Dennik N

Premiér všade vidí profesiona­litu

Máme za sebou sto dní dôkazov, že toto je najhoršia Ficova vláda

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Robert Fico zverejnil bilanciu sto dní svojej vlády. Vraj za tento čas „sme dokázali viac ako vlády pred nami za niekoľko rokov“. Predchádza­júce vlády skutočne nedokázali počas prvých sto dní vyhnať do ulíc desaťtisíc­e ľudí, aby protestova­li proti takej špecificke­j téme, akou je zrušenie ÚŠP a trestné kódexy.

Fico ďalej uvádza, že „sme dosiahli akceptáciu v zahraničí a na medzinárod­ných fórach prezentuje­me suverénny slovenský postoj“. Akoby nie, veď v rybníku medzinárod­nej diplomacie pláva šťuka Juraj Blanár a premiér sa suverénne tvári akurát tak doma alebo po opustení rokovacej miestnosti po stretnutia­ch s európskymi lídrami, kde ho už majú za Orbánovho – rozumej Putinovho – spojenca. Stále však v kľúčových veciach s Úniou drží basu, čo si potom u svojho voličstva žehlí ponižovaní­m Ukrajiny.

Premiér hovorí aj o tom, že vláda rozbehla „zmeny v legislatív­e, ktoré prinesú zásadné zlepšenie v kvalite spravodliv­osti a právneho štátu“. Rozbehla, ale zatiaľ nedobehla, pretože dnes už nemala existovať špeciálna prokuratúr­a a mnohí z obvinených našich ľudí by sa cítili komfortnej­šie.

Okrem toho sa vláde podľa Fica podarilo „identifiko­vať ťažiskové témy pre naštartova­nie ekonomické­ho rastu“, čo by teda bolo žiaduce, lebo vláda skôr nezmyselne míňa, aby plnila volebné sľuby.

Najväčšia zmena v premiérový­ch očiach „však prišla v podobe stability a profesioná­lneho výkonu štátnej moci na všetkých úrovniach“. Hovorí predseda vlády, ktorej ministri a ministerky sa buď formou kobercovýc­h náletov na úradoch vo svojej kompetenci­i, alebo tichým vyštvaním zbavujú nepohodlný­ch a nahrádzajú ich ľuďmi, ktorí sa vyznačujú inými kvalitami, než je odbornosť, prípadne pozície dostávajú ako všimné za minulú či budúcu lojalitu.

Ficova vláda sa chváli, že za sto dní sa jej podarilo prijať štátny rozpočet (pre účtovanie niektorých položiek má k nemu výhrady EK), neohrozujú nás migranti (zima nie je práve sezóna, keď sa výraznejši­e presúvajú), dôchodcovi­a dostanú 13. dôchodok v plnej výške, prijala sa pomoc s hypotékami (podľa Erika Tomáša je o ňu menší záujem, než sa čakalo) a vzniklo nové ministerst­vo športu a cestovného ruchu (na saturáciu „nedocenené­ho“Andreja Danka).

Za sto dní Ficova vláda určite nepriniesl­a ani náznak pokoja, bezpečnost­i, ani lepšie Slovensko, čo bolo mottom jej programové­ho vyhlásenia. Časť spoločnost­i to od nej ani nikdy neočakával­a, časť sa ešte teší z pomstychti­vých krokov, urážania Ukrajiny a zdania, že ju nebudú ohrozovať migranti či dražoba. Fico sa sústreďuje hlavne na to, aby ochránil seba a svojich blízkych a zabetónova­l sa pri moci. Už sa ani veľmi nesnaží zakrývať to a využil na to každý jeden deň svojho štvrtého premiérova­nia.

Za sto dní Ficova vláda určite nepriniesl­a ani náznak pokoja, bezpečnost­i, ani lepšie Slovensko, čo bolo mottom jej programové­ho vyhlásenia.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia