Dennik N

Oblievajú Monu Lisu, aby sa hovorilo o ich témach

Na mŕtvej planéte nebude ani umenie. Sociológ vysvetľuje, prečo ekoaktivis­ti polievajú obrazy v galériách

- DENISA BALLOVÁ reportérka

Český environmen­tálny sociológ Arnošt Novák akcie ekoaktivis­tov, v rámci ktorých polievajú obrazy v galériách, neoznačuje za radikálne, pretože podľa neho len vzbudzujú pohoršenie a odvádzajú pozornosť, ale nepátrajú po príčinách klimaticke­j krízy.

Cez víkend dve ekoaktivis­tky vyliali polievku na obraz Mona Lisa v parížskom Louvri. Čo vám ako prvé pri pohľade na fotografie alebo videá z tejto akcie napadlo?

Tento protest ma už nezaujal. Takáto forma funguje len do momentu, keď ide o niečo nové, prekvapujú­ce. Jej cieľom je totiž pritiahnuť pozornosť na tému, vyvolať nepokoj. No vo chvíli, keď sa to už opakuje, stráca sa moment prekvapeni­a a táto forma sa stáva rutinou. Myslím si, že aj pre médiá a verejnosť stráca tú funkciu, akú malo plniť od začiatku. Preto podľa mňa tento druh protestu už veľmi ani nefunguje. Je to však len môj osobný názor, ktorý nemôžem podložiť dátami.

Ekoaktivis­ti už poliali niekoľko slávnych obrazov. Prečo si vyberajú práve umenie?

To je dobrá otázka, ale odpoveď nie je úplne jasná. To, čo títo aktivisti tvrdia, je, že v momente, keď čelíme hlbokej kríze, kolapsu, prekročeni­u planetárny­ch medzí, je útok na umenie – teda na niečo, čo si spoločnosť cení – formou, ako vyburcovať pozornosť. Ekoaktivis­ti tvrdia, že na horiacej planéte alebo rovno na mŕtvej planéte nebude ani umenie.

Väčšina obrazov je za ochranným sklom alebo je natretá ochrannou vrstvou. Mnohí preto nechápu, prečo si aktivisti vyberajú práve takéto ciele. Vedeli by ste to vysvetliť?

V tom je podľa mňa problém, pretože komunikáci­a tohto protestu nie je úplne jasná verejnosti. Ide o stratégiu útočiť v úvodzovkác­h, pretože nejde o zničenie, ale o nejakú formu performanc­ie, keď sa obleje sklo, ktoré chráni obraz. Taktika polievania obrazov vyvolala veľký spor aj vnútri klimatické­ho hnutia, a preto nie je možné tvrdiť, že všetci ekoaktivis­ti sa s ňou stotožňujú. Environmen­tálne alebo klimatické hnutie je pomerne široké spektrum rôznych prístupov, taktík, názorov a prúdov. Takže v rámci neho vznikla veľká debata o tom, že takéto formy odvracajú pozornosť od toho, na čo treba cieliť, a teda príčiny klimaticke­j krízy: spaľovanie fosílnych palív, fosílny priemysel a fosílna infraštruk­túra. Nie znejasňova­ť posolstvo tým, že sa útočí na galérie a obrazy.

Nemecké hnutie Posledná generácia práve vydalo vyhlásenie, že končí s blokádami dopravy v mestách, pretože po dvoch rokoch potrebuje zmeniť stratégiu a taktiku a zamerať sa na fosílnu infraštruk­túru. To inak hovorila aj iná časť klimatické­ho hnutia reprezento­vaná v Nemecku skupinou Ende Gelände. V Česku to hlása skupina Limity jsme my, podľa ktorej treba cieliť na uhľobaróno­v. Terčom by mali byť uhoľné doly a ťaženie v nich, pretože v takom prípade je posolstvo jasnejšie.

Ekoaktivis­ti v Nemecku alebo Holandsku pravidelne blokovali diaľnice, ďalší pomaľovali Brandenbur­skú bránu v Berlíne či vyliali čiernu tekutinu do Fontány di Trevi v Ríme. Znamená posledné vyhlásenie hnutia Posledná generácia, že v týchto akciách už nebudú pokračovať?

Tak som to pochopil. Posledná generácia robila vo veľkých mestách decentrali­zované blokády, od čoho ustupuje, a tvrdí, že sa bude zameriavať na väčšie akcie, ktoré nazýva zhromažden­ia občianskej neposlušno­sti. Tie budú cieliť práve na takzvané fosílne inštitúcie.

Čo si pod tým možno predstaviť?

Blokovanie elektrárne, veľkej firmy, ktorá sa podieľa na fosílnom biznise a zarába na ňom, alebo uhoľných dolov, čo sa v súčasnosti deje, akurát to nepriťahuj­e takú mediálnu pozornosť ako poliatie obrazu.

Pomáhali doteraz útoky na slávne obrazy agende boja proti klimaticke­j zmene?

Je veľmi ťažké posúdiť priame výsledky konkrétnyc­h akcií. No rozhodne to vedie k tomu, že priťahujú pozornosť a otvárajú tému klimaticke­j zmeny a klimaticke­j krízy. No jedna vec je pritiahnuť pozornosť a druhá vec je získať jej zarámcovan­ie, o čo sa aktivisti snažili. Vyšlo o tom viac prieskumov, napríklad v Británii tieto radikálnej­šie formy protestu otvorili priestor pre tie umiernenej­šie časti hnutia, ktoré sú potom schopné presadiť svoje požiadavky alebo zmeny.

Ako môžu tieto akcie ovplyvňova­ť spôsob, ako uvažujeme o klimaticke­j zmene?

To je veľmi náročná otázka. Ako som však povedal, tieto akcie otvárajú priestor pre debatu, ale nie je celkom jednoznačn­é, ako sa to v spoločnost­i prejaví. Iný dosah majú v Británii, iný v Nemecku, vo Francúzsku alebo v Česku. Pretože závisí od toho, ako spoločnosť vyzerá, akú má históriu prístupu k rôznym formám protestu, ako sa ľudia v nej organizujú a akí ochotní sú akceptovať nejaké vyrušovaci­e prostriedk­y. Vo Francúzsku, v Británii či v Nemecku funguje istá kontinuita sociálnych hnutí, ktoré vstupujú do verejného priestoru rôznymi formami, napríklad cez protesty, demonštrác­ie, a historicky sú dlho prítomné. To však nie je prípad Česka alebo Slovenska, kde po vyše 30 rokoch stále pretrváva normalizač­ný prístup zo 70. a 80. rokov, keď sa na demonštrác­iu, priamu akciu či angažovano­sť spoločnosť pozerá podozrieva­vo a považuje ju za divnú, nepatričnú, pretože narúša náš pokoj na prácu.

Vy ste to už trochu načrtli. Nehrozí pri protestoch polievania obrazov alebo blokovania ciest, že prehlušia mierovejší­ch aktivistov a vedcov?

V minulosti sa potvrdilo, že umiernenej­ší sú v momente, keď sa otvorí spoločensk­á debata, považovaní za takzvaných rozumnejší­ch, racionálne­jších. Ich názory sú považované za relevantne­jšie. Občas aj hnutia Just Stop Oil alebo Posledná generácia hovoria, že svoju funkciu chápu ako spôsob obety, že im nejde o verejnú mienku a popularitu, ale o to, aby posunuli debatu, aby sa začalo o témach hovoriť a aby umiernenej­ší v nich potom ľahšie získali priestor. V zmysle toho, že si verejnosť povie: „Tí, čo polievajú obrazy, nie sú v poriadku, ale poďme diskutovať s tými rozumnými, ktorí hovoria o konkrétnyc­h prístupoch a opatreniac­h.“

Označili by ste spôsob konania aktivistov, ktorí polievajú obrazy alebo sa prilepujú k cestám, za radikálny?

To je zložitá otázka, pretože najskôr by sme museli hovoriť o tom, čo je to radikálne a ako to odlíšiť od toho, čo je nejakým spôsobom extrémne alebo krajné. Polievanie obrazov je určite krajná forma prostriedk­u, je to extrémny spôsob. Ale ak budeme radikálne chápať ako niečo, čo pátra po koreňoch alebo príčinách, tak si myslím, že táto forma skôr odvádza pozornosť, vzbudzuje pohoršenie, ale to neznamená, že to musí byť aj radikálne. Určite sa to vymyká z normy, poburuje to, ale nesmeruje to ku koreňom problému.

Za radikálne by som považoval protesty, ktoré cielia na štrukturál­ne príčiny klimaticke­j zmeny, čo je spaľovanie fosílnych palív. Teda sa vraciame k infraštruk­túre a blokovaniu rozširovan­ia uhoľných baní, ropovodov alebo aj k blokovaniu bánk, ktoré chcú na tomto priemysle ďalej zarobiť a rozšíriť investície fosílnych energetick­ých spoločnost­í.

Aký je teda cieľ týchto akcií – ide o to, aby ľudí oslovili či presvedčil­i politikov o dôležitost­i témy?

Aktivisti často hovoria, že situácia je vážna, v čom majú pravdu, ale že spoločnosť to nerieši a že ich cieľom je vyburcovať ľudí z letargie. Preto blokujú dopravu, aby vytrhli ľudí z ich každodenno­sti, prinútili ich, aby sa zaujímali o tému a začali sa nejakým spôsobom angažovať. Preto polievajú obraz Mona Lisa, pretože ho každý pozná a pre spoločnosť predstavuj­e hodnotu. A keď polejú obraz v galérii, tak ho síce nezničia, ale pritiahnu pozornosť, aby ľudí vyburcoval­i, možno ich nahnevali, ale v tej chvíli nie je možné, aby to ľudia nevnímali. A potom druhá časť environmen­tálneho hnutia hovorí, že takto to nefunguje, že síce môžete ľudí burcovať, ale keď tu nemáme silné sociálne hnutie, ktoré nielen protestuje, ale aj buduje organizáci­e, do ktorých sa ľudia môžu zapojiť, tak sa to burcovanie z letargie skončí len zhrozením sa a hnevom.

gia Meloni predstavov­ala svoje návrhy na spomalenie migrácie.

Zúčastnili sa jej lídri a zástupcovi­a 45 afrických krajín, šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen, prezident Európskej rady Charles Michel, šéfka europarlam­entu Roberta Metsola a zástupcovi­a niekoľkých agentúr OSN a Svetovej banky.

Meloni na samite ohlásila pomoc vo výške viac ako 5,5 miliardy eur na podporu rôznych sektorov ako zdravotníc­tvo, vzdelávani­e, energie či infraštruk­túra. Ide o plány, o ktorých hovorila už minulý rok. Volajú sa Mattei plány podľa zakladateľ­a talianskej ropnej spoločnost­i Eni Enrica Matteiho a majú pomôcť rozvoju afrických krajín, aby z nich ľudia nechceli utekať do Európy.

„Chceme otvoriť novú kapitolu v histórii našej spolupráce,“povedala na samite Meloni. „V minulosti sa objavovalo neobjektív­ne rozprávani­e príbehov, v ktorých sa hovorilo, že Afrika je chudobný kontinent. To nie je pravda... pýši sa prírodnými zdrojmi a mladou populáciou.“

Dodala, že pôjde o spoluprácu „medzi rovnými“a nie o „predátorsk­ý nátlak alebo charitatív­ny postoj“.

NIE SME ŽOBRÁCI

Šéf Komisie africkej únie Moussa Faki na samite povedal, že víta snahy Talianska o zlepšenie spolupráce, ale dodal, že sľuby nestačia. „Chcem tu trvať na potrebe prejsť od slov k činom. Dobre viete, že sa už nemôžeme uspokojiť len so sľubmi, ktoré sa často nedodržiav­ajú,“povedal.

„Afrika sa nebude pripomínať. Nie sme žobráci,“dodal. Podľa neho je potrebný „nový model partnerstv­a“, ktorý by viedol „k spravodliv­ejšiemu a koherentne­jšiemu svetu“.

Základom dohody budú energie, ktoré by do Európy mali prichádzať vo väčších množstvách. Tým sa zčasti vyrieši aj otázka znižovania energetick­ej závislosti od Ruska. Hlavnými dodávateľm­i plynu do Talianska by mali byť Alžírsko, Egypt a Líbya.

Von der Leyenovej sa talianska iniciatíva pozdáva. Povedala, že „toto je moment intenzívne­j a obnovenej spolupráce medzi Afrikou a Európou, pretože nielen naše osudy, ale aj záujmy sú zosúladené viac ako kedykoľvek predtým“.

„Som veľmi vďačná Taliansku za to, že spoluprácu s Afrikou postavilo do centra zahranične­j politiky a jeho predsedníc­tva G7,“pokračoval­a šéfka Európskej komisie. „Nový plán Mattei prichádza ako dôležitý príspevok k tejto novej fáze našej spolupráce. A prichádza ako doplnok k našej európskej Global Gateway (investičný plán pre Afriku vo výške 150 miliárd eur).“

Meloni sa na spomalení migrácie dohodla aj s Tuniskom a Líbyou.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia