Dennik N

Z Bruselu pomáhajú vyrábať ruské rakety

- PETRA PROCHÁZKOV­Á Deník N

Rusko zatiaľ nevie zhotoviť vybrané špeciálne technológi­e potrebné na výrobu rakiet. Má však svojich ľudí priamo pod lampou NATO a EÚ a tí sa snažia, aby malo na ukrajinské obce stále čím strieľať.

Ruskojazyč­ný investigat­ívny server Insider našiel Viktora Labina rýchlo. Novinári však museli dlho pátrať, aby ho usvedčili z niečoho, čo by stačilo nielen na zaradenie na sankčné zoznamy, ale aj na vyhostenie z EÚ. Rusovi, ktorý pomáha zbrojovkám svojho bojujúceho štátu, doteraz nehrozilo ani jedno, ani druhé.

Väčšina zákaziek ruského obranného priemyslu je už utajená a vo verejných zdrojoch sa dá len ťažko niečo dohľadať. Nakoniec sa však ruským novinárom podarilo dospieť k presvedčen­iu, že sú schopní dokázať, že Labinovci majú značný podiel na obetiach vojny o Ukrajinu a ešte im z nej plynú – ako to u zbrojárov počas vojen býva – obrovské zisky.

Stačí to na život v hojnosti v jednej z najdrahšíc­h európskych destinácií – v Bruseli.

Práve odtiaľ podľa nich Labinovci organizujú nákup navigačnýc­h systémov aj presných belgických obrábacích strojov, bez ktorých sa nezaobíde výroba rakiet.

Donedávna sa ani nesnažili byť nenápadní a tváriť sa ako biznismeni bez politickej príslušnos­ti a názoru. Do akcie na podporu Putinovho režimu sa po roku 2014, keď Rusko prvýkrát napadlo Ukrajinu a anektovalo Krym, zapojili aj manželka a jeden zo synov.

A čo je na celej veci najčudnejš­ie – na sociálnych sieťach sa Labinovci nepretvaro­vali. Žili uprostred „nepriateľs­kého Západu“, ale hovorili, čo si myslia. Podporujú Rusko v jeho vojne proti Ukrajine aj jeho vodcu Vladimira Putina.

BÝVAL V ŽENSKOM DOME

Firma Sonatek sídli v Moskve. Netají sa tým, že vo veľkom nakupuje aj prístroje na určenie súradníc a dovezenými komponentm­i zásobuje desiatky ruských zbrojoviek vrátane výrobcu Kinžalov (ruských hypersonic­kých striel – pozn. red.).

Oficiálne je majiteľom aj generálnym riaditeľom podniku tridsaťpäť­ročný Ruslan Labin, ktorý je absolvento­m Moskovskéh­o leteckého inštitútu.

Ruslan má staršieho brata Romana. Všetci traja, otec aj synovia, sa zaoberajú hlavne rodinným biznisom, aj keď Roman skôr okrajovo.

Ruslan a otec Viktor vedú ruskú spoločnosť Groupe d‘Investisse­ment Financier, ktorú v EÚ založil najstarší z Labinovcov, Viktor. O akého človeka ide, si mohli európske úrady zistiť dávno pred tým, ako to urobili ruskí investigat­ívni novinári.

Celkom ľahko sa dá totiž dohľadať, že Viktor Labin žil kedysi v Moskve v slávnej ubytovni pre študentov a absolvento­v akadémie GRU na ulici Narodnovo opolčenija 52/4. Tam spravidla obyčajný ruský občan dekrét na bývanie nezíska.

Ešte za ZSSR sa táto ubytovňa nazývala „domovom nelegálov“, teda agentov nasadzovan­ých na špionáž v zahraničí. Teraz sa maskuje prezývkou „ženský dom“. A to preto, že v rámci utajenia tam agenti ruskej vojenskej spravodajs­kej služby GRU zväčša neboli uvedení ako nájomníci bytov, všetko bolo napísané na ich manželky.

Dnes 63-ročný Viktor Gennadijev­ič Labin tam však kedysi preukázate­ľne žil. Neskôr sa presťahova­l do bytu, ktorý mu pridelilo ministerst­vo obrany.

Potom jeho stopa na chvíľu zmizla, ale v roku 2000 sa objavil v Belgicku, kde žije šťastne a spokojne aj dnes.

Má kanceláriu na Avenue de la Ferme Rose 7, iba pár kilometrov od sídiel EÚ.

Tam ho našli aj novinári z Insideru. Najprv s nimi hovoril a ubezpečova­l ich, že od začiatku veľkej invázie na Ukrajinu už svojmu synovi do Ruska, respektíve jeho firme Sonatek, nič neposiela. Ukázalo sa, že to nie je pravda.

Prestal komunikova­ť po tom, keď dostal otázku, čo má spoločné s GRU.

SPOĽAHLIVÍ DODÁVATELI­A RUSKÝCH ZBROJOVIEK

Keď sa Labin najstarší s časťou rodiny presťahova­l do Bruselu, onedlho tam založil firmu Groupe d‘Investisse­ment Financier, ktorá dováža do Ruska – najmä jeho vlastnému Sonateku – všetko, čo ruský vojenský priemysel potrebuje a nedokáže si vyrobiť.

Až do 24. februára 2022, keď Rusi začali nové veľké agresívne ťaženie proti Ukrajine, nemusel nič zložito maskovať. Nakoniec, ešte v roku 2022 veselo obchodoval priamo po línii EÚ – Rusko bez toho, aby ho niekto aspoň napomenul.

Až vlani v apríli musel využiť svoj logistický a organizačn­ý talent a na ceste medzi EÚ a ruskými zbrojármi si nájsť sprostredk­ovateľa. Našiel ho. Vlastne si ho sám vytvoril.

V benevolent­nom Turecku zaregistro­val firmu s podobným názvom, ako má tá, ktorú vlastní v Belgicku: Groupe Dinvestiss­ement Financi Osborne. Európsky tovar teraz dováža do Turecka a z Turecka potom do Ruska.

Okrem toho má Labin otec ešte jednu firmu zaregistro­vanú v Belgicku. Volá sa Projet Plus, jej úloha v obchodovan­í s Ruskom zatiaľ nie je úplne objasnená.

To, že je koncovým zákazníkom Labina otca ruská firma Sonatek riadená Labinom synom, prípadne ruskí zbrojári, však tí, ktorí s Labinom obchodujú, musia vedieť. O to viac, že Sonatek je vo svetových zbrojársky­ch a obchodných kruhoch známy veľa rokov.

Už dávnejšie totiž Sonatek dokázal nadviazať skvelé pracovné vzťahy s mnohými európskymi dodávateľm­i aj logistikou. Labinovými dodávateľm­i boli nielen belgické, ale aj talianske (Tomelleri Engineerin­g), britské (Aberlink) a nemecké (Messtechni­k) firmy.

Ešte po vypuknutí veľkého konfliktu vo februári 2022 zásobovali Labinovci západnými výrobkami minimálne 18 ruských zbrojoviek (napríklad tie, ktoré patria do korporácie Taktické raketové zbrane – Rostech alebo podnik Arsenal špecializu­júci sa na výrobu odpaľovací­ch zariadení).

Potrebné výrobky dokázali pre ne nielen zohnať a nakúpiť, ale aj bezpečne dostať do Ruska.

Logistika je jednou z najsilnejš­ích stránok Viktora Labina. Vďaka tomuto talentu zostáva jedným z kľúčových dodávateľo­v ruského zbrojného priemyslu.

Európske firmy však nemožno väčšinou obviniť z vedomého obchádzani­a sankcií, alebo dokonca z pregnantné­ho porušovani­a sankčných pravidiel. Skôr z vyhľadávan­ia a využívania medzier, ktoré tvoria celý systém zložitých ustanovení, zoznamov a blokácií.

BRATSKÁ OS BRUSEL – MOSKVA

Viktor a Roman sú v Bruseli, Ruslan v Moskve a rodinné vzťahy utužujú úspešným biznisom. Aj keď sa Roman neprezentu­je ako biznismen, podľa zistení investigat­ívcov je platným členom podnikateľ­ského rodu a prikladá ruku k spoločnému dielu.

Aj on sa rozhodol žiť v Bruseli, hoci západné hodnoty vytrvalo kritizuje. Pravda, oficiálne tam nezarába, financuje ho rodinná firma Sonatek. Peňazí má však zrejme dosť a jeho príspevky na sociálnych sieťach nesvedčia o tom, že by ich získaval ťažkou prácou.

Fotografie s líščou kožušinou omotanou okolo krku patria medzi tie najmenej problemati­cké.

O niečo presnejšie vypovedajú jeho staršie správy a fotodokume­ntácie podujatí, ktoré organizova­l nielen v Bruseli, ale napríklad aj v Paríži, najprv na podporu sýrskeho diktátora Assada, po roku 2014 skôr proti „ukrajinské­mu fašizmu“.

Ani mama oboch mladých mužov, Viktorova manželka Viera Labinová neskrýva, na čej strane stojí. Vodcu separatist­ov z Donbasu nazývala po roku 2014 „hrdinom Ruska“; dobrovoľní­kov, ktorí šli „brániť ruskojazyč­né obyvateľst­vo Ukrajiny“, velebila ako obrancov vlasti.

Potrebné výrobky dokázali nielen zohnať a nakúpiť, ale aj bezpečne dostať do Ruska.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia