Dennik N

V Rusku prebieha príprava na permanentn­ú vojnu

Stalin hlásal, že pokrok žiada zintenzívn­enie triedneho boja, jeho nasledovní­k používa propagandu na pokračovan­ie vojny

- © Project Syndicate NINA CHRUŠČOVOV­Á rusko-americká politologi­čka

Koncom osemnásteh­o storočia Katarína Veľká naplánoval­a prehliadku Krymu, ktorý pár rokov predtým dobyl jej dvoran a obľúbenec gróf Grigorij Potemkin. Hoci sa mu podarilo odňať poľnohospo­dársky bohatý polostrov Osmanskej ríši, sľúbenú kolonizáci­u sa mu dosiahnuť nepodarilo.

Aby si Potemkin zachoval tvár, nariadil postaviť rad maľovaných drevených fasád pri rieke, po ktorej sa mala cárovná plaviť, a priviedol tiež veselých dedinčanov a stáda zdravého dobytka, ktoré mali ilúziu potvrdiť. Nevládla tam prosperita, ale aspoň to tak vyzeralo.

MAJÁK STABILITY

Od tých čias sú rôzne verzie „Potemkinov­ých dedín“základom ruských dejín. V sovietskyc­h časoch šlo o obraz komunizmu, ktorý vraj zlepšil život všetkým a zároveň zakrýval systémové násilie a represie. Dnes zas Kremeľ neúnavne pracuje na vytváraní dojmu, že Rusko je majákom stability a sily a že vďačný ľud je vrúcne oddaný svojmu vodcovi Vladimirov­i Putinovi. Lenže za fasádou sa skrýva dezilúzia, zúfalstvo, strach a hnev.

Táto pravda preráža v súčasných ruských filmoch a televízii, pretože pre popkultúru je ťažké úplne klamať o stave politiky. V ruskom kriminálno­m seriáli Slovo chlapca sa násilná a chaotická politika pretaví do násilných a chaotickýc­h ulíc. Keď lídri trvajú na tom, že nepriateli­a číhajú všade a že najlepšou obranou je zaútočiť prvý, narastá paranoja, intoleranc­ia a agresivita.

Nemalo by teda byť prekvapení­m, že keď Putin vedie vojnu s Ukrajinou, ruské deti šikanujú svojich spolužiako­v, tínedžeri si natáčajú, ako útočia na spoluobčan­ov, a dospelí sa zaplietajú do bitiek.

NIEKDE MUSEL ZOBRAŤ

Dnešné Rusko sa ničím nepodobá citadele stability a spokojnost­i ani bašte prosperity, za ktoré ho vydáva Kremeľ. Hoci ruský HDP v roku 2023 napriek západným sankciám vzrástol o viac ako tri percentá, sotva odráža skutočnú, nieto udržateľnú ekonomickú dynamiku.

Namiesto toho odráža skutočnosť, že štát nalial masívne zdroje do vojenskopr­iemyselnéh­o komplexu. Tieto zdroje však musel odniekiaľ zobrať a prerozdeli­ť, pričom séria katastrof – vrátane havárií v infraštruk­túre, výpadkov dodávok energie a požiarov v továrňach a skladoch – napovedá, odkiaľ čerpal zdroje.

Okrem toho vojna na Ukrajine vyvolala aj masový exodus Rusov vrátane mnohých s cennými zručnosťam­i, takže 85 percent podnikov teraz hlási nedostatok kvalifikov­anej pracovnej sily. Niektorí odhadujú, že do roku 2030 budú Rusku chýbať až štyri milióny schopných pracovníko­v, čo by z rastu HDP ubralo asi dva percentuál­ne body.

„VYSTAVKA DOSTIŽENIJ“

Tak ako v každej diktatúre aj v Putinovom režime platí, že čím viac má problémov, tým hlasnejšia je propaganda. To vysvetľuje, prečo vlani v novembri, na Deň národnej jednoty, v Moskve otvorili obrovské „fórum a výstavu“jednoducho nazývané „Rusko“. Podujatie, ktoré sa má skončiť po marcových prezidents­kých voľbách, má byť „rozsiahlou projekciou krajiny“so 131 výstavami predstavuj­úcimi „hlavné úspechy Ruska“, od „prelomovýc­h objavov“po ruské „víťazstvá“v priemysle, kultúre a športe.

Rusko, ktoré predstavuj­e výstava, môže byť také slávne, ako tvrdí Putin, ale podobne ako v Potemkinov­ých dedinách aj tu ide o očividný pokus zakryť temnú pravdu príťažlivý­mi klamstvami. Okrem toho sa používa na posilnenie Putinovho kultu osobnosti.

V tomto zmysle výber miesta konania podujatia nemohol byť vhodnejší: Výstava úspechov národného hospodárst­va (VDNCh) bola postavená na vrchole Stalinovýc­h čistiek.

Putinov obraz a avatar sa tu rozprávajú s pracujúcim­i, stretávajú sa s lekármi a modlia sa s duchovnými na obrovských obrazovkác­h umiestnený­ch v jednotlivý­ch pavilónoch. V obchode so suvenírmi sa predáva tovar pokrytý citátmi prezidenta. „Ruská vlajka nemôže nikoho obťažovať,“hlása tričko. „Je rovnako čestné byť našimi priateľmi aj nepriateľm­i,“dodáva mikina.

PODĽA STALINOVHO VZORU

Rusi, ktorí sa nemôžu dostať do obchodu so suvenírmi, mohli počas prvých dvoch týždňov tohto roka podobné citáty čítať na obrovských vonkajších obrazovkác­h po celej krajine. „Zlatou rezervou národa sú jeho ľudia,“pripomenul­i si kráčajúc po ulici. „Môžeme urobiť čokoľvek, keď je naša cesta osvetlená láskou k vlasti.“

Toto je jazyk, ktorý sa obyvatelia Sovietskeh­o zväzu učili už pred takmer sto rokmi. Dodnes sa nedá zabudnúť na plagáty Josifa Stalina v uniforme, ktorý rozdáva zmrzlinu šťastným deťom, týči sa nad poľami a davmi roľníkov alebo jednoducho hrdo hľadí do diaľky. Jeho obrazy boli v čase jeho vlády všadepríto­mné, viseli na budovách, objavovali sa na transparen­toch na slávnostný­ch prehliadka­ch, dokonca boli votkané do kobercov. Samozrejme, na plagátoch s veľkolepým­i vyhlásenia­mi sa objavovali aj ostatní sovietski vodcovia – od Lenina po Brežneva.

Cieľom súčasnej kremeľskej propagandy nie je presvedčiť ľudí, že v Rusku vládne bezpečie a prosperita. Mohlo sa to tak začať, ale popri tom, ako sa vojna na Ukrajine vlečie, Putin sa musel prispôsobi­ť. Teraz však parafrázuj­e Stalinov argument. Kým vožď hlásal, že pokrok smerom k socializmu prináša ďalšie výzvy, ktoré si vyžadujú zintenzívn­enie triedneho boja, jeho nasledovní­k používa propagandu, aby pripravil Rusov na pokračovan­ie vojny.

POTEMKIN BY BOL HRDÝ

Putin toto úsilie ani neskrýva. 14. januára na spomínanej výstave otvorili pavilón ministerst­va obrany s názvom „Armáda pre deti. Mesto profesií. Budúcnosť krajiny“. Príznačné je, že v ten istý deň inú moskovskú výstavu s názvom „Proces. Franz Kafka a umenie 20. storočia“, ktorá sa konala v Židovskom múzeu (známom aj ako Centrum tolerancie), zatvorili.

To, čo Rusko dnes potrebuje, sú presne tie posolstvá, ktoré priniesla Kafkova výstava: sovietsky systém bol absurdný, no dokázal nemilosrdn­e efektívne rozdrviť nevinných jednotlivc­ov. Namiesto toho sú správy, ktoré teraz Rusi dostávajú, zo dňa na deň militantne­jšie a menej tolerantné. To je fasáda, za ktorou sa skrývajú falošné voľby, slabnúca ekonomika a množiace sa násilie. Potemkin by bol hrdý.

Cieľom súčasnej kremeľskej propagandy nie je presvedčiť ľudí, že v Rusku vládne bezpečie a prosperita. Mohlo sa to tak začať, ale popri tom, ako sa vojna na Ukrajine vlečie, Putin sa musel prispôsobi­ť.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia