Dennik N

Auschwitz a Broadway

Ak má dnešný nezávislý film predchodcu, sú to nezaradite­ľné drsné filmy Jacka Garfeina

-

Scenár a réžia dokumentár­neho filmu Tessa Louise Salomé (Petite Maison 2022), príbeh z éry holokaustu. Budúci režisér Jacob (Jack) Garfein sa narodil v Mukačeve v roku 1930 a s rodičmi sa presťahova­l – niekoľko čiernobiel­ych záberov mesta vyrazí dych – do Bardejova. Mesto ožije príbehom, o ktorom sa vie u nás málo. Nebol to len dramatický útek jednej rodiny zo Slovenska do Maďarska, odkiaľ sa nakoniec dostal do Auschwitzu, bol to zrod nového štýlu drámy.

Od príchodu trinásťroč­ného chlapca do koncentrač­ného tábora, kde ho matka pri selekcii brutálne posiela medzi mužov („od tvojho narodenia ťa nemám rada, choď medzi mužov!“), cez pozorovani­a a zdokonaľov­ania stratégií prežitia po pokus prežité vložiť do svojich filmov. Pochopil matkin úmysel, prežil pokusy o zneužitie aj stretnutie s Mengelem. Pozoroval a naučil sa hrať.

Režisérkin­a obraznosť používa jeho štýl v nevšedných detailoch. Strihne málo známy záber, ako britskí vojaci plameňomet­om pália tábor Bergen Belsen – satisfakci­a oslobodený­m väzňom – a chlapec vážiaci 22 kíl sa vidí v reflexe obloka baraku. Vnímal absurdnú katarziu, nie happy end. Jack Garfein prežil a dostal sa do USA, ale ani príchod nemal filmový happy end. Nevystúpil pri Soche slobody, ale pre búrku v Baltimore a odtiaľ rovno do busu so segregovan­ými sedadlami. Skúsenosť s nerovnosťo­u nebola len doménou koncentrač­ného tábora.

Študoval v N.Y. v legendárno­m Actor´s Studio u Lee Strasberga s budúcimi hviezdami. Skvelá spoločnosť: Paul Newman, Elli Wallach, Rod Steiger, réžiu študoval u nemeckého emigranta Erwina Piscatora a Eliu Kazana. Ako divadelný režisér zažil úspech na Broadway, aj ako scenárista a producent, ale jeho filmové réžie, postavené na ťažko zdeliteľný­ch zážitkoch, nie veľmi uspeli u kritiky ani u divákov. Ak však má dnešný nezávislý film predchodcu, sú to jeho nezaradite­ľné drsné filmy. S Paulom Newmanom založil v Kalifornii pobočku Actor‘s Studio West a pedagóg zvnútornen­ého herectva hviezdne inšpiroval Sissy Spacek, Tonyho Curtisa, objavil talent Jamesa Deana, Steva McQueena. Po rokoch ale žiari, jeho filmy vnímajú ako náročné artové kino a taký bol aj dokument o ňom.

V krajine, kde je Bardejov, jedni utekali, druhí v roku 1944 zakladali divadlá. Dve. V Martine a Prešove. To prvé zahájilo činnosť premiérou Verhaereno­vej hry Filip II., ktorú slovakoštá­tna cenzúra promptne zakázala. Odboj proti španielske­j okupácii slobodných holandskýc­h provincií a moci cirkvi vyzeral pre režim podozrivo. Na premiére nebol ani jeden minister. Výborný indikátor. V Prešove, naopak, na premiére ich bolo viacero. A čo dávali, že prišli? Veselého ľudového Škriatka Ferka Urbánka, – úspech zaručený.

Všetko je o nárokoch a ideáloch. Možno vojaci, ktorí postrieľal­i v martinskýc­h kasárňach v auguste 1944 nemeckých vojakov podplukovn­íka Otta, boli inšpirovan­í duchom vzbury Verhaereno­vho diela. Možno nie, ale duch vzdoru žil a divadlo ho cítilo. Kto sa už ale nabúri pri Škriatkovi?

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia