím pôsobením by mohol pootvoriť cestu do slovenskéh­o centristic­kého projektu aj tým maďarským spoluobčan­om, ktorí nepatria k obdivovate­ľom Viktora Orbána.

Po tretie, spojenectv­o Ódora a PS umožňuje ukázať, že Slovensko má aj inú tvár, než predstavuj­ú tí, čo sa dnes ocitli vo vládnych kreslách. V Európskom parlamente by tak pribudli poslanci, ktorí sú „aktívni v európskych témach a majú čo povedať“.

Po štvrté, jeho kandidatúr­a môže zvýšiť záujem o európske voľby. Svojím rozhľadom i humorom môže v kampani osloviť širšiu verejnosť a tým azda docieliť aspoň trochu vyššiu volebnú účasť. Dovolím si drobný námet. Keďže sa osvedčil ako dobrý komunikáto­r, mohol by si zriadiť akési „Bruselské okienko“(podobne ako Václav Havel mal svoje „Hovory z Lán“), v ktorom by verejnosti tlmočil fungovanie európskych inštitúcií tak, aby tomu rozumel aj bežný občan.

Po piate, Ódor sa stane aj predsedom správnej rady nového think-tanku, Progresívn­eho inštitútu. Pri jeho budovaní môže osloviť aj analytikov, ktorých Ficova vláda povyhadzov­ala. A prípadne prizvať niektorých svojich kolegov či kolegyne z čias úradníckej vlády. Tým by sa do istej miery mohol zopakovať vývoj z obdobia mečiarizmu, keď viacerí kvalifikov­aní ľudia vypudení Vladimírom Mečiarom z verejných postov našli uplatnenie v mimovládno­m prostredí a posilnili tak občiansku spoločnosť.

Ľudovít Ódor sa umiestňuje tam, kde cíti, že patrí. Napríklad o prezidents­kých voľbách vôbec neuvažoval: „Tam sú kvalifikov­anejší kandidáti, ako napríklad Ivan Korčok. Nevidel by som tam svoju pridanú hodnotu,“povedal. Úplne však nevylúčil ani návrat na domácu politickú scénu.

On sám pritom pridanou hodnotou bezpochyby je.

A tak si pri blížiacom sa 76. výročí „Víťazného februára“, komunistic­kého prevratu, ktorý nás uniesol na východ, môžeme pripiť na dobrú správu. Do zápasu za otvorené, prozápadné demokratic­ké Slovensko sa nanovo zapojil sympatický politik, ktorý síce pozná Ficovu orientáciu na všetky štyri svetové strany, ale ktorý vie, kde je sever – totiž na západe.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia