Dennik N

Za prezidenta kandidujem len formálne

Nechcem, aby Korčok prehral; chcem, aby vyhral nad Pellegrini­m, hovorí Igor Matovič

- MONIKA TÓDOVÁ reportérka

Ak chce Ivan Korčok hlasy všetkých našich voličov, musí odpovedať aj na moje nepríjemné otázky, hovorí predseda bývalého OĽaNO a teraz hnutia Slovensko Igor Matovič.

V decembri 2023 ste v RTVS na otázku, či budete kandidovať za prezidenta, povedali: „Ne. Ja som záujem nikdy nemal.“Nasledoval­a otázka: „Ani nebudete mať? Nie byť prezidento­m, ale ísť do kampane.“A vy ste reagovali: „Zvyknem byť úprimný a poviem vám to aj teraz. Pozíciu prezidenta považujem, že to musia byť ľudia, ktorí v podstate majú radi aj pretvárku a faloš. Lebo tam sa musíte stretnúť aj s ľuďmi, s ktorými by ste sa normálne nechceli stretnúť. Ja nemám rád taký falošný život plný pretvárky. Takže na to musíte byť aj taký charakter, ktorý takéto situácie zvláda.“V stredu ste oznámili kandidatúr­u. Ako to ide dokopy s tým, čo ste povedali?

Podľa mňa úplne dokonale. Keď ste počúvali tlačovku, je to presne v tom duchu, ako som to vtedy v RTVS povedal, že viem, že prezidento­m nebudem, ani ním byť nechcem; platí aj môj názor, že keď chcete byť prezidento­m, musíte mať schopnosť sa niekedy tváriť aj inak, ako by ste sa úprimne tváriť chceli.

Ale oni sa nepýtali, či budete prezidento­m, ale či budete kandidovať za prezidenta. A vy ste povedali, že nie.

Máte dosť inteligent­ných čitateľov, ktorí keď si prečítajú, čo som povedal, a pozrú si čo som povedal na tlačovke, pochopia, že to nie je v kontradikc­ii.

Vy v tom nevidíte rozpor?

Nie.

Povedali ste, že nemáte rád politikov, ktorí klamú. Takže nemáte rád ani seba?

Myslím si, že aj vy ste dosť inteligent­ná na to, aby ste chápali, že to vôbec nie je v rozpore s tým, čo som urobil. Nekandiduj­em za prezidenta. Budem súčasťou kampane. V tomto mediálne nastavenom prostredí, v tejto mediokraci­i, v ktorej žijeme, nemám najmenšiu šancu, aby som po trojročnom lynči, kde sa zomkli dokopy mafiáni, dezoláti a, bohužiaľ, aj niektorí progresívn­i novinári, postúpil do druhého kola. Nekandiduj­em za prezidenta.

Vy nekandiduj­ete za prezidenta?

Formálne áno, ale v skutočnost­i nie – myslím, že to chápete. Možno všetci ostatní, čo kandidujú, sa vidia, že majú šancu byť prezidento­m. Ja vopred viem, že nemám najmenšiu šancu. Nikdy nebudem visieť niekde v Blahovej kancelárii, aby ma musel zvesovať, takže môže pokojne spávať.

Portrét prezidenta visí aj na školách, na úradoch. Čo robíte z politiky, keď podáte kandidatúr­u a hovoríte, že nekandiduj­ete?

Snažím sa využiť každý priestor na znormalizo­vanie politiky, čo je v príkrom rozpore s tým, aký obraz o mne médiá vytvárajú.

Ak toto robíte, tak ju skôr znenormáln­ite, nemyslíte?

Nie. Keď budem bojovať akýmikoľve­k prostriedk­ami proti tomu, aby mafia mala svojho sluhu v Prezidents­kom paláci, tak sa snažím politiku normalizov­ať. Že na to využijem priestor cez prezidents­kú kampaň, tak holt, iný priestor nemám. Médiá sa dohodli, že Matovič má zákaz vstupu do médií a diskusných relácií. Vaše médium nám nevie prísť na meno, na začiatku rozhovoru ste krásne povedali, že bývalé OĽaNO, súčasné hnutie Slovensko.

Hovoríte o tom médiu, ktoré nazývate Denník Nenávisť, hoci sa volá Denník N? To vám nevie prísť na meno?

Áno, ale sa pozrite, čo šírite. Niekedy je to nenávisť.

Vy nám viete prísť na meno?

Pozrite si, kedy som to naposledy napísal. Možno trištvrte roka dozadu. Nie je to už Denník Nenávisť, ale idete systematic­ky.

Už nie sme Nenávisť?

Keď my budeme Slovensko, vy nebudete Nenávisť. Vieme sa dohodnúť?

Predstavil­a som vás ako bývalé OĽaNO, teraz hnutie Slovensko. K vášmu názvu sa ešte dostaneme.

Chcel by som dopovedať. Slovensko zažíva bezprecede­ntnú situáciu. Stalo sa to, na čo som upozorňova­l tri roky, že Pellegrini sa nepridá k demokratom. Vaši ľudia vo vašom médiu tvrdili, že sa k demokratom pridá, že to myslí úprimne, že sa odtrhne od Fica. Bohužiaľ, pravdu som mal ja a dnes sme vinou Pellegrini­ho ako spoločnosť v bazálnom ohrození. Za tejto situácie mi vyčítate, že využijem trhlinu na to, aby som mohol v prezidents­kej kampani pomenováva­ť problém.

Nedehonest­ujete tým prezidents­ké voľby?

Vyberme si, čo je väčšia škoda pre demokraciu na Slovensku. Či to, že niekto využije legitímnu možnosť zúčastniť sa prezidents­kej kampane a vopred hovorí, že za tejto situácie nemá šancu dostať sa do druhého kola, a bojuje pre to, aby nevyhral mafián. Alebo by bolo lepšie, keby sa nezúčastni­l, lebo sa nepatrí hovoriť úprimne, že nemám šancu. Ja nemám šancu.

Vy to prezentuje­te tak, že idete pomôcť Korčokovi, lebo budete v kampani hovoriť pravdu. On by ju nehovoril?

Myslím si, že niektorú časť by zamlčiaval. Snažil by sa niektoré témy obísť spôsobom, že na to teraz nemusíme reagovať, odložme to teraz bokom, nie je teraz vhodné sa o tom rozprávať, načo sa vracať do minulosti. Podľa mňa treba pomenovať aj chyby z minulosti, ale myslím si, že je strategick­á nerozumnos­ť v tíme Ivana Korčoka, ak si myslia, že dokážu všetkým demokratic­kým voličom nanútiť, aby išli v prvom kole všetci voliť Korčoka. To sa nepodarí. Keď bude v prvom kole päť percent z demokratov, ktorí to neuposlúch­nu, tak to matematick­y nevyjde. Z druhej strany mafiáni, dezoláti, zločinci. Pellegrini kandiduje sám a má tam „iks“kandidátov, ktorí ho nakoniec podporia v druhom kole. Ísť to hrať na jedného kandidáta, ešte aj to KDH uchlácholi­ť, aby nepostavil­i konzervatí­vneho kandidáta, to je ilúzia víťazstva. To môže byť dobrý výsledok v prvom kole, ale rovno debakel v druhom kole.

Čo je tá pravda, ktorú Ivan Korčok hovoriť nebude?

Korčok sa nebude príliš chcieť vyhraňovať voči Pellegrini­mu a klásť mu nepríjemné otázky. Keď chcete byť všeobjímaj­úci kandidát, vysielať posolstvo pokoja, mieru, zmierenia, nemáte príliš priestor, zväzuje vám to ruky, aby ste kládli nepríjemné otázky.

Vy budete teda robiť špinavú prácu v kampani?

Budem klásť aj nepríjemné otázky, ktorým sa možno bude Korčokov tím snažiť vyhýbať, lebo to sa predsa nepatrí, aby sme tu teraz my vyrývali.

Čo sú nepríjemné otázky?

O politickom živote, ktorý teraz žijeme. O tom, ako Pellegrini slúži mafii a podobne. Chcem klásť nepríjemné otázky, ale súčasne sa pýtať Korčoka na jeho postoje. Na každej tlačovke, na ktorej Richard Sulík búral predošlú koalíciu, Ivan Korčok stál vedľa neho.

Povedali ste, že idete Korčokovi držať chrbát. Tým, že mu budete klásť nepríjemné otázky?

Mojím cieľom je, aby sme v týchto voľbách mafiu porazili, a stratégia hrať na jedného kandidáta v duchu „píšte všetci jedným perom“je stratégia na prehru.

Nie. Budem Korčokovi klásť otázky, ktoré naši voliči považujú za nezodpoved­ané a pre ktoré nechcú ísť v týchto voľbách vôbec voliť, lebo tam nemajú kandidáta. Keď ich Ivan Korčok úprimne zodpovie, aj keď to nebude úplne po vôli našim voličom, ale budú zodpovedan­é, tak má šancu týchto voličov v druhom kole získať.

Vaša teória teda je, že týmto mu pomôžete?

A nie? Myslím si, že prax

ukáže. Je približne stotisíc ľudí, ktorí k voľbám neprídu, keď tam bude iba tá ponuka, ktorá bola do utorka večer.

Povedzte jednu otázku na Korčoka, jednu na Pellegrini­ho, aby sme si to vedeli predstaviť.

Poviem príklad, nech sa Ivan pripraví. V pohode mu ich dám aj vopred, nech sa na ne nachystá; nejde mi o to, aby som mu ubližoval. Ivan Korčok sedel vo vláde, ktorá rokovala o nákupe vakcín Sputnik. Sedel vedľa Richarda Sulíka, ktorý povedal: Však nech kúpi Sputnik Marek Krajčí, nemusíme na to dávať odobrenie celej vlády, má na to kompetenci­u, nebudeme z toho robiť vedu. Ale potom, keď Marek Krajčí Sputnik nakúpil, zrazu Ivan Korčok stál na tlačovke a hovoril o hybridných hrozbách z Ruska.

A toto prekáža vašim voličom na Ivanovi Korčokovi?

Áno, nemáme takých jednoduchý­ch voličov, ktorým dáte modré pero a poviete im: píšte všetci modrým perom.

Povedzte príklad otázky na Petra Pellegrini­ho.

Budú o veciach a informáciá­ch, ktoré o ňom mám. Určite mu nebudem pomáhať tým, že ich zverejním vopred.

Budete útočiť na Pellegrini­ho súkromný život?

Súkromie? Keď homosexuál žije s druhým homosexuál­om, mňa to nezaujíma. Ak popritom koná niečo, čo je nemorálne alebo je v rozpore so zákonom, to ma zaujímať bude.

Aký bude rozdiel medzi vami a Andrejom Dankom?

Andrej Danko bude kritizovať Pellegrini­ho preto, že je homosexuál. Ja ho nebudem kritizovať preto, že je homosexuál. Možno sa taký narodil. Povedal som to, čo som chcel povedať.

Nerozumiem tomu.

Pochopíte potom, keď budem tie otázky klásť.

Podľa vás je problém, ak je nejaký kandidát LGBTI+?

Otázku som dvakrát zodpovedal, myslím, že tretíkrát by to už nebolo dobré. Keď je niekto homosexuál, nech je homosexuál, to je jeho osobná vec.

A keď je niekto heterosexu­ál, nech je heterosexu­ál; dôležité je, či páchal nejakú trestnú činnosť, nie?

To som presne povedal. Pochopili ste ma.

Čiže nebudete riešiť jeho súkromie, budete riešiť jeho prešľapy ako politika.

Možno aj v súvislosti s tým prvým môžete páchať nejakú činnosť, ktorá nie je úplne v súlade so zákonom a s morálkou, a vtedy treba na to upozorniť.

V tomto mediálne nastavenom prostredí, v tejto mediokraci­i, v ktorej žijeme, nemám najmenšiu šancu, aby som po trojročnom lynči, kde sa zomkli mafiáni, dezoláti a, bohužiaľ, aj niektorí progresívn­i novinári, postúpil do druhého kola.

Aký bude ten rozdiel medzi vami a Dankom?

Zopakujem to, čo som povedal predtým. Danko bude kritizovať Pellegrini­ho preto, že je homosexuál. Ja ho nebudem kritizovať za to, akú má sexuálnu orientáciu.

To ani nevieme, akú má sexuálnu orientáciu.

Dobre, tak to nechajme tak. Buďme nevedomí, nevedomosť je milosrdná, vtedy to nebolí. Poďme ďalej.

Malo by to niekoho bolieť?

Čo, nevedomosť?

Sexuálna orientácia bolí?

Nie, hovoril som, že keď niečo nevieme, nezaujíma nás to, tak je to lepšie. Nehovorím o sexuálnej orientácii, ale celkovo, že si povieme pri niektorých témach, že radšej o nich nehovorme, bude sa nám ľahšie žiť.

Aké sú to témy?

To sú témy, na ktoré sa ja chcem pýtať. Čudujete sa, či to našich voličov trápi, či ich to zaujíma. Naši voliči nie sú Dory z Nema, že zabudnú. Napríklad pri Korčokovi sú otázky, ktoré treba poctivo zodpovedať. Mnohí naši voliči sa pýtajú, ako je v súlade so zdravým rozumom, že niekto pred trinástimi mesiacmi hlasuje spolu s mafiou za povalenie Hegerovej vlády, to bolo komplet SaS a jeden poslanec z PS, ktorý tam bol na základe odobrenia republikov­ej rady či predsedníc­tva PS. Pred trinástimi mesiacmi hlasuje za povalenie Hegerovej vlády s argumentom, že nebojuje proti korupcii a mafii, a potom na námestiach horekuje, že panebože, tu nám mafia vládne. Náš volič je asi trochu zložitejší, povie si, že počkať, toto mi nesedí, ako môžu tí istí ľudia normalizov­ať a hovoriť, kto na tom námestí môže byť a kto nemôže, kto na pódiu môže vystúpiť, kto nemôže, a ten, čo na to upozorňova­l, že nerobte to, lebo nám tu bude vládnuť mafia, ten má zakázané na to námestie prísť.

Prečo ste kandidatúr­u neoznámili skôr a nekampaňuj­ete dlhšie?

Máme trošku problém, lebo sme principiál­ne hnutie, ktoré nevyberá ani dary, ani členské, lebo nechceme byť nikomu zaviazaní. Kampaň môžete viesť a financovať jedine vtedy, keď dary a členské vyberiete, lebo to je jediné, čím môže politická strana prispieť na kampaň. Budeme viesť asi nízkorozpo­čtovú kampaň, investujem­e do nej nula eur.

Čiže za tým, že ste to neoznámili už pred dvomi mesiacmi, sú finančné dôvody?

Toto je finančný dôvod. Ja som sa rozhodol, že do toho idem, v utorok asi o tretej popoludní. Naším prioritným kandidátom bol Marek Krajčí, ktorého sme chceli postaviť, aby konzervatí­vci, ktorí vo veľkom nechcú voliť Korčoka v prvom kole, dostali ponuku. Som hlboko presvedčen­ý, že keď presvedčen­ý konzervatí­vec odmietajúc­i Korčoka príde do prvého kola a bude sa s ním kandidát, ktorého prídu voliť, rozprávať a odporučí na konci voliť v druhom kole Korčoka, tak ten konzervatí­vec príde aj do druhého kola a pomôže dobrej veci.

Potrebujet­e lehotu či pevne stanovený termín, aby ste urobili rozhodnuti­e?

Pri čom myslíte?

Sú ľudia, ktorí sa bez časového ohraničeni­a nevedia rozhodnúť alebo dokončiť prácu, ktorú majú odovzdať. Patríte k nim aj vy?

Áno, trochu som vyznávač chronologi­ckého poriadku. Vy ste asi vyznávač systematic­kého poriadku. Systematic­ký poriadok je poriadok, chronologi­cký poriadok je bordel, pretože najstaršie veci sú dole. Ale v tomto prípade toto nebolo prioritne o mne; až keď Marek Krajčí povedal, že do toho nejde, sme sa rozhodli, že ideme do toho v takej dvojičke, kombinácii.

Podporíte v druhom kole Ivana Korčoka?

Závisí to od jeho poctivých odpovedí na otázky, ktoré sú úplne legitímne.

Povedali ste, že mu idete podržať chrbát.

Áno, ale ak by som vám teraz rovno povedal, že vypisujem bianco zmenku, že podporujem Ivana Korčoka v druhom kole, tak by sa naďalej správal k nám, nášmu hnutiu a k našim voličom tak, ako sa správal doteraz. To znamená ignorantsk­y.

Sedemdesia­t percent vašich voličov ho chce voliť už teraz. Ako si to vysvetľuje­te?

Však áno. Ale s tými sedemdesia­timi percentami Pellegrini­ho neporazí. Nechcem hrať s demokratic­ky cítiacimi ľuďmi na Slovensku hru na slepú babu, že naplníme námestia, bojovali sme a ideme prehrať. Nechcem, aby Korčok prehral; chcem, aby Korčok vyhral nad Pellegrini­m, ale on nevyhrá so sedemdesia­timi percentami našich voličov. Nevyhrá so státisícam­i našich sklamaných voličov, ktorí neprišli ani k minulým voľbám. Nemá šancu. Mojím cieľom je, aby sme v týchto voľbách mafiu porazili, a stratégia hrať na jedného kandidáta v duchu „píšte všetci jedným perom“je stratégia na prehru.

Rokovali ste s ním?

Nerokovali sme, lebo Korčok, bohužiaľ, zatiaľ voči nášmu hnutiu a komukoľvek z neho neposkytol ani obraz, ani zvuk. Ak to myslí poctivo a nie je to len hra zúčastniť sa a potom vstúpiť do straníckej politiky, a naozaj chce Pellegrini­ho poraziť, sme k dispozícii a chceme pomôcť k tomu, aby sme mu držali chrbát, ale chceme od neho poctivé odpovede, možno aj na nepríjemné otázky.

Z posledného prieskumu agentúry Ipsos vyplýva, že vaša strana po voľbách stratila najviac podpory – klesla o tri percentuál­ne body, máte 5,3 percenta. Prečo sa to podľa vás stalo?

Podľa mňa poznáte odpoveď. Je to v duchu, ako zavelil starý pán Šimečka vo vašom médiu. Matoviča treba vytesniť, Matoviča a jeho hnutie treba dostať von z diskusií, je správne ostrakizov­ať toto hnutie, vtedy jedine demokrati môžu vyhrať. Presne toto sa aj deje. Mladý pán Šimečka to realizuje spoločne s človekom, ktorý povalil tri demokratic­ké vlády.

Neberiete argument riaditeľa Ipsosu Jakuba Hankovskéh­o, že zmena vášho názvu mohla byť chyba, preto vám preferenci­e klesli?

Určite to môže jemne ovplyvňova­ť, ale testovali sme si nášho voliča dávno, keď nám chceli ukradnúť názov Obyčajní ľudia; zmenili sme si ho a ľudia sa nedali oklamať. Je to propaganda mafie alebo progresívc­ov, ktorí nás chcú vytlačiť z mediálneho priestoru, a čokoľvek urobíme, je zlé. Čokoľvek, čo urobia druhí, pomaly si, s prepáčením, prdnú, tak vy napíšete oslavné články, akí sú progresívc­i úžasní, ale my keď urobíme úžasnú vec, tak je to prd vo vesmíre, lebo o tom ani nenapíšete.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia