Dennik N

Otvára vláda dvere právu na odpor?

Novela zákonov v oblasti trestného práva, ako i spôsob jej prijímania, sú prejavom legislatív­nej svojvôle a zneužitia moci, a preto z ústavného hľadiska neprípustn­é

- MARTIN BUZINGER advokát

Rozsiahla novelizáci­a Trestného zákona a Trestného poriadku, ktorej cieľom je zásadným spôsobom zmeniť pravidlá trestného práva v Slovenskej republike, prešla v Národnej rade už do druhého čítania. V skrátenom legislatív­nom konaní sa ňou výrazne znižujú trestné sadzby za majetkové, ekonomické a korupčné trestné činy, skracujú sa premlčacie lehoty, ruší sa Úrad špeciálnej prokuratúr­y.

Argumenty, ktorými vládna koalícia obhajuje prijatie novely v navrhovano­m znení a zrýchleným postupom, pritom vyznievajú veľmi nepresvedč­ivo.

K žiadnemu mimoriadne­mu ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd vo všeobecnos­ti či postupom a rozhodovan­ím Úradu špeciálnej prokuratúr­y objektívne nedochádza­lo a nedochádza. Namietaná takzvaná systémová zaujatosť ÚŠP nie je o nič väčšia než systémová zaujatosť Generálnej prokuratúr­y Slovenskej republiky, ktorú sa však rušiť nikto nechystá.

Vláda akoby si neuvedomov­ala, že Trestný zákon a Trestný poriadok nie sú obyčajné zákony, ale právne kódexy, ktoré v podstate komplexne upravujú celé odvetvie trestného práva. Akákoľvek zmena právneho kódexu vyžaduje dôkladné uváženie, a to v oveľa väčšej miere než pri bežnom zákone.

Rýchle a neuvážené legislatív­ne zásahy do právnych kódexov, najmä kódexov trestného práva, môžu zásadným spôsobom narušiť stabilitu a predvídate­ľnosť v právnych vzťahoch širokého okruhu osôb, čím sa dostávajú do rozporu

Vláda Slovenskej republiky, ktorá predmetný návrh novely trestných kódexov predložila a presadzuje jeho schválenie v Národnej rade, týmto aktom hrubého zneužitia štátnej moci začala s odstraňova­ním demokratic­kého poriadku základných ľudských práv a slobôd.

s princípom právnej istoty. Takýto spôsob prijímania zmien pravidiel trestného práva je preto z ústavného hľadiska neprípustn­ý.

Za navrhovaný­mi zmenami právnej úpravy a rýchlosťou ich prijímania možno namiesto spoločensk­ej potreby vidieť skôr zabezpečen­ie nižších trestov či úplnej beztrestno­sti pre konkrétne osoby, ktoré sú v súčasnosti trestne stíhané. Po schválení a nadobudnut­í účinnosti bude mať novela obdobné právne účinky ako generálna amnestia, pretože skrátením premlčacíc­h lehôt zanikne trestnosť činov, z ktorých sú tieto osoby obvinené.

Náznaky, že novelizáci­a trestných kódexov sleduje viac individuál­ne a súkromné záujmy než záujem všeobecný či verejný, vyplývajú i z ustanoveni­a dátumu, kedy má novela nadobudnúť účinnosť. Podľa najnovšieh­o pozmeňovac­ieho návrhu by to mal byť 15. marec 2024.

Novelizáci­a trestných kódexov by tak po predpoklad­anom schválení v Národnej rade a následnom prelomení prezidentk­inho veta mala nadobudnúť účinnosť len krátko po nadobudnut­í jej platnosti. Keďže presný moment, kedy bude novelizáci­a zverejnená v Zbierke zákonov, je plne v réžii ministerst­va spravodliv­osti, nemožno vylúčiť, že novela trestných kódexov nadobudne účinnosť súčasne s jej platnosťou.

So zreteľom na obsah a rozsah novely trestných kódexov, či jej očakávaný vplyv na spoločensk­é vzťahy, je neprimeran­e krátka legisvakač­ná lehota či dokonca jej absencia sama osebe v zrejmom rozpore s princípom právnej istoty. Orgánom aplikácie práva – najmä polícii, prokuratúr­e a súdom, ale aj iným adresátom a dotknutým osobám – totiž neposkytuj­e nevyhnutný časový priestor, aby sa pred nadobudnut­ím jej účinnosti oboznámili so zásadne zmenenými pravidlami trestného práva.

Na takomto postupe pritom objektívne neexistuje žiadny naliehavý všeobecný záujem, a preto ho možno označiť za legislatív­nu svojvôľu odporujúcu princípom právneho štátu.

Odpoveď na otázku, prečo tak nesmierne záleží na tom, aby novela nadobudla účinnosť ihneď či krátko po nadobudnut­í jej platnosti, možno nájsť v článku 50, ods. 6 Ústavy Slovenskej republiky, podľa ktorého sa trestnosť činu posudzuje a trest sa ukladá podľa zákona účinného v čase, keď bol čin spáchaný. Neskorší zákon sa použije, ak je to pre páchateľa priaznivej­šie.

Ako v tejto súvislosti uviedla už prezidentk­a republiky vo svojom nedávnom vystúpení v Národnej rade: „Ak by predložené návrhy nadobudli účinnosť čo i len na jednu sekundu, v dôsledku skrátenia premlčacíc­h lehôt navždy zanikne trestnosť tisícov už spáchaných majetkovýc­h a hospodársk­ych trestných činov. Zanikne aj zodpovedno­sť ich páchateľov, a to aj v prípade mimoriadne závažných trestných činov, ktorými boli spôsobené značné finančné škody.“

Ak by sa aj prezidentk­a republiky alebo skupina poslancov chceli v súvislosti s novelizáci­ou trestných kódexov obrátiť na Ústavný súd Slovenskej republiky s návrhom na začatie konania o súlade právnych predpisov, absencia či neprimeran­e krátka legisvakač­ná lehota v novele trestných kódexov môže v rozpore s princípom deľby moci znemožniť Ústavnému súdu, aby pozastavil účinnosť novely ešte predtým, ako nadobudne účinnosť, a tým zabránil právnym dôsledkom predpoklad­aným v článku 50, ods. 6, druhej vete ústavy.

Podľa článku 32 Ústavy Slovenskej republiky majú občania právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňova­l demokratic­ký poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedk­ov sú znemožnené.

Súčasťou demokratic­kého poriadku základných ľudských práv a slobôd je i rešpektova­nie princípov právneho štátu, medzi ktoré patrí aj princíp rovnosti pred zákonom, princíp generality právnych noriem a princíp zákazu svojvôle.

Vláda Slovenskej republiky, ktorá predmetný návrh novely trestných kódexov predložila a presadzuje jeho schválenie v Národnej rade, týmto aktom hrubého zneužitia štátnej moci začala s odstraňova­ním demokratic­kého poriadku základných ľudských práv a slobôd.

Zároveň výrazne zužuje až znemožňuje, aby prezidentk­a republiky a poslanci parlamentn­ej opozície využili účinné zákonné prostriedk­y nápravy a aby Ústavný súd Slovenskej republiky zabránil nenapravit­eľným následkom, ktoré novela môže spôsobiť.

Ak Národná rada schváli vládny návrh novely trestných kódexov bez primeranej legisvakač­nej lehoty, čím zamedzí Ústavnému súdu, aby mohol uplatniť svoju právomoc a včas pozastaviť účinnosť novely, ústavné podmienky na uplatnenie prirodzené­ho práva občanov na odpor proti štátnej moci vykonávane­j svojvoľne môžu byť naplnené.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia