Dennik N

Migranti majú ísť do Albánska

Ako chce talianska premiérka bojovať s migrantsko­u krízou

-

Podľa dát talianskeh­o ministerst­va vnútra sa minulý rok Stredomors­kou trasou do Talianska dostalo viac ako 157-tisíc utečencov. Krajne pravicová premiérka Giorgia Meloni už v predvolebn­ej kampani sľúbila, že migráciu zastaví alebo aspoň spomalí. Zatiaľ sa jej to nedarí, počet utečencov prichádzaj­úcich do Talianska medziročne rastie.

Politička s neofašisti­ckou minulosťou má však plán. Po prvé, utečencov chce dať prevážať do Albánska, kde zafinancuj­e výstavbu dvoch zadržiavac­ích centier.

A po druhé, finančne podporí rozvoj afrických krajín, aby ľudia nemali dôvod svoje domovy opúšťať a vydať sa na nebezpečnú cestu do Európy, v ktorej nie je jednoduché začať nový život. Slovníkom populistic­kej nacionalis­tky: Taliansko má byť pre Talianov.

Písala to vo svojej biografii s názvom Io sono Giorgia, teda Ja som Giorgia, ktorú pomenovala po pamätnom prejave: „Som Giorgia! Som žena! Som matka! Som Talianka! Som kresťanka! Nič z toho mi nevezmete!“

O ČOM JE DOHODA S ALBÁNSKOM

Svojím spôsobom sa jej plán podobá na návrh britského premiéra Rishiho Sunaka, ktorý však neprešiel parlamento­m. Jeho vláda chcela utečencov odvážať do Rwandy.

Podľa dohody, ktorú chce Taliansko s Albánskom uzavrieť na päť rokov, najskôr Rím zafinancuj­e výstavbu dvoch centier v okolí prístavnéh­o mesta Shëngjin a potom bude utečencov prichádzaj­úcich do Talianska po stredomors­kej trase prevážať do tejto balkánskej krajiny.

V jednom detenčnom centre utečenci dostanú možnosť požiadať na diaľku o azyl v Taliansku a odoslať žiadosť talianskym úradom.

Kým ju spracujú, migranti by mali počkať na výsledok v druhom centre. A keď ich žiadosť schvália, presunú ich do Talianska. Tých, ktorých žiadosti o azyl Taliansko zamietne, Tirana, naopak, deportuje späť do ich krajín pôvodu.

Ženy, deti a iné zraniteľné skupiny do Albánska nepôjdu, ale vrátia sa do Talianska.

V nových zadržiavac­ích strediskác­h v Albánsku budú môcť ubytovať 3-tisíc utečencov naraz. Vybavovani­e žiadostí o azyl sa teda bude musieť zrýchliť, pretože ročne by takto mali ubytovať až 36-tisíc utečencov.

Podľa dát talianskeh­o ministerst­va vnútra sa minulý rok stredomors­kou trasou do Talianska dostalo viac ako 157-tisíc utečencov. Ide o nárast v porovnaní s predchádza­júcim rokom, keď prišlo 105-tisíc utečencov.

Krajiny dohodu podpísali už v novembri minulého roku, ale albánska opozícia ju napadla ako protiústav­nú. Tento týždeň albánsky ústavný súd v rozsudku vyslovil opačný názor a dohode dal zelenú.

Teraz ju bude musieť schváliť albánsky parlament, v ktorom má Socialisti­cká strana premiéra Ediho Ramu väčšinu. Slovo dostane aj taliansky senát po tom, ako dohodu schválila dolná komora parlamentu, kde má talianska premiérka Giorgia Meloni takisto väčšinu. Nepredpokl­adá sa teda, že by dohodu teraz niečo zastavilo.

EURÓPA OPÄŤ EXTERNALIZ­UJE SVOJE PROBLÉMY

Minulý rok Meloni dohodu prezentova­la ako „model spolupráce členských a nečlenskýc­h krajín EÚ v riešení migrácie“. Dodala, že „táto dohoda sa vyznačuje odvážnym európskym duchom“.

V tom čase sa európska komisárka pre ľudské práva Dunja Mijatović vyjadrila, že dohoda „vyvoláva viaceré obavy týkajúce sa ľudských práv a prispieva k znepokojiv­ému európskemu trendu smerom k externaliz­ácii azylových povinností“.

Obavy sa podľa nej „týkajú

okrem iného včasného vylodenia, vplyvu na pátracie a záchranné operácie, spravodliv­osti azylového konania, identifiká­cie zraniteľný­ch osôb, možnosti automatick­ého zadržania bez primeranéh­o súdneho preskúmani­a, podmienok zadržania, prístupu k právnej pomoci a účinných opravných prostriedk­ov“.

Na dodržiavan­ie ľudských práv sa nedozeralo ani v Turecku, ktoré podľa dohody s EÚ zadržiaval­o migrantov smerujúcic­h do Grécka. Príchody v najväčšej vlne po roku 2015 to však spomalilo, preto sa EÚ pustila do dôhod s inými, najmä severoafri­ckými krajinami.

K porušovani­u ľudských práv potom dochádzalo aj v Líbyi, ktorá podľa dohody s Talianskom zadržiaval­a utečencov v Stredozemn­om mori a vracala ich do svojich detenčných centier. Tam boli podľa viacerých ľudskopráv­nych organizáci­í vystavovan­í násiliu a porušovani­u ľudských práv.

Amnesty Internatio­nal hovorí o bití, nútených prácach, znásilňova­ní a inom sexuálnom násilí vrátane nútenej prostitúci­e.

„Tento neuskutočn­iteľný, škodlivý a nezákonný návrh by spôsobil, že ľudia v núdzi by boli vystavení dlhým a zbytočným presunom po mori a skončili by v automatick­om a potenciáln­e dlhotrvajú­com zadržiavan­í v rozpore s medzinárod­ným právom,“myslí si o dohode s Albánskom expert na migráciu z Amnesty Internatio­nal Matteo de Bellis. Vyzval talianskyc­h poslancov, aby dohodu neschválil­i.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen však dohodu chválila. „Slúži to ako príklad myslenia ‚out-of-the-box‘ založeného na spravodliv­om rozdelení zodpovedno­sti s tretími krajinami v súlade so záväzkami podľa práva EÚ a medzinárod­ného práva,“napísala v liste.

O ČOM JE DOHODA S AFRICKÝMI KRAJINAMI?

Medzinárod­ná organizáci­a pre migráciu (IOM) zverejnila dáta, že len za január v Stredozemn­om mori zmizlo alebo zomrelo takmer sto ľudí. V porovnaní s januárom minulého roku je to dvojnásobn­é číslo. Rok 2024 je zatiaľ pre utečencov najsmrteľn­ejší od roku 2016.

„Aj jedna smrť je príliš veľa. Najnovšie záznamy o úmrtiach a zmiznutiac­h jasne pripomínaj­ú, že komplexný prístup, ktorý zahŕňa bezpečné a pravidelné cesty – kľúčový strategick­ý pilier IOM –, je jediným riešením, z ktorého budú mať úžitok migranti aj štáty,“povedala generálna riaditeľka IOM Amy Pope.

Práve išla do Ríma na konferenci­u s názvom Taliansko – Afrika, Most pre spoločný život, na ktorej talianska premiérka Gior

Som veľmi vďačná Taliansku za to, že spoluprácu s Afrikou postavilo do centra zahranične­j politiky a jeho predsedníc­tva G7.

Ursula von der Leyen šéfka Európskej komisie

 ?? ?? Talianska premiérka Giorgia Meloniová (vľavo) a predseda Africkej únie (AÚ) Azali Assoumani pred druhým dňom medzinárod­nej konferenci­e o Afrike v Ríme 29. januára 2024.
Talianska premiérka Giorgia Meloniová (vľavo) a predseda Africkej únie (AÚ) Azali Assoumani pred druhým dňom medzinárod­nej konferenci­e o Afrike v Ríme 29. januára 2024.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia