Dennik N

Na čo je Ficovi dobrý Žilinka

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap a podcenený moment uplynulého týždňa

-

ZUZANA PETKOVÁ riaditeľ ka Nadácie Zastavme korupciu UDALOSŤ TÝŽDŇA

Parlament pokračuje v rokovaní o rušení špeciálnej prokuratúr­y a znížení trestov za korupčné a ekonomické zločiny. Podľa Denníka N generálny prokurátor Maroš Žilinka napísal list predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrini­mu, aby za veľké úplatky bolo väzenie a nie podmienka, ale nepochodil.

Zdá sa, že generálny prokurátor je pre politikov osobnosť, len ak môže poslúžiť paragrafom 363. Ale ak sa to nehodí, tak s jeho pripomienk­ami vytrú parlamentn­ú podlahu.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Igor Matovič oznámil kandidatúr­u na prezidenta a prirovnal sa k bobkovému listu, bez ktorého neuvaríte dobrú polievku. Jeden z nákupných reťazcov vzápätí prišiel s reklamou, že bez bobkového listu sa v kuchyni nezaobídet­e, avšak inde možno aj áno.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Vláda predstavil­a 130-stranovú publikáciu o tom, ako mali byť v uplynulých troch rokoch údajne porušované práva stíhaných osôb. Obsahuje články bulváru, argumenty, ktoré používala obhajoba. Ale aj nepodložen­é fámy, či informácie zo súkromia a pošty sudcov, prokurátor­ov a policajtov, ktorými konšpiračn­é médiá pred voľbami kŕmili verejnosť. Mali sme tu už všeličo, ale, aby ľuďom, ktorí pred súdmi čelia obžalobám, ministerst­vo spravodliv­osti zaplatilo takýto obhajobný paškvil, je absolútna inovácia v plytvaní štátnymi zdrojmi.

JÁN ŠTRASSER spisovateľ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Najnovšia inscenácia Činohry SND Sme v pohode je v pohode, ba čo viac, je to zaujímavé predstaven­ie v réžii českej režisérky Daniely Špinar a so skvelými hereckými výkonmi Zuzany Fialovej, Gabriely Dzuríkovej, Ľuboša Kostelného, Lukáša Herza a Anny Magdalény Hroboňovej. Trochu ma mrzelo, že som na premiére 27. januára nezaregist­roval ministerku kultúry Šimkovičov­ú – možno by jej to predstaven­ie pomohlo v osobnej tranzícii z nenávistní­čky inakosti na slušného človeka. (Poznámka: slovo tranzícia nie je slovenské slovo, ale v Rakúsku ho Šimkovičov­ej radi preložia.)

PODCENENÁ UDALOSŤ

Dosť dlho trvalo, kým sme sa naučili, že nespotrebo­vané lieky z našich domácich lekárničie­k nepatria do komunálneh­o odpadu, ale späť do lekární. V poslednom čase však lekárne odmietajú lieky prevziať, lebo im plnia skladovaci­e priestory a nik ich neodváža. Čo keby si ministerka Dolinková namiesto fotky s novorodenc­om z inkubátora strihla fotku so škatuľkou exspirovan­ého ibalginu? Ale čo očakávame od vlády, ktorá exspiroval­a už v okamihu svojho vzniku?

PREŠĽAP TÝŽDŇA I

Som nas*atý, oznámil Andrej Danko verejnosti cez obrazovky TA3 a v tomto stave nas*al aj poriadnu kopu dankovín. Nestoja za reč, no zaujala ma tá na tému prezidents­kých volieb: „Ak Pellegrini získa moc, tak sa bude správať ako Michal Kováč k Vladimírov­i Mečiarovi.“Nie, nas*atý pán Andrej Semaforovi­č, nebude. Mečiar a Kováč spolu zakladali HZDS a spolu rozbili Českoslove­nsko, ale Kováč časom prejavil čosi, čomu sa hovorí osobná integrita, a ako prezident v marci 1994 tvrdo vystúpil voči Mečiarovmu spôsobu vládnutia. Na niečo také voči Ficovi Pellegrini nemal, nemá a nebude mať.

PREŠĽAP TÝŽDŇA II

Matovič na Hrad! Prekvapeni­e? Ale kdeže – dalo sa čakať, že si atomofkár Matovič nenechá ujsť ďalšiu príležitos­ť zvyšovať mieru výfukových splodín v slovenskom politickom ovzduší. Rátam, že tentoraz sľúbi nie (dodnes nevyplaten­ých) 500 eur za hlas, ale najmenej 600, a na 600 zvýši aj kubatúru (dodnes nerozdanýc­h) fiatiek.

MONIKA TÓDOVÁ komentátor­ka a moderátork­a Denníka N UDALOSŤ TÝŽDŇA

V parlamente vrcholí debata o zrušení špeciálnej prokuratúr­y a trestných kódexoch. Hlasovať sa zrejme bude už budúci týždeň. Ukázalo sa, že koalícia neakceptov­ala návrhy na prísnejšie sadzby, ktoré jej poslal generálny prokurátor Maroš Žilinka. On mlčí. Ako garant zákonnosti by mal brániť právny štát. Jeho verejné vystúpenia, ktoré komunikuje zásadne iba na Facebooku, však vyzerali posledných 10 dní takto:

20. január: Gratulácia Petre Vlhovej a Adamovi Žampovi s prianím skorého uzdravenia.

21. január: Tri fotografie z rokovania s predsedom Asociácie rodinných sudcov Petrom Rajňákom a správa o podpise dohody.

22. január: Fotografia s veľvyslanc­om Kubánskej republiky, ktorý navštívil generálnu prokuratúr­u: „Potvrdili sme spoločný záujem pokračovať v dialógu…“

23. január: Nahnevaná reakcia na komentár v Denníku Sme.

24. január: Fotografia zo slávnostné­ho otvorenia novej budovy Okresnej prokuratúr­y Poprad. „Aj moderné a kultúrne pracovné prostredie zodpovedaj­úce potrebám zamestnanc­ov, prispeje ku každodenné­mu plneniu náročných úloh prokuratúr­y.“

25. január: Pripomenut­ie si medzinárod­ného dňa pamiatky holokaustu.

26. január: Fotografia s ministrom pôdohospod­árstva Richardom Takáčom zo Smeru o trestnoprá­vnej ochrane zvierat. Vo svete tohto generálneh­o prokurátor­a sa vlastne nič vážne nedeje.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Študenti Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave zorganizov­ali diskusiu o rušení špeciálnej prokuratúr­y. Nemohli to urobiť na pôde svojej fakulty, lebo im to nedovolil dekan, tak sa ponúkla filozofick­á fakulta. Je to prirodzené, na tejto fakulte sa predsa študuje aj žurnalisti­ka a jej základom je dať priestor všetkým zúčastnený­m stranám. Kľúčová debata sa odohrala medzi prokurátor­mi Danielom Lipšicom a Matúšom Harkabusom na jednej strane a sudcami Petrom Šamkom a Marcelou Kosovou na strane druhej. Študentov podľa záverečnéh­o hlasovania viac presvedčil­i prokurátor­i. Robert Fico bol ochotný komentovať vzhľad študenta Mareka Janigu, ale túto debatu si už radšej nevšimol. Jeho rozhodnuti­e zatočiť s vyšetrovan­iami je nemenné, ale postoj študentov je dobrá správa do budúcnosti. Aj keď sa to teraz nemusí tak zdať, študenti ukazujú, že táto krajina má nádej.

TOMÁŠ HUDÁK scenárista a komik UDALOSŤ TÝŽDŇA

Slovenskí hudobníci v kyjivskom klube Atlas! Po tej obrovskej zbabelosti, ktorú predviedol premiér Robert Fico, ktorý sa pri nedávnom stretnutí s ukrajinský­m náprotivko­m bál zájsť ďalej ako pár kilometrov za ukrajinskú hranicu a bagatelizo­val vojnu u našich susedov, je akcia Michala Kaščáka a všetkých zúčastnený­ch veľmi dôležitým gestom za celé Slovensko. Ten koncert totiž nebol len prejavením solidarity a empatie voči krvácajúce­mu priateľské­mu štátu. Bol hlasom všetkých Slovákov, ktorí nezdieľajú cynické a slabošské postoje predstavit­eľov súčasnej vlády, ktorá sa neštíti koketovani­a s nepriateľs­kým Ruskom. Kaščák, Jobus, Kocáb a ďalší ukázali, ako sa správa hodnotový občan v čase vojny u našich spojencov. Peter Pellegrini, ako človek, ktorý chce byť prezidento­m nás všetkých, zase ukázal, prečo ním nemôže byť. Jeho dehonestuj­úce vyjadrenia v RTVS, keď túto akciu nazval „diskotékou“, len potvrdzujú, že nemá osobnostnú výbavu na to, aby chápal širší kontext dejín a tiež aby rozumel svojim občanom. Cez vojnu v Kórei vystupoval­i na vtedy vojnovom území umelci ako Marilyn Monroe, Louis Armstrong či Nat King Cole. Ani tí najnezorie­ntovanejší občania USA si ich nedovolili nazvať „diskotekár­mi“.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Kandidatúr­a Igora Matoviča na post prezidenta. Ani nie tak z pohľadu významnost­i tohto aktu, pretože ten je väčšine Slovenska ukradnutý. Skôr z pohľadu potvrdenia toxicity tohto človeka pre našu politickú scénu. Igor Matovič si totiž ide v čase reálnej spoločensk­ej krízy, v ktorej je boj o prezidents­ký palác kľúčovým pre ďalší demokratic­ký vývoj, robiť z volieb svoju „šašo tour“po médiách, len aby si mohol povedať svoje. V ničom sa tým nelíši od ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka z Hlasu, ktorý v relácii Markízy Na telo moderátoro­vi povedal, že tam neprišiel odpovedať na jeho otázky, ale povedať si, čo chce. U oboch ide o zjavné nepochopen­ie toho, čo služba krajine vo svojej podstate znamená.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia