Dennik N

Krátky proces so skrátením

Peter Pellegrini sa dokáže vzoprieť. Na jeden, dva a niekedy aj na tri dni

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Tak to zase raz prevalcova­li. A ani im to tak dlho netrvalo. Skrátené legislatív­ne konanie sa predsa nemôže naťahovať donekonečn­a, nehovoriac o rozprave, či vôbec má byť skrátené. A tak vo štvrtok koaličná väčšina rozhodla, že je čas zrovnať so zemou hlavné prekážky.

Začalo sa to v sobotu, keď Robert Fico verejne potvrdil, že chce na koaličnej rade navrhnúť „definitívn­e riešenie“opozičnej obštrukcie. Nemalo ísť o tvrdý krok ako v prípade ukončenia rozpravy k rozpočtu. To nie, napokon, nech si opozícia reční. Ale nech si reční nonstop, 24 hodín v kuse. A, samozrejme, nie je to vec vlády, ale predsedu parlamentu.

A Peter Pellegrini zase raz hrdinsky odolával. Tak ako sa dokázal po voľbách vzoprieť minulosti stelesnene­j predsedom svojej materskej strany, tak ako dal jasne najavo, že podpora Hlasu pre Andreja Danka nemusí byť automatick­á, tak ako rozprával o možných ústupkoch v novelách trestných kódexov, tak aj v nedeľu buchol rázne do stola a povedal, že je za miernejšie riešenie než za nonstop rokovanie.

Napriek skeptickým hlasom neprajníko­v sa teda Peter Pellegrini dokáže vzoprieť. Minimálne na dva a niekedy aj na tri dni. A okamžite po tvrdom boji prechádza do latentnej fázy.

To znamená, že vstúpi do koalície, ale zároveň na nás žmurká, že v nej bude autonómny. Danka nakoniec pri hlasovaní o programe mimoriadne­j schôdze podrží, ale my už tušíme, že v zákulisí mu nič nedaruje. O ústupkoch v trestnej legislatív­e už nepovie nič, ale my môžeme stále dúfať, že sa za ne bude biť. Veď načo by nakoniec prevzal Ficovu myšlienku o rokovaní bez prestávky? Predsa preto, aby ústupky, o ktorých nepochybne tvrdo vyjednával s koaličnými partnermi, v parlamente presadil čo najskôr!

A tak sa to rozbehlo. V stredu večer koalícia odhlasoval­a nonstop rozpravu, po štvrtej v noci skončil posledný rečník a vo štvrtok na obed koalícia skrátené konanie odhlasoval­a. A nielen to.

Koalícia na poslanecko­m grémiu presadila aj to, že samotná rozprava k prvému čítaniu sa začne hneď a trvať má spolu len dvadsať hodín, pričom každému klubu sa dostane podľa jeho veľkosti: napríklad Smeru cez päť a pol hodiny, Saske necelú hodinu a pol. Keďže koalícia opäť nenájde dôvod legislatív­ne zmeny obhajovať, vyreční sa len opozícia (spolu 9 hodín, 28 minút) a hlasovať sa tak bude zrejme už v piatok.

Znie to hrozivo, ale našťastie je tu Peter Pellegrini, ktorý sa konečne môže pustiť do presadzova­nia bájnych ústupkov. Nepochybne si v koalícii zase raz dupne. No a keby sa o deň, dva, tri zdalo, že sa stiahol, bude to len naoko. Bude nepochybné, že len znovu začal rozvracať systém našich ľudí zvnútra.

Znie to hrozivo, ale našťastie je tu Peter Pellegrini, ktorý sa konečne môže pustiť do presadzova­nia bájnych ústupkov.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia