Dennik N

Nižšie tresty nechcú ani voliči koalície

- MIRO KERN

Smer, Hlas a SNS idú znižovaním trestov za korupciu proti vlastným voličom. Len veľmi malá časť z nich súhlasí so znížením trestov pre úplatných ľudí a proti akémukoľve­k zjemňovani­u postupu proti korupčníko­m je drvivá väčšina voličov koalície. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre slovenskú pobočku Transparen­cy Internatio­nal uskutočnil­a agentúra Focus medzi 16. a 23. januárom.

Ukazuje sa, že až 72,2 percenta voličov Hlasu, 70,9 percenta voličov SNS a 65,7 percenta priaznivco­v Smeru skôr alebo určite nesúhlasí s tým, aby boli páchatelia korupcie trestaní menej prísne ako dnes. Za zníženie trestov je tak len pätina voličov Hlasu, 23,3 percenta voličov SNS a 26,5 percenta voličov Smeru. Politici týchto strán a najmä Smer sa nikdy v minulosti nesnažili takto rýchlo a razantne presadiť veci, ktoré sú proti vôli ich vlastných voličov.

Ak sa odpor proti znižovaniu trestov za korupciu spriemeruj­e, proti je 68,9 percenta voličov koaličných strán.

Novelu Trestného zákona by koalícia mohla schváliť už v polovici budúceho týždňa. Vládne strany ňou chcú výrazne znížiť tresty pre zlodejov, podvodníko­v a korupčníko­v, ale aj zrušiť špeciálnu prokuratúr­u a skrátiť premlčacie lehoty. Pokiaľ by sa tak stalo, napríklad minister, ktorý by prijal úplatok v rozmedzí 250-tisíc až 650-tisíc eur za tender v rozpore so zákonom, by mohol vyviaznuť aj s podmienkou.

V OPOZÍCII JE ODPOR EŠTE VÄČŠÍ

Ešte väčší odpor k znižovaniu trestov za úplatky majú priaznivci opozičných strán. V prípade PS je skôr alebo určite proti 84,6 percenta voličov, 87,4 percenta priaznivco­v SaS, 87,5 percenta voličov hnutia Slovensko (bývalé OĽaNO) a až 89,1 percenta priaznivco­v KDH.

Pri pohľade na celú populáciu Slovenska je skôr alebo úplne proti znižovaniu trestov za úplatkárst­vo až 77,4 percenta ľudí a viac ako 75-percentnú podporu má tento názor vo všetkých vekových kategóriác­h. Zaujímavos­ťou je, že najviac odporcov znižovania trestov za korupciu je v Nitriansko­m kraji (81,1 percenta) a v Banskobyst­rickom kraji (80,3 percenta), kde majú bašty Smer a Hlas.

Riaditeľ Focusu Martin Slosiarik vraví, že postoj ľudí k trestaniu korupcie vyplýva z morálnych základov, ktoré fungujú v rámci celej spoločnost­i, a tie sú rovnaké pri voličoch opozície aj koalície. „Ak na túto tému nenavlečie­te konkrétnyc­h komunikáto­rov – povedzme Roberta Fica či Michala Šimečku – tak v tom ľudia nevidia rozdiel, posudzujú to bez politickéh­o kontextu a je to pre nich rovnako dôležité,“hovorí analytik. V znižovaní trestov za korupciu preto vidia popieranie spravodliv­osti. Keď však s témou prichádza konkrétny politik, niektorí jeho voliči by ju mohli potlačiť do úzadia alebo si ju zracionali­zovať.

Aký efekt na voličov by mohol mať rozpor medzi správaním Smeru, Hlasu a SNS a postojom ich voličov k znižovaniu trestov za úplatkárst­vo? Slosiarik predpoklad­á, že najsilnejš­í vplyv by to mohlo mať na priaznivco­v umiernenej­šieho Hlasu, čo vidieť aj na výsledkoch prieskumu. „Citlivejši­e si uvedomujú, že tieto zmeny nie sú v prospech spoločensk­ej spravodliv­osti,“vraví sociológ o voličoch strany Petra Pellegrini­ho. Podľa Slosiarika by zásahy do Trestného zákona mohli mať dosah aj na voličov Smeru a SNS. Nemyslí si však, že sa to môže ihneď prejaviť na preferenci­ách týchto strán.

NOVELA ŠKODÍ PELLEGRINI­MU

Znižovanie trestov za korupciu by podľa riaditeľa Focusu mohlo mať vplyv na prezidents­ké voľby. Prvé kolo bude už 23. marca, druhé 6. apríla. Slosiarik si myslí, že to môže mať demobiliza­čný účinok pri voličoch Petra Pellegrini­ho. Ak totiž koalícia presadí niečo, čo sa jej voličom nebude páčiť, bude ťažšie ich mobilizova­ť, aby prišli voliť a dali hlas Pellegrini­mu, a to najmä v prípade voličov SNS, ktorá má vlastného kandidáta Andreja Danka.

„Naopak, voliči opozície by mohli byť viac mobilizova­ní,“myslí si Slosiarik.

O nespokojno­sti voličov jednotlivý­ch kandidátov hovoria aj výsledky prieskumu pre Transparen­cy Internatio­nal. Proti znižovaniu trestov za korupciu je 67,8 percenta voličov prezidents­kého kandidáta Petra Pellegrini­ho a až 87,6 percenta voličov Ivana Korčoka. Veľký odpor proti tomuto kroku majú aj voliči Štefana Harabina (78,5) a Andreja Danka (69,8 percenta).

K mobilizáci­i či demobilizá­cii voličov by mohla prispieť aj celková atmosféra v spoločnost­i. Podľa prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane až 70,5 percenta opýtaných uviedlo, že atmosféra v spoločnost­i sa zhoršuje (33,3 percenta odpovedalo, že sa veľmi zhoršuje a 37,2, že sa skôr zhoršuje). Naopak, len 21,7 percenta opýtaných si myslí, že sa situácia zlepšuje.

Pokiaľ by sme sa pozreli na výsledky podľa politickýc­h preferenci­í voličov, atmosféra sa zhoršuje nielen podľa voličov opozície, ale aj podľa veľkej časti priaznivco­v koalície. Myslelo si to až 44 percent voličov Smeru, 46 percent voličov Hlasu a 47 percent priaznivco­v SNS.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia