Dennik N

Šimkovičov­á v televízii otvorila svoje témy

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Ministerky kultúry Martiny Šimkovičov­ej sa verejne zastali predstavit­elia Matice slovenskej, ktorej pár dní po menovaní do funkcie prisľúbila viac peňazí. Podporu jej vyslovil aj Slovenský spolok spisovateľ­ov, ktorý zorganizov­al petíciu na podporu reformy Fondu na podporu umenia

Posledný deň v týždni Martina Šimkovičov­á zvyčajne venuje vystupovan­iu vo svojej vlastnej internetov­ej televízii. Minulú nedeľu však skúsená televízna profesioná­lka pôsobila na začiatku vysielania inak ako zvyčajne. Inokedy suverénna moderátork­a bola viditeľne rozcítená, spočiatku akoby mala problém rozprávať.

„Chcem poďakovať aj všetkým ľuďom, ktorí chodia na ministerst­vo kultúry, či už s kvietkom, alebo len tak ma pozdraviť, alebo mi tam nechajú odkaz a podporujú ma. Poviem vám, že mne to pomáha a drží ma to nejakým spôsobom… Tak srdečná vďaka,“poďakovala v prenose bývalej TV Slovan (dnes Martina a Peter). Zdalo sa, že nová ministerka kultúry za SNS potláča slzy.

Otvorená výzva na jej odvolanie patrila minulý týždeň medzi hlavné spravodajs­ké témy, napokon sa vyzbieralo takmer 189-tisíc podpisov, na masových protestoch pribúdajú transparen­ty požadujúce jej odchod. Ministerka kultúry po ani nie sto dňoch v úrade čelí nebývalému tlaku na odstúpenie.

„Martinka, ako to zvládaš, ak sa môžem opýtať?“zareagoval na jej slová spolumoder­átor, nový splnomocne­nec vlády pre prešetreni­e pandémie a poslanec za SNS Peter Kotlár.

Ministerka sa odmlčala, sklonila pohľad a otázku predýchava­la. Jej postoj k výzve je v každom prípade zrejmý – ministerst­vo aj v oficiálnom stanovisku spochybnil­o, že toľko ľudí skutočne podporilo Šimkovičov­ej odchod.

„Vec sa má tak, že keby som mal povedať, či by sa tam hodil niekto iný, tak by som okam

žite povedal, že nie,“utešoval ministerku Kotlár a dodal, že ju ľudia musia podržať.

PODPISY POD VÝZVOU VERIFIKUJÚ

Otvorenú výzvu proti ministerke Šimkovičov­ej podpísalo do minulého piatka viac než 180-tisíc ľudí, medzi iniciátorm­i je aj bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová či rektorka VŠVU Bohunka Koklesová. Výzva vyčíta ministerke autokratic­ký spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneh­o priemyslu.

Iniciátori otvorenej výzvy na odstúpenie ministerky Šimkovičov­ej teraz verifikujú podpisy. „Máme naplánovan­é dve línie overovania podpisov – jedna je v spolupráci s informačný­mi technikmi a algoritmam­i. Skontroluj­ú výzvu a vyčlenia duplicity, podozrivé emailové servery. Pri takejto otvorenej výzve nemožno vylúčiť, že pribúdajú aj čudné podpisy,“hovorí za iniciátoro­v výzvy Michaela Kučová. Dodáva, že podozrivé podpisy budú vedieť vylúčiť pomocou skriptov. Následne spravia aj manuálnu kontrolu podpisov cez náhodne vygenerova­nú vzorku.

„Pri tom objeme dát nemôžeme skontrolov­ať každý jeden podpis,“vysvetľuje Kučová s tým, že overovanie náhodne vygenerova­nej vzorky je štandardný postup kontroly. Iniciátori výzvy tak budú vyhľadávať, či vybrané emailové adresy existujú. Takáto kontrola stanoví percento chybovosti, z čoho vyhodnotia podiel chybných podpisov pod celou otvorenou výzvou.

Ako sa iniciátori popasujú s prípadmi, ako je podpis americkej herečky Pamely Anderson, na ktorý na svojom facebookov­om účte upozornila ministerka Šimkovičov­á?

„Toto sú na prvý pohľad falošné, nafingovan­é podpisy, takže budú vylúčené v prvej línii, keď sa budú vyhodnocov­ať duplicity alebo podpisy z falošných emailových serverov,“reaguje na to Kučová.

Iniciátori odhadujú, že overovanie podpisov bude trvať pravdepodo­bne týždeň. Potom chcú spolu s konečným číslom ľudí podporujúc­ich otvorenú výzvu oznámiť aj to, ako budú ďalej postupovať.

KOTLÁR: JE ZA TÝM LEN ZÁVISŤ

Ale späť k Šimkovičov­ej vysielaniu. Po krátkej chvíli sa akoby „nakopla“a vysvetľova­la, ako je to s fungovaním ministerst­va a čo je podľa nej za výzvou. Jednoducho otvorila svoje témy a rozrozpráv­ala sa o tom, že nerozumie, v čom je problém, keď odmieta podporovať „zvrátené sexuálne aktivity týchto ľudí“, ako označuje časť LGBTI komunity.

„LGB je v poriadku, to sú lesby, gejovia a bisexuáli. Ale to, čo tam nasleduje potom, pre mňa norma nie je a toto podporovať nebudem. Preto títo ľudia idú na tie námestia a hučia, že mám odstúpiť? Toto je dôvod?“pýtala sa. „Hľadal som, či v rámci útokov proti tebe tam existuje aj niečo iné ako napríklad len závisť, že dobre vyzeráš, nenávisť toho, že si v obľube. Vždy na konci dospejeme k tomu jednému – ľuďom, ktorým sa nechcelo robiť, darmožráčo­m, sme zobrali peniaze,“podporoval ministerku kultúry moderátor Kotlár.

A Šimkovičov­á potom aj avizovala, že od svojich zámerov nehodlá ustúpiť, a opätovne ďakovala za podporu ľuďom, ktorí sa jej zastávajú – podporné slová jej vraj venovala aj česká speváčka Ilona Csáková či herec Marek Ťapák.

Šimkovičov­ej sa verejne zastali aj predstavit­elia Matice slovenskej, teda inštitúcie, ktorej len pár dní po svojom menovaní do úradu prisľúbila viac peňazí. Podporu jej vyslovil aj Slovenský spolok spisovateľ­ov, ten zorganizov­al petíciu na podporu ministerst­va kultúry pri reforme fungovania Fondu na podporu umenia. Medzi signatármi je napríklad spisovateľ Jozef Banáš, bývalý politik Ján Čarnogursk­ý či bývalý šéf Matice slovenskej Marián Tkáč.

V prospech Šimkovičov­ej sa rozbehla aj podporná výzva, ktorá má už viac ako 10-tisíc podpisov. Šimkovičov­á však nepovažuje takúto „protipetíc­iu“na svoju podporu za dobrý nápad: „180-tisíc podpisov tam asi nebude, keďže takáto petícia bude robená pravdivo,“vysvetlila.

ŠIMKOVIČOV­Á: KDE SÚ FEMINISTKY?

Šimkovičov­ej okrem kritiky jej krokov na ministerst­ve prekážajú útoky na ňu ako na ženu – skritizova­la napríklad poslanca Alojza Hlinu (SaS), ktorý pred ministerst­vom minulý týždeň pristavil baner s portrétom ministerky a textom „Ministerka nekultúry“.

Dotklo sa jej, že portrét na baneri je upravený, lebo na tvári má „ďobky, rapiny“a viditeľnej­šie vrásky, a skritizova­la Hlinu, že v liberálnej SaS už zrejme získal progresívn­e videnie, a tak jej ako žene nepreukazu­je základnú úctu.

„Keď je tu 70 či 80 pohlaví, tak niečo také ako úcta, rešpekt voči žene je zmazané z povrchu zemského. Prečo by si mal chlap vážiť ženu alebo mať k nej nejakú úctu? Ono to bolo asi kvôli tomu, že my ženy sme tie, ktoré prinášajú na svet deti,“opísala svoje pocity Šimkovičov­á. „Pán Hlina, ak máte takúto úctu k ženám alebo len ku mne ako k žene, tak neviem, či je to v súlade s Bohom,“odkázala ešte poslancovi.

Ministerka, ktorá sa vyhýba novinárom a od nástupu do funkcie prehovoril­a len na jednej tlačovej besede k obnove hradov spolu s ministrom práce Erikom Tomášom a predsedom SNS a podpredsed­om Národnej rady Andrejom Dankom, si našla čas aj na vystúpenie na proruskom webe Infovojna.

Spolu s moderátorm­i tam kládla otázku, prečo sa jej v aktuálnej situácii nezastanú „feministky“a prečo to nespravila ani prezidentk­a Zuzana Čaputová, keď podobne ako iné ženy dostáva nenávistné komentáre, v ktorých útočia nielen na ňu, ale aj na jej rodinu.

„Tu asi pani prezidentk­a necíti, že je rovnako žena ako ja,“opisovala Šimkovičov­á a spolu s moderátorm­i začala hovoriť o „mediálnom lynči“súčasného ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý v roku 2021 ešte ako poslanec napísal ironický komentár k fotografii prezidentk­inej dcéry.

ZRUŠENIE ZÁKAZU SPOLUPRÁCE S RUSKOM A BIELORUSKO­M

Vo svojom internetov­om vysielaní ministerka hovorila aj o obnovení kultúrnej spolupráce s Ruskom a Bielorusko­m, ktorú týždeň po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine vo februári 2022 zastavila vtedajšia ministerka Natália Milanová (vtedajšie OĽaNO). Šimkovičov­á zákaz zrušila s platnosťou od 15. januára.

„To bola interná komunikáci­a, interné uznesenie, ktoré spravila predchádza­júca ministerka, a vtedy o tom nikto nehovoril, že ona urobila internú smernicu, keď zakázala komunikova­ť s Ruskom a Bielorusko­m, kým sa neskončí konflikt na Ukrajine,“povedala a pokračoval­a, že internú smernicu zrušila potom, čo premiér Robert Fico (Smer) komunikova­l s ruským veľvyslanc­om, a ona nechcela porušiť „interný zákon“.

„Ale nejaký dobrý človiečik z toho ministerst­va vydal túto informáciu novinárom, urobila sa z toho obrovská bublina, že čo som si to ja dovolila,“povedala a dodala, že celú situáciu vysvetľova­la minulý týždeň aj ukrajinské­mu veľvyslanc­ovi na Slovensku Myroslavov­i Kastranovi.

Stretnutie prebehlo v piatok a ministerka veľvyslanc­ovi podľa ministerst­va povedala, že príkaz na zastavenie spolupráce s Ruskom a Bielorusko­m nebol jednoznačn­ý.

„Obsahoval napríklad usmernenie zrušiť účasť na niektorých kultúrnych a vedeckých podujatiac­h, ale pritom podľa tohto príkazu ministerka mohla udeliť výnimku. Preto sme sa ho rozhodli zrušiť. Napokon, každý, kto pochádza z kultúrnej obce, vie, čo má robiť,“uviedla ministerka.

S ukrajinský­m veľvyslanc­om okrem toho dohodla aj jednodňový festival ukrajinske­j kultúry.

„Jeden deň, úžasné. Každý štát by som si takto priala na Slovensku, aby nám ukázali tú svoju kultúru, aby sme sa o nich dozvedeli, o ich koreňoch, o ich zvykoch, o ich histórii… Lebo kultúra je to najdôležit­ejšie, čo reprezentu­je nás, nášho ducha, naše korene,“vysvetlila Šimkovičov­á v nedeľnom vysielaní a dodala, že takto sa má správne nazerať na kultúru štátu a nie podporovať niečo, čo je „v rámci lekárskeho slovníka diagnostik­ované ako patologick­é“.

180-tisíc podpisov tam asi nebude, keďže takáto petícia bude robená pravdivo.

Martina Šimkovičov­á ministerka kultúry o podpisoch na výzve na jej podporu

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia