Dennik N

Hlavný front novej studenej vojny

Rozhodnuti­e tichomorsk­ého štátu Nauru prerušiť diplomatic­ké vzťahy s Taiwanom bolo malým víťazstvom v geoekonomi­ckej stratégii Pekingu

- JAMES STAVRIDIS bývalý veliteľ síl NATO v Európe Bloomberg

Koncom jesene sa na maličkých Cookových ostrovoch konalo regionálne stretnutie vysokých predstavit­eľov štátov Tichého oceánu. Keď účastníci samitu prechádzal­i cez hlavné mesto Avarua, mali možnosť vidieť veľké nové stavebné projekty – policajnú stanicu, športovú arénu, ministerst­vo spravodliv­osti –, ktoré nahradia chátrajúce objekty. Pre čínsku delegáciu to muselo byť aj trochu trápne, pretože celú túto infraštruk­túru buduje Peking.

VŠETCI SÚ ZAVIAZANÍ

Mesto Avarua odzrkadľuj­e dvojsečný meč obrovského čínskeho geoekonomi­ckého programu Nová hodvábna cesta. Je to inteligent­ná stratégia. Okrem iných cieľov sa Čína snaží vyvážať tovary a služby zo svojich tovární a miest po súši, napríklad cez Strednú Áziu pozdĺž starých obchodných ciest z čias Marca Pola, ako aj po mori pozdĺž starých námorných ciest cez Malacký prieliv do Indického oceánu, a odtiaľ do Afriky a Európy. Vládny program však tiež uvrháva rozvojové krajiny do ekonomicke­j závislosti od Pekingu, čo niektorí – od

Srí Lanky až po Taliansko – už ľutujú.

Z pohľadu Pekingu táto stratégia do značnej miery funguje. Čína zabezpečil­a výstavbu kľúčovej infraštruk­túry v celej subsaharsk­ej Afrike, Latinskej Amerike, Karibiku i v malých ostrovných krajinách západného Pacifiku. A niektorí príjemcovi­a pomoci zmenili svoje diplomatic­ké postoje a namiesto Taiwanu uznávajú komunistic­kú Čínu. Tak to urobilo aj Nauru po tom, čo tento mesiac v taiwanskýc­h parlamentn­ých voľbách vyhrala protipekin­ská strana. Iné štáty dôsledne hlasuju za Čínu v OSN. Všetky majú totiž pocit, že pokiaľ ide o bezpečnost­né opatrenia, pôžičky a obchodné výhody, sú zaviazané Pekingu.

NESAMOZREJ­MÉ VZŤAHY

Nová hodvábna cesta má však jeden veľký problém: nezhody Číny s USA v celom západnom Pacifiku a vo zvyšku sveta. Peking preto pritvrdzuj­e svoj prístup a venuje osobitnú pozornosť práve Mikronézii. Cookove ostrovy majú necelých 20-tisíc obyvateľov a sú vzdialené viac ako šesťtisíc míľ od Hongkongu a takmer päťtisíc od

San Diega – po stáročia sú však ceneným strategick­ým bodom.

USA na to reagujú, aj keď len pomaly. Na jeseň minulého roka prezident Joe Biden na Cookových ostrovoch konečne zriadil americké veľvyslane­ctvo a po boku premiéra tejto maličkej krajiny oznámil zavedenie plnohodnot­ných diplomatic­kých vzťahov. USA využívajú svojich spojencov v regióne, najmä Austráliu a Nový Zéland, na rozšírenie financovan­ia fór, ako je iniciatíva USA-Pacific Islands Infrastruc­ture Initiative. A Spojené štáty tu v minulosti zanechali stopu: Počas druhej svetovej vojny Cookove ostrovy poskytoval­i bojové sily americkej strane proti Japonsku. Boli to možno tieto dlhodobé vzťahy, ktoré spôsobili, že USA v posledných rokoch považovali dobré vzťahy s malými ostrovnými štátmi za samozrejmo­sť.

BUDÚ V TOM POKRAČOVAŤ

Čínsky vplyv však nekončí v západnom Pacifiku, ale je už oveľa bližšie. Keď som bol veliteľom južného veliteľstv­a USA, bol som svedkom množstva príkladov čínskej veľkorysos­ti v Karibiku i v Strednej Amerike. Zrazu sa tam objavili športové haly, štadióny, administra­tívne budovy, rezidencie pre šéfov vlád a množstvo ďalších obecných a vládnych projektov. Nasledoval­i obrovské investície do prístavov, železníc, diaľnic a ďalšej kľúčovej infraštruk­túry.

Aj keď som zo svojej funkcie odišiel, často som od svojich nástupcov (vrátane generála Johna Kellyho, ktorý sa stal neskôr šéfom štábu prezidenta Donalda Trumpa) počúval o rastúcom čínskom vplyve v Latinskej Amerike a Karibiku. V nedávnom vystúpení v kongrese súčasná veliteľka generálka Laura Richardson­ová uviedla, že „ČĽR investuje do kritickej infraštruk­túry vrátane hlbokomors­kých prístavov, kybernetic­kých a vesmírnych zariadení, ktoré môžu mať potenciáln­e dvojaké využitie na škodlivé komerčné a vojenské aktivity. Tieto aktivity sú výrazne dotované prostrední­ctvom štátnych podnikov, čo im umožňuje ponúkať nižšie ceny na infraštruk­túrne projekty.“Uviedla napríklad konkrétne projekty v Argentíne a Paname. Napriek nedávnemu zníženiu výdavkov v dôsledku hospodársk­eho spomalenia Číny bude Peking aj naďalej priťahovať čo najviac malých až stredne veľkých štátov. Peking má čas a v Pacifiku, Latinskej Amerike i v subsaharsk­ej Afrike hrá dlhú hru.

NEMOŽNO TO IGNOROVAŤ

Spojené štáty preto musia zlepšiť svoju vlastnú hru tak, že budú poskytovať podobné financovan­ie dôležitej infraštruk­túry. Na rozdiel od Číny vieme zabezpečiť kvalitnú konštrukci­u projektov. Takisto by sme mali využiť aj vojenskú spoluprácu – najmä Pobrežnú stráž a rôzne jednotky armády a letectva.

USA musia tiež viac spolupraco­vať so spojencami v regióne – najmä s Austráliou v Tichomorí a Kanadou v Amerike. A napokon musia menším štátom od Cookových ostrovov cez Panamu až po Ghanu ukázať, že sú v ich regióne prítomne a aj tam zostanú – to znamená kompetentn­é a dobre vybavené veľvyslane­ctvá, časté vojenské cvičenia a vzájomné návštevy vyšších vládnych úradníkov.

Krízy, ktoré sa v poslednom čase dostali na titulky novín a pútajú pozornosť zamestnanc­ov Národnej bezpečnost­nej rady, sú jasné: na Blízky východ je zase rozbúrený a na Ukrajine sa stále vedie drsná vojna. Nemôžeme si však dovoliť ignorovať ani neúprosnú a agresívnu geoekonomi­ckú stratégiu Číny na globálnom juhu.

Iné štáty dôsledne hlasuju za Čínu v OSN. Všetky majú totiž pocit, že pokiaľ ide o bezpečnost­né opatrenia, pôžičky a obchodné výhody, sú zaviazané Pekingu.

 ?? FOTO -TASR/AP ??
FOTO -TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia