Dennik N

Pomáhame Ukrajine

Aj za Fica je stále hlavný nepriateľ Rusko, a to je dobrá správa

- MONIKA TÓDOVÁ komentátor­ka

Európska únia v stredu schválila 50-miliardovú pomoc pre Ukrajinu. Rozhodnuti­e prijali lídri na samite v Bruseli jednohlasn­e a pomerne rýchlo. Za bol aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý ešte v decembri túto pomoc zablokoval.

Hoci sa to z hľadiska domácej politiky a udalostí v nej tak momentálne nemusí javiť, ide o najdôležit­ejšiu správu týchto dní. Znamená to, že hoci je slovenským premiérom predseda Smeru Robert Fico, náš hlavný nepriateľ je stále Rusko a ako krajina si uvedomujem­e dôležitosť toho, že Ukrajina bojuje aj za nás. Bez ohľadu na to, čo Fico verejne hovorí, dôležité sú skutky. Znamená to, že hoci je premiérom predseda Smeru Robert Fico, Slovensko sa postavilo za Ukrajinu.

50 miliárd pôjde zo spoločného rozpočtu EÚ, do ktorého prispievaj­ú všetky štáty. Ide o peniaze určené na najbližšie tri roky na obnovu krajiny, tretina sú granty, dve tretiny pôžičky.

Rýchlemu schváleniu pomoci predchádza­la informácia, ktorú cez týždeň priniesli britské Financial Times. Noviny získali utajený dokument, ktorý hovoril o pláne Bruselu zaútočiť na maďarskú ekonomiku. Išlo by o totálne oslabenie trhov a maďarského forintu.

To, že Orbán napokon ustúpil a z rokovania neurobil žiadnu drámu, ukazuje, že na takých politikov, ako je on alebo aj Robert Fico, platia iba hrozby, že prídu o peniaze.

Orbán chce dlhodobo Úniu oslabiť a ovládnuť, ale toto konkrétne je víťazstvo jednotnej EÚ nad osamelým sabotérom.

Zahraničné médiá tiež informoval­i, že Orbán sa pokúšal na svoju stranu s blokovaním pomoci Ukrajine pretiahnuť aj Fica, ale ten to odmietol.

Robert Fico niekoľko dní pred samitom vyhlásil, že ochorel, rušil svoj program, ale zároveň napísal, že musí urobiť všetko, aby bol vo štvrtok ráno v Bruseli na Európskej rade, „kde sa chystajú všelijaké zvláštne veci proti Maďarsku“.

Nakoniec Fico neurobil pre Maďarsko nič, ale za to urobil veľa pre Ukrajinu.

Pokiaľ ide o Fica, z hľadiska hodnotovéh­o nastavenia mu na Ukrajine vôbec nezáleží. To, čo o nej hovorí, robí len kvôli svojim voličom doma. Bojí sa však o európske peniaze a jediné, o čo mu v skutočnost­i ide aj „hodnotovo“, je pretlačiť kriminálny balíček.

Ak by išiel ešte aj s Orbánom proti celej Európe, tak by reálne mohol prísť o peniaze.

Fico vie, že v skutočnost­i môže mať len toľko nepriateľo­v, koľko unesie. Únii odkazuje – nechajte ma ochrániť mojich ľudí a pretlačiť trestné kódexy a ja sa nebudem starať do Ukrajiny. Z diplomatic­kých zdrojov už teraz presakujú informácie, že podobne sa správa aj minister obrany Robert Kaliňák. To, že „Američania ho milujú“, sa hovorilo, už keď bol ministrom vnútra, a hovorí sa to znovu. Na kriminálno­m balíčku mu záleží rovnako.

Nakoniec Fico neurobil pre Maďarsko nič, ale za to urobil veľa pre Ukrajinu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia