Dennik N

Mafiáni, ktorí nevzbudzuj­ú strach

Film Vojna policajtov nie je prepadák, ale nevyhol sa klišé

- PETER BÁLIK reportér

Ak by sme mali stroj času, kto by sa chcel vrátiť do 90. rokov? Tie na Slovensku spočiatku vyzerali sľubne, ale potom ich prevalcova­l valec zo Zlatej Idky a následky mečiarizmu cítime dodnes.

Bola to dekáda, keď tu vládla mafia, skorumpova­ní politici, siskári, komunisti, náckovia alebo hejslováci. Hrozné časy, v ktorých boli slušnosť a normálnosť úplne odstavené na okraj a zločinci si robili, čo chceli.

Len nedávno našli slovenskí filmári odvahu, aby sa konečne pozreli na toto temné obdobie moderných slovenskýc­h dejín. Tento druh filmov totiž veľmi potrebujem­e. V týchto dňoch si mafiáni vybavujú nižšie tresty a nižšie premlčacie lehoty zločinov, aj preto je dôležité pozrieť sa na to, kedy a ako sa to vlastne celé začalo.

ZAČAROVANÝ KRUH

V posledných rokoch na Slovensku vznikli dôležité filmy ako Sviňa, Únos alebo Červený kapitán, ani jeden z nich však úplne nenaplnil očakávania. Mafiánske snímky mali celkom dobrú návštevnos­ť, ale často sme museli prižmúriť jedno či dve oči, aby sa dali zvládnuť.

Aj prvé informácie o novinke Vojna policajtov vzbudzoval­i mierne obavy, či sa tvorcom podarí vystúpiť z tohto začarované­ho kruhu. Slovenský divák sa síce za roky čakania naučil byť chápavým a odpúšťať tvorcom mnohé nedostatky, no aj on by mal mať právo na to, aby z kina odchádzal konečne saturovaný.

Nedávno to napríklad dokázala skvelá komédia Invalid, tak prečo by sa to nemohlo podariť kriminálke či politickém­u trileru?

Bohužiaľ, ani Vojna policajtov nebude ten film, ktorý by sa dal zhltnúť ako veľký zážitok od začiatku do konca. Nie je to žiaden prepadák, len sa bohužiaľ nevyhol klišé.

ČO TU FUNGUJE A ČO NIE

Dej sa odohráva v 90. rokoch na slovenskom východe, najviac v Košiciach a okolí. Hlavnou postavou je kapitán Miki Miko (Alexander Bárta), ktorý zvádza nerovný boj s mafiánskym­i gangmi, so siskármi a skorumpova­nými kolegami.

Vo svojom prostredí sa pohybuje ako ryba vo vode, často aj za hranicou zákona, ale niekde hlboko v ňom zostalo čosi čestné. Mikovi pridelia mladého policajta s ideálmi Igora Molnára (Juraj Loj). Tu sa začína odvíjať film, ktorý nás prevedie košickým podsvetím.

Vojna policajtov sa však prvú tretinu hľadá a prešľapuje na mieste. Postupné zoznamovan­ie s postavami tohto príbehu je zdĺhavé, nejasné a komplikova­né.

Dej dostane spád, až keď sa na scéne objaví Berci – šéf košickej mafie v podaní rapera Patrika „Rytmusa“Vrbovského. Tvorcovia si ho vybrali preto, že pracoval ako krupiér v kasíne a svojím menom pritiahne divákov do kina, ale ako mafiánsky boss je absolútne nepresvedč­ivý. Rytmus si mafiána zahral už v Invalidovi, ale to bola komédia. Tam to celkom fungovalo, ale tu jeho herecký výkon vyznieva ako paródia.

Ak sa vrátime do 90. rokov a spomenieme si na výzor aj správanie niektorých slovenskýc­h mafiánov, síce mnohí z nich už nežijú alebo sú v base, no ešte dnes z nich človeku prechádza mráz po chrbte. Vzbudzoval­i strach. V tomto filme pôsobí Berciho skupina ako banda idiotov a nie ako drsní ľudia, ktorí majú za sebou vraždy a únosy.

To isté sa dá napísať aj o postavách z radov SIS. Prečo z nich spravili na prvý pohľad nekompeten­tných „tajtrlíkov“, keď všetci veľmi dobre vieme, že slovenská tajná služba bola v 90. rokoch pôvodcom mnohých zločinov?

Naproti tomu Rytmusov filmový protivník Alexander Bárta podal skvelý výkon. Jeho postava rozporupln­ého vyšetrovat­eľa Mikyho Miku je vlastne hlavným dôvodom, prečo sa oplatí tento film dopozerať do konca. Za ním nezaostáva­jú ani ďalší herci Marián Mitaš, Juraj Loj a Róbert Jakab.

PRODUCENT AKO REŽISÉR

Vojna policajtov je režisérsky­m debutom Rudolfa Biermanna, ktorý je na Slovensku aj v Česku známy ako producent. Z jeho najúspešne­jších projektov treba spomenúť filmy Všetko, čo mám rád, Záhrada, Krajinka, Všichni moji blízcí, Kawasakiho růže a Masaryk.

Ako šesťdesiat­nik dostal chuť sadnúť si na režisérsku stoličku. Na to, že ide o jeho debut, mu to išlo celkom dobre. Otázne je, ako by to dopadlo, keby sa do dobrej predlohy (podľa knihy Hnev) od scenáristu a novinára Arpáda Soltésza, ktorý košické reálie dôverne pozná, pustil nejaký skúsenejší režisér.

Vojna policajtov nie je zlý film. Nakoniec dospeje do nečakaného a napínavého finále, ale podobne ako predchádza­júce mafiánske snímky a slovenské politické trilery pôsobí nedotiahnu­tým dojmom. Dnes už nestačí, keď sa vo filme, ktorý sa odohráva v 90. rokoch minulého storočia, objavia staré ojazdené Favoritky, dobové účesy a pesničky v štýle oldies.

Biermannov film sa pohybuje niekde na hranici medzi kriminálko­u a trilerom, otvára viaceré témy, z ktorých najviac vyskakuje úzke prepojenie vtedajšej štátnej moci s organizova­ným zločinom. Má aj svoj humor, no pri negatívnyc­h postavách mu chýba väčšia dôveryhodn­osť.

Deväťdesia­te roky na Slovensku doteraz najlepšie zachytil žánrovo úplne odlišný film – Invalid. Aj keď ide o komédiu, jej tvorcom sa perfektne podarilo trafiť do atmosféry týchto podivných čias. No stále je tu dôvod a priestor pre ďalšie diela.

V súčasnosti sa dokončuje filmový príbeh mafiánskeh­o bossa Mikuláša Černáka v hlavnej úlohe s Milanom Ondríkom. Uvidíme, či sa jeho tvorcom podarí hodnoverne vystihnúť svet mečiarizmu, v ktorom vládlo bezbrehé násilie, totálna arogancia a tuposť.

Dnes už nestačí, keď sa vo filme, ktorý sa odohráva v 90. rokoch objavia staré ojazdené Favoritky, dobové účesy a pesničky v štýle oldies.

 ?? FOTO – JAN VARCHOLA ?? Patrik Vrbovský alias Rytmus (uprostred) vo filme Vojna policajtov.
FOTO – JAN VARCHOLA Patrik Vrbovský alias Rytmus (uprostred) vo filme Vojna policajtov.
 ?? FOTO – MIRO NÔTA ?? Alexander Bárta ako kapitán Miki Miko.
FOTO – MIRO NÔTA Alexander Bárta ako kapitán Miki Miko.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia