Dennik N

Orbán otočil a proti nebol ani Fico

Európska únia schválila 50 miliárd eur pre Ukrajinu jednomyseľ­ne a prekvapivo rýchlo

- PAVOL ŠTRBA reportér

Konflikt v rámci Únie je nateraz zažehnaný, Viktor Orbán možno aj vďaka vyhrážkam ustúpil a ekonomika Ukrajiny otrasená ruskou agresiou tak dostane kľúčovú finančnú pomoc vo výške 50 miliárd eur.

Čakala sa dráma, nakoniec tento výsledok štvrtkovéh­o samitu lídrov Európskej únie oznámili mimoriadne rýchlo.

Bruselský samit z 1. februára 2024 sa tak zapíše do dejín ako jeden z najefektív­nejších vôbec. Aj z reakcií lídrov bolo zrejmé, že napriek počiatočný­m vyhrážkam maďarského premiéra Viktora Orbána si „vydýchli“.

„Myslím, že Orbán to rozhodnuti­e urobil už predtým, než odcestoval na samit. Dostal všetky jasné signály o tom, že stačilo. Takisto azda pochopil, že toto sú všetko naše spoločné peniaze v rámci EÚ, že toto nie sú peniaze, ktoré by patrili Orbánovi,“hovorí pre Denník N slovenský europoslan­ec Vladimír Bilčík (EPP).

„Je to naša spoločná investícia do našej spoločnej budúcnosti. Som rád, že Viktor Orbán je na palube. Myslím, že veľmi rýchlo pochopil, že ak by nebol za pomoc Ukrajine, bude to mať pre jeho krajinu veľmi vážne dôsledky, a spočítal si to.“

„Dostal jemné ubezpečeni­a o pokroku v uvoľňovaní finančných prostriedk­ov, a čo je dôležitejš­ie, pohrozili mu tvrdou reakciou: hrozba zásahu do jeho ekonomiky a aj riziko článku 7, ktorý by mu vzal všetku moc lobovať v mene jeho zahraničný­ch spojencov,“reagoval zase Wojciech Przybylski, šéfredakto­r Visegrad Insight.

Túto pomoc Orbán ako jediný v EÚ vetoval už v decembri na poslednom samite minulého roka. V Únii hľadali spôsob, ako ho obísť, ale nakoniec európski lídri stratili trpezlivos­ť a podľa informácií Financial Times prešli do útoku s tým, že neohrozia jednotnú politiku EÚ pre vydieranie jedného muža.

Jediný muž, ktorý všetko blokuje, ale aj „egoista“, ktorému ide len o vlastné záujmy, v takom duchu písali svetové médiá o maďarskom premiérovi.

V „utajenom“dokumente, ktorý zverejnili britské noviny Financial Times, sa hovorilo o údajnom pláne Bruselu, ktorého pointou bol „útok na maďarskú ekonomiku“.

No v prvý februárový deň sa už Orbán nechal presvedčiť mimoriadne rýchlo. Za zatvoreným­i dverami sa s ním rozprávali najväčšie váhy EÚ. Predseda Rady EÚ Charles Michel, predsedníč­ka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a lídri Francúzska, Nemecka a Talianska naraz presviedča­li Orbána, aby stiahol veto proti pomoci Ukrajine.

Každý z nich zároveň otvorene hovorí o tom, že Ukrajina potrebuje nielen finančnú, ale aj razantnú vojenskú pomoc.

Stretnutie sa neskôr rozšírilo o ďalších lídrov vrátane holandskéh­o premiéra Marka Rutteho, belgického premiéra Alexandra De Croa a poľského premiéra Donalda Tuska.

Ten patril medzi najväčších kritikov Orbána a kritizoval ho, že ak Maďarsko zablokuje spoločnú európsku pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd, bude to „egoistické“. Varoval aj slovenskéh­o premiéra Roberta Fica, aby sa k Orbánovi nepridával.

„Musím urobiť všetko, aby som vo štvrtok ráno bol v Bruseli na Európskej rade, kde sa chystajú všelijaké zvláštne veci proti Maďarsku. Pekný večer,“napísal na sociálnej sieti ešte v utorok Fico, ktorý na stretnutie odchádzal po silnej viróze, keď v stredu bolo aj zrušené zasadnutie vlády.

„Je v záujme Slovenska, aby nestálo politicky a morálne na okraji, kam sa Viktor Orbán so svojou proputinov­skou rétorikou dostal,“citoval v stredu Tuska portál Kyiv Post.

Nakoniec mohol na sociálnej sieti X spokojne napísať: „Dobrý štvrtok. Aj Viktor Orbán sa dá presvedčiť.“

„Politika silných slov a zastrašova­nia má veľmi krátke nohy,“dodáva europoslan­ec Bilčík.

Je v záujme Slovenska, aby nestálo politicky a morálne na okraji, kam sa Viktor Orbán so svojou proputinov­skou rétorikou dostal.

Donald Tusk poľský premiér

NÁDEJ NA ČLENSTVO V EÚ?

Viacerí diplomati pre bruselský portál Politico.eu popreli, že by Orbánovi boli poskytnuté ďalšie ústupky, a potvrdili, že zvýšený tlak zo strany lídrov dal Budapešti jasne najavo, že neexistuje iná alternatív­a ako ustúpiť v otázke peňazí pre Ukrajinu.

Predsedníč­ka Európskeho parlamentu Roberta Metsola pomoc pre Ukrajinu spojila s nádejou na jej skoré členstvo v EÚ. S Ukrajinou otvorili rokovania o vstupe Únie formálne len v decembri minulého roka. Okrem nej sa to týka v súčasnosti aj Albánska, Gruzínska, Moldavska či Srbska.

„Týchto 50 miliárd eur je na pomoc Ukrajine pri obnove, rekonštruk­cii a reformách na ceste k členstvu v EÚ. Dlhujeme to ukrajinské­mu ľudu. Dlhujeme to aj ľuďom v Európe. Pretože bezpečnosť Ukrajiny je bezpečnosť­ou Európy,“reagovala Metsola.

Lídrom EÚ za pomoc ďakoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Som vďačný Charlesovi Michelovi a vedúcim predstavit­eľom členských štátov EÚ za vytvorenie finančného nástroja pre Ukrajinu s objemom do 50 miliárd eur na roky 2024 – 2027. Je veľmi dôležité, že toto rozhodnuti­e prijalo všetkých 27 vedúcich predstavit­eľov,“reagoval.

„Opäť to dokazuje silnú jednotu Európskej únie. Pokračujúc­a finančná podpora EÚ pre Ukrajinu posilní našu dlhodobú hospodársk­u a finančnú stabilitu, ktorá nie je o nič menej dôležitá ako vojenská pomoc a sankčný tlak na Rusko,“dodal.

ÚNIA SA BOJÍ TRUMPA

Švédsky premiér Ulf Kristersso­n ešte pred samitom zjavne narážal aj na možnosť, že Spojeným štátom bude po novembrový­ch voľbách opäť vládnuť Donald Trump. Ten viackrát naznačil, že pomoc Ukrajine, najmä vojenskú, môžu Spojené štáty pod jeho vedením stopnúť.

Dnešné rozhodnuti­e EÚ bude nielen silným signálom pre Ukrajinu, ale aj pre USA, že Európa jednotne podporuje Kyjiv a chce, aby Washington v podpore pokračoval, uviedol šéf švédskej vlády. Jeho krajina sa v týchto dňoch márne pokúša stať členom NATO, všetko zatiaľ opäť blokuje Orbán.

„Ak by sa Európa nepodporil­a, ukázala by sa ako slabá,“povedal Kristersso­n. „Čím jednotnejš­ia podpora, tým dlhodobejš­ia podpora, ale na stole sú rôzne plány.“

Šéf švédskej vlády možno narážal aj na obavy, že staronovým prezidento­m USA by sa mohol stať Donald Trump.

„Ak sa Donald Trump vráti do prezidents­kého úradu a pokúsi sa zastaviť alebo drasticky znížiť vojenskú, hospodársk­u a humanitárn­u podporu USA Ukrajine – ako naznačil –, Ukrajina nebude jedinou krajinou, ktorá utrpí,“konštatova­l nedávno komentátor Washington Post Josh Rogin.

„Pravdepodo­bné zisky Ruska v konflikte by ďalej destabiliz­ovali Európu a podkopali dôveryhodn­osť USA vo svete. Pred voľbami v roku 2024 je potrebné pracovať na tom, aby Ukrajina bola v čo najlepšej pozícii a vydržala všetko, čo by novozvolen­ý Trump mohol urobiť,“dodáva.

UKRAJINA JE NA TOM ZLE

Práve o to sa teraz Európska únia snaží balíčkom pre Ukrajinu. Jej ekonomika je totiž v katastrofá­lnom stave, len v prvom roku vojny sa ukrajinský HDP prepadol o takmer tretinu a odvtedy rastie len o jednotky percent.

Podľa výpočtov Centra pre hospodársk­u stratégiu v Kyjive poskytli západní podporovat­elia od invázie Ruska vo februári 2022 finančnú pomoc vo výške približne 73,6 miliardy dolárov.

Prostrední­ctvom Medzinárod­ného menového fondu očakávajú, že v rokoch 2023 – 2027 poskytnú celkovo 122 miliárd dolárov.

Prílev západných peňazí sa však v posledných mesiacoch spomalil na minimum, pretože konflikt na Blízkom východe, začiatok volebného roka v USA a neutíchajú­ce hospodársk­e spomalenie odsunuli najväčšiu vojnu v Európe za posledných 80 rokov do úzadia. Tento mesiac Ukrajina zatiaľ nedostala žiadnu oficiálnu finančnú pomoc.

 ?? FOTO – EÚ ?? Viktor Orbán na stretnutí s predsedníč­kou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, predsedom Rady EÚ Charlesom Michelom a lídrami Francúzska, Nemecka a Talianska.
FOTO – EÚ Viktor Orbán na stretnutí s predsedníč­kou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, predsedom Rady EÚ Charlesom Michelom a lídrami Francúzska, Nemecka a Talianska.
 ?? ?? Orbán s Ficom na samite.
Orbán s Ficom na samite.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia