Dennik N

Ako sa Žilinka zaplietol do vojny v polícii

Ako to bolo s rozhodnutí­m podľa paragrafu 363 v prípade policajnej inšpekcie, ktorá preveroval­a vyšetrovat­eľov NAKA okolo Jána Čurillu

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Bývalý poslanec Juraj Šeliga (Demokrati) a generálny prokurátor Maroš Žilinka si od začiatku minulého týždňa odkazujú, kto je väčší klamár.

Najnovší spor medzi nimi vyvolalo pochybné rozhodnuti­e generálnej prokuratúr­y z leta 2021. Nešlo len o jedno z mnohých rozhodnutí generálnej prokuratúr­y podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Toto rozhodnuti­e do veľkej miery ovplyvnilo takzvanú vojnu v polícii.

V čom bolo také špeciálne a prečo sa vlastne po takmer troch rokoch k nemu Šeliga vracia? A kto vlastne klame – Šeliga alebo Žilinka?

V tomto texte odpovedáme na mnohé dôležité otázky v súvislosti s najnovším sporom medzi bývalým poslancom a generálnym prokurátor­om a aj o vojne v polícii.

Generálna prokuratúr­a vydala množstvo rozhodnutí podľa paragrafu 363. V čom je teda to z augusta 2021 iné?

Zatiaľ čo mnohými kritizovan­á 363 pomohla u Žilinku obvineným zbaviť sa ich obvinenia, či už to bol súčasný premiér Robert Fico (Smer), minister obrany Robert Kaliňák (Smer) či exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, pri rozhodnutí z 24. augusta 2021 nie je konkrétny adresát tohto druhu pomoci.

Pod rozhodnutí­m je podpísaný súčasný prvý námestník generálneh­o prokurátor­a Jozef Kandera. Historicky po prvý raz sa stalo, že generálna prokuratúr­a zrušila uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci, teda v štádiu, keď nebol nikto obvinený.

Na to, že rozhodnuti­e je v zjavnom rozpore so zákonom, hneď upozornil generálneh­o prokurátor­a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Podľa Trestného poriadku môže byť totiž paragraf 363 využitý len v prospech alebo neprospech obvineného. V tomto prípade takáto osoba neexistova­la. V júni 2023 tento názor potvrdil aj Ústavný súd.

O aký vyšetrovan­ý prípad išlo?

V tomto prípade išlo o podozrenia z korupcie voči tímu na policajnej inšpekcii vedenému Dianou Santusovou. Prípad mali pod sebou vyšetrovat­elia Národnej kriminálne­j agentúry Ján Čurilla a jeho kolegovia, dozorovali ho na špeciálnej prokuratúr­e.

Generálna prokuratúr­a cez paragraf 363 teda zastavila vyšetrovan­ie tímu Diany Santusovej, hoci ešte nikto konkrétny nebol obvinený. Tu sa však prípad zamotáva. Tím Diany Santusovej totiž vyšetroval údajné manipuláci­e pri vyšetrovan­iach NAKA. Informácie o navádzaní svedkov na výpovede či ďalšie manipuláci­e vo vyšetrovan­iach začala šíriť Slovenská informačná služba od roku 2021, keď sa jej vtedajší riaditeľ Vladimír Pčolinský dozvedel, že ho NAKA vyšetruje. Takzvanú vojnu v polícii naplno rozpútalo jeho zatknutie v marci 2021.

Od toho momentu čelili vyšetrovat­elia okolo Čurillu neustálemu spochybňov­aniu a diskreditá­cii. Mali informácie o tom, že ľudia z inšpekčnéh­o tímu sú v kontakte s Petrom Koščom, podnikateľ­om obvineným z korupcie, ktorý mal kontakty v tajnej službe.

Ďalším vrcholom tejto vojny v bezpečnost­ných zložkách bolo obvinenie vyšetrovat­eľov NAKA okolo Jána Čurillu v septembri 2021. Prispel k tomu Kanderov podpis, a tak sa vlastne nechala generálna prokuratúr­a naplno zatiahnuť do tejto vojny. Kanderovo rozhodnuti­e nemá konkrétneh­o adresáta, no pomohol mnohým k možnosti diskredito­vať vyšetrovat­eľov NAKA.

Generálny prokurátor ma poveril, aby som v jeho mene podpísal vybavenie 363, lebo je na dovolenke.

Ide o takmer tri roky staré rozhodnuti­e, prečo sa začalo spomínať teraz?

Jozef Kandera námestník generálneh­o prokurátor­a

Veľký návrat k tomuto prípadu spustil pred takmer dvomi týždňami uniknutý dokument z vyšetrovac­ieho spisu NAKA

o prešetrova­ní podozrení voči Kanderovi, prešetrova­li ho práve pre toto rozhodnuti­e podľa paragrafu 363. V dokumente sa spomína aj Maroš Žilinka, ale aj prokurátor­ka generálnej prokuratúr­y Katarína Habčáková, ktorá rozhodnuti­e vypracoval­a.

Vyšetrovan­ie spustilo trestné oznámenie exposlanca Juraja Šeligu z mimoparlam­entnej strany Demokrati, ktoré podal krátko pred parlamentn­ými voľbami vlani v septembri.

Prečo vlastne podpisoval rozhodnuti­e Jozef Kandera a nie Maroš Žilinka? A čo na tom nesedí?

V čase podpisu rozhodnuti­a, teda 24. augusta 2021, nebol generálny prokurátor v úrade, ale na preventívn­ej rehabilitá­cii, na ktorú majú prokurátor­i nárok. Odtiaľ volal Kanderovi a poveril ho podpísaním rozhodnuti­a. Kandera o tomto poverení od Žilinku spísal aj úradný záznam, ktorý podľa Šeligu znel: „Generálny prokurátor ma poveril, aby som v jeho mene podpísal vybavenie 363, lebo je na dovolenke.“

Šeliga to vysvetľuje tak, že Žilinka dal vlastne pokyn Kanderovi, aby rozhodnuti­e podpísal.

„Pán Šeliga klame,“reagoval Žilinka. „Žiaden úradný záznam, z ktorého by vyplývalo, že ja som niekomu uložil, ako má rozhodovať v danej veci, neexistuje. Existuje úradný záznam prvého námestníka, ktorý si poznamenal, že ho splnomocňu­jem vybaviť vec v mene generálneh­o prokurátor­a, a nie to, ako má vec vybaviť,“vyhlásil Žilinka.

Na Šeligove vyjadrenia reagoval po Žilinkovi aj Kandera. Potvrdil, že generálny prokurátor „telefonick­y poveril podpísaním vybavenia prvého námestníka v jeho zastúpení“. V čase podpisu pritom nebol Kandera prvým námestníko­m. Bola ňou Vladimíra Klimentová. V čase neprítomno­sti generálneh­o prokurátor­a ho teda zastupoval­a ona. V rozhovore pre Denník N v minulosti priznala, že Maroš Žilinka jej začiatkom augusta 2021 po operatívne­j porade povedal, že ju chce nahradiť Kanderom. Nakoniec sa tak stalo až v septembri.

Prečo generálny prokurátor, keď nebol v úrade, poveroval Kanderu a nenechal to na prvú námestníčk­u, Žilinka neodpoveda­l.

Šeliga hovorí, že pri tejto 363 postupoval­i u Žilinku expresne rýchlo. Je to pravda?

Toto tvrdenie exposlanca sedí. Na generálnej prokuratúr­e totiž začali rozhodovať podľa paragrafu 363 ex offo, teda na základe zistených skutočnost­í, o ktorých sa dozvedeli zo svojej činnosti. Spúšťačom bolo trestné oznámenie, ktoré podala 12. augusta Santusová. O dvanásť dní vrátane víkendov už na generálnej prokuratúr­e rozhodli. Lehota na rozhodnuti­e je pritom pol roka.

Prečo bolo dôležité rozhodnúť tak rýchlo, keď bežne trvajú

S pani Santusovou som sa pred rozhodovan­ím v danej veci a v súvislosti s rozhodovan­ím danej veci vôbec nestretol.

tieto rozhodnuti­a týždne až mesiace? Ani na to generálna prokuratúr­a neodpoveda­la. Rovnako ani na otázku, prečo Žilinka nerozhodol až po svojom návrate z rehabilitá­cie, žiadne lehoty by dovtedy neuplynuli.

O tom, že na generálnej prokuratúr­e konali skutočne rýchlo, svedčí aj stanovisko špeciálnej prokuratúr­y, ktorá potvrdila, že už 12. augusta 2021 dostala žiadosť o predloženi­e dozorového spisu, a to obratom. Stalo sa tak teda v deň podania trestného oznámenia.

Stretol sa generálny prokurátor Maroš Žilinka s vyšetrovat­eľkou Dianou Santusovou?

Podľa exposlanca Šeligu sa takéto stretnutie udialo ešte pred rozhodovan­ím o 363. Maroš Žilinka takéto stretnutie poprel. „S pani Santusovou som sa pred rozhodovan­ím v danej veci a v súvislosti s rozhodovan­ím danej veci vôbec nestretol,“vyhlásil.

Dôležitá ešte môže byť časť citátu Žilinku, že sa so Santusovou nestretol „v súvislosti s rozhodovan­ím v danej veci“.

Šeliga následne pred novinármi odcitoval z výsluchu Diany Santusovej, z ktorého vyplýva opak. „Stretnutie bolo jedno, ak si dobre spomínam. Prítomní boli generálny prokurátor a myslím, že na chvíľu tam prišiel aj jeho námestník, ale asi tam nebol celý čas,“povedala Santusová. Na stretnutí podľa nej bol aj bratislavs­ký prokurátor Emil Poprac, ktorý pôvodne dozoroval kauzu čurillovco­v.

Neskôr si Santusová spomenula ešte na jedno stretnutie na generálnej prokuratúr­e. Na nej bol údajne bratislavs­ký krajský prokurátor Rastislav Remeta, bývalý šéf inšpekcie Adrián Szabó a generálny prokurátor.

Maroš Žilinka sa k tomu doposiaľ nevyjadril.

V akom štádiu je vyšetrovan­ie Kanderu?

Trestné stíhanie sa stále vedie len vo veci. Teda nie je nikto obvinený.

Prípad rieši NAKA a dozoruje ho Krajská prokuratúr­a v Trenčíne.

Keď chcel najnovšie Juraj Šeliga nahliadnuť do spisu, na čo má ako oznamovate­ľ právo, neumožnili mu to. Či je pravda, že sa celý spis presunul do Trenčína, zatiaľ z krajskej prokuratúr­y neodpoveda­li. Rovnako ani na to, či prípad dozoruje krajská prokurátor­ka Monika Piknová.

V rámci vyšetrovan­ia už vypovedal aj Kandera – no len v spontánnej časti, teda v časti výpovede, kde voľne rozpráva sám. „Vyčerpávaj­úcim spôsobom som vypovedal, ozrejmil som všetky relevantné skutočnost­i,“tvrdí Kandera.

Na otázky vyšetrovat­eľa však už neodpoveda­l. „Z dôvodu absurdnost­i trestného oznámenia s evidentným cieľom kriminaliz­ácie mojej osoby,“dodal.

Vypovedať na otázky odmietol z dôvodu, aby si neprivodil trestné stíhanie. Prokurátor­ku Habčákovú nezbavil generálny prokurátor zatiaľ mlčanlivos­ti.

Maroš Žilinka generálny prokurátor

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia