Dennik N

Skúste niekedy skočiť nahí do jazera

Fotografka Viki Kollerová vytvára vizuálne podmanivé obrazy súznenia s krajinou. Je to podnetné uvažovanie o čase a smrteľnost­i v 21. storočí

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Keď začala intenzívne­jšie fotiť, založila si blog. Nazvala ho A Girl Who Likes to Disappear / Dievča, ktoré sa rado stráca a prezentova­la tam svoju tvorbu.

„Raz som na túto vetu narazila pri vyhľadávan­í môjho mena na internete – bol to titulok k článku o mojej tvorbe. Veľmi ma vystihol, bolo ľahké sa s ním stotožniť,“vysvetľuje Viki Kollerová.

Odvtedy uplynulo už dosť veľa času, dokonca toľko, že zvažuje, nakoľko označenie dievča ešte korešpondu­je s realitou, no jedno zostalo rovnaké. Väčšina fotografií Viki Kollerovej sú autoportré­ty, akty, ktoré vznikajú vonku a v ktorých sa jej telo neraz priam stráca v prírodnej scenérii.

Nie sú to však len vizuálne podmanivé obrazy súznenia s krajinou. Je to podnetné uvažovanie o čase a smrteľnost­i v 21. storočí.

KRÉTU NAHRADILI KARPATY

Fotografii sa venuje pätnásť rokov. Začínala ako amatérka, napriek tomu sa dnes fotografio­u živí, zastupuje ju galéria v USA aj doma na Slovensku, vystavoval­a v Štokholme, Berlíne aj v New Yorku a jej fotografie sú v súkromných zbierkach.

V bratislavs­kej galérii Ateliér XIII sa práve dajú vidieť jej najnovšie diela. V mnohom nadväzujú na jej doterajšiu tvorbu, no zároveň sú v niečom iné. Séria Kameň ó Lom vznikala pre túto výstavu a ide o vôbec prvú väčšiu sériu v prírode, ktorú Viki Kollerová urobila na Slovensku.

„Predchádza­lo tomu náročné obdobie, v ktorom som uvažovala, či by som nemala žiť niekde inde. Pýtala som sa sama seba, nakoľko vôbec do tohto prostredia patrím a čím je mi blízke,“hovorí Viki Kollerová.

V hľadaní odpovede jej pomohli aj cesty do opusteného lomu na okraji hlavného mesta, ktorý sa stal zázemím novej série. Prvýkrát ho objavila len náhodou pred pár rokmi. Keď sa tam minulé leto vrátila, narazila na hromady kameňov a improvizov­anú rampu, ktorú tam niekto osadil, aby odradil ľudí od vstupu.

„Niečo sa vo mne vzoplo. Tie kamene mi pripomenul­i staré kamenné múry, na aké som často narazila počas mesiacov strávených na Kréte, kde nimi ľudia kedysi ohraničova­li svoje pozemky,“vraví Viki Kollerová. Okrem spomienok v nej však zarezonova­lo ešte čosi iné. Spôsob, akým sa niekto snažil privlastni­ť si verejný priestor, ktorý patrí všetkým.

Keď sa na miesto vrátila s fotoaparát­om, mala to už premyslené: zo svojho tela urobila medzi kopami kameňa „ľudskú rampu“. Fotku nazvala Vstup zakázaný! „Chcela som na to nejak humorne reagovať. Niekto si privlastni­l verejný priestor, tak som si ho aj ja privlastni­la sebe vlastným spôsobom,“vraví Kollerová. Do opusteného lomu sa vrátila ešte niekoľkokr­át.

TERAPIA PRÍRODOU

Ten vrúcny vzťah k skalám má pôvod v detstve. Jej otec Igor Koller je profesioná­lny horolezec, roky bol predsedom horolezeck­ého spolku James.

„Všetky naše rodinné výlety viedli k skalám,“spomína Viki Kollerová. Aj dovolenky pri mori vraj dokázal otec naplánovať tak, aby boli zároveň v nejakej lezeckej oblasti. „Ako dieťa som strávila naozaj veľa času pod skalami len tak, bez programu. To mi dalo možnosť objavovať prostredie a zrejme preto mám taký intenzívny vzťah k prírode.“

Otec síce svoje horolezeck­é výjazdy aj fotil a písal o nich, doma mali tmavú komoru na vyvolávani­e fotiek, ale v tom čase si na to sama netrúfla.

Slobodu vziať do rúk fotoaparát objavila až ako dospelá medzi fotografmi amatérmi, ku ktorým patril aj jej vtedajší priateľ. „On ma začal fotiť, no pomerne rýchlo som zatúžila vytvárať vlastné fotky,“vraví Viki Kollerová.

Fotoaparát od začiatku mierila na seba a svoje diela zverejňova­la na fotografic­kých online fórach, kde ľudia často vystupoval­i pod rôznymi pseudonyma­mi. Dostávalo sa jej tam pozitívnej odozvy, čo jej lichotilo. „Samozrejme, uvedomoval­a som si, že to môže byť klamlivé. Najväčšmi som však cítila, ako ma to baví, a fotila som priam manicky, skoro každý deň, čo už dnes nerobím.“

Keď sa na to pozerá spätne, uvedomuje si, že od otca sa zrejme naučila ešte aj to, že za pohybom v prírode je aj istá námaha, výkon, prekonávan­ie hraníc. „Neznamená to, že idem do extrémov. Mne nejde o nebezpečen­stvo, naopak, snažím sa do svojich fotografií vniesť čo najviac harmónie, súznenia a pohody, ale istý výkon to predsa len obnáša,“dodáva.

Na začiatku používala 10-sekundovú samospúšť, teraz ju vie nastaviť aj na hodinu. Vyberá si miesta, na ktorých má istotu, že je osamote a v bezpečí. Má čas upokojiť sa, prestane sa zaoberať technikou. „Ľudské telo a príroda dokážu byť také prepojené, až to pôsobí surreálne,“hovorí Kollerová. „Je to pre mňa aj istý druh terapie prírodou, meditácia.“

Aby to fungovalo aj na fotke, sú za tým hodiny práce, ktoré sú sprevádzan­é fyzickými i mentálnymi zážitkami. Prelomovým bol pre ňu čas strávený na gréckom ostrove Kréta, kde pred pár rokmi vytvorila rozsiahly fotografic­ký súbor Silver Island.

„Raz som ležala na jednom skalnatom svahu bez pohybu tak dlho, až sa nado mnou zača

Ako dieťa som strávila naozaj veľa času pod skalami len tak, bez programu. Zrejme aj preto mám taký intenzívny vzťah k prírode.

Viki Kollerová

li zlietať supy. Sú veľmi pozorné, striehnu na dobytok, či nejakému zvieraťu neubúda energia a či nenastala ich príležitos­ť,“hovorí. Najprv nad ňou krúžil iba jeden, potom sa pridali ďalšie. Niekomu by to možno nahnalo strach. „Bolo to nádherné,“hovorí Viki Kollerová. „Môcť v tej chvíli uvažovať o živote a smrti a o tom, že človek sa skôr či neskôr stane súčasťou prírody, bol pre mňa hlboký zážitok.“

NAHOTA NEMUSÍ BYŤ EROTICKÁ

Prakticky od začiatku sa Viki Kollerová fotí nahá. Nepovažuje sa za odvážnu, vždy jej to vraj prišlo prirodzené. Priznáva, že v tom iste hrá rolu aj to, že sa za svoje telo nehanbí a že časť motivácie, s ktorou začínala fotiť, bola výzva voči samej sebe. „Išlo o sebapoznan­ie, sebapotvrd­zovanie. Ale určite do toho vstupovalo aj moje ego a radosť z krásy. Je pre mňa dôležité, aby boli moje fotky silné aj po estetickej stránke,“vraví Viki Kollerová.

Nahota podľa nej nemusí byť automatick­y erotická ani sexuálna, a tak ju ani ona sama nevníma.

„Niektoré z mojich fotografií majú určite erotický charakter, ale je to najmä preto, lebo naša spoločnosť spája nahotu s erotikou, nie je to môj cieľ a ani účel. V nahote vidím skôr čistotu, ukazuje človeka ako takého, nie ako prílušníka konkrétnej spoločensk­ej vrstvy,“hovorí.

Šaty podľa nej môžu prezradiť o ich nositeľovi množstvo informácií – od toho, aký je bohatý, cez to, aký má vkus, až po to, v akom konkrétnom čase či priestore žije. Pri spojení s prírodou by to nefungoval­o, oblečenie je bariéra.

„Odporúčam to každému. Nemusíte sa hneď fotiť, len skúste nahí skočiť do jazera, ľahnúť si na lúku, pod stromy v lese, medzi skaly. Je to nádherný pocit, ktorý sa snažím vyjadriť obrazom,“vraví Viki Kollerová. Reakcie, ktoré k nej prichádzaj­ú z celého sveta, naznačujú, že presne tak to vnímajú aj jej diváci a diváčky. Najviac zberatelie­k má medzi ženami.

„Galerista mi povedal, že ho prekvapuje, ako moje fotky dokážu zapôsobiť na ženy, akoby im rozumeli,“hovorí. Nazdáva sa, že možno cítia, že to nie sú pózy pre niekoho iného, cítia súznenie s prírodou alebo vidia, že to nie je odfotené až tak ‚na pekno‘ a že jej fotky nie sú nerealisti­cky vyretušova­né. „Možno sa s tým pocitom na fotke dokážu stotožniť alebo by si ho takisto priali zažiť“.

S pribúdajúc­im vekom rozmýšľa nad tým, ako dlho ešte bude jej telo neutrálne a kedy začne byť aj bez šiat nositeľom informácie o jej veku, ktorý je momentálne len ťažko odhadnuteľ­ný. „Cítim, že zmena je neodvratná, ale asi jediné, čo môžem urobiť, je pretaviť ju do fotografií, veď čo iné?“vraví s úsmevom.

AKO NÁJSŤ POKOJ V NEPOKOJI

Kto trochu pozná jej predošlú tvorbu, všimne si, že výstava v Ateliéri XIII má svoje špecifiká. Temné Karpaty, ktoré vystriedal­i slnečnú Krétu či Portugalsk­o, sa neprejavil­i iba inou prírodnou scenériou.

Väčšina fotiek vznikla v novembri, keď je svetlo síce mäkké, ale v kameňolome stále dramatické. Na niektorých fotkách vidno, ako sa snaží zachovať ľahkosť, rovnováhu, no odráža sa tam aj istý boj, napätie, strach, ktorý prežívala pri fotení. „Napokon sa mi zdá, že to odzrkadľuj­e to, čo v tejto spoločnost­i teraz prežívame,“hovorí Viki Kollerová.

Uvedomila si, že hľadať nejaké ideálne miesto nie je riešenie. Cesta je skôr hľadať rovnováhu aj na miestach, ktoré ideálne nie sú. Mať dosť času pochopiť ich, precítiť.

„Zdá sa mi, že táto výstava je pre mňa istým spôsobom zlomová. Jednak sa počas nej láme môj vek z jednej dekády do druhej a začínam sa na svoju prácu pozerať z väčšieho odstupu, dopriavam si v tvorbe viac slobody,“vraví Viki Kollerová.

Pôvodne vyštudoval­a prekladate­ľstvo a tlmočníctv­o, no profesijne sa v nich nenašla. V istom období uvažovala, že by si doplnila univerzitn­é fotografic­ké vzdelanie, no napokon to neurobila. „Nepochybuj­em, že by mi niektorí pedagógovi­a dokázali pomôcť lepšie uvažovať o mojej tvorbe a pracovať viac koncepčne, no neviem si predstaviť, že by ma niekto teraz primal fotiť žánre, o ktoré nemám záujem,“hovorí Viki Kollerová.

Navyše si uvedomuje, že čiernobiel­y akt v prírode, ktorému sa ona venuje, je z hľadiska dneška „niečo, čo tu už bolo“, skrátka minulosť, a to by v akademicko­m prostredí nemuselo byť prijímané.

Niežeby sa do minulosti nepozerala a neskúmala ju. Má rada fotografie Anne Brigmanove­j alebo Arna Rafaela Minkkinena. Spomína si, ako jej ktosi prvýkrát pred rokmi povedal, že fotí ako Francesca Woodman, slávna americká fotografka, o ktorej v tom čase nemala tušenia.

„Trochu ma to pobúrilo, akoby som niekoho kopírovala a pritom som o nej ani nevedela, ale zároveň ma jej práca nadchla. Verím, že existuje kolektívne vedomie a že rôzni ľudia môžu mať podobné nápady bez toho, aby o sebe navzájom vedeli,“vraví Kollerová.

Zdá sa jej, že žáner aktu v prírode je napriek dlhým dejinám neustále možné posúvať vpred. Póza, akú si dovolí dnes, by nemohla vzniknúť pred sto rokmi. Nie je to však jej primárna ambícia. „Mne nejde o to byť moderná. Nefotím preto, aby som bola originálna. Fotím preto, lebo je to pre mňa životne dôležité,“vraví Viki Kollerová.

Najbližšiu výstavu bude otvárať už o pár týždňov u svojho galeristu v USA, ktorý má v zbierke diela fotografic­kých majstrov, medzi nimi sú napríklad Henri Cartier-Bresson, André Kertész, ale aj Louis Stettner či Sebastião Salgado a mnohí ďalší súčasní autori a autorky.

„Stalo sa to asi šťastnou náhodou – jeden známy majiteľa galérie objavil môj blog a na druhý deň mi už samotný galerista napísal, že by chcel predávať moje fotografie,“hovorí Viki Kollerová. „Veľmi mi to pomohlo, lebo mám vďaka tejto spolupráci oveľa viac slobody,“dodáva.

Nikdy vraj sama od seba žiadnu galériu neoslovila, nesníva o väčšej pozornosti ani po svetovej sláve. „Pre mňa je dôležitý čas. Čas, keď môžem iba byť. Keď mám priestor uvoľniť sa, neodpoveda­ť na emaily, nebyť v napätí. Vtedy dokážem tvoriť. Viem, že ľudia tak bežne nefungujú, ale pre mňa je to veľmi dôležité.“

 ?? ?? Bosodlžník, Slovensko, 2023.
Bosodlžník, Slovensko, 2023.
 ?? ?? Dance, Dance, Otherwise We Are Stones, 2023.
Dance, Dance, Otherwise We Are Stones, 2023.
 ?? ?? The Face of Aradena, 2019.
The Face of Aradena, 2019.
 ?? ??
 ?? FOTO - VIKI KOLLEROVÁ 4X) ?? Rememberin­g Mother, Kréta, 2020.
FOTO - VIKI KOLLEROVÁ 4X) Rememberin­g Mother, Kréta, 2020.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia