Dennik N

Kaliňák ponúka húfnice Azerbajdža­nu

Delostrele­ckú techniku chcú do Azerbajdža­nu dodávať štátne zbrojovky aj skupina zbrojára Michala Strnada, rokovania v tichosti prebiehali už za minulých vlád

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

Jedným z prvých prípadov, keď sa naplno prejaví rýchla zmena kompetenčn­ého zákona, ktorý poslanci koalície schválili v skrátenom legislatív­nom konaní, môže byť vývoz zbraní do doteraz „zakázaného“Azerbajdža­nu.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) ponúkol v Baku tamojšiemu prezidento­vi Ilhamovi Alijevovi delostrele­ckú techniku, ktorú vyrábajú štátne zbrojovky. „Šéf slovenskéh­o rezortu obrany vyzdvihol pred prezidento­m Alijevom, že spoločnost­i slovenskéh­o obranného priemyslu môžu ponúknuť viacero zaujímavýc­h výrobkov vrátane samohybnýc­h húfnic,“oznámili Kaliňákovi hovorcovia.

Podľa informácií Denníka N by mohlo ísť až o 24 kusov buď ťažšej húfnice Zuzana, alebo novej, ľahšej verzie s názvom Bia.

O možnom obchode rokovali obe strany už za vlád Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora, nejde teda o Kaliňákov pôvodný biznis projekt.

Aj kvôli tomuto obchodu priletel už v júni 2023 do Bratislavy minister zahraničný­ch vecí Azerbajdža­nu Džejhun Bajramov. „Okrem iných tém sme hovorili aj o húfniciach Zuzana,“potvrdzuje vtedajší slovenský minister zahraničný­ch vecí Miroslav Wlachovský.

DIPLOMATI UŽ OBCHODU NEZABRÁNIA

Slovensko sa doteraz tvárilo, že do Azerbajdža­nu zbrane nevyváža v dôsledku embarga uvaleného po prvej vojne o Náhorný Karabach v polovici 90. rokov. Legálne tam smerovali najmä odmínovaci­e stroje Božena, ktoré vyrábajú strojárne Way Industries z Krupiny. Tento úzus dodržiaval­i aj ministri zahraničný­ch vecí Ivan Korčok či Rastislav Káčer.

„Za nášho pôsobenia nebolo ministerst­vo zahraničný­ch vecí naklonené povoliť export ,smrtiacej´ techniky, ako sú delá či veľkokalib­rová munícia. Dôvodom bolo riziko ďalšej eskalácie konfliktu o Náhorný Karabach, k čomu vlani napokon aj došlo,“hovorí exminister Káčer.

Dnes už Kaliňáka postoj diplomacie zaujímať nemusí, a to ani v hypotetick­ej situácii, ak by minister Juraj Blanár zo Smeru s vývozom náhodou nesúhlasil. Novela kompetenčn­ého zákona, pri ktorej poslanci v januári prelomili prezidentk­ino veto, preniesla udeľovanie vývozných licencií na Kaliňákovo ministerst­vo obrany.

„Budeme podnikať aj obchodné cesty, aby sme dokázali uspieť na zahraničný­ch trhoch, aj netypickýc­h,“avizoval Kaliňák v súvislosti s touto novelou.

A ČO ARMÉNSKO?

Príbeh má ešte ďalší rozmer. Ide v ňom aj o Arménsko, ktoré považuje Azerbajdža­n takmer za existenčnú hrozbu. Ďalšie vyzbrojova­nie azerbajdža­nskej armády ide jednoznačn­e proti jeho záujmom.

Z dávnejších vyhlásení aj niektorých politikov súčasnej koalície by sa mohlo zdať, že dobré vzťahy s Arménmi sú pre Slovensko prioritou. Andrej Danko z SNS ešte ako predseda parlamentu dostal v roku 2016 v Jerevane vysoké štátne vyznamenan­ie.

„Arméni ako taký ostrov kresťanov si v histórii neskutočne vytrpeli,“hovoril Danko, keď neskôr hostil v Bratislave delegáciu arménskych poslancov.

Sympatie ku „kresťanský­m Arménom“naoko prejavoval aj súčasný minister životného prostredia Tomáš Taraba (za SNS), zvlášť počas bojov o Náhorný Karabach na jeseň 2020. „Moslimský Azerbajdža­n spustil boje s Arménskom. Arméni sú naši priatelia a treba im pomôcť,“písal Taraba na Facebooku.

Iróniou je, že už v tejto niekoľkotý­ždňovej vojne bombardova­li Arménov aj staršie húfnice zo Slovenska. Rozdiel oproti dnešku však spočíval v tom, že do Azerbajdža­nu sa vyviezli načierno, hoci s tichým súhlasom politikov Smeru.

Českí novinári na jar 2018 upozornili na to, že skupina CSG zbrojára Michala Strnada získala od slovenskýc­h úradov licenciu na vývoz modernizov­aných húfnic Dana a raketometo­v RM-70. Oficiálne povoľovali vývoz do Izraela, zbrane však obratom končili v Azerbajdža­ne.

Podľa informácií Denníka N CSG aj neskôr neoficiáln­e sondovala, či by slovenskí úradníci umožnili ďalší export ich zbraní do Azerbajdža­nu. V hre môže byť napríklad vývoz húf- nice Dita, ktorú viacerí ľudia zo zbrojárske­ho či z armádneho prostredia označili za plagiát staršej verzie slovenskej Zuzany.

Počas poslednej Kaliňákove­j cesty do Baku preto nemusela byť reč len o húfniciach od štátnych firiem, ale aj o zbraniach od holdingu zbrojára Strnada. Ani jedna zo strán nechcela túto tému komentovať. „K exportným projektom s vojenským materiálom sa z dôvodu povinnosti zmluvnej mlčanlivos­ti nevyjadruj­eme,“reagoval hovorca skupiny CSG Andrej Čírtek.

Mohlo by ísť až o 24 kusov buď ťažšej húfnice Zuzana, alebo novej, ľahšej verzie s názvom Bia.

DEMOKRATIC­KÁ KRAJINA VS. AUTORITÁRS­KA

Názory na to, či je vývoz zbraní do Azerbajdža­nu v poriadku, sa rôznia. Napríklad

bývalý úradnícky minister Wlachovský tento export na rozdiel od niektorých svojich predchodco­v a priori nezavrhuje.

„Slovensko má dobrú hospodársk­u spoluprácu s Azerbajdža­nom, je to pre nás dôležitý partner,“hovorí exminister.

To podľa Wlachovské­ho ešte neznamená, že by vývoz húfnic automatick­y odobril. Označuje to za hypotetick­ú otázku, pretože by záležalo na konkrétnyc­h parametroc­h obchodu.

„Vždy som sa však v maximálnej miere snažil podporovať slovenské firmy exportujúc­e svoje produkty do zahraničia – vrátane obranného priemyslu. Ak by tam boli prekážky takého alebo onakého charakteru, určite by sa o nich rokovalo,“dodáva Wlachovský.

Odborník na tento región Ján Cingel z think-tanku Strategic Analysis pripomína, že na túto otázku sa dá nahliadať nielen cez biznis, ale aj cez otázku hodnôt či zahranično­politickýc­h záujmov Slovenska. A takýto pohľad by hovoril proti vývozu zbraní do Azerbajdža­nu.

„Kultúrne máme bližšie k Arménsku. Navyše je to demokratic­ká krajina, ktorá sa aktuálne nachádza vo veľmi zložitej situácii, pretože sa snaží vymaniť zo sféry Ruska. Naproti tomu v Azerbajdža­ne vládne autoritárs­ky režim a je to ruský spojenec,“hovorí Cingel.

Azerbajdža­nci vlani na jeseň už kompletne obsadili územie Náhorného Karabachu, odkiaľ následne utiekli desaťtisíc­e etnických Arménov. Viedlo to ku koncu medzinárod­ne neuznávane­j republiky Náhorný Karabach.

Ani tým sa však dlhoročný konflikt nemusí končiť. Pozorovate­lia majú obavy, že ďalším krokom môže byť útok aj priamo na Arménsko – konkrétne na úzky pás územia na juhu krajiny, ktorý oddeľuje Azerbajdža­n od jeho enklávy Nachičevan.

„Azerbajdža­n sa cíti silný a vyhráža sa vojenskými akciami aj proti medzinárod­ne uznávanému územiu samotného Arménska. Obavy z ďalšej eskalácie rozhodne nie sú zažehnané,“dodáva Cingel.

 ?? ??
 ?? FOTO – KONŠTRUKTA ?? Nová slovenská húfnica nesie názov Bia, vyvinula ju štátna spoločnosť Konštrukta Defence.
FOTO – KONŠTRUKTA Nová slovenská húfnica nesie názov Bia, vyvinula ju štátna spoločnosť Konštrukta Defence.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia