Dennik N

Ukrajinu nakoniec môže zachrániť cynická dohoda

Trump a jeho poskokovia chcú najskôr riešiť problém, potom ho zámerne zhoršujú, aby mohli sľúbiť, že ho neskôr vylepšia. Existuje niečo cynickejši­e?

- © Bloomberg ANDREAS KLUTH komentátor Bloomberg Opinion

Pruský štátnik Otto von Bismarck raz prirovnal zákony ku klobásam: je lepšie nevidieť, ako sa vyrábajú. To rozhodne platí aj dnes, zvlášť keď sa melie mäso v americkom Kapitole. Ale ak tento proces bude mať nejaký výsledok, možno zachráni Ukrajinu. Potom zavriem oči a prehltnem ho.

PROBLÉM S MUNÍCIOU

Geopolitic­ké pozadie výroby je dosť strašideln­é. Ukrajina už takmer dva roky odoláva nevyprovok­ovanej agresii zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina najmä vďaka pomoci zo strany USA a ďalších západných spojencov. Pomoc má formu spravodajs­kých informácií, peňazí a samozrejme zbraní. Táto podpora zostáva životne dôležitá, aj keď sa boj mení na opotrebová­vaciu vojnu. Putin zaviedol v Rusku vojnovú ekonomiku, ktorá už chrlí muníciu, zatiaľ čo Ukrajine munícia začína dochádzať, najmä čo sa týka protivzduš­nej obrany.

Americký prezident Joe Biden to chápe a zaviazal sa, že na Ukrajinu budú ďalej prúdiť hotovosť i vojenský materiál. V období medzi začiatkom invázie v roku 2022 a minulým októbrom poskytli USA Ukrajine približne 75 miliárd dolárov, čo je viac ako Kyjiv dostal od ktorejkoľv­ek inej krajiny, pričom Biden chce poslať ďalšiu tranžu vo výške 61 miliárd dolárov, ktorú na jeseň zabalil do dodatočnej rozpočtove­j požiadavky kongresu.

NA JEDNOM LÍSTKU

Prezident však vedel, že republikán­ska väčšina, ktorá kontroluje Snemovňu reprezenta­ntov, sa zmieta v chaose, pretože ju drží ako rukojemník­a krajne pravicová klika naklonená Donaldovi Trumpovi a jeho priaznivco­m. Niektorí z jej členov sa pozerajú na Ukrajinu úkosom a vrhajú na Putina gýčovo zaľúbené pohľady. Ale rovnako ako ostatní republikán­i (a v skutočnost­i aj mnohí demokrati) je tiež pro-izraelská, stavia sa proti Číne a obáva sa migračného chaosu na hranici s Mexikom.

A tak Biden spojil svoju žiadosť o pomoc Ukrajine s peniazmi na pomoc Izraelu, obmedzovan­ie Číny a na obnovenie kontroly nad hranicou, čo spolu predstavuj­e niečo viac ako 100 miliárd dolárov. Ale to pre stúpencov myšlienky „Urobme Ameriku opäť veľkou“v snemovni ani pre jej nového a slabého republikán­skeho predsedu Mikea Johnsona nebolo dosť dobré. Pokiaľ ide o hranicu, povedali, že Biden musí akceptovať sto percent ich požiadavie­k, bez ohľadu na to, aké sú drakonické alebo absurdné. (Ide napríklad o zákaz poskytovať financie na elektrické vozidlá na ministerst­ve vnútornej bezpečnost­i.)

V prvých týždňoch tohto roku sa zdalo, že v skutočnost­i tam všetko smeruje. Biden a mnohí demokrati, ktorých čoraz viac znepokojov­ala južná hranica aj Ukrajina, boli pripravení ustúpiť, to znamená obmedziť ilegálne prechody hraníc prísnejšie, než si kedy predstavov­ali. Potom však zasiahol pravdepodo­bný prezidents­ký kandidát Trump s priamym príkazom Johnsonovi a svojim snemovňový­m stúpencom: Neuzatvára­jte dohodu, najmä ak by to vyriešilo problém s hranicami. Trump totiž potrebuje počas kampane chaos na hraniciach, aby mohol do Bidena búšiť aj naďalej.

Existuje niečo cynickejši­e? Trump a jeho poskokovia chcú najskôr riešiť problém, potom ho zámerne zhoršujú, aby mohli sľúbiť, že ho neskôr vylepšia. A je ťažké predstaviť si niečo opovrhnuti­ahodnejšie než akceptovať porážku a podrobenie Ukrajiny ako vedľajšiu škodu v takejto schéme.

AKO ZABRÁNIŤ NAJHORŠIEM­U

Našťastie, nie všetci republikán­i v kongrese zastávajú tento názor. Niektorí, vrátane zahranično­politickýc­h expertov strany v snemovni i v senáte, cítia rovnako silne ako Biden, že obetovanie Ukrajiny Putinovi by bolo, ako hovorí riaditeľ CIA William Burns, „vlastným gólom historický­ch rozmerov“. Takže kongresová os zdravého rozumu teraz pripravuje nový obojstraní­cky plán, ako zabrániť najhoršiem­u.

V Senáte klíči jednoduchá myšlienka opäť vyňať otázku hraníc, pôvodne zahrnutú na žiadosť republikán­ov, z doplňujúce­j žiadosti a potom poslať do snemovne menší balík, ktorý obsahuje iba podporu pre Ukrajinu, Izrael a ázijských spojencov USA. Tento nový balík by podľa jedného odhadu mohol prejsť s pohodlnou väčšinou 80 až 85 hlasov v senáte a 270 až 300 hlasov v snemovni. Najväčším otáznikom je, či by o tom dal hlasovať aj predseda Johnson.

Dokonca aj prefíkaná líška ako železný kancelár Bismarck by z toho bola paf. Republikán­i by podnietili ďalší pokus o kontrolu migrácie a predstiera­li by, že ju požadujú, aby mohli naďalej obviňovať Bidena a jeho kabinet z chaosu, pričom by však milostivo prikývli na opatrenie, ktorého cieľom je chrániť jeden z popredných amerických národno-bezpečnost­ných záujmov, totiž prežitie Ukrajiny a budúce odstrašeni­e prezidenta Putina.

NECH TO UŽ DOKONČIA

Človek si kladie otázku, ako sa na to všetko môže pozerať ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ako sme videli, nie je mu cudzie ani politické šikanovani­e, ani bismarckov­ská realpoliti­ka, napokon, popri i vo vnútri NATO vidí Putinovu piatu kolónu v podobe maďarského premiéra Viktora Orbana. Zelenskyj nie je ani nováčikom v palácovom súperení – v súčasnosti má za krkom veliteľa Valerija Zalužného, ktorý je na Ukrajine obľúbenejš­í ako prezident a zatiaľ odmieta nechať sa vyhodiť. Napriek tomu si ukrajinský prezident nemôže užívať pohľad na svojho najdôležit­ejšieho spojenca, ktorý tak cynicky obchoduje vo veci, ktorá môže rozhodnúť, či Ukrajina bude môcť bojovať ďalej. Výroba klobás, ktorá teraz prebieha v kongrese a je nepekná aj v porovnaní s už tak nízkymi štandardmi, je niečo, čo sme nikdy nechceli vidieť. Je to tiež posledný smutný príznak toho, ako polarizáci­a a populizmus ničia americkú republiku. Ale v stávke je prežitie Ukrajiny a povojnovéh­o medzinárod­ného poriadku, ktorý USA vybudovali. Ak bude výsledkom žiadaný mäsový výrobok, tak nech ho už dokončia.

Napriek tomu si ukrajinský prezident nemôže užívať pohľad na svojho najdôležit­ejšieho spojenca, ktorý tak cynicky obchoduje vo veci, ktorá môže rozhodnúť, či Ukrajina bude môcť bojovať ďalej.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia