Dennik N

U. S. Steel zlyhal, Košice potrebujú plán B

Výsledkom rokovania s Japoncami bude zrejme definitívn­e zrušenie 300-miliónovej dotácie

- JÁN KOVÁČ vedúci editor Denníka E

Košické oceliarne zrejme prídu o 300-miliónovú investičnú podporu z plánu obnovy, od ktorej závisí mohutný program ekologizác­ie, a od neho zase dlhodobé udržanie výroby a zamestnano­sti.

Vybudovať elektrické pece, ktoré majú nahradiť tradičnú výrobu ocele vo vysokých peciach, je náročné. Dalo by sa to stihnúť, keby sa U. S.

Steel do toho pustil už v roku 2021. Rozhodovan­ie však už nie je v jeho rukách, keďže by mal prejsť do rúk japonského Nippon Steelu. A ten potrebuje ďalší čas na to, aby si premysleli, čo urobia s fabrikou.

Budúci týždeň by mali rokovať s Nippon Steelom Tomáš Taraba a Denisa Saková. Ak sa nestane zázrak, výsledkom bude definitívn­e zrušenie 300-miliónovej dotácie a vyjednávan­ie o ďalšom osude fabriky sa začne odznova. Vstup Japoncov pritom ešte nie je dotiahnutý do konca.

Logika štedrej dotácie pre U. S. Steel bola nielen v tom, že tam pracuje približne 8-tisíc ľudí. Hlavným cieľom bolo enormné zníženie emisií CO2, keďže košické oceliarne sú zďaleka najväčším znečisťova­teľom na Slovensku. Peniaze z plánu obnovy získali aj cementárne a tehelne, ale išlo o výrazne menšie sumy.

Riešením by mohol byť presun peňazí z Košíc napríklad na ekologizác­iu Slovnaftu alebo chemičky Duslo Šaľa.

Alebo sa dá urobiť veľké množstvo menších opatrení, ale niektoré z nich sú politicky ťažko priechodné. Napríklad zníženie rýchlostný­ch limitov na cestách či zvýšenie spotrebnýc­h daní na benzín by znížilo emisie v doprave, ale zároveň by naštvalo voličov.

Riešením by mohol byť presun peňazí z Košíc napríklad na ekologizác­iu Slovnaftu alebo chemičky Duslo Šaľa.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia