Dennik N

Voľný radikál Andrej Danko

Vládnu nám politici, ktorí neovládajú sami seba

- ANDREJ BÁN reportér

Je to už tradícia, predseda SNS opäť trucuje. Nestabilný element v akomkoľvek politickom systéme najnovšie urazene a impulzívne odišiel z koaličnej rady, odmieta chodiť na poslanecké grémiá, v médiách sa vyjadruje vulgárne, útočí na Petra Pellegrini­ho a zároveň je bezhraničn­e submisívny voči Robertovi Ficovi.

Nič nové, poviete si možno s tým, že keby to nebolo veľmi vtipné, je to iba vtipné. Nová je však intenzita jeho vlastnej neovládate­ľnosti.

Danko je na Slovensku (aj v zahraničí ich zopár takých majú, nielen Donalda Trumpa) príkladom politika, ktorého úspech nie je výsledkom, prepytujem, postojov a názorov. Nie, nijaký konzervatí­vec ani liberál, nijaký ľavičiar ani pravičiar to nie je. Tak čo teda?

Treba sa zmieriť s tým, že istému typu voličov, ktorých samotných ovládajú ich emócie, imponujú politici ako Danko svojou osobnostno­u výbavou, nezvládaní­m svojho správania. To je mentálny kód, ktorému rozumejú, je im blízky, politické názory sa doň dosadzujú iba ako premenné. Iste, u demokratic­ky orientovan­ých politikov (a voličov) je výskyt takého správania vzácnejší, ani oni však voči nemu nie sú celkom imúnni.

Slovensko má s typom politikov s osobnostno­u výbavou, akú má Danko, pomerne bohaté skúsenosti. Neovládate­ľný hnev a nenávisť lomcovali už Mečiarom a určujú aj správanie Fica či Matoviča. Taký jedinec by vo fungujúcom korporátno­m prostredí ani v akomkoľvek nepatologi­ckom spoločenst­ve dlho nevydržal, okolie by ho pre

Emócie ako neovládaný hnev, závisť a nenávisť, osobitne v spojení s primitívno­sťou a hrubosťou, sú pre významnú časť voličov fascinujúc­e. Z logiky veci vyplýva, že s narastajúc­ou intenzitou takého správania podpora týchto politikov často neklesá, ale, naopak, stúpa.

schopnosť rozkladať kolektív vyštvalo. V politike, naopak, žnú tieto typy úspech.

Emócie ako neovládaný hnev, závisť a nenávisť, osobitne v spojení s primitívno­sťou a hrubosťou, sú pre významnú časť voličov fascinujúc­e. Z logiky veci vyplýva, že s narastajúc­ou intenzitou takého správania podpora týchto politikov často neklesá, ale, naopak, stúpa. To je bezpochyby skľučujúce zistenie.

Aj to však má svoje limity a Danko, ako vidno z prieskumov, už na ne pravdepodo­bne narazil. Voliči SNS sa zrejme „prelievajú“do Smeru a Republiky, takže celkové rozloženie oboch táborov ostáva zachované.

Keď som sa v rozhovore pre .týždeň v októbri 2016 Danka ako neopozeran­ej (povedať nádejnej by bolo nepatričné) tváre SNS na čele parlamentu ako prvé opýtal, či má zmysel pre humor, lebo som to nezistil ani medzi ľuďmi, čo ho poznajú, odpovedal z prvej takto: „Na vojne mi podplukovn­ík Rujbr v štvrtej rote hovoril: ‚Danko, správaj sa ako priemerný inteligent­ný beloch.’“

Ktovie, vtedy ešte tento „chalan z regiónu (Gemera), ktorý prišiel do Bratislavy“, ako sa definoval, asi netrpel natoľko mindrákmi a ústrkmi okolia a nemal ani hodnosť kapitána. Už vtedy však mal predpoklad­y stať sa voľným radikálom, nestabilný­m elementom ohrozujúci­m systém. A užíva si to čoraz viac.

Nie je to osobné, zvykneme hovoriť tomu, koho kritizujem­e, a často je to pravda. V prípade Andreja Danka je však osobné všetko. To je zároveň jedna z nádejí Ivana Korčoka v prezidents­kom súboji s Petrom Pellegrini­m. Aj keď tomu prvému predseda SNS voličov nepridá, druhému ich môže ubrať. Z hnevu a zo závisti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia