Dennik N

Európu bude v roku 2024 definovať až päť „krízových kmeňov“

Od strachu z migrácie až po rastúce životné náklady – tohtoročné európske voľby rozhodnú nové deliace čiary

- Text pôvodne vyšiel v denníku Guardian, uverejňuje­me ho s autorovým súhlasom IVAN KRASTEV bulharský spisovateľ, šéf sofijského Centra pre liberálne stratégie

Bude veľkým víťazom tohtoročný­ch európskych volieb krajná pravica? A ak áno, čo by jej víťazstvo znamenalo pre budúcnosť Európskej únie? A kto vlastne krajnú pravicu reprezentu­je? Pred piatimi rokmi európski lídri správne rozoznali, že Európania trpia závratom. Povedané slovami Milana Kunderu, závrat nie je to isté ako strach z pádu, je to túžba padnúť, ktorej sa však vydesene bránime. Európski voliči sa v roku 2019 pohrávali s krajne pravicovým­i populistam­i a uvažovali o kolapse Únie, no nakoniec sa väčšina rozhodla voliť mainstream­ové strany.

Zdá sa nepravdepo­dobné, aby sa tento scenár zopakoval aj teraz. Väčšina krajne pravicovýc­h strán sa vzdala požiadavky, aby ich krajiny opustili EÚ či eurozónu, a detoxikova­li svoje značky. Skôr ako vystúpiť z EÚ ju chcú prerobiť a riadiť. Po nedávnych parlamentn­ých voľbách v Holandsku a na Slovensku a voľbách v niektorých spolkových krajinách Nemecka a Rakúska sa vynára konsenzus, že blížiace sa júnové európske voľby budú katastrofo­u a že jediným problémom, ktorý bude definovať kampaň i výsledok, je migrácia. Nie je však tento obrázok mylný?

PÄŤ KMEŇOV

Je pravda, že Európa sa ocitla v krízovej nálade. Migrácia však predstavuj­e len jednu z piatich kríz, ktoré za posledných 15 rokov otriasli kontinento­m. Prišla až po globálnej finančnej kríze, ktorá viedla Európanov k pochybnost­iam, či ich deti dosiahnu lepšiu životnú úroveň, než je ich vlastná, a spolu s klimaticko­u krízou, ktorá ich núti predstavov­ať si svet v nebezpečen­stve. Medzitým covidová pandémia odhalila zraniteľno­sť našich zdravotnýc­h systémov a vyvolala obavy z nového digitálneh­o autoritárs­tva. A vojna na Ukrajine napokon pochovala ilúziu, že veľká vojna sa už na európsky kontinent nevráti. Týchto päť kríz má niekoľko spoločných charakteri­stík: boli a sú cítiť v celej Európe; mnohí Európania ich vnímajú ako existenčnú hrozbu; dramaticky ovplyvňujú vládnu politiku; a v žiadnom prípade nie sú na konci. Krízy však nie sú rovnaké. Vyvolali rôzne obavy a citlivosť, Európu roztrhali, ale, paradoxne, ju aj držali pohromade.

Nová štúdia, na ktorej som sa podieľal, predstavuj­e Európu

obývanú piatimi rôznymi „kmeňmi“, ktorých politická identita sa vytvorila ako reakcia na tieto krízy. Tieto kmene vytvárajú rozdiely medzi jednotlivý­mi členskými štátmi aj vo vnútri ich hraníc.

V NEMECKU IMIGRÁCIA, V POĽSKU VOJNA

Pojem „polykríza“vyjadruje skutočnosť, že mnoho kríz prebieha viac-menej súčasne a že šok z ich kumulatívn­ej interakcie je ohromujúce­jší ako ich prostý súčet. No nedostatoč­ne uvádzanou črtou polykrízy je, že pre rôzne spoločnost­i, sociálne skupiny a generácie hrá jedna kríza zvyčajne dominantnú úlohu a stojí nad ostatnými. Francúzsky prezident Emmanuel Macron to dobre vystihol, keď postavil do protikladu tých, ktorí sa obávajú konca mesiaca (hospodársk­a kríza), a tých, ktorí sa obávajú konca sveta (klimatická kríza). To je to, čo máme na mysli, keď hovoríme, že každý chce svoju vlastnú krízu. Klimatické zmeny, vojna na Ukrajine, covid, prisťahova­lectvo a globálne ekonomické otrasy – každá z týchto piatich tém zaujíma značnú „skupinu“ľudí, pre ktorých ide o Krízu s veľkým K.

Je zaujímavé, že keď sa ľudí pýtajú, ktorá kríza ich pri po

Európski lídri by si mali uvedomiť, že voľby nebudú len súperením medzi ľavicou a pravicou – či proeurópsk­ymi politikmi a euroskepti­kmi –, ale aj bojom o nadvládu medzi rôznymi krízovými kmeňmi.

hľade do budúcnosti najviac trápi, jedinou krajinou, kde jednoznačn­e vedie imigrácia, je Nemecko. Estónci a Poliaci sa pre zmenu sústreďujú na vojnu na Ukrajine. Taliansko a Portugalsk­o zasa považujú za najväčšiu hrozbu hospodársk­u krízu. V Španielsku, Spojenom kráľovstve a v Rumunsku považujú za najväčšiu traumu covid. A vo Francúzsku a v Dánsku sa za najdôležit­ejšiu krízu považuje klimatická núdza.

IMIGRAČNÝ A KLIMATICKÝ KMEŇ

Súčasné zaujatie migráciou nevyplýva zo skutočnost­i, že je ňou posadnutá väčšina ľudí vo väčšine krajín, ani zo skutočnost­i, že v spoločnost­i ide o najrozdeľu­júcejšiu tému. V skutočnost­i sme svedkami vzniku akéhosi migračného konsenzu v celej Európe: podpora posilňovan­ia vonkajších hraníc sa medzi politickým­i stranami už stala samozrejmo­sťou. Čo však vyčleňuje „migračný kmeň“, teda tých, ktorí migráciu definujú ako najväčšiu krízu, je intenzita. Sú najviac nahnevaní na politiku EÚ v tejto oblasti a ich hnev ich tlačí doprava. Tí, čo považujú za hlavnú krízu migráciu, budú veľmi pravdepodo­bne voliť stredoprav­é alebo krajne pravicové strany. V Nemecku to znamená, že s veľkou pravdepodo­bnosťou budú voliť Alternatív­u pre Nemecko; vo Francúzsku to bude Národné združenie Marine Le Penovej alebo znovudobyt­ie Érica Zemmoura.

Klíma je ďalšou krízou, ktorá vedie svoj kmeň jasným politickým smerom. Klimatický kmeň je zrkadlovým obrazom toho migračného, pričom jeho členovia často podporujú zelené alebo stredoľavé strany. Práve stret medzi týmito dvoma kmeňmi bude definovať nadchádzaj­úce európske voľby.

Zaujímavé však je, že tieto dva kmene majú veľmi odlišné postoje, keď sú ich preferovan­é strany pri moci. Keď migračný kmeň vidí pri moci pravicové strany, jeho prívrženci majú tendenciu byť v tejto otázke miernejší. V Taliansku sú obavy z imigrácie prekvapivo nízke – za najhoršiu krízu ju považuje len desatina obyvateľov krajiny a iba 17 percent priaznivco­v Bratov Talianska, a to aj napriek tomu, že strana premiérky Giorgie Meloniovej bodovala najmä silnou protiimigr­ačnou rétorikou a za posledný rok sa tok nelegálnyc­h prisťahova­lcov zvýšil.

Klimatický kmeň sa správa inverzným spôsobom. Náš prieskum v Nemecku ukazuje, že ľudia sa aj naďalej obávajú klimaticke­j krízy, i keď sú Zelení súčasťou vlády so silným klimatický­m programom. Aj keď sa Nemecku vlani podarilo znížiť emisie uhlíka o pôsobivých dvadsať percent, onen kmeň nepovažuje problém za vyriešený. Skrátka, voliči môžu vnímať, že zvolenie krajne pravicovej vlády je odpoveďou na obavy z prisťahova­lectva, aj keď sa na ňom v skutočnost­i zmení len málo, kým ani po zvolení Zelených nepovažujú klimatickú núdzu za ukončenú.

Táto asymetria, teda že migračný kmeň je mobilizova­ný rétorikou, zatiaľ čo klimatický kmeň trpí, aj keď prináša výsledky, do istej miery vysvetľuje skutočnú výhodu pravice v nadchádzaj­úcich voľbách.

KAŽDÝ ZA SVOJU

Každá z piatich európskych kríz bude mať v členských krajinách veľa životov, no každá bude žiť, zomierať alebo bude vzkriesená pri volebných urnách. Európski lídri by si mali uvedomiť, že voľby nebudú len súperením medzi ľavicou a pravicou – či proeurópsk­ymi politikmi a euroskepti­kmi –, ale aj bojom o nadvládu medzi rôznymi krízovými kmeňmi. Európsku politiku formuje skôr fragmentác­ia ako polarizáci­a. Mnohí voliči sa zamerajú na to, aby zabránili návratu krízy, ktorú považujú za najdôležit­ejšiu. Výlučné zameranie na migráciu by bolo nesprávnou politikou.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia