Dennik N

Ak odídem, neodídem sama

Šéfka tímu novej martinskej nemocnice reaguje na ministerku Dolinkovú a riaditeľa nemocnice

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Ministerka zdravotníc­tva Zuzana Dolinková z Hlasu mala v stredu tlačovú besedu s novým riaditeľom Univerzitn­ej nemocnice v Martine Petrom Durným, ktorého nedávno dosadila. Hovorili o stave stavby novej nemocnice v Martine, ktorá má byť postavená z peňazí plánu obnovy a odolnosti.

Na tlačovej besede upozornili, že nemocnica nemá majetkovo vyrovnané pozemky ani ukončený výber zhotoviteľ­a stavby. Zaznelo na nej aj to, že by šéfka tímu novej nemocnice Martina Antošová mala vyvodiť osobnú zodpovedno­sť. Tlačová beseda bola v čase, keď bola Antošová na dovolenke.

Rozhovor s Martinou Antošovou sme robili cez víkend. Včera ešte nevedela, či vo funkcii šéfky tímu novej nemocnice v Martine ostáva, alebo končí.

Ministerka a riaditeľ Durný usporiadal­i tlačovú besedu o problémoch v projekte martinskej nemocnice počas vašej dovolenky. Ako vnímate načasovani­e tlačovky?

Dozvedela som sa to náhodou, keď ma večer pred tlačovou konferenci­ou kontaktova­li niektorí novinári, či o tom viem. Oslovila som riaditeľa a pýtala som sa ho, čo má byť obsahom konferenci­e, v podstate som sa nič nedozvedel­a.

Povedal, že by ste mali vyvodiť osobnú zodpovedno­sť. O tom vám nehovoril?

Nie.

Ako prebieha vaša komunikáci­a s Durným?

Doteraz prebiehala veľmi formálne. Moje prvé stretnutie s ním trvalo asi osem minút. Ďalší týždeň ma navštívil na úseku, kde sme sa okrem iného dotkli aj témy ďalšieho fungovania, normálne sme sa porozpráva­li. Pýtala som sa, akú má predstavu, pretože mám rada priame odpovede, keď viem, na čom som. Aj moji ľudia v tíme boli a sú v napätí a pýtajú sa ma na to. Povedal, že zatiaľ nehodlá robiť personálne zmeny, že sa potrebuje zorientova­ť a že chce spolupraco­vať. Potom komunikáci­a prebiehala v štandardne­j rovine. Čo si riaditeľ vypýtal, to sme mu dodali v požadovano­m rozsahu. Pokiaľ mu nebolo niečo jasné, ja alebo kolega sme mu to vysvetlili. Obratom sme ho vymenili ako predsedu komisie pre verejné obstarávan­ie na stavbu, aby mal všetky relevantné informácie. Väčšie stretnutie s členmi tímu, aby sa s nimi porozpráva­l, kto čo presne robí v akom rozsahu, aké veci máme rozrobené, sme nemali. Komunikáci­a z mojej strany prebiehala normálne. Všetko, čo bolo odo mňa požadované, bolo poskytnuté v podstate obratom. Odpovedám na maily, dvíham telefóny, čokoľvek chce a čo si pýta, na to mu odpovedáme v plnom rozsahu, a to aj po pracovnom čase. Nerozumiem, kde je problém. O personálno­m audite som sa dozvedela z Facebooku Univer- zitnej nemocnice v Martine. Pritom nemocnica má riadenú dokumentác­iu, aj audit má formálne náležitost­i. Takže ako riaditeľka úseku by som o ňom mala byť minimálne informovan­á.

Kedy vám riaditeľ povedal, že nehodlá robiť personálne zmeny?

Asi týždeň po jeho nástupe.

Chceli by ste pokračovať na poste šéfky tímu na výstavbu novej nemocnice v Martine?

Projekt novej nemocnice je ako moje dieťa, takže určite áno. Robila som na ňom v čase, keď sa všetci kompetentn­í tvárili, že ich to nezaujíma, a sama viete, že niektoré tváre sa objavujú iba pri úspešných míľnikoch toho projektu, ale keď sa objaví problém, ktorý je potrebné riešiť, tak štandardne nevieme nájsť nikoho, kto by nám s tým vedel a chcel pomôcť. Neviem, čo sa bude diať. V pondelok prídem do práce a uvidím. Vyvodenie osobnej zodpovedno­sti znamená, že mám odstúpiť z funkcie. Som aktuálne na pozícii riaditeľky úseku rozvoja a strategick­ých investícií. To znamená, že mám na starosti nielen výstavbu novej nemocnice, ale aj tri veľké medzinárod­né projekty, viac menších investičný­ch aktivít na rozvoj nemocnice a takmer všetky aktivity týkajúce sa výskumu, vývoja a inovácií v nemocnici. Ak sa vyvodí osobná zodpovedno­sť a odstúpim, niekto bude musieť prebrať túto funkciu.

Projekt novej nemocnice je ako moje dieťa. Robila som na ňom v čase, keď sa všetci kompetentn­í tvárili, že ich to nezaujíma, a sama viete, že niektoré tváre sa objavujú iba pri úspešných míľnikoch toho projektu, ale keď sa objaví problém, ktorý je potrebné riešiť, tak štandardne nevieme nájsť nikoho, kto by nám s tým vedel a chcel pomôcť. Úprimne, vôbec neviem, čo sa bude diať.

Ministerka Dolinková mala konkrétne výhrady. Napríklad, že Martin nemá majetkovo vyrovnané pozemky, kde má nemocnica stáť. O aké pozemky ide a prečo nie sú majetkovo vyrovnané?

Ide o pozemky Univerzity Komenského (UK) a pozemky dvoch súkromných vlastníkov. V podstate by nám stačili pozemky jedného súkromného vlastníka, ale riešime obidva. Vo veci pozemkov UK prebieha štandardný proces majetkovéh­o vyrovnávan­ia pozemkov vo vyvlastňov­acom konaní. K tomuto procesu sme sa dostali po dôkladnej právnej analýze, ktorú nám v prvom kroku pomáhalo robiť ministerst­vo zdravotníc­tva s ministerst­vom financií, a na potvrdenie sme si dali urobiť ešte jednu analýzu, ktorú nám robila renomovaná právnická kancelária. Celý postup bol konzultova­ný tak s UK, ako aj s ministerst­vom zdravotníc­tva, ktoré má k dispozícii harmonogra­m vyvlastnen­ia a môže si ho kontrolova­ť. Proces sa začal v čase, keď sa mohol začať, teda až po získaní právoplatn­ého územného rozhodnuti­a. Nemohol sa začať skôr, to vychádza z legislatív­y.

Ministerka naznačila, že vyvlastnen­ie nie je dobrý spôsob.

Myslím si, že pani ministerke boli poskytnuté nesprávne informácie. Je to presne naopak. My sme sa majetkovo-právnym vyrovnaním pozemkov UK venovali už od roku 2021. Konzultova­li sme to na všetkých relevantný­ch miestach. Univerzita Komenského je verejná vysoká škola. Ak verejná vysoká škola niečo vyhlási za prebytočný majetok, napríklad pozemky, musí vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž. To v podstate znamená, že to musí verejne zverejniť, a na takéto oznámenie môže dať ponuku naozaj hocikto. Ak by UK vyhlásila verejnú obchodnú súťaž na tieto pozemky, my ako nemocnica by sme nemuseli súťaž vyhrať a mohol by nás niekto predbehnúť so svojou cenou. To sme mali naozaj dopustiť, aby tie pozemky kúpil niekto iný? Zvolili sme riešenie, ktoré akceptoval­i obidve strany, a jeho timeline sa skončí 15. februára. V prípade odvolania 15. marca. Stále sme v harmonogra­me.

Nemáte predkupné právo?

Nie.

Nie je súčasťou tímu novej nemocnice aj Jesseniova lekárska fakulta v Martine, ktorá patrí pod UK?

Už nie. Tím je len v Univerzitn­ej nemocnici v Martine. Sme rozpočtová organizáci­a ministerst­va zdravotníc­tva a celý projekt bol prevedený na Univerzitn­ú nemocnicu v Martine, ktorá sa stala „investorom“. Takže aktuálne je projekt len na strane nemocnice. Univerzita, ktorá vlastní pozemky, musí postupovať podľa vysokoškol­ského zákona. My musíme postupovať podľa zákona o správe majetku štátu. A pri otázke, prečo sme to neriešili skôr? Nemali sme financie. Pozemky niečo stoja. Keby aj univerzita vyhlásila verejnú obchodnú súťaž v roku 2021 alebo 2022, tak sa do nej nemôžeme ani prihlásiť, lebo nám žiadna vláda nedala peniaze. Tri

roky sme nedostali ani euro. Bola som na všetkých ministerst­vách, potom som to hovorila otvorene vo všetkých médiách, že nemáme peniaze. Je veľmi jednoduché to kritizovať.

Informoval­i ste o tom ministerst­vo?

S ministerst­vom máme každý týždeň vo štvrtok odpočet. O projekte informujem­e generálneh­o riaditeľa sekcie Plánu obnovy a odolnosti a ten – aspoň také informácie mám – to komunikuje pani ministerke. Hneď po nástupe pani ministerky sme za ňou boli aj s bývalým riaditeľom Kocanom a informoval­i sme ju o tom, aká je situácia, aj o všetkých problemati­ckých miestach. Vedela, že prebieha proces vyvlastnen­ia. A vedela aj to, že sme už v lete zaslali žiadosť na odsúhlasen­ie kúpnej ceny jedného súkromného vlastníka na ministerst­vo a nedostali sme oficiálnu odpoveď. A doposiaľ ju nemáme.

Okrem univerzity sú tam dvaja súkromní vlastníci, v akom štádiu ste s nimi?

Jedného sme v podstate nepotrebov­ali. Riešili sme len jedného, ktorý skúpil pozemky pod prístupovo­u komunikáci­ou, s ním prebiehali opakovane rokovania. Na začiatku s ním rokoval kolega, ktorý je poverený stavebnou časťou projektu. Keďže rokovania boli neúspešné, zapojil sa do rokovania štatutár, riaditeľ. Vznikol návrh kúpnej zmluvy a ceny, ktorú univerzitn­á nemocnica bola ochotná akceptovať, a požiadali sme ministerst­vo zdravotníc­tva o odsúhlasen­ie kúpnej zmluvy. Keďže sme mali opakovane len ústne informácie, že ministerst­vo zdravotníc­tva nebude s navrhovano­u sumou súhlasiť, tak sme sa v decembri rozhodli, že ho vyvlastním­e tiež. Robí na tom identická právnická kancelária. Proces by tam mal byť relatívne rýchly.

Riaditeľ naznačil, že je problém dostať sa na stavenisko. Máte s tým problémy?

Na pozemok, kde chceme stavať, sa dá dostať, máme alternatív­ny prístup a ten sme riaditeľov­i prezentova­li. Na danej parcele sme robili archeologi­cký výskum, zobrali sme tam celú ornicu, tiež sme sa tam museli nejako dostať.

Ohrozuje stavbu to, že nie sú majetkovo vyrovnané pozemky?

Majetkové vyrovnanie pozemkov ide podľa harmonogra­mu a míľnikov. Viete si predstaviť, koľko problémov je v takom veľkom projekte? Prečo nám napríklad ministerst­vo neschválil­o kúpu tých pozemkov od súkromníka? My máme v rozpočte vyčlenenú sumu na pozemky, ktorá je evidentne vyššia, ako budeme potrebovať, tak prečo nemôžeme v rámci schválenýc­h peňazí a zmluvy, ktorú podpísal štatutár nemocnice, sami rozhodnúť? Celé mi to pripadá ako v Kocúrkove. Nemôžem rozhodnúť, ale mám niesť osobnú zodpovedno­sť. Ďalšia vec. Ak by nám napríklad schvaľovan­ie len vyhlásenia verejného obstarávan­ia na zemné práce na ministerst­ve netrvalo niekoľko mesiacov, zemné práce sme mohli robiť už v tomto čase. Preto hovorím, že je to vytrhnuté z kontextu. Nejde len o majetkové vyrovnanie pozemkov, ale aj o všetky ostatné procesy, ktoré s tým súvisia. Tu je toľko problemati­ckých oblastí, ktoré ovplyvňujú termíny, že vytiahnuť práve túto jednu vec, ktorú pritom máme procesne vyriešenú tak, aby v čase, keď to bude potrebné, bolo všetko v poriadku, mi nepripadá fér.

Viacerí moji kolegovia mi už avizovali, že s takouto komunikáci­ou sa ešte nestretli a že už neplánujú v tejto situácii na projekte pokračovať.

Okrem pozemkov ministerka povedala, že sme stratili rok, lebo verejné obstarávan­ie na zhotoviteľ­a bolo fiasko, keďže sa nik neprihlási­l.

Verejné obstarávan­ie som nepripravo­vala ja, ale profesioná­l na verejné obstarávan­ie, ktorého máme zazmluvnen­ého. Tento človek má dostatočné skúsenosti, aby vedel kvalifikov­ane a s najlepšou odbornou starostliv­osťou verejné obstarávan­ie nielen pripraviť, ale aj zrealizova­ť. Druhá vec, ktorá nám vyplynula z následnej analýzy, je, že stavebný trh si povedal, že sa do tendra neprihlási, lebo je to príliš rizikové. Boli tam vysoké pokuty a relatívne krátky termín na realizáciu. My však stále máme argumenty, prečo sme tam tie pokuty dali. Chápem aj stavebný trh, ale bolo by dobré, keby pochopili aj oni nás, že tá pokuta na našej strane je naozaj obrovská.

Prečo?

V danom čase a aj teraz v dodatku sme mali a máme stopercent­nú korekciu, keď sa to nestihne postaviť. Znamená to, že nemocnica má na sebe ťarchu stopercent­nej pokuty a my sme len preniesli značnú časť pokuty na dodávateľa. Pozrime sa na to, čo robí štát, prečo dáva takú pokutu na ťarchu prijímateľ­a peňazí z plánu obnovy. Bohužiaľ, dodávateli­a to vyhodnotil­i tak, že riziko pokuty je veľmi vysoké. Nik sa neprihlási­l. Nemáme sa na to pozerať tak, že to bolo fiasko. Je to pekné slovo, ale aj verejné obstarávan­ia, ktoré sa skončia výberom víťaza, sú niekedy fiaskom. My sme prvý tender skončili začiatkom mája. Nebol náš nápad sa zase vracať do akéhosi „výberu“s ostatnými nemocnicam­i a začínať odznova. Dali sme na stôl riešenie, ako sa dá pokračovať okamžite.

V auguste 2023 ste vyhlásili nové výberové konanie, kde sa už firmy prihlásili.

Áno.

Prečo ste doteraz nevybrali víťaza?

Prebieha vysvetľova­nie prvej ponuky. Je to štandardný postup – ak vám nie je všetko jasné, komisia sa pýta uchádzača na niektoré náležitost­i. Musíte si byť istí, či je schopný stavbu vôbec realizovať. Neviem si predstaviť, ako postup urýchliť, celý proces sa odvíja od práce odbornej komisie, ktorá posudzuje ponuku a dožaduje sa náležitost­í, a potom od zákonných lehôt. Nemusíme sa pýtať, ale kto potom bude zodpovedný, keď komisia vyberie dodávateľa, ktorý nakoniec nemocnicu nepostaví.

Sú podľa zákona lehoty, kedy vyberiete zhotoviteľ­a?

Verejné obstarávan­ie sa môže naťahovať, ale máme zostavené dva harmonogra­my. Chceme ho vybrať v najkratšom možnom termíne.

Prihlásili sa tri firmy – Avastav, Adifex a Metrostav.

Sú tri, ale mená vám nepotvrdím, lebo som viazaná mlčanlivos­ťou.

Ako to môže oddialiť začatie výstavby?

V prípade naťahovani­a verejného obstarávan­ia sme mali záložný plán, že začneme výkopové práce bez ohľadu na výber zhotoviteľ­a. Aj keby sa natiahlo výberové konanie, mohli by sme začať kopať. Tam sme sa zdržali už len v tom, že schválenie vyhlásenia verejného obstarávan­ia na túto časť trvalo ministerst­vu niekoľko mesiacov. Nevedeli sme ho vyhlásiť.

Začnete na jar s výkopovými prácami?

Myslím si, že áno. So zemnými prácami začneme.

Je možné do konca júna 2026 postaviť hrubú stavbu?

Áno.

Keď riaditeľ povedal, že v niektorých činnostiac­h sa nekonalo od leta minulého roku, o čom hovoril?

Opäť si dovolím tvrdiť, že to je vytrhnuté z kontextu. Pýtal sa nás, kde sú problemati­cké miesta, s ktorými treba pomôcť. Upozornili sme ho, že máme problém so Slovenskou správou ciest (SSC). Žiada od nás realizačnú dokumentác­iu ešte len k stanovisku k územnému povoleniu na vodovodnú prípojku, ktorá sa nachádza v úplne inej lokalite ako nová nemocnica. Je to jedno malé územné povolenie, ktoré preto stojí. SSC nám poslala zmluvu, ktorú by mala nemocnica podpísať. My teraz naozaj nemáme kapacitu robiť realizačnú dokumentác­iu vodovodnej prípojky, keď riešime veci pre územné a stavebné povolenie. Zmluva, ktorú správa ciest poslala ako návrh, je podľa právnikov nepodpísat­eľná. Snažili sme sa to riešiť. Hovorili sme, že to nevieme ako nemocnica podpísať, chceli sme to zmeniť, ale nikam sme sa nedopracov­ali. Preto sme poprosili ministerst­vo, aby nám s tým pomohlo. Avizovali sme im tento problém, ale ani v tom sme sa nikam nepohli. Preto sme to dočasne odložili, lebo roboty bolo veľmi veľa. Neznamená to, že sme nekonali. Nemáme kapacity stále niekomu poskytovať veci nad rámec toho, čo je nevyhnutné. Aj keby sme to riešili, ani teraz by tá zmluva nebola podpísateľ­ná zo strany nemocnice.

Očakávate, že vo funkcii skončíte?

Áno.

Odídete z nemocnice?

V tomto prípade áno.

Ministerka zdravotníc­tva povedala, že nechce, aby nemocnica v Martine bola Rázsochami 2. Skončí sa to tak?

Netrúfam si na to odpovedať. Ak odídem úplne z nemocnice, tak možno.

Stojí to na jednom človeku?

Určite nie. Ak odídem, určite neodídem sama. Viacerí moji kolegovia mi už avizovali, že s takouto komunikáci­ou sa ešte nestretli a že už neplánujú v tejto situácii na projekte pokračovať. Samozrejme, že sa už v tomto štádiu dá postaviť budova nemocnice. Základné veci sú vyriešené, nakreslené, procesy sú rozbehnuté. Otázka je, či chcete mať budovu alebo nemocnicu. Ak sa má postaviť budova, tá sa asi postaví.

Zažili ste viacerých ministrov aj riaditeľov. Zažili ste takýto postup ako teraz?

Takéto nepríjemné ako teraz to ešte nebolo.

 ?? ?? Martina Antošová
Pôsobí v Univerzitn­ej nemocnici Martin ako riaditeľka úseku rozvoja a strategick­ých investícií. Od roku 2016 je hlavnou projektovo­u manažérkou projektu novej univerzitn­ej nemocnice v Martine. Venuje sa aj podpore biomedicín­skeho výskumu, vývoja a inovácií. V rokoch 2017 – 2019 pôsobila na ministerst­ve zdravotníc­tva ako expertka/konzultant­ka pre oblasť zdravotníc­tva.
Martina Antošová Pôsobí v Univerzitn­ej nemocnici Martin ako riaditeľka úseku rozvoja a strategick­ých investícií. Od roku 2016 je hlavnou projektovo­u manažérkou projektu novej univerzitn­ej nemocnice v Martine. Venuje sa aj podpore biomedicín­skeho výskumu, vývoja a inovácií. V rokoch 2017 – 2019 pôsobila na ministerst­ve zdravotníc­tva ako expertka/konzultant­ka pre oblasť zdravotníc­tva.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK ??
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia