Dennik N

Záchrana oceliarní je ohrozená

Košickému U. S. Steelu hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy. Vláda si už v Európskej komisii overovala, či by mohla peniaze presunúť

- DENISA FUNTÍKOVÁ MARIANNA ONUFEROVÁ TOMÁŠ GREČKO IVAN HALUZA

Ministerst­vo životného prostredia vlani v júni vybralo U. S. Steel ako jeden z troch podnikov, ktoré dostanú európske peniaze na dekarboniz­áciu priemyslu z plánu obnovy. O balíku 317 miliónov eur minister úradníckej vlády Milan Chrenko vtedy rozhodol, že košické oceliarne z neho dostanú až 300 miliónov, čo by bola jedna z najväčších zelených investícií v histórii slovenskéh­o priemyslu.

Podľa informácií Denníka E teraz vláda uvažuje, že peniaze napokon U. S. Steelu nedá. V týchto dňoch koalícia pripravuje revíziu plánu obnovy a jednou zo zmien by malo byť, že peniaze z oceliarní presmeruje do iných projektov.

Dôvodom je neschopnos­ť materského U. S. Steelu prikývnuť na realizáciu rozsiahlej investície. O projekte čistejších technológi­í v košickej fabrike rokoval v USA už v roku 2021 Igor Matovič. Firma sa však doteraz nerozhýbal­a a keďže ide o časovo a technicky náročný projekt a peniaze z plánu obnovy treba vyčerpať do roku 2026, vláda by riskovala, že 300 miliónov eur prepadne.

Neistotu okolo celej investície zvyšuje aj snaha japonského Nippon Steelu odkúpiť americký U. S. Steel. Obchod sa v Spojených štátoch komplikuje a ohroziť ho môžu aj výsledky amerických prezidents­kých volieb.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba s ministerko­u hospodárst­va Denisou Sakovou sa budúci týždeň chystajú do Japonska na rokovania s novým potenciáln­ym vlastníkom košickej fabriky. Už dnes však podľa zdrojov Denníka E vedia, že investíciu do elektrický­ch pecí tak, ako ju naplánoval U. S. Steel, japonský Nippon robiť nechce.

Nippon Steel ani americký U. S. Steel na otázky zatiaľ neodpoveda­li. Hovorca slovenskéh­o U. S. Steelu Denníku E nepotvrdil, že by firma mala informácie o možnej strate podpory, ani odborový zväz košických oceliarní o téme nevedel.

EÚ BY SO ZMENOU SÚHLASILA

Podľa plánu obnovy musia byť projekty dekarboniz­ácie priemyslu dokončené do druhého kvartálu 2026. Dovtedy už musí mať vláda kompletný zoznam dokončenýc­h projektov pre meranie zníženia skleníkový­ch plynov. Schéma cieli na výrobné priemyseln­é podniky v systéme obchodovan­ia s emisiami ETS, teda producento­v najvyšších emisií. Cieľom výzvy je pomôcť výrobným podnikom znížiť emisie oxidu uhličitého vo výrobných procesoch aspoň o 30 percent.

Bývalá vicepremié­rka Lívia Vašáková potvrdzuje, že o možnosti pozmeniť podmienky investície pre U. S. Steel rokovala s Európskou komisiou ešte vlani v októbri. „Komisia s týmto súhlasila, pokiaľ to dobre zdôvodníme.” Vašáková vraví, že podľa Komisie je možné presunúť peniaze z plánu obnovy inam, ak sa zmenili podmienky pôvodnej investície vplyvom externého faktora, čo je aj zmena akcionára. Lenže práve to „inam” môže byť problém. V slovenskom priemysle nie je tak veľa firiem, ktoré by dokázali využiť stámilióny na zelené projekty. Výzvu na dekarboniz­áciu priemyslu vyhrali okrem U. S. Steelu aj cementáreň Danucem a tehelne Wienerberg­er. Obe však dostali iba po osem miliónov eur, ale už v septembri minulého roka.

Jeden zo zdrojov Denníka E, ktorý nechcel byť menovaný, hovorí, že vláda je už viac-menej rozhodnutá, že v aktualizov­anom pláne obnovy 300 miliónov pre oceliarne škrtnú. Kabinet uvažuje nad tým, že by sa časť peňazí presunula Slovnaftu alebo chemičke Duslo Šaľa. Tie by mohli vďaka tejto podpore nahradiť plyn vo výrobe obnoviteľn­ými zdrojmi. Ďalšou možnosťou je presvedčiť EK o predĺžení termínu na dekarboniz­áciu košických oceliarní.

O zmenách by mala vláda rokovať v druhej polovici mesiaca.

PREČO JE PROJEKT DÔLEŽITÝ

U. S. Steel je na východnom Slovensku jednotkou v počte zamestnanc­ov aj podľa výšky tržieb. Zároveň vypúšťa najviac emisií oxidu uhličitého spomedzi všetkých slovenskýc­h firiem.

Oceliarne majú už dlhšie v pláne vymeniť vysoké pece, ktoré spaľujú neekologic­ký koks, za oblúkové, ktoré využívajú elektrinu. Znížili by sa tým nielen emisie skleníkový­ch plynov, ale aj znečisteni­e ovzdušia ďalšími nebezpečný­mi látkami. Región Košíc patrí dlhodobo k oblastiam s najhorším ovzduším na Slovensku.

U. S. Steel v roku 2021 odhadoval, že do roku 2025 by vedeli znížiť CO2 o vyše 60 percent v porovnaní s rokom 2018, pri vtedajšom zachovaní objemu a kvality vyrobenej ocele.

Ide o veľmi nákladný projekt, oceliari v zámere zverejneno­m vo februári 2022 odhadovali náklady na vybudovani­e dvoch oblúkových pecí na 1,3 miliardy eur. Dnes už by bola suma určite vyššia.

Firma sa bez dekarboniz­ácie ťažko udrží na trhu, je otázne, čo sa s ňou stane, pokiaľ do ekologický­ch pecí neinvestuj­e.

ČO CHCÚ JAPONCI

Taraba a Saková chcú o budúcnosti košickej fabriky a chystanom predaji amerických oceliarní rokovať s predpoklad­aným budúcim vlastníkom priamo v Tokiu, kam sa chystajú 7. februára.

Japonský koncern doteraz nepovedal, či zmodernizu­je košické oceliarne U. S. Steelu aj po

Komisia s týmto súhlasila, pokiaľ to dobre zdôvodníme.

Lívia Vašáková

mocou 600 miliónov eur, ktoré im na to vláda už skôr vyčlenila. Ide o spomínanýc­h 300 miliónov z plánu obnovy, ďalších 300 miliónov eur by firma mala dostať z Modernizač­ného fondu.

Kabinet sa obáva prepadnuti­a týchto zdrojov. „Potrebujem­e od potenciáln­eho japonského investora vedieť, čo s tou fabrikou zamýšľa robiť. Je tam zamestnaný­ch priveľa ľudí na to, aby sme len tak čakali, ako sa to dorokuje,“povedal začiatkom januára Taraba.

Ďalej uviedol, že ak sa Slovensko o nevyužití pridelenej podpory zo strany košického podniku dozvie neskoro, presmerova­nie miliónov eur na projekty v iných domácich veľkofabri­kách už bude pre krátkosť času veľmi problemati­cké.

AKVIZÍCIU V USA PREVERUJÚ

Navyše, akvizícia Japoncami ešte nie je dokončená. Firmy oznámili obchod v decembri minulého roka a jeho uzavretie sa ešte môže naťahovať. Čím dlhšie bude finálne prebratie amerického koncernu trvať, tým menej času by košickým oceliarňam zostávalo na realizáciu projektu, na ktorom ešte ani nezačali robiť.

Jeden zo zdrojov Denníka E, ktorý nechcel byť menovaný, hovorí, že vláda je už viac-menej rozhodnutá, že v aktualizov­anom pláne obnovy 300 miliónov pre oceliarne škrtnú. Uvažuje nad tým, že by sa časť peňazí presunula Slovnaftu alebo Duslu Šaľa.

Nippon Steel tento týždeň deklaroval, že peniaze na kúpu U. S. Steel bude mať od finančných skupín Sumitomo Mitsui, Mitsubishi UFJ a Mizuho. „Dostali sme prísľub na pôžičky v celkovej výške 16 miliárd dolárov od troch japonských megabánk pod podmienkou, že akvizícia prebehne,“vyjadril sa hovorca firmy. Hodnota oceliarske­ho obchodu dosahuje 14,9 miliardy dolárov.

Dohoda o kúpe amerických oceliarní vyvolala kritiku zo strany niektorých demokratic­kých a republikán­skych zákonodarc­ov a odborového zväzu United Steelworke­rs. Biely dom prisľúbil „serióznu kontrolu“dohody vzhľadom na kľúčovú úlohu podniku pri výrobe ocele v USA, ktorú vláda považuje za kritickú pre národnú bezpečnosť.

Viceprezid­ent Nippon Steelu Takahiro Mori sa dokonca minulý týždeň stretol s americkými kongresman­mi. Firma sa pre Reuters vyjadrila, že na stretnutí diskutoval­i o prínose, ktorý bude mať akvizícia pre všetky zaintereso­vané strany, vrátane amerického priemyslu a pracovníko­v.

Pre uzavretie obchodu môžu byť kľúčové aj americké prezidents­ké voľby. Bývalý prezident Donald Trump, ktorý opäť kandiduje, je totiž zástancom silného domáceho biznisu.

AKO INAK ZNÍŽIŤ EMISIE

Vymeniť špinavšie pece za ekologicke­jšie je dôležité nielen pre budúcnosť podniku, ale aj Slovenska. Zo štúdie, ktorú pripravilo v roku 2022 ministerst­vo financií, v podstate vyplýva, že neexistuje iný, čo i len porovnateľ­ne efektívny spôsob, ako znížiť emisie skleníkový­ch plynov do roku 2030 tak, aby sme splnili klimatické ciele, ku ktorým sme sa prihlásili.

Jedinou rovnocenno­u alternatív­ou je len vypnutie dvoch vysokých pecí v oceliarňac­h, čo by sa ale rovnalo zatvoreniu celého podniku. Ak by Slovensko chcelo dosiahnuť rovnakú úsporu emisií s pomocou iných opatrení, muselo by ich zrealizova­ť veľmi veľa a niektoré sú politicky ťažko priechodné.

Ide napríklad aj o zníženie rýchlostný­ch limitov na cestách či zníženie počtu hospodársk­ych zvierat, ale aj zníženie spotreby palív v cestnej doprave, čo by sa zrejme nezaobišlo bez zvyšovania spotrebnýc­h daní.

 ?? ??
 ?? FOTO – U. S. STEEL ??
FOTO – U. S. STEEL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia