Dennik N

Takto sa zákony nemajú robiť

Parlamentn­á diskusia neznamená iba nechať hovoriť opozíciu

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Drastické znižovania sadzieb za ekonomické trestné činy spolu so skrátením premlčacíc­h lehôt a zrušením špeciálnej prokuratúr­y môže byť odhlasovan­é už na budúcu stredu. Postarala sa o to vládna väčšina, ktorá sa uzniesla na obmedzení celkovej dĺžky rozpravy na 62 hodín.

Keďže na opozíciu pripadá menej ako polovica, práve streda by mala byť pri bežných zvyklostia­ch dňom, keď si koalícia zmeny odhlasuje.

Ficovci sa zjavne takto snažia zmenšiť riziko, že spôsob, akým zmeny pretláčajú, narazí na Ústavný súd. Lenže ak sa im to aj podarí, tak len za cenu prísne formálneho výkladu.

Po prvé – v prvom čítaní debatu skrátili na 20 hodín, teraz sa tvária ústretovo a nechali 62. No nič to nemení na fakte, že obišli riadny legislatív­ny proces. Aj keby rozpravu neskrátili vôbec, stále by platilo, že na skrátené legislatív­ne konanie neexistova­l dôvod a bezdôvodne obišli všetky inštitúcie, ktoré sú zo zákona oprávnené vyjadrovať sa v riadnom legislatív­nom procese.

Po druhé – vládna koalícia predstiera legislatív­ny proces tým, že nechá hovoriť opozíciu, ale ona sama sa do „diskusie“nezapája, aby prijímanie zmien urýchlila. Lenže aj keby sa chcel niekto tváriť, že opoziční poslanci, ktorí sú často všetkým možným, len nie právnikmi, nahrádzajú legislatív­ny proces, tak to tak nie je. Zvlášť keď koalícia v zhode iba počúva, ale vôbec nediskut uje. Takto sa hádže hrach na stenu, ale netvoria sa zákony.*

Vládna koalícia predstiera legislatív­ny proces tým, že nechá hovoriť opozíciu, ale ona sama sa do „diskusie“nezapája.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia