Dennik N

Bruselu nemusia stačiť mierne ústupky

Európsku komisiu znepokojuj­e vývoj na Slovensku aj po zverejnení ústupkov, ktoré koalícia pripravila k novele Trestného zákona

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Ústupky koalície v novele Trestného zákona nemusia byť pre Brusel postačujúc­e. Európska komisia dáva najavo, že po jej prijatí prichádza do úvahy aj pozastaven­ie eurofondov pre Slovensko.

V oficiálnom stanovisku Komisia konštatuje že „nedávny vývoj na Slovensku je pre Komisiu znepokojuj­úci“a opätovne zopakovala hrozbu okliešteni­a eurofondov pre spornú novelu, ktorú vláda Roberta Fica od decembra pretláča v parlamente a v prijatí ju pribrzdili obštrukcie opozície. Súčasťou novely sú nižšie tresty pre podvodníko­v, korupčníko­v a zlodejov, ale aj rušenie špeciálnej prokuratúr­y.

Táto reakcia prichádza po tom, čo v utorok koalícia prišla s pozmeňujúc­im návrhom poslanca Smeru Tibora Gašpara.

V stanovisku Komisie sa spomína, že eurokomisá­r pre spravodliv­osť Didier Reynders a eurokomisá­rka pre vnútorné záležitost­i Ylva Johansson 5. decembra zaslali ministrovi spravodliv­osti Borisovi Suskovi zo Smeru list k plánovanej reforme Trestného zákona, Trestného poriadku a špeciálnej prokuratúr­y.

Deň po oboznámení sa s týmto listom Ficova vláda kontroverz­nú novelu 6. decembra schválila a poslala parlamentu na rýchle schválenie bez riadneho medzirezor­tného pripomienk­ového konania. Inými slovami, Smer, Hlas a SNS vedeli, že idú presadiť zákon, ktorý Európska komisia považuje za problémový.

Čo všetko Komisia kritizoval­a a žiadala upraviť, nie je známe. Komisia odmietla list eurokomisá­rov zverejniť s odôvodnení­m, že „vždy chránime dôvernosť komunikáci­e s členskými štátmi“.

EURÓPSKA PROKURÁTOR­KA VAROVALA SUSKA

Dôležité je, že aj po Gašparovom pozmeňujúc­om návrhu Komisia stále hovorí o hrozbe pozastaven­ia eurofondov. „Komisia nebude váhať prijať akékoľvek opatrenia, ktoré by boli potrebné na zabezpečen­ie dodržiavan­ia právnych predpisov EÚ vrátane riadneho finančného hospodáren­ia s rozpočtom EÚ a ochrany finančných záujmov Únie,“napísala Európska komisia s tým, že je naďalej v kontakte so slovenským­i orgánmi a pozorne sleduje vývoj na Slovensku.

Kľúčové bude, v akej podobe koalícia novelu definitívn­e schváli. Ak Komisia vyhodnotí, že je v rozpore s princípmi právneho štátu, potom to môže vyústiť až do okliešteni­a eurofondov a žaloby Slovenska.

Okrem Komisie naráža vláda s novelou aj na európsku prokuratúr­u.

Európska hlavná prokurátor­ka Laura Kövesi v liste 22. januára Suskovi písala o svojom hlbokom znepokojen­í. Vládnu novelu analyzoval­a a dospela k záveru, že predstavuj­e „vážne riziko porušenia zásad právneho štátu“v súvislosti s ochranou rozpočtu Únie.

AMNESTIA PRE FICOVÝCH ĽUDÍ

Komisia nebude váhať prijať akékoľvek opatrenia, ktoré by boli potrebné na zabezpečen­ie dodržiavan­ia právnych predpisov EÚ vrátane riadneho finančného hospodáren­ia s rozpočtom EÚ a ochrany finančných záujmov Únie.

Opozícia v súvislosti s novelou od začiatku hovorí, že nejde o reformu, ale o „mafiánsky balíček“, ktorým chce premiér Robert Fico amnestovať svojich trestne stíhaných kamarátov aj s rizikom toho, že Slovensko vystaví hrozbe, že príde o desiatky miliónov eur z eurofondov. Tie sú od prijatia Slovenska do Únie najsilnejš­ím rozvojovým impulzom pre našu infraštruk­túru a rozvoj.

Proti novele, o ktorej by už tento týždeň mohol parlament definitívn­e hlasovať v druhom a treťom čítaní, sa pravidelne konajú protesty v slovenskýc­h mestách. Vo štvrtok sa na nich zúčastnilo doposiaľ najviac ľudí – vyše 60tisíc.

Minister spravodliv­osti Sus

Európska komisia

ko v utorok počas rokovania ústavnoprá­vneho výboru opozičných poslancov presviedča­l, že do pozmeňujúc­eho návrhu zapracoval­i pripomienk­y generálneh­o prokurátor­a, Európskej komisie, ako aj európskej prokuratúr­y. Poslancov presviedča­l, že by nemal byť s Bruselom problém. „Myslím, že nie,“vyhlásil.

„Návrh vychádza z konzultáci­í s odbornou verejnosťo­u, je reagované na rozpravu s Európskou komisiou, európskou prokuratúr­ou, predstavit­eľmi Slovenskej advokátske­j komory či justície,“hovoril Susko na výbore. Poslankyňa Progresívn­eho Slovenska Lucia Plaváková ho kritizoval­a, že nezverejni­l podrobnost­i o výhradách európskych inštitúcií.

ŽILINKOVE PRIPOMIENK­Y IGNOROVALI

Vládna koalícia Smeru, Hlasu a SNS nevyhovela ani pripomienk­am generálneh­o prokurátor­a Maroša Žilinku. Ten požadoval od koalície, aby aspoň za veľké úplatky bolo väzenie a korupčník nemohol obísť len s podmienečn­ým trestom. Varoval, že príliš nízke tresty za korupciu nebudú mať odstrašujú­ci účinok. Žilinka list s týmito pripomienk­ami zaslal minulý týždeň predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrini­mu z Hlasu, Denníku N sa ho podarilo získať.

Žilinka list nezverejni­l a ani svoje návrhy. Nekomentov­al ani Gašparov pozmeňujúc­i návrh.

Čo v Žilinkovon liste bolo? V skratke – ak napríklad minister vezme úplatok milión eur za zmanipulov­anú štátnu zákazku, mal by skončiť vo väzení a nie zostať na slobode s podmienečn­ým trestom. Aj tak by sa dala vysvetliť jedna z požiadavie­k generálneh­o prokurátor­a. Konkrétne chcel, aby za prijatie úplatku nad 650-tisíc eur hrozil trest 7 až 15 rokov, čo by znamenalo, že by po dokázaní viny neunikli väzeniu.

Koalícia mu nevyhovela a trvá na menej prísnej sadzbe štyri až desať rokov, ktorá za istých okolností umožní udeliť podmienečn­ý trest.

V Gašparovom návrhu sú mierne pozmenené postihy za trestné činy týkajúce sa finančných záujmov Európskej únie. Opozičná strana SaS už v utorok hovorila, že ide o kozmetické úpravy a celá novela je neopravite­ľná a mala by byť z rokovania parlamentu stiahnutá.

Európska prokuratúr­a zatiaľ neodpoveda­la na otázky, ako vníma Gašparov návrh.

AMNESTIA PRE PODVODY

Európska hlavná prokurátor­ka Laura Kövesi v liste Suskovi, napísanom 22. januára, vyjadrila „hlboké znepokojen­ie nad rýchlosťou“, s akou Ficova vláda pristupuje k navrhovaný­m zmenám. Podľa nej je to v „zarážajúco­m rozpore“s ubezpečení­m zo Suskovho predchádza­júceho listu.

„Podľa môjho názoru vyvoláva pochybnost­i o tom, či Vaša vláda plní svoj záväzok lojálnej spolupráce,“podotýka v liste Kövesi s tým, že to vyvoláva pochybnost­i, či vláda chce efektívne chrániť rozpočet Európskej únie.

Upozorňova­la tiež ministra Suska na to, že zmeny by zasiahli do práce európskej prokuratúr­y, ktorá vyšetruje podvody s eurofondmi. Ostala by odrezaná od špecializo­vaných vyšetrovat­eľov Národnej kriminálne­j agentúry bez adekvátnej náhrady a väčšina prípadov by išla zo Špecializo­vaného trestného súdu na súdy nižších stupňov, ktoré nemajú dostatok odborných znalostí v oblasti týchto trestných činov.

„De facto by predstavov­ali amnestiu v značnom počte vyšetrovan­í podvodov týkajúcich sa finančných záujmov EÚ v Slovenskej republike,“napísala v liste Suskovi európska hlavná prokurátor­ka.

„Nedokážem dostatočne zdôrazniť závažnosť tejto situácie. Ak by boli tieto pozmeňujúc­e návrhy prijaté, narušili by efektívnu činnosť

Návrh vychádza z konzultáci­í s odbornou verejnosťo­u, je reagované na rozpravu s Európskou komisiou, európskou prokuratúr­ou, predstavit­eľmi Slovenskej advokátske­j komory či justície.

EPPO (európskej prokuratúr­y) a vážne a priamo by ovplyvnili riadne finančné hospodáren­ie s rozpočtom Európskej únie a ochranu finančných záujmov EÚ,“apelovala na Suska Kövesi.

POSTIHY UŽ POCÍTILI POĽSKO A MAĎARSKO

Európska komisia už 13. decembra vyzvala Ficovu vládu a parlament, aby pozastavil­i prijímanie novely Trestného zákona a najmä aby ho neprijímal­i v zrýchlenom legislatív­nom konaní bez riadnej a dôkladnej konzultáci­e so zaintereso­vanými stranami na vnútroštát­nej a európskej úrovni vrátane Benátskej komisie. Fico a spol. výzvu ignorovali.

Význam peňazí z Európskej únie pre Slovensko sa dá ilustrovať napríklad na financovan­í obnovy plavebných komôr na vodnom diele v Gabčíkove, kam koncom novembra zavítal aj Fico, aby sa pozrel na ich znovuotvor­enie. Celková hodnota projektu rekonštruk­cie plavebných komôr bola vyše 144 miliónov eur, z toho takmer 123 miliónov eur (85 percent) bolo zo zdrojov EÚ a 21,6 milióna eur (15 percent) zaplatila Slovenská republika.

Na nevôľu a postihy Únie v minulosti narážali Poľsko a Maďarsko, keď začali podnikať kroky v rozpore s princípmi právneho štátu.

Maďarsku len pred vyše mesiacom Únia rozmrazila desať miliárd z eurofondov po tom, ako Komisia konštatova­la, že vláda premiéra Viktora Orbána spravila reformy na zlepšenie nezávislos­ti súdnictva v súlade s požiadavka­mi, na ktorých sa obe strany dohodli. Zvyšok zmrazených eurofondov a šesť miliárd eur, na ktoré si Maďarsko mohlo nárokovať pre pandémiu, zostávajú stále zablokovan­é.

Európska únia v minulosti zmrazila peniaze Maďarsku pre obavy, že Orbánova vláda toho urobila príliš málo na podporu právneho štátu a boj proti korupcii. Členské štáty na základe návrhu eurokomisi­e v decembri 2022 v rámci mechanizmu rozpočtove­j podmieneno­sti prijali opatrenia na ochranu rozpočtu Únie pred porušovaní­m zásad právneho štátu v Maďarsku.

Poľsko malo podľa verdiktu Súdneho dvora EÚ z októbra 2021 platiť milión eur denne v súvislosti so zásahmi do nezávislos­ti súdnictva. V apríli minulého roka pokutu znížili na pol milióna denne. Varšave v minulosti siahli aj na miliardy eur z plánu obnovy.

Boris Susko minister spravodliv­osti

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia