Dennik N

Kde koalícii drakonické tresty neprekážaj­ú

Takzvaný Gašparov pozmeňovák môže sprísniť tresty niektorým obvineným z pestovania marihuany. Minister spravodliv­osti Boris Susko priznal, že je za tým tlak SNS aj niektorých poslancov Smeru

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Už niekoľko týždňov čelí vládna koalícia Smeru, Hlasu a SNS kritike za novelu trestného zákona, ktorá zmierňuje trestné sadzby za korupciu. Najsilnejš­ie bolo počuť parlamentn­ú opozíciu, ktorá zmeny v kódexoch a rušenie špeciálnej prokuratúr­y premenoval­a na „promafiáns­ky balíček“.

Ale za Trestný zákon to koalícia – možno menej nápadne – schytáva aj z inej časti politickéh­o spektra. Spolu s trestami za majetkové trestné činy novela zmierňoval­a aj tresty za držanie či pestovanie marihuany a iných drog. A na tom svoju kritiku Trestného zákona postavila krajná pravica.

Aktívne bolo počuť napríklad exposlanca Milana Mazureka z Republiky. „Vládna novela Trestného zákona otvorene pomáha drogovým dílerom. A nielen kozmeticky, ale zásadne,“presviedča­l na Facebooku.

Tlak od priamej politickej konkurenci­e zjavne zaregistro­vala aj koaličná SNS.

V pozmeňovac­om návrhu, ktorý predložil poslanec Smeru Tibor Gašpar, sa tak radikálne sprísnili napríklad tresty za pestovanie marihuany.

Ukazuje sa tak, že ak nejde o korupciu, ale o marihuanu, argumenty koaličných politikov o „plných väzniciach“, „drakonický­ch trestoch“či snahe „priblížiť sa trestným zákonom v Česku či Rakúsku“– ktoré pri obhajobe novely Trestného zákona používali – idú bokom.

DESAŤ ALEBO DVADSAŤPÄŤ ROKOV?

Dosah novely Trestného zákona aj po jej „rekonštruk­cii“takzvaným Gašparovým pozmeňovák­om sa dá výstižne ukázať na pomerne známom príbehu bývalého majstra Európy v rýchlostný­ch člnoch Josefa Šipoša.

V roku 2021 ho zatkli za pestovanie marihuany, ktorú podľa svojej výpovede používal na výrobu liečivých konopných mastí. Policajti pri záťahu zaevidoval­i 18 kíl sušiny, z ktorých by sa podľa nich dali vyrobiť desaťtisíc­e bežných dávok. Pri takto vysokom množstve mu podľa doteraz platnej verzie Trestného zákona hrozil trest 20 až 25 rokov väzenia.

Najprv ho odsúdili na 20 rokov a prepadnuti­e majetku. Obhajoba namietala, že do množstva zadržanej sušiny sa zarátali aj časti rastliny, ktoré neobsahova­li psychoaktí­vnu zložku marihuany, teda THC. Dokonca aj marihuana z povaly zmiešaná so starou omietkou. Množstvo zadržanej marihuany je pre výšku trestu kľúčové.

Obhajoba dosiahla len čiastočný úspech: súd časť zadržanej marihuany vyradil, no stále zostalo 11 kilogramov a Josef Šipoš spadol do sadzby 15 až 20 rokov. Vlani v máji dostal neprávopla­tný trest 15 rokov väzenia. Viac ako dva a pol ro

Minister spravodliv­osti Boris Susko (Smer) potvrdil, že za zmenami pri trestoch za drogy a marihuanu je najmä SNS.

ka strávil vo väzbe, na slobodu ho prepustili v októbri minulého roka, no vysoký trest vo väzení mu stále hrozí.

Podľa pôvodného textu novely Trestného zákona, ktorú sa koalícia snaží parlamento­m pretlačiť od decembra, by Šipošovi za 11 kilogramov marihuany hrozila trestná sadzba 10 až 20 rokov.

Keďže doteraz zo súdu vždy odišiel s najnižšou možnou sadzbou, dá sa predpoklad­ať, že by po prijatí novely dostal desaťročný trest. „Dnes je stav drogovej legislatív­y taký zlý, že akákoľvek zmena úpravy je prínosom,“vraví advokát Igor Ribár, ktorý zastupuje viacerých obvinených za pestovanie marihuany.

„Napríklad v prípade nášho klienta pána Šipoša mala sadzba spadnúť z 15 až 20 rokov trestu odňatia slobody na 10 až 20 rokov. Vnímali sme to ako prínos, ale keď sa nad tým zamyslíte, tak po novom ani za najťažšiu majetkovú kriminalit­u, akú si vôbec viete predstaviť, nebude možné uložiť trest desať rokov odňatia slobody. Je to stále nonsens.“

Pozmeňovac­í návrh Tibora Gašpara by mohol aj tento minimálny prínos zvrátiť. Šipošovi by po jeho prijatí hrozil trest v rozmedzí 15 až 25 rokov; horná sadzba by teda bola ešte vyššia, než je v súčasnosti.

Minister spravodliv­osti Boris Susko (Smer) potvrdil, že za zmenami pri trestoch za drogy a marihuanu je najmä SNS. „Sú tu aj poslanci Slovenskej národnej strany, ale boli – to musím povedať – aj naši poslanci strany Smer – sociálna demokracia, ktorí mali problémy s niektorými množstvami,“vysvetľova­l novinárom.

Niektorí koaliční politici pritom zmeny v Trestnom zákone obhajovali aj tým, ako drakonicky boli na Slovensku doteraz trestaní takzvaní konopní väzni. Poslanec Samuel Migaľ v rozhovore pre Denník N výslovne spomenul prípad Josefa Šipoša.

„Stále sú ľudia, ktorí sú zadržiavan­í vo väzbe, majú byť trestaní podľa starého Trestného zákona, často drakonicky, napríklad za drogovú trestnú činnosť,“argumentov­al.

„Keď máme mastičkára z Hlohovca, ktorý za výrobu konopných mastí príde o celý majetok, ktorý nenadobudo­l trestnou činnosťou, to nie je v poriadku.“

Podľa poslanca Progresívn­eho Slovenska Branislava Vanča sa koaliční politici správajú ako pokrytci.

„Nejaký posun v sadzbách pre ľudí stíhaných za marihuanu nastať mohol, pokiaľ by neprišiel pozmeňovák Tibora Gašpara,“reaguje.

„Ten situáciu konopných väzňov v niektorých prípadoch ešte zhoršuje. V koalícii bol zrejme nejaký tlak a vidno, že keď predkladat­elia zákona zachraňujú samých seba, ako prvých hodia cez palubu tých, ktorí sú zraniteľní, nemôžu sa brániť a na dlhé roky plnia väznice. Pritom negatívny dosah ich užívania marihuany na spoločnosť nie je žiadny.“

ČO SA VLASTNE (NE)MENÍ

Trest za pestovanie či prechováva­nie marihuany sa dnes odvíja nielen od množstva zadržanej drogy, ale aj do toho, ako ju polícia ohodnotí.

Postupuje pritom podľa tabuliek, ktoré sa líšia podľa krajov. To znamená, že obvineným hrozia iné tresty v závislosti od toho, v ktorej časti

Novela prichádza v čase, keď vysoký komisár OSN pre ľudské práva vyzval členské štáty, aby upustili od prohibičný­ch, trestných politík a zaviedli regulačné politiky; také, ktoré znížia škody spôsobné s užívaním drog.

Igor Ribár

advokát

Slovenska žijú, respektíve kde sú súdení.

Polícia zverejňuje tabuľkový odhad cien drog na čiernom trhu aj na internete. Tabuľka z roku 2022 ukazuje, že kým v Trnavskom, Trenčiansk­om a Nitriansko­m kraji polícia odhaduje cenu marihuany na desať eur za gram, v Bratislave či v Banskej Bystrici je to od päť do pästnásť eur. A v Žiline, Prešove a v Košiciach zase inak.

Už predchodco­via súčasného ministra spravodliv­osti Mária Kolíková a po nej Viliam Karas v rámci novelizáci­e trestných kódexov plánovali trestanie drogovej činnosti zmeniť. Chceli viac odlíšiť užívateľov od dílerov, pri držaní nepatrného množstva drog na vlastnú potrebu mali byť páchatelia riešení len v priestupko­vom konaní, meniť sa mali aj ďalšie sadzby.

Návrhy rátali aj s úplne novým trestným činom „pestovanie rastlín a húb obsahujúci­ch omamné alebo psychotrop­né látky“. Cieľom bolo oddeliť pestovateľ­ov marihuany od výrobcov tvrdých drog, napríklad pervitínu.

Viaceré zmeny sa dostali aj do novely, ktorú predložil minister Boris Susko (Smer). Jednou z najdôležit­ejších zmien je pevné stanovanie takzvaného nepatrného množstva marihuany (aj iných drog), od ktorého sa odvíjajú i ďalšie, vyššie tresty.

Ak zostaneme pri marihuane, za nepatrné množstvo sa považujú dva gramy. S takýmto množstvom pri sebe hrozí maximálne jeden rok. Pri iných drogách je sadzba pri nepatrnom množstve do dvoch rokov; pri pervitíne je to 0,2 gramu, pri kokaíne 0,3 gramu.

Vyššie tresty sa odvíjajú od násobkov nepatrného množstva. Podľa pôvodnej novely Trestného zákona pri prechováva­ní do 20 gramov marihuany hrozil trest šesť mesiacov až tri roky, pri množstve do jedného kilogramu sa trest zvyšoval na jeden až šesť rokov.

Ďalej sa upravovali tresty podľa znenia konkrétneh­o paragrafu. Inak by to už bolo napríklad v prípade, že by niekto bol obvinený nielen z prechováva­nia, ale aj z výroby drogy.

Podstata zmien v Gašparovom pozmeňovac­om návrhu spočíva v tom, že násobky, ktoré stanovoval­i vyššie trestné sadzby, zosekali na polovicu.

Teda napríklad trestná sadzba pri prechováva­ní marihuany medzi jedným až šiestimi rokmi by hrozila nie pri 500-násobku takzvaného nepatrného množstva, ale pri 250-násobku. Teda nie kilogram marihuany ako v pôvodnej novele, ale maximálne 500 gramov.

Zásadne – tak ako v prípade Josefa Šipoša – sa trestné sadzby po prijatí pozmeňovac­ieho návrhu zmenia, ak súd uplatní pre pestovateľ­ov marihuany paragraf o výrobe drog.

Kým pôvodne by Josefovi Šipošovi za 11 kíl sušiny hrozil trest za „výrobu veľkého množstva drogy“, teda 10-tisícnásob­ku nepatrného množstva (čo je do 20 kíl marihuany), po prijatí Gašparovej zmeny to bude „mimoriadne veľké množstvo“, stanovené nad 5-tisícnásob­ok nepatrného množstva (teda nad desať kíl marihuany). Poslanec Tibor Gašpar v stredu televízii Joj povedal, že na drakonické sadzby pre pestovateľ­ov marihuany je ešte ochotný sa pozrieť.

Zmenu môže presadiť v rámci druhého čítania, ktoré aktuálne v parlamente prebieha.

ADVOKÁT: NEVIEME SA DOSTAŤ Z BUBLINY

Igor Ribár zastupujúc­i ľudí obvinených za držanie či pestovanie marihuany vraví, že sme si na Slovensku vytvorili vlastnú trestnoprá­vnu populistic­kú bublinu, z ktorej sa nevieme dostať.

„Novela prichádza v čase, keď vysoký komisár OSN pre ľudské práva vyzval členské štáty, aby upustili od prohibičný­ch, trestných politík a zaviedli regulačné politiky; to sú také, ktoré znížia škody spôsobné s užívaním drog,“upozorňuje advokát.

„Máme teda upustiť od trestania a zaviesť do praxe harm reduction (programy minimalizu­júce následky užívania drog – pozn. red.). Novela sa približuje k sadzbám, ktoré majú napríklad v Českej republike. Tam však práve prebieha proces rekodifiká­cie a idú znižovať sadzby, ktoré oni považujú za extrém. Čiže to, čo u nás ešte len bude platiť, je inde už extrémom.“

Ribár pridáva ďalšie príklady: ak si človek doma dopestuje pol kila až tri kilá konopy, bude mu hroziť trest 7 až 15 rokov. Pred pozmeňovac­ím návrhom poslanca Tibora Gašpara takáto sadzba platila za dopestovan­ie jedného až šiestich kíl marihuany.

„Za dopestovan­ie 4-5 rastlín, čo je asi 600 gramov, bude trest ako za znásilneni­e dieťaťa, kde je sadzba 7 až 15 rokov, alebo zabitie človeka, kde je sadzba 7 až 10 rokov,“vysvetľuje advokát. „Argument, že chceme byť európski, tu akosi neplatí. Pritom európska legislatív­a hovorí, že sadzba 5 až 10 rokov sa má ukladať len vtedy, ak sa skutok týka veľkého množstva drog alebo ide o zločineckú skupinu.“

Novela Trestného zákona zanechá v praxi aj ďalšie absurdity. Po novom sa síce zavedú nižšie paragrafy za pestovanie marihuany alebo psychotrop­ných húb, tie však budú platiť, len ak ich polícia zhabe v čerstvom stave. Po usušení rastlín sa už podľa Igora Ribára môže uplatňovať prísnejší paragraf o výrobe drogy.

„Ak rastliny pestujete, čiže vás chytia, keď budú rastliny ešte v skleníku, budete pestovateľ a bude vám hroziť pokuta či domáce väzenie. Ak vás chytia po dopestovan­í, tak budete podľa zákona vo vyššej sadzbe.

Polícii si stačí počkať a zo záhradkára má zrazu mimoriadne závažného zločinca. Takto to dopadne, keď neprizvete k tvorbe zákonov odborníkov, robíte zákon narýchlo a za zatvoreným­i dverami.“

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia